Színház

Erősen indítja az idei évet a Radnóti Színház

2023.01.19. 09:15
Ajánlom
A repertoáron lévő előadásokon túl több saját programmal – a magyar kultúra napján például közönségtalálkozóval, rendhagyó irodalomórákkal, jubileumi Szerb Antal-esttel –, vendégprodukciókkal és könyvbemutatóval is várják a nézőket januárban és februárban.

A Radnóti Színház első idei bemutatójára márciusban kerül sor: A vége című darab próbái már elkezdődtek.

Bartis Attila nagyregényét a Radnóti Színház felkérésére Mikó Csaba adaptálta színpadra, az ősbemutatót Nagy Péter István rendezi, a főbb szerepeket László Zsolt, Porogi Ádám és Katona Péter Dániel egyetemi hallgató alakítja. A mű egy fotográfus szerelmeinek, családjának és karrierjének viharos története, amely egyben talán a huszadik század összegzése is. A darab Schnábel Zita világítástechnikára építő látványtervével, Pattantyus Dóra jelmezeivel, valamint Dargay Marcell és Csizmás András zenéjével kel életre a Nagymező utcai színházban.

vege_olvasoproba_domolky_PRINT_037ok-135753.jpg

A vége előadásának olvasópróbája (Fotó/Forrás: Dömölky Dániel / Radnóti Színház)

A színház kulturális eseményei között közönségtalálkozók és beszélgetések is szerepelnek: január 22-én, a magyar kultúra napján a Kályha Kati előadása után, a SZÓVAL elnevezésű programsorozat részeként beszélgetést tartanak, amelyen a címszereplő, Kováts Adél mellett a rendező, Rusznyák Gábor, valamint a szerző, Szálinger Balázs és Visky András erdélyi magyar író lesz jelen.

Az Antigoné előadások előtt Karsai György irodalom- és színháztörténész várja a közönséget negyedórás beavatóval, aki az előadásokat követően közönségtalálkozót is tart a színészek közreműködésével. Az előadásokat három alkalommal rendhagyó irodalomórára kíséri: január 18-án Kováts Adél, 19-én Sodró Eliza lesz a vendég, illetve ezeken kívül február 13-án rendezik meg az eseményt.

RadnotiSzinhaz_Antigone_OfnerGergely_max-51o-135502.jpg

Lovas Rozi és Mészáros Blanka az Antigoné előadásában (Fotó/Forrás: Ofner Gergely / Radnóti Színház)

A Futótűz című darabot február 8-án angol nyelvű felirattal tekintheti meg a közönség, az Egy csepp mézt pedig a kulturális akadálymentesítés jegyében február 15-én jelnyelvi tolmács kíséri. Bálint András önálló estje, a Szerb Antal Száz verse ugyanebben a hónapban érkezik el a 25. előadásához.

A téli hónapokban több játszóhely is bezárni kényszerült a megemelkedett rezsiköltségek miatt, ez történt a Szkéné Színházzal is.

A Radnóti Színház a Műegyetem rakparti teátrum két produkcióját fogadta be.

Háy János Elem című darabját február 3-án tűzik műsorra Kerekes Évával és Mucsi Zoltánnal a főszerepben, Bérczes László rendezésében. Székely János Caligula helytartója című drámáját pedig február 5-én mutatják be, Nagypál Gáborral a címszerepben, Szikszai Rémusz rendezésében.

ElemGalosMihalySamu_web2-135313.jpg

Kerekes Éva és Mucsi Zoltán az Elem előadásában (Fotó/Forrás: Gálos Mihály Samu / Szkéné)

A marosvásárhelyi Yorick Stúdió Lázadni veletek akartam című produkciója november óta repertoárszerűen látható a Radnótiban. Az előadás, amelyben érettségi előtt álló fiúknak a Ceaușescu-rendszer elleni lázadását követhetjük nyomon, legközelebb február 4-én látható. A kortárs amerikai író, Annie Baker Körtükör című darabját a KV Társulat előadásában szintén minden hónapban műsorra tűzik a Keres Emil Próbateremben.

Grecsó Krisztián Lányos apa című könyvének bemutatójára pedig két alkalommal, február 21-én és 22-én kerül sor. A beszélgetéseket Szabó T. Anna moderálja, közreműködik Porogi Ádám és Rozs Tamás.

