Színház

Érzelem és indulat a Tavaszi Fesztiválon

2010.03.24. 00:00
Ajánlom
Cselszövés, intrika, szerelem és mély férfibarátság – egyszerre van jelen Victor Hugo: Ruy Blas (A királyasszony lovagja) című színművében.

A romantikus drámát Forgách András új fordításában, Kolovratnik Krisztiánnal a címszerepben mutatták be a 30. Budapesti Tavaszi Fesztivál nyitónapján. A királyasszony lovagját Léner András rendezésében a március 19-i bemutató után március 24-én is láthatják a nézők a Thália Színházban.

A romantikus dráma története - a rendező szerint - akár egy mondatban is összefoglalható: A királyasszony lovagja arról szól, hogy két szerelmest hogyan darál be és aprít fel a mindenkori hatalom. Forgách András bravúros fordításában Victor Hugo 1838-ban keletkezett szerelmi története aktuális áthallásokkal tud megszólalni. A rendező a mai korba helyezte a történetet, ahol az ármány és szerelem, valamint a pénz-és hatalomvágy éppúgy főszerephez jut, mint az egykori királyi udvarokban.  

Kolovratnik Krisztián (Ruy Blas) érdeklődésünkre elmondta: egy férfiszínész számára mérföldkőnek számít ez a szerep. A művész hozzátette, bár szabadúszóként számos elfoglaltságnak tesz eleget még a főpróbaidőszakban is, úgy érzi, ebbe a színészi feladatba "érdemes belehalni". Annyi indulat és érzelem van ebben a darabban, hogy mindezt megfejteni kemény munka, így hát van még bőven dolguk a bemutatóig - hangsúlyozta Kolovratnik Krisztián.

A romantikus dráma egyik kulcsszereplője reggelenként a tévénézőket ébreszti, a színpadon pedig - ha kell - akár kaszkadőrjelenetet is bemutat. Hujber Ferenc (Don César de Bazan) érdeklődésünkre elmondta: színészként még szinte soha nem találkozott ilyen összetett, ugyanakkor végtelenül szerethető figurával. Don Cézar De Bazan megformálása nagyon hálás feladat, ahol a fizikai erőnlétre és a színészi koncentrációra egyaránt szükség van, tette hozzá. A színésznek van többek között egy olyan jelenete a darabban, amikor hat méter magasból ereszkedik le, és közben végigmond egy monológot. Mindez nagyon komoly összpontosítást igényel - hangsúlyozta Hujber Ferenc.

Ebben az előadásban tér vissza a színpadra Horváth Lili (Neuburgi Mária, Spanyolország királynéja), aki az elmúlt csaknem másfél évet otthon töltötte második gyermekével. A darab főintrikusának - Don Salluste de Bazan - szerepében pedig Méhes Lászlót láthatják a nézők. 

A Budapesti Tavaszi Fesztivál, a Budapesti Kamaraszínház és a Thália Színház közös produkcióját március 19-én és 24-én is megnézheti a közönség a Thália Színház Nagyszínpadán.

Budapesti Tavaszi Fesztivál

Thália Színház

Programkereső

Legnépszerűbb

Könyv

Röhrig Géza karanténban - Élőben New Yorkból

Nyáry Krisztián online sorozata nem ismer országhatárokat. Ezúttal a New Yorkban élő költőt kérdezi arról, mit olvas a kényszerű otthonlét alatt.
Színház

Így mennek tovább a budapesti színházak - itt a megállapodás és néhány vélemény

Hosszú hetek egyeztetései után ma megállapodott a kormány és a Fővárosi Önkormányzat a színházak működtetéséről.
Jazz/World

Fonogram-életműdíjat kapott Kovács Kati – Hallgasd meg a nyertes felvételeket!

Hobo, Rácz Gergő és Orsovai Reni, a Mörk, a Sárik Péter Trió, Lajkó Félix & Volosi, Krizso, a Bagossy Brothers Company is Fonogram-díjat kapott a szombaton az interneten tartott online eseményen. Életműdíjjal Kovács Katit, szakmai életműdíjjal Gőz Lászlót ismerték el.
Vizuál

A világ leghíresebb angyalai csak mellékszereplők Raffaello Sixtusi Madonnáján

A két kis kerub nagy karriert futott be, ahhoz képest, hogy épp csak ráfértek az 1512-ben festett műre. Alakjukhoz több anekdota is fűződik, festőjük ma 500 éve hunyt el.
Könyv

Gergely Ágnes: „Egyszer csak újra eszméletéhez tér a világ”

A napokban jelentették be: a Tiszatáj folyóirat 2019-es díját Gergely Ágnesnek ítélték oda. A 87 éves Kossuth-díjas költőt, írót, műfordítót Karácsony Ágnes hívta föl telefonon.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Színház hír

Rendkívüli egyszeri szociális segély előadóművészeknek

Az Előadóművészi Jogvédő Iroda Egyesület (EJI) rendkívüli egyszeri szociális segélyt kíván juttatni azoknak a színművészeknek, akik az EJI által meghirdetett COVID19 segélyezésből bármely ok miatt nem részesülhettek.
Színház hír

Így mennek tovább a budapesti színházak - itt a megállapodás és néhány vélemény

Hosszú hetek egyeztetései után ma megállapodott a kormány és a Fővárosi Önkormányzat a színházak működtetéséről.
Színház videó

Videókon mutatják be a Katona színészei, miként vehetjük fel a harcot a koronavírus ellen

A Katona József Színház Vírusvideók címen indított videósorozatot.
Színház ajánló

„Ami a szőnyeg alatt van” – Bíró Kriszta könyvet ír Molnár Piroskáról

Az életrajzi mű a Corvina Kiadónál készül, szerzője, az Örkény Színház többkötetes íróként is számon tartott művésze régóta jól ismeri Molnár Piroskát, így bizalmasan tud vele beszélgetni a szakmáról és életéről.
Színház hír

Minden dunaújvárosi egészségügyi dolgozó ingyen járhat a helyi színházba a következő évadban

„Most ők vannak értünk, akkor mi leszünk értük” – jelentette be Őze Áron, a dunaújvárosi Bartók Kamaraszínház igazgatója. Áprilisban is folytatják virtuális színházi programjukat.