Színház

Erdélyi hét a Gyulai Várszínházban

2021.07.20. 10:00
Ajánlom
Negyedik alkalommal rendezik meg augusztus 2-8. között Gyulán az Erdélyi Hét című színházi fesztivált.

Első nap délután az Aradi Kamaraszínház A Kolozsvári bíró című családi előadását láthatják kicsik és nagyok a Várszínpadon.  Az előadás az ismert történetet meséli el Mátyás királyról és a kolozsvári bíróról, sok humorral, a reneszánsz kor zenéjét a mai hangzásokkal ötvöző, pergő ritmusú, kedves dalokkal, Tege Antal rendezésében és főszereplésével.  Este ugyancsak az aradiak a Kamarateremben A Zördög címmel Móricz Zsigmond három egyfelvonásos paraszttréfáját is bemutatják pajzán komédiaként élőzenével, tánccal, vigassággal Tapasztó Ernő rendezésében Éder Enikővel, Harsányi Attilával a főszerepekben.

Augusztus 3-án láthatja majd az érdeklődő közönség a Kolozsvári Állami Magyar Színház Hegedűs a háztetőn című monumentális előadását, a Tószínpadon. A nagysikerű, klasszikus, humoros musicalt, ami egy zsidó család külső kényszerek és belső vágyak által irányított életéről szól viharos történelmi időkben Béres László rendezte és Tevjét, a tejesembert Bogdán Zsolt játssza.

Hegedus-a-hazteton-2048x13671-100021.jpg

Hegedűs a háztetőn (Fotó/Forrás: Gyulai Várszínház)

A temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színház Az ember tragédiáját, Silviu Purčarete rendezésében, különleges helyszínen, a Vigadóban felépített díszletek között 4-én kétszer is bemutatja egymás után.  Az előadás dramaturgja, Visky András szerint „Purcărete összetéveszthetetlen humora, legendás kedvessége és szerénysége Az ember tragédiáját is váratlan közelségbe hozza: a nehéznek tűnő, 19. századi nagy madáchi költészet élővé és befogadhatóvá válik, elvont filozófiája-teológiája meg bizony átélhetővé.

Odahajol a nagy klasszikushoz, elmélyült dialógust folytat vele és meghívja őt, legyen a vendégünk ebben az ellenmondásokkal, félelmekkel és szorongásokkal, sőt már nem is leplezett kétségbeesésekkel terhes korunkba.

Aligha láthattunk még egy ennyire közvetlen Tragédiát: kivételes, kultúrtörténeti pillanattal van dolgunk, nem kétséges.” 

Az-ember-tragediaja_honlapra-MARI-132-1536x1024-100021.jpg

Az ember tragédiája (Fotó/Forrás: Gyulai Várszínház)

A Marosvásárhelyi Nemzeti Színház A nép ellensége című előadását a Kamarateremben 7-én mutatja be Keresztes Attila rendezésében, Sebestyén Abával a főszerepben. Az ember vagy a pénz? Ibsen társadalmi drámájában egyéni érdek és társadalmi felelősség feszül egymásnak, szembeállítva az egyént a megélhetését féltő közösséggel és annak hangadóival.

Sebestyén Aba az egyik főszereplője a marosvásárhelyi Yorick Stúdió 6-án a Várszínpadon látható Lázadni veletek akartam című csak nemrég bemutatott zenés előadásának is, sőt, ő maga a rendező is. A Bódi Attila regényéből készült produkció a Ceaușescu-diktatúra utolsó heteiben játszódik. Ennek a reménytelen időszaknak a legmélyebb és legsötétebb bugyrait mutatja meg a legérzékenyebb korosztályon, a kamaszok szemén keresztül, de harminc évvel későbbi látószögből.

Lazadni-veletek-akartam-1536x1152-100021.jpg

Lázadni veletek akartam (Fotó/Forrás: Gyulai Várszínház)

A gyergyói Figura Stúdió Örkény István: Tótékját 5-én a művelődési ház színpadán állítja színre. A gyergyói, Florin Vidamski rendezte Tóték térben és időben elhelyezhetetlen. Valahol magyar nyelvterületen játszódik, nagyjából ennyi biztos. Világa egy posztapokaliptikus világ, ezt az érintetlen szigetet a pusztulás és agresszió káoszában még egy ideig fenntarthatják az illúziók, de a burkon túli valóság beszivárgása az őrnagy érkezésével elkerülhetetlen.