Fejléckép: a Radnóti Színház társulata a 2022/23-as évad elején (fotó/forrás: Falus Kriszta / Radnóti Színház)

Minifesztivállal és megújult színpaddal kezdi új évadát a Radnóti Színház

Kapcsolódó

Minifesztivállal és megújult színpaddal kezdi új évadát a Radnóti Színház

Négy évig tartó kényszerhelyzet után újra a teljes színpadon játszhat a Radnóti Színház társulata, melynek felújítási munkálatai a napokban fejeződnek be. A színpadavatást minifesztivállal ünnepli a teátrum, amely a következő évadban négy kortárs ősbemutatót tart.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Klasszikus

„Ha az ember idős, már sokkal szabadabb” – születésnapi interjú a 80 éves Vidovszky Lászlóval

Nemrég ünnepelte nyolcvanadik születésnapját, március 2-án pedig a Zeneakadémia is koncerttel köszönti Vidovszky László Kossuth-díjas zeneszerzőt. A jeles alkalom apropóján pályája indulásairól, zeneszerzői motivációiról és alapelveiről kérdeztük a komponistát.
Színház

Átadták a Kortárs Magyar Dráma-díjat: Pintér Béla és Horváth János Antal az idei kitüntetettek

A Radnóti Zsuzsa dramaturg alapította elismerést idén Pintér Béla érdemelte ki több évtizedes munkásságáért és színpadi szövegeiért. Különdíjat kapott Horváth János Antal, a Loupe Színházi Társulás alapítótagja.
Színház

Miért kell eljutni a tragédiáig? – Budaörsön rendezi meg a Hamletet Alföldi Róbert

Megtartották a h.ml.t. című előadás próbáját. Shakespeare drámáját április 20-án mutatják be a Budaörsi Latinovits Színházban, de a premiert még megelőzi egy nyílt próba márciusban, a Színházak Éjszakáján.
Vizuál

Ezekkel a kiállításokkal várja idén a látogatókat a Szépművészeti és a Nemzeti Galéria

Az ókori Mezopotámia örökségét bemutató nagyszabású tárlattal, Munkácsy Mihály születésének 180. évfordulója előtt tisztelgő emlékkiállítással, valamint Anna Margit életművéből nyíló tárlattal is készülnek.
Klasszikus

„Egy álmom válik valóra” – interjú Mohai Bálint fagottművésszel

A Concerto Budapest szimfonikus zenekar március 3-i Mozart-napjának nyitókoncertjén csendül fel az örök érvényű mester Esz-dúr sinfonia concertantéja oboára, klarinétra, kürtre és fagottra (K. 297b). Ennek apropóján beszélgettünk az együttes szólamvezetőjével.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Színház hír

Erdélyben is bemutatkozik Székely Csaba tízparancsolat ihlette darabja

Székely Csaba 10 című drámáját Rusznyák Gábor állítja színpadra a székelyudvarhelyi Tomcsa Sándor Színházban. A tízparancsolat ihlette alkotás tíz magányos ember fokozatosan kibomló, egymást keresztező élettörténetét mutatja be.
Színház ajánló

Cseke Péter viszi színre a Játékszín magyarországi bemutatóját

Április 6-án Cseke Péter rendezésében, Hernádi Judit, Horváth Lili és Nagy Sándor főszereplésével mutatja be a Rém rendes vendég című komédiát a Játékszín.
Színház hír

Átadták a Kortárs Magyar Dráma-díjat: Pintér Béla és Horváth János Antal az idei kitüntetettek

A Radnóti Zsuzsa dramaturg alapította elismerést idén Pintér Béla érdemelte ki több évtizedes munkásságáért és színpadi szövegeiért. Különdíjat kapott Horváth János Antal, a Loupe Színházi Társulás alapítótagja.
Színház ajánló

Miért kell eljutni a tragédiáig? – Budaörsön rendezi meg a Hamletet Alföldi Róbert

Megtartották a h.ml.t. című előadás próbáját. Shakespeare drámáját április 20-án mutatják be a Budaörsi Latinovits Színházban, de a premiert még megelőzi egy nyílt próba márciusban, a Színházak Éjszakáján.
Színház ajánló

Krabat a Fekete Malomban – a német ifjúsági irodalom egyik legnépszerűbb művét mutatja be a Budapest Bábszínház

Otfried Preuβler filmen és színpadon is többször feldolgozott, klasszikus történetének vadonatúj színpadi változatát mutatja be a Budapest Bábszínház március 2-án Hegymegi Máté rendezésében.