Színház

Emléktáblát avatnak Szegeden Agárdy Gábor tiszteletére

2022.07.29. 15:05
Ajánlom
A Nemzet Színésze címmel kitüntetett színművész születésének 100. évfordulójára emléktáblát helyeznek el augusztus 2-án a szegedi Széchenyi tér 3. szám alatt.

Az Agárdy Gábor szülőházánál szervezett ünnepségen tiszteletét teszi Barnák László, a Szegedi Nemzeti Színház főigazgatója, Sziládi Hajna, a teátrum színművésze, valamint Szeged képviseletében Dr. Kozma József, a közgyűlés Kulturális Bizottságának elnöke.

Agárdy Gábor 1922. augusztus 2-án született Szegeden, örmény család gyermekeként.

1937-ben láthatta először színpadon a szegedi közönség, 1941-ig volt a Szegedi Városi Színház színésze.

1942-ben a Miskolci Nemzeti Színházhoz szerződött, melynek 10 évig volt a tagja, majd 1955-ben Budapestre ment a Budapesti Operettszínházhoz. Később Petőfi Színház, majd 1964 és 1985 között a Nemzeti Színház társulatát erősítette, utóbbi 1989-ben örökös tagjává választotta.

Ikonfestőként is ismert volt, munkái megtalálhatók többek között a Pannonhalmi Apátságban és a Vatikánban.

2005-ben kórházba került egy színpadi baleset következtében kialakult szövődmény miatt, betegségéből azonban már nem épült fel, 2006. január 19-én, 83 éves korában életét vesztette.

Munkásságát számos díjjal elismerték, kétszeres Jászai Mari-díjas, érdemes és kiváló művész, 1985-ben neki ítélték a Kossuth-díjat, majd 1995-ben a Magyar Köztársasági Érdemrend középkeresztjét. 1998-ban a Halhatatlanok Társulatának tagjává választották, 2000-ben a Nemzet Színésze lett, 2002-ben pedig megkapta a Magyar Köztársasági Érdemrend középkeresztjét a csillaggal.

Budapest díszpolgári címe mellett Szeged 2004-ben Pro Urbe díjjal tüntette ki, posztumusz pedig megkapta a Magyar Filmszemle Életműdíját 2006-ban.

Fejléckép: Agárdy Gábor (forrás: Wikipédia)

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Plusz

Életörömre hangolunk! – Szeptemberben jön a Zsidó Kulturális Fesztivál

Könnyű- és komolyzenei koncertek, irodalmi és gyermekprogramokkal, hazai és nemzetközi művészekkel várja a látogatókat a 24. Zsidó Kulturális Fesztivál szeptember 4. és 12. között. A programokat hét fővárosi helyszínen rendezik meg.
Zenés színház

Traviata a fellegekben – a Fokvárosi Opera flashmobja

A dél-afrikai operatársulat tagjai repülőútjuk közben rövid produkcióval örvendeztették meg utastársaikat, a Brindisit adták elő, Verdi Traviatájából. Videó a cikkben!
Vizuál

Megkezdődött a Lefkovicsék gyászolnak forgatása

Keserédes, abszurd dramedynek ígérkezik Breier Ádám első nagyjátékfilmje, a Lefkovicsék gyászolnak. A rendezőt elsősorban saját családja identitásának konfliktusai inspirálták. A film premierjére várhatóan jövő ősszel kerül sor.
Színház

Érkezik a Darázs – Az iskolai zaklatásról láthatunk előadást a Margitszigeten

A Delta Produkció és a Kristály Színtér közösen mutatja be szeptember 30-án a Darázs című krimit. Az előadás Kiss-Végh Emőkével és Sodró Elizával a főszerepben, Ördög Tamás rendezésében debütál a Margitsziget új játszóhelyén.
Vizuál

Miskolcon debütál Csoma Sándor filmje, amelyet Erőss Zsolt története inspirált

Magasságok és címmel készült el Csoma Sándor első nagyjátékfilmje, amely a 2013-ban elhunyt hegymászó, Erőss Zsolt történetén alapul. Az alkotás elsősorban a férfi feleségére, Sterczer Hildára és a gyászfeldolgozására fókuszál. 

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Színház interjú

„A színházban történetekre van szükségünk” – interjú Béres Lászlóval

Béres László a Karády zárkája után újra a Gyulai Várszínházzal dolgozik, ezúttal egy orosz szerzőhöz, Csehovhoz nyúlva. A rendezővel az augusztus 9-én látható előadásról, a drámaíróhoz fűződő viszonyáról, valamint a román színházi hagyományokról is beszélgettünk.
Színház ajánló

Érkezik a Darázs – Az iskolai zaklatásról láthatunk előadást a Margitszigeten

A Delta Produkció és a Kristály Színtér közösen mutatja be szeptember 30-án a Darázs című krimit. Az előadás Kiss-Végh Emőkével és Sodró Elizával a főszerepben, Ördög Tamás rendezésében debütál a Margitsziget új játszóhelyén.
Színház hír

Örmény szokások szerint emlékeztek meg Agárdy Gáborról

Születésének 100. évfordulója alkalmából tisztelői és barátai rövid ünnepséget tartottak a művész Fiumei úti sírjánál.
Színház ajánló

A Gyulai Várszínház összművészeti fesztiválján szerepel az Állatfarm

A Puskás Zoltán rendezésében készült musicalt augusztus 6-án tekintheti meg a közönség a gyulai Tószínpadon. A huszonegy dalt felsorakoztató előadás zenei világában a musical és a rockopera műfaja ötvöződik.
Színház gyász

Elhunyt Takács László, a győri színház egykori ügyvezető igazgatója

A Győri Nemzeti Színház egykori vezetőjét 85 éves korában érte a halál – adta hírül a győri teátrum.