Színház

Emléktáblát avattak Sas József tiszteletére

2022.03.31. 10:25
Ajánlom
A Jászai Mari-díjas, Érdemes és Kiváló Művészt ábrázoló plakettet a Mikroszkóp Színpad épületén helyezték el Terézváros Önkormányzatának jóvoltából március 30-án.

Az avatóünnepségen beszédet mondott Komjáti Zsuzsa, Sas József özvegye, Soproni Tamás, Terézváros polgármestere, valamint Gálvölgyi János is, aki

viccelődve kért egy saját példányt az emléktáblából, miközben eljátszott a gondolattal, hogy mit mondana Sas József, ha ott állna most közöttük.

A felszólalók mellett Sas József egykori kollégái, barátai is tiszteletüket tették a Nagymező utcában, többek között Medveczky Ilona, Beregi Péter, Selmeczi Tibor, Nádas György, Varga Ferenc József, Farkasházy Tivadar, valamint Hofi Géza volt felesége, Hoffmanné Kövér Ildikó.

20220331_084801ab-102239.jpg

Sas József emléktáblája (Fotó/Forrás: Vass Antónia)

Sas József színészcsaládba született, majd Rózsahegyi Kálmán színiiskolájának elvégzése után Győrbe szerződött. A következő évad már Békéscsabán találta, de ott sem állt meg: előbb Pécsett, majd a Magyar Néphadsereg Művészegyüttesével, végül a Kecskeméti Katona József Színházban állt színpadra.

1973-ban a Mikroszkóp Színpad társulatának tagja lett, 1985 és 2009 között az intézmény igazgatója volt.

A közönség rádió- és tévékabarék állandó közreműködőjeként is ismerhette, emellett számos nagylemezt adott ki.

Munkásságáért Jászai Mari-díjjal, Erzsébet-díjjal és a Magyar Köztársasági Érdemrend tisztikeresztjével is kitüntették, valamint Érdemes és Kiváló Művész elismerésben részesült. Felterjesztették a Kossuth-díjra is, azonban egy bírósági ítélet miatt az előterjesztést visszavonták.

A művész az utolsó éveiben ápolásra szorult, majd 2020 végén elkapta a koronavírust, melynek következményeként kórházba szállították. 2021. január 17-én szívelégtelenségben hunyt el.

Fejléckép: Sas József emléktáblája a Nagymező utca 22-24. szám falán (fotó: Vass Antónia)

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Vizuál

A magyar zenetörténet csillagai is bekerülnek a Zene Háza új, dívákról szóló kiállításába

Marton Éva, Zsédenyi Adrienn Zséda, Rúzsa Magdi, Koncz Zsuzsa és még sok más díva személyes történetét is bemutatja a Magyar Zene Háza május 17-én nyíló, új kiállítása, a Dívák & Ikonok.
Jazz/World

Mit jelent európainak lenni? – interjú Oláh Krisztián zongoraművésszel, a Ludus Europae zeneszerzőjével

Az idei JazzFest Budapest egyik legizgalmasabb programja a Ludus Europae című, huszonhét szereplős darab, amelynek ősbemutatója április 30-án pontban éjfélkor lesz a budapesti Merlin Színházban.
Klasszikus

Elisabeth Leonskaja áprilisban ingyenes, nyilvános mesterkurzust tart a Concerto Mesteriskola keretében

Két koncerttel és a zeneszerető közönség számára is ingyenesen látogatható mesterkurzussal érkezik Elisabeth Leonskaja a Concerto Budapesthez ezen a tavaszon.
Klasszikus

Képeslap Itáliából – olasz zeneszerzők művei csendülnek fel a MÁV Szimfonikus Zenekar koncertjén

Április 18-án a Müpában ad koncertet a MÁV Szimfonikus zenekar, az est során Rossini, Respighi, illetve Paganini műveit hallhatja a közönség. Az együttest Antonello Allemandi dirigálja, közreműködik Kelemen Barnabás. A zenekar a hangverseny részeként köszönti Fodor Ákos nagybőgőművészt. 
Vizuál

KÉP-regény: Teljes KO

A Fidelio sorozatában hétről-hétre új fotóját – és annak történetét – osztja meg velünk a Morphoblog szerzője, morpho, azaz Hegedűs Ákos. Ezúttal egy különösen csavaros nap eseményeit idézi fel, amely során ki akarták rúgni munkahelyéről. De vajon mi köze ehhez Kovács „Kokó” Istvánnak?

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Színház hír

Telex: Szexuális zaklatás ügyében folyik vizsgálat az SZFE-n

A lap értesülései szerint az egyetemen belső vizsgálat indult, mivel egy osztályvezető férfitanár meg nem engedhető kommentárokkal illette a diáklányok külsejét, alakját. Cikkünk frissült az SZFE reakciójával!
Színház ajánló

A vég kezdete? – vérbeli házastársi dráma debütál a Rózsavölgyi Szalonban

Új bemutatóval ünnepli alapításának tizenkettedik évfordulóját a Rózsavölgyi Szalon. Kovács Patrícia és Schmied Zoltán főszereplésével, Dicső Dániel rendezésében mutatják be David Eldridge Bármit mondhatsz című darabját április 11-én.
Színház interjú

Nincs ideális pillanat – interjú Horváth Patríciával, a HATAN Társulat alapító tagjával

Horváth Patrícia férjével, Nyári Zoltán operaénekessel közösen két évvel ezelőtt indította el független magánszínházi formációját, a HATAN Társulatot. Az alapító páros női tagjával a színházcsinálás fenséges és kevésbé dicsőséges pillanatairól is beszélgettünk.
Színház hír

Új elnököt választott a Színházi Dolgozók Szakszervezete

A színházi szakmák országosan reprezentatív szakszervezete, az idén 105 éves Színházi Dolgozók Szakszervezete jelentősen megújuláson esett át, miután az április 8-án megtartott tisztújító küldöttgyűlésen megválasztották az új országos ügyvezető elnökséget.
Színház hír

A fiatal színházi generáció is bemutatkozhat a Szemle Plusz fesztiválon

Augusztus 24. és szeptember 13. között rendezik meg a Szemle Plusz programsorozatot, ahol idén először a színészképző iskolák is bemutatkozhatnak egy-egy vizsgaelőadással, hogy a következő generáció tehetségeit is felfedezhesse a budapesti közönség.