Színház

Energiabombák – Sziget, 5. nap

2008.08.18. 00:00
Ajánlom
Utolsó nap a Szigeten. Nincs búcsúhangulat, a hűvös este ellenére is tömeg hömpölyög mindenfelé. Két vidám, könnyed előadást választok délutánra levezetésképpen: a Természetes Vészek Kollektíva energiaitallal tölt fel, a fáradhatatlan DJuggledy pedig diabolókkal szórakoztat.

Sebesen viharzok be a főútról a Színház- és Táncsátor területére, hogy kis késéssel bekapcsolódjak a Természetes Vészek Kollektíva Fixa-Idea című új előadásába. Azonban hiába a rohanás, sehol semmi. Nyargalok színpadtól színpadig, de senki nem tudja, hol vannak. Hogyhogy nem tudja senki? Képtelen vagyok megtalálni egy előadást? Vagy ez már a performansz része? Végül az Octopus udvarán találok rá a Természetes Vészek kocsiszínpadára, első blikkre azt hiszem, megint rossz helyen járok... Egy teherautó rakterében áll Katona László egy tisztító- és súrolószerekkel megpakolt pult mögött, a design már messziről szembetűnő, nagy neonzöld betűk hirdetik: Fixa-Idea Energy-drink (a kocsi egyik hosszanti oldala van kitakarva, innen látjuk mi nézők). Nem késtem le semmiről, eddig csak a toborzás folyt, most kezdődik a „kulttop-show”. Eleinte felvételről harsog Katona László hangja, aki az előadás főszereplője, pontosabban szólva a termékbemutató műsorvezetője, a meggyőzések nagymestere. Zöld ruhája, sapkája passzol a pulton elhelyezett Fixa-Idea energiaitalok designjához, éppúgy, ahogy a pult tövében, a kocsi és a közönség között sétálgató két lány (Kántor Kata és Dombi Kati) neonzöld nadrágja, rikítósárga harisnyája is megy az ital külsejéhez.

 
 
 
 

A Fixa-Idea a Természetes Vészek Kollektíva által kifejlesztett energiaital, "kitűnő laboratóriumi teljesítmény", mely megváltoztatja életünket. Továbbá showműsor, cirkusz, színház, performansz, paródia, ironikus, szirupos geg. Először azt gondolhatjuk, hogy a Szigethez hasonló fesztiválokon már megszokott ingyenes termékosztogatásról van szó, amikor általában egy kocsi hátuljáról fiatal, csinos lányok, lenge öltözékben, a meggyőzés fényével a szemükben italt osztogatnak boldog-boldogtalannak. De a meggyőzés a Fixa-Idea esetében sokkal összetettebb művelet, ennek pedig központi alakja mindvégig a műsorvezető marad, a lányok, hangsúlyozottan kimért és gépies mozgásuk miatt inkább afféle rend őreinek tűnnek, bár valóban ők osztogatják az italokat a műsor alatt. A valódi cirkuszi show már egy igazi teleshop forgatókönyve szerint zajlik: a mindig mosolygó és folyton beszélő műsorvezető a termék bemutatása után "Szabolcsot" (Thuróczy Szabolcs) hívja be a show-ba, az elmélet után tehát jön a gyakorlat. Szabolcs, aki „jólétkutató”, néhány fizikai panaszát meséli el, amelyre, megtudjuk mi is, megoldást jelenthet a Fixa-Idea csodálatos itala. Öt koktélt készítenek el (Kánaáni balzsam, Bélbomba, Utolsó kísértés, Buja könny és Wild cunami), melyek összetevői hol sósavból és babaszappanból, hol szájvízből és padlófényből kerülnek ki, és természetesen minden esetben az elmaradhatatlan Fixa-Idea adja a végső esszenciát. A koktélokat Szabolcs issza meg bebizonyítva ezzel, hogy van megoldás a hajhullásra, sárguló fogakra, még a depresszióra is! A műsor mindvégig megőrzi dinamikáját, képes újabb és újabb bámészkodókat odavonzani. Hozzájárul ehhez például az is, hogy Katona Laci gyakran fordítja franciára az éppen folyó műveleteket, így a külföldiek is élvezik a látványos utca-show-t. Mi is kapunk a konzervitalból, melynek oldalán nagy betűkkel díszeleg a már jól ismert termék neve. Borzasztó íze van, mint minden rágógumiból készült hasonló italnak, mégis becsülettel megiszom az utolsó kortyig, mert ezzel igazolom én is, hogy jól szórakoztam. Ajánlom mindenkinek! Nekem megváltoztatta a délutánomat! Önmagában is fogyasztható.

