Színház

Emléktáblát avattak Sas József tiszteletére

2022.03.31. 10:25
Ajánlom
A Jászai Mari-díjas, Érdemes és Kiváló Művészt ábrázoló plakettet a Mikroszkóp Színpad épületén helyezték el Terézváros Önkormányzatának jóvoltából március 30-án.

Az avatóünnepségen beszédet mondott Komjáti Zsuzsa, Sas József özvegye, Soproni Tamás, Terézváros polgármestere, valamint Gálvölgyi János is, aki

viccelődve kért egy saját példányt az emléktáblából, miközben eljátszott a gondolattal, hogy mit mondana Sas József, ha ott állna most közöttük.

A felszólalók mellett Sas József egykori kollégái, barátai is tiszteletüket tették a Nagymező utcában, többek között Medveczky Ilona, Beregi Péter, Selmeczi Tibor, Nádas György, Varga Ferenc József, Farkasházy Tivadar, valamint Hofi Géza volt felesége, Hoffmanné Kövér Ildikó.

20220331_084801ab-102239.jpg

Sas József emléktáblája (Fotó/Forrás: Vass Antónia)

Sas József színészcsaládba született, majd Rózsahegyi Kálmán színiiskolájának elvégzése után Győrbe szerződött. A következő évad már Békéscsabán találta, de ott sem állt meg: előbb Pécsett, majd a Magyar Néphadsereg Művészegyüttesével, végül a Kecskeméti Katona József Színházban állt színpadra.

1973-ban a Mikroszkóp Színpad társulatának tagja lett, 1985 és 2009 között az intézmény igazgatója volt.

A közönség rádió- és tévékabarék állandó közreműködőjeként is ismerhette, emellett számos nagylemezt adott ki.

Munkásságáért Jászai Mari-díjjal, Erzsébet-díjjal és a Magyar Köztársasági Érdemrend tisztikeresztjével is kitüntették, valamint Érdemes és Kiváló Művész elismerésben részesült. Felterjesztették a Kossuth-díjra is, azonban egy bírósági ítélet miatt az előterjesztést visszavonták.

A művész az utolsó éveiben ápolásra szorult, majd 2020 végén elkapta a koronavírust, melynek következményeként kórházba szállították. 2021. január 17-én szívelégtelenségben hunyt el.

Fejléckép: Sas József emléktáblája a Nagymező utca 22-24. szám falán (fotó: Vass Antónia)

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Színház

A színház volt az én igazi házasságom – Máthé Erzsi 95 éves

A születésnapját ünneplő Máthé Erzsi olykor úgy érzi, annyi figurát játszott már el élete során, hogy sokszor önmagát kell keresnie. Pedig mindegyik alakításában teljes lényével jelen volt. A színésznő néhány éve már a nyilvánosságtól visszavonultan él. Az alábbi interjút tizenöt éve, 2007-ben adta Canjavec Juditnak a Buda Lapjában, a másodközlés a szerző engedélyével történt.
Tánc

Egyed Bea és Bozsányi Liliána győzelmével ért véget a X. Nemzetközi Monotánc Fesztivál

A különleges hangulatú és látványvilágú előadás mellett a nemzetközi táncszakma képviselői is tiszteletüket tették a Bethlen Téri Színházban.
Klasszikus

Második díjat nyert a Chaos Quartet Bordeaux-ban

A korábban Budapesten is díjazott vonósnégyesnek a Bordeaux-i Nemzetközi Vonósnégyesverseny zsűrije második helyezést, valamint egy különdíjat ítélt meg.
Zenés színház

Kritikaszemle Kurtág György párizsi operabemutatójáról

A Scalában tartott ősbemutató után április 30-án a Párizsi Nemzeti Operában is színre került Kurtág György egyetlen operája, a Beckett nyomán írt A játszma vége. A kritikák remekműként írták le az alkotást.
Vizuál

Goya, Tiepolo, Canaletto – Újra láthatóak a Régi Képtár kincsei

Megújult terekben, újrarendezve nyílt meg a Szépművészeti Múzeum Régi Képtárának új állandó kiállítási egysége. Immár hat évszázad európai művészeti irányzatairól és a legfontosabb alkotóiról kaphatunk átfogó képet, a korai gótikától egészen a klasszicizmus korának művészetéig.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Színház gyász

Meghalt Josef Abrhám, a Kórház a város szélén Blažej doktora

Az egyik legnépszerűbb cseh színész nyolcvankét éves volt. Bár rengeteg tévéjátékban és filmben játszott, legtöbben a Kórház a város szélén című legendás sorozat Blažej doktoraként emlékeznek rá - adta hírül az ujszo.com szlovák hírportál. 
Színház hír

Szentivánéji álom a székesfehérvári Vörösmarty Színházban

Május első hétvégéjén a gubancos szerelmek és a hatalmas fémgolyók játszották a főszerepet a Horváth Csaba által rendezett Szentivánéji álom című előadásban.
Színház interjú

A színház volt az én igazi házasságom – Máthé Erzsi 95 éves

A születésnapját ünneplő Máthé Erzsi olykor úgy érzi, annyi figurát játszott már el élete során, hogy sokszor önmagát kell keresnie. Pedig mindegyik alakításában teljes lényével jelen volt. A színésznő néhány éve már a nyilvánosságtól visszavonultan él. Az alábbi interjút tizenöt éve, 2007-ben adta Canjavec Juditnak a Buda Lapjában, a másodközlés a szerző engedélyével történt.
Színház hír

Magyar színházi fesztivál lesz júniusban Bukarestben

Bukarestben szervezi meg első alkalommal a Bukfeszt elnevezésű magyar színházi fesztivált az erdélyi teátrumokat tömörítő Magyar Színházi Szövetség, amelynek öt tagszervezete kilenc előadást mutat be a román fővárosban.
Színház ajánló

Szakonyi Károly legismertebb drámája látható a Játékszínben

Az Adáshiba a Vörösmarty Színházzal koprodukcióban kerül színre, Bagó Bertalan rendezésében. A budapesti bemutatót május 21-én tartják, majd május 28-án Székesfehérvárra érkezik az előadás.