Színház

„Érződik a darabon, hogy színész írta” – Interjú Brasch Bencével

2020.02.19. 16:35
Ajánlom
Zach Braff fekete komédiáját, a Minden nagyon jó lesz című darabot tűzi műsorra az Átrium. Idegenek az éjszakában, egy elhagyott tengerparti nyaralóban. Poénos bemondásoktól, egymás zrikálásától jutnak el odáig, hogy színt valljanak magukról. A harmincötödik szülinapján végzetes lépésre készülő „házigazda” szerepét Brasch Bence alakítja.

A világgal haragban álló mizantrópként ismerjük meg Charlie-t, akihez váratlan vendégként toppan be Emma, az ingatlanügynök, Myron, a tűzoltó és Kim, a prostituált. Hogyan jellemeznéd őt?

Charlie egy szorongó srác, tele kisebbrendűségi érzéssel, megfelelési kényszerrel. Kerüli a társaságot, képtelen feloldódni, nyitni mások felé. Értelmiségi családból származik, intelligens ugyan, de kissé tankönyvízűnek érzem a tudását. Folyamatosan megkérdőjelezi magát, ha pedig eljut oda, hogy egy társaságban megszólaljon, utána egyből azon gondolkodik, hogy vajon jót mondott-e vagy sem. Amikor először látjuk, nagyon elveszett és dühös valami miatt, amire csak később derül fény. Egy téli éjszakán idegenek toppannak be hozzá. Olyan spontán emberekkel találkozik a személyükben, akik nagyon nyitottak a világra, és ez még jobban zavarba ejti őt.

W03B3461_v-163345.jpg

Brasch Bence a Minden nagyon jó lesz próbáján (Fotó/Forrás: Lakatos Péter / Átrium)

Mitől érzed életszerűnek, jól játszhatónak ezt a srácot?

Szeretem az esendőségét. Az is érdekes benne, hogy több olyan helyzetbe kerül, amivel még soha nem találkozott. A többiek folyamatosan narkóznak, míg Charlie szerintem életében először lát közelről drogokat. A konfliktuskezelésben sincs topon, ki akarja tessékelni a „betolakodókat”, de nem találja a módját. Valószínűleg érzi, hogy sorsszerűen találkozott velük, de ezt nem hajlandó elfogadni. Komoly sérülést cipel magával, amire egyetlen megoldást talál: magányba burkolódzik, és véget akar vetni az életének. Mély szégyenérzet gyötri amiatt, hogy egy végzetes tévesztése emberek életébe került. Nem érzi elégnek a büntetését. Kiderül róla az is, hogy nemrég ért véget egy párkapcsolata, mert képtelen volt felvenni a tempót életvidám, extrovertált, társaságkedvelő barátnőjével.

Krimiszerű feszültséggel adagolja a szerző Charlie átalakulását, ahogy reménytelen esetből szerethetőbbé válik.

Nagyon szép ívet lehet bejárni a szereppel. Charlie-ban, a szorongó, magába zárkózott srácban az hozza meg az egyértelmű változást, hogy rájön: sokkal jobban érzi magát, ha megoszthatja másokkal a problémáit. Myronnal valamiféle baráti kapcsolat is kialakul. Ő laza, nyitott, kommunikatív, ösztönös, míg Charlie fékezi magát, gátakat rak maga elé. Charlie-nak nagyon tetszik, hogy Myron ilyen, irigyli is ezért. Az Emmához való viszonyát is sokat fejtegetjük a próbákon. A lány drogfüggő, bevándorlóként nem találja a helyét, ezért iszik, fogyaszt szereket. Charlie kissé olyan, mint az Ahogy tetszik Méla Jacques-ja a maga melankóliájával, amit nem ért meg senki, de amihez ő nagyon ragaszkodik, bár Charlie-ban nincs annyi irónia, mint az említett Shakespeare-hősben. Lényegében az egész darab arról szól Charlie szemszögéből, hogy neki milyen rémes az élete, egyedül akar lenni, hagyják békén. Ehhez képest óriási fordulat, hogy a végén ő nyugtatgatja Emmát.

Ez a két magányos ember kicsit megnyitja egymást – és vélhetően egymásra talál.

W03B3525-163347.jpg

Móga Piroska, Brasch Bence, Parti Nóra a Minden nagyon jó lesz próbáján (Fotó/Forrás: Lakatos Péter / Átrium)

Mit tartasz a Minden nagyon jó lesz fő erényének?