A zárónapon 8-án délután Cári Tibor zenésztársaival idén is ad majd egy kamarakoncertet kortárs költők megzenésített verseivel. Cári Tibor zeneszerző különböző zenei stílusokkal kísérletezve, ezeket ötvözve szólaltatja meg a közösen kiválasztott többnyire kortárs erdélyi költők verseit. A versekből új identitású alkotások születnek: a néhol dzsessz, blues, sanzon és musical jegyeit ötvöző zene nem csak kíséri őket, hanem mélyebb értelmet is ad nekik.

Este a fesztivál zárásaként a Gyulai Várszínház a kézdivásárhelyi Udvartér Teátrummal közös produkcióként mutatja be Goldoni: Két úr szolgája című művét a Tószínpadon. A Barabás Árpád rendezte előadás Goldoni egyik legtöbbet játszott, félreértésekkel, szerepjátszással, ármánykodással, váratlan fordulatokkal és sok szerelemmel teli darabját a klasszikus commedia dell’arte eszközeivel kelti életre a különleges helyszín lehetőségeit is kiaknázva.

További információ és jegyvásárlás ide kattintva. >>>

Támogatott tartalom.

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Könyv

Alkotás vagy az élet hívása? – Lukács György megemészthetetlen öröksége

Lukács Györgyre emlékezünk az alábbi, korábban sehol nem publikált interjúval, amely 1984-ben készült, és első közlése a szerző engedélyével a Fidelio oldalán történik, közel négy évtized elmúltával.
Klasszikus

Július 14. és 23. között ismét várja a zenerajongókat a Fesztivál Akadémia Budapest

Idén is érdemes lesz tíz napon át Budapesten nyaralni, akár az itt lakóknak is – mondta el Kokas Katalin hegedűművész. Egész napos programok, különleges helyszínek és persze sztárfellépők koncertjei várják a közönséget.
Színház

A valóság mindig sokkal keményebb – beszélgetés Gianina Cărbunariuval

Gianina Cărbunariu román drámaíró, rendező és színházvezető, aki munkáiban érzékeny és fontos témákat dolgoz fel. De vajon képes-e a színház változtatni a világon? Ezt is megkérdeztük tőle, ahogy az is kiderült, mit mondana fiatalkori énjének, ha találkozna vele, amivel annak idején már Karinthynak is meggyűlt a baja.
Klasszikus

Vajda Gergely zeneszerzőként és karmesterként is bemutatkozik Párizsban

A nemzetközileg keresett karmester-zeneszerző ismét együtt dolgozik a francia Ars Novával, illetve egy hárfafesztivál műsorán is szerepel egy alkotása.
Klasszikus

Elhunyt Kaija Saariaho

A világhírű finn zeneszerzőt, akinek a Metropolitan Opera is játszotta darabját, hetvenéves korában érte a halál – tette közzé családja a közösségi médiában.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Színház interjú

A valóság mindig sokkal keményebb – beszélgetés Gianina Cărbunariuval

Gianina Cărbunariu román drámaíró, rendező és színházvezető, aki munkáiban érzékeny és fontos témákat dolgoz fel. De vajon képes-e a színház változtatni a világon? Ezt is megkérdeztük tőle, ahogy az is kiderült, mit mondana fiatalkori énjének, ha találkozna vele, amivel annak idején már Karinthynak is meggyűlt a baja.
Színház ajánló

A Furcsa párral és a Macskadémonnal indul a Szabadtéri Színházak Találkozója a Balaton-partján

Június 17-én két nyitóelőadással indul az idei Szabadtéri Színházak Találkozója a Kultkikötő tereiben: Balatonbogláron a Furcsa pár női változata látható, Alsóörsön a Macskadémon.
Színház hír

A Fiumei úti sírkertben vesznek végső búcsút Máthé Erzsitől

A legendás művésztől barátai, pályatársai és tisztelői 2023. június 20-án, délelőtt búcsúznak a Fiumei úti sírkert ravatalozójában.
Színház gyász

Elhunyt Sőregi Melinda dramaturg

Sőregi Melinda korábban a veszprémi Kabóca Bábszínház társulatának a tagja volt. 44 évesen távozott.
Színház interjú

Történelmi példaadás – Heiner Goebbels együttműködésekről, saját „politikájáról”, meglepetésekről és butaságokról

A német zeneszerző és rendező a Mindaz, ami történt és történhetne című nagyszabású és látványos előadásával szerepel a 10. Színházi Olimpián.