 
 

Még egy utolsó kört teszek a Vándor Vurstli színpada felé, ahol DJuggledy berlini reaggy (sic!) zsonglőr El diabolo című előadása indul éppen ("berlini reaggy"-sként eszembe jut róla a méltán világhírű jamaicai bobcsapat is). Bevallom őszintén, eddig nem tudtam, hogy a két fapálcát összekötő zsinórral hajtott gumiharangokat hívják diabolonak, már ezért megérte. A műsor lassan indul be. DJuggledy komplett jamaicai szerelésben, feltornyozott rasztahajjal, zöld-sárga melegítőszettben pattog ide-oda a színpadon, készülődik, pakol, rendezkedik, bemelegít és szinte érthetetlen angolsággal biztosít arról, hogy mindjárt kezd. A hosszú felvezető után levetkőzik piros topra és kisnadrágra (rasztahajáról is kiderül, hogy paróka), és végre-végre varázsolni kezd a diabolókkal. Leglátványosabb és legalább tízszer bemutatott mutatványa az, hogy a pálcákkal kifeszített zsinórról a feje fölé hajítja a diabolót, egyre magasabbra. Gyakran már ő maga sem látja merre repült a gumieszköz, az elkapást sorozatosan elvéti ezért. Nehéz eldönteni, hogy direkt elrontott bohóctréfáról van szó, ami a közönség kondicionálását és megnyerését szolgálja, vagy valóban túllőtt a célon. Úgy látszik azonban, hogy itt nem teljesen a sikeres mutatvány és széles repertoár a lényeg, inkább az, hogy hatalmas energiákat mozgósítva, folyamatos viccek és bocsánatkérések közepette szerettesse meg magát a lelkes közönséggel. A műsor végén pedig ámulva nézem, ahogy a több mint százfős nézősereget táncra invitálja, azok pedig tapsviharban törnek ki, és vele együtt táncolnak tovább a füvön. Zsonglőrködést vártam, one man show-t kaptam. Így is tetszett. Soha rosszabb befejezést.

 
 
 
 

(A fotókat Csizmadia Tamás készítette.)

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Aki a lányok miatt képezte magát – 85 éves Woody Allen

Az Annie Hall és még számtalan fanyar humorú film alkotója, Woody Allen december 1-jén ünnepli nyolcvanötödik születésnapját.
Vizuál

Vásároljon bérletet, mentse meg a Cirko Mozit!

A Cirko-Gejzír Mozi közönsége segítségét kérni, és egy olyan bérletet kínál, amely onnantól érvényes, amikor a tulajdonosa használni kezdi. De nagy segítség számukra, ha már most megveszi.
Zenés színház

75 éves a színpad és a filmvászon koronázatlan királynője, Bette Midler

December 1-jén ünnepli hetvenötödik születésnapját Bette Midler amerikai színésznő, énekesnő, aki több mint fél évszázados karrierje alatt négy Grammy-díjat, négy Golden Globe-díjat, három Emmy-díjat, két Tony-díjat vehetett át, emellett hatszor kapta meg a legjobb komikának járó American Comedy Award kitüntetést.
Zenés színház

A változásra is reflektál Dolhai Attila új lemeze

A Visszatérés CD után két évvel új lemezzel jelentkezik Dolhai Attila. Az előző albummal ellentétben – ahol a színházi élmények egyfajta összefoglalása volt a cél – a színész ezúttal nem mások által megírt szerepek mentén szólal meg, hanem saját szerzeményeit gyűjtötte össze.
Jazz/World

Három napon át minden a jazz körül forog

A kilenc éve minden évben április 30-án megrendezett Nemzetközi Jazznap (International Jazz Day) magyar eseményeit a koronavírus-járvány miatt elhalasztották, azonban a szervezők most online pótolják az elmaradt koncerteket, amiket három napon keresztül, öt budapesti és egy felvidéki helyszínről közvetítenek.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Színház hír

Ismét verset mondanak a telefonban az Örkény színészei

A társulat tagjai személyre szóló költeményekkel készülnek, amit telefonon mondanak el a programban résztvevőknek.
Színház hír

Kétszer is látható lesz Pintér Béla népszerű előadása

Pintér Béla és Társulata online térbe költözik a leállás idején, egyik legnépszerűbb előadásukat, a Szívszakadtigot két alkalommal, december 6-án és 9-én is közvetítik.
Színház hír

Vidnyánszky kuratóriuma rendelkezhet az SZFE minden pénze felett

A felsőoktatási törvény legújabb módosítása nyomán a jövőben az alapítványi egyetemekhez jutottatt állami támogatások milliárdjai felett a fenntartók, tehát a kuratóriumok rendelkezhetnek majd
Színház szfe

Megkezdte munkáját Antal Zsolt az SZFE Elméleti Intézetének élén

Sára Balázs és Bodolay Géza után újabb intézetvezető kezdte meg munkáját a Színház- és Filmművészeti Egyetemen.
Színház interjú

Auksz Éva: Szerencsére az élet visszaigazolta, hogy jó úton vagyok

A Partitúra december 5-én, szombaton 14.30-tól Dunaújvárosban kalandozik. Itt született a zenés és prózai előadásokban is emlékezetes alakításokat nyújtó Auksz Éva, aki színházi elfoglaltságai miatt nem tudott jelen lenni a Partitúra dunaújvárosi forgatásán, egykori néptáncos fellépéseinek helyszínén, a Bartók Kamaraszínházban, ahol Őze Áron, az intézmény igazgatója vitte körbe a stábot. Auksz Éva ugyanakkor a Fidelio.hu-nak mesélt fiatalkori útkereséséről, mesteréről, Iglódi Istvánról, és egy különleges előadásról, amely a Rózsavölgyi Szalonban megy majd – a korlátozó intézkedések feloldása után.