Színház

Erdélyi hét a Gyulai Várszínházban

2021.07.20. 10:00
Ajánlom
Negyedik alkalommal rendezik meg augusztus 2-8. között Gyulán az Erdélyi Hét című színházi fesztivált.

Első nap délután az Aradi Kamaraszínház A Kolozsvári bíró című családi előadását láthatják kicsik és nagyok a Várszínpadon.  Az előadás az ismert történetet meséli el Mátyás királyról és a kolozsvári bíróról, sok humorral, a reneszánsz kor zenéjét a mai hangzásokkal ötvöző, pergő ritmusú, kedves dalokkal, Tege Antal rendezésében és főszereplésével.  Este ugyancsak az aradiak a Kamarateremben A Zördög címmel Móricz Zsigmond három egyfelvonásos paraszttréfáját is bemutatják pajzán komédiaként élőzenével, tánccal, vigassággal Tapasztó Ernő rendezésében Éder Enikővel, Harsányi Attilával a főszerepekben.

Augusztus 3-án láthatja majd az érdeklődő közönség a Kolozsvári Állami Magyar Színház Hegedűs a háztetőn című monumentális előadását, a Tószínpadon. A nagysikerű, klasszikus, humoros musicalt, ami egy zsidó család külső kényszerek és belső vágyak által irányított életéről szól viharos történelmi időkben Béres László rendezte és Tevjét, a tejesembert Bogdán Zsolt játssza.

Hegedus-a-hazteton-2048x13671-100021.jpg

Hegedűs a háztetőn (Fotó/Forrás: Gyulai Várszínház)

A temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színház Az ember tragédiáját, Silviu Purčarete rendezésében, különleges helyszínen, a Vigadóban felépített díszletek között 4-én kétszer is bemutatja egymás után.  Az előadás dramaturgja, Visky András szerint „Purcărete összetéveszthetetlen humora, legendás kedvessége és szerénysége Az ember tragédiáját is váratlan közelségbe hozza: a nehéznek tűnő, 19. századi nagy madáchi költészet élővé és befogadhatóvá válik, elvont filozófiája-teológiája meg bizony átélhetővé.

Odahajol a nagy klasszikushoz, elmélyült dialógust folytat vele és meghívja őt, legyen a vendégünk ebben az ellenmondásokkal, félelmekkel és szorongásokkal, sőt már nem is leplezett kétségbeesésekkel terhes korunkba.

Aligha láthattunk még egy ennyire közvetlen Tragédiát: kivételes, kultúrtörténeti pillanattal van dolgunk, nem kétséges.” 

Az-ember-tragediaja_honlapra-MARI-132-1536x1024-100021.jpg

Az ember tragédiája (Fotó/Forrás: Gyulai Várszínház)

A Marosvásárhelyi Nemzeti Színház A nép ellensége című előadását a Kamarateremben 7-én mutatja be Keresztes Attila rendezésében, Sebestyén Abával a főszerepben. Az ember vagy a pénz? Ibsen társadalmi drámájában egyéni érdek és társadalmi felelősség feszül egymásnak, szembeállítva az egyént a megélhetését féltő közösséggel és annak hangadóival.

Sebestyén Aba az egyik főszereplője a marosvásárhelyi Yorick Stúdió 6-án a Várszínpadon látható Lázadni veletek akartam című csak nemrég bemutatott zenés előadásának is, sőt, ő maga a rendező is. A Bódi Attila regényéből készült produkció a Ceaușescu-diktatúra utolsó heteiben játszódik. Ennek a reménytelen időszaknak a legmélyebb és legsötétebb bugyrait mutatja meg a legérzékenyebb korosztályon, a kamaszok szemén keresztül, de harminc évvel későbbi látószögből.

Lazadni-veletek-akartam-1536x1152-100021.jpg

Lázadni veletek akartam (Fotó/Forrás: Gyulai Várszínház)

A gyergyói Figura Stúdió Örkény István: Tótékját 5-én a művelődési ház színpadán állítja színre. A gyergyói, Florin Vidamski rendezte Tóték térben és időben elhelyezhetetlen. Valahol magyar nyelvterületen játszódik, nagyjából ennyi biztos. Világa egy posztapokaliptikus világ, ezt az érintetlen szigetet a pusztulás és agresszió káoszában még egy ideig fenntarthatják az illúziók, de a burkon túli valóság beszivárgása az őrnagy érkezésével elkerülhetetlen.

A zárónapon 8-án délután Cári Tibor zenésztársaival idén is ad majd egy kamarakoncertet kortárs költők megzenésített verseivel. Cári Tibor zeneszerző különböző zenei stílusokkal kísérletezve, ezeket ötvözve szólaltatja meg a közösen kiválasztott többnyire kortárs erdélyi költők verseit. A versekből új identitású alkotások születnek: a néhol dzsessz, blues, sanzon és musical jegyeit ötvöző zene nem csak kíséri őket, hanem mélyebb értelmet is ad nekik.

Este a fesztivál zárásaként a Gyulai Várszínház a kézdivásárhelyi Udvartér Teátrummal közös produkcióként mutatja be Goldoni: Két úr szolgája című művét a Tószínpadon. A Barabás Árpád rendezte előadás Goldoni egyik legtöbbet játszott, félreértésekkel, szerepjátszással, ármánykodással, váratlan fordulatokkal és sok szerelemmel teli darabját a klasszikus commedia dell’arte eszközeivel kelti életre a különleges helyszín lehetőségeit is kiaknázva.

További információ és jegyvásárlás ide kattintva. >>>

Támogatott tartalom.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Klasszikus

Meghalt Andrew Davis karmester

A világhírű angol karmestert, a Chicagói Lyric Opera korábbi zeneigazgatóját és számos neves operaház gyakori vendégét hosszú betegség után, nyolcvanéves korában érte a halál.
Klasszikus

Új operáján dolgozik Kurtág György

A kilencvennyolc éves zeneszerző a Klubrádiónak számolt be arról, hogy második operáját írja, amelyet a hetvenéves német szoprán, Maria Husmann számára komponál.
Színház

„A kutatóknak szükségük van inspirációt meríteni a művészetekből” – Karikó Katalin ellátogatott a Rózsavölgyi Szalon Nobel-díjról szóló előadására

Krausz Ferenc után újabb Nobel-díjas tudós, Karikó Katalin is megtekintette a Rózsavölgyi Szalon február közepén bemutatott A Díj című előadását, amely az „atombomba atyja és anyjaként” emlegetett Otto Hahn és Lise Meitner szenvedélyes párviadalát meséli el.
Színház

128. születésnapját ünnepli a Vígszínház – idén is megrendezik a Vígmajálist

Május 1-jén délután a Vígszínház meghirdeti a 2024/25-ös évad programját, majd a társulat tagjai részleteket adnak elő többek között olyan népszerű előadásokból, mint a Pinokkió, A Pál utcai fiúk, A padlás vagy A nagy Gatsby.
Könyv

Irodalom a Margitszigeten – jön a tavaszi Margó!

A fesztiválon mutatja be új kötetét mások mellett Háy János, Erdős Virág, Krusovszky Dénes és Cserna-Szabó András is. A közönség idén élő podcastfelvételeken is részt vehet a három nap során. 

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Színház hír

„A kutatóknak szükségük van inspirációt meríteni a művészetekből” – Karikó Katalin ellátogatott a Rózsavölgyi Szalon Nobel-díjról szóló előadására

Krausz Ferenc után újabb Nobel-díjas tudós, Karikó Katalin is megtekintette a Rózsavölgyi Szalon február közepén bemutatott A Díj című előadását, amely az „atombomba atyja és anyjaként” emlegetett Otto Hahn és Lise Meitner szenvedélyes párviadalát meséli el.
Színház hír

Ember Mária-díjat kapott Sándor Anna, a Spinoza Színház igazgatója

Az elismerést az igazgató a színház több mint húszéves működéséért kapta meg. A díjat a Raoul Wallenberg Egyesület elnöksége ítéli oda minden évben azoknak a személyeknek, akik támogatják az emberi jogokat, és bemutatják a magyarországi zsidó és nem zsidó emberek együttélését.
Színház ajánló

128. születésnapját ünnepli a Vígszínház – idén is megrendezik a Vígmajálist

Május 1-jén délután a Vígszínház meghirdeti a 2024/25-ös évad programját, majd a társulat tagjai részleteket adnak elő többek között olyan népszerű előadásokból, mint a Pinokkió, A Pál utcai fiúk, A padlás vagy A nagy Gatsby.
Színház ajánló

April De Angelis: Színésznők – továbbra is műsoron a Pinceszínház előadása

Az idei évad nagy sikerű előadása a Színésznők Sztarenki Pál különleges rendezésében. Minden szempárt a színpadra szegez, lényeges mondanivalója a mai társadalom embereinek is fontos üzenetet hordoz.
Színház ajánló

Megtartotta tavaszi bemutatóit a Loupe Színházi Társulás

A csapat elsőként a Lányok, fiúk! című monodrámát mutatta be Lovas Rozi főszereplésével, az előadás a családon belüli erőszak témájára reflektál. Áprilisban pedig A kezdet/vége című produkció is debütált, amelyet Sean O’Casey műve nyomán Horváth János Antal írt és rendezett.