A leleményességet, a nyelvi humort, a találó utalásokat. Érződik a darabon, hogy színész írta. Mindegyik szerep alkalmat ad valamiféle bravúrra. Sok színt lehet benne játszani. Ugrai István fordítása is nagyon leleményes, olyan, mintha négy különböző színésztípust ábrázolna a darab. Charlie az a típus, aki egyedül szenved az előadás után, egyből hazamegy, és azt hajtogatja: milyen pocsék voltam, viszont ha mások mondják neki ugyanezt, akkor megsértődik. Myron úgy tesz, mint akit hidegen hagy az egész, és a többiekkel kokainozik a vécében, Emma, a kissé idősödő, sikertelen színésznő, míg Kim az a típus, aki összejön a rendezővel, hogy szerephez jusson. Braff szövege remek utalásokat tartalmaz a mexikóiakkal, az afro-amerikaiakkal szembeni előítéletekre Amerikában, de ízlésesen véleményezi az oktatási rendszert, a közalkalmazotti viszonyokat, az átlag dolgozók alulfizetettségét is.

Fejléckép: Brasch Bence a Minden nagyon jó lesz című előadás egyik filmbetétjében (forrás: Átrium)

Egy év kihagyás után új bemutatóra készül az Átrium

Kapcsolódó

Egy év kihagyás után új bemutatóra készül az Átrium

A szerzőt a magyar közönség filmszínészként ismerhette meg, Zach Braff azonban filmrendezőként, zenei producerként és íróként is aktív, Magyarországon a Minden nagyon jó lesz című darabjával debütál színpadi szerzőként.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

„Most vagyok abban az időszakban, amikor már van jogom megformálni ezt a szerepet”

A Bánk bán című opera minden magyar szívében különleges helyet foglal el. Az egyik legjelentősebb operánk ezúttal a Coopera szervezésében, a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon kel életre, Vidnyánszky Attila Kossuth-díjas rendező kezei nyomán. Az előadás egyik főszereplőjét, Gertrudot a Magyar Állami Operaház népszerű mezzoszopránja, Mester Viktória alakítja majd, akivel a készülő produkció kapcsán beszélgettünk.
Zenés színház

Mutatjuk az első képeket a Puskás musicalből!

Puskás, a musical címmel nagyszabású zenés színházi produkció készült Szente Vajk rendezésében. A legismertebb magyar életéről szóló darab előzetes bemutatója augusztus 20-án lesz az Erkel Színházban.
Vizuál

Antonio Banderas abszurdnak tartja, hogy szexszimbólumnak bélyegezték

A talán legsikeresebb hollywoodi karriert befutó spanyol filmszínész, Antonio Banderas augusztus 10-én ünnepli hatvanadik születésnapját. 
Vizuál

A Pilátus is versenybe szállhat a Golden Globe-ért

Dombrovszky Linda filmjét beválogatták a legjobb idegennyelvű filmnek járó Golden Globe-díjért versenybe szálló alkotások közé, a Foreign Language Film Series 2021 elnevezésű programba.
Vizuál

Raffaello nem szerette az orrát, ezért retusálta azt önarcképein

A reneszánsz olasz festő valószínűleg saját orrának "idealizált" változatát festette meg önarcképein, vélik olasz kutatók.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Színház hír

Folytatódik a vita az SZFE körül, ezek a legújabb fejlemények

Megszólalt a kinevezett kuratórium két tagja, az egyetem diákjai videóban válaszoltak.
Színház hír

Színházi összefogás a koronavírus terjedése ellen

A Magyar Színházi Társaság és a Magyar Teátrumi Társaság részvételével egyeztettek a budapesti teátrumok a nézőket és a színházakat érintő ajánlásokról.
Színház hír

Ősbemutatókkal és különlegességekkel készül új évadára a Thália

Augusztus 10-től teljes gőzzel zajlik a munka a Thália Színházban – ettől a naptól folytatódnak a Gyilkosság az Orient Expresszen című nagyszabású produkció próbái, és hamarosan elkezdődnek a felújítópróbák is.
Színház ajánló

„Az én Kisvárdám” – Közkedvelt művészek mesélnek kisvárdai emlékeikről

Az összetartozás évében különösen fontos a magyarországi és a határon túli kulturális, színház szakmai találkozás. Ezzel a sorozattal a szervezők erre szeretnék felhívni a figyelmet.
Színház hír

Új magyar musical a dunaújvárosi Bartók Színházban

Az Őze Áron vezette Kamaraszínház az egymásra figyelés gesztusát is kifejezi azzal, hogy a „Város Évadát” nyitja meg ősztől. Az új évadban tizenkét bemutatót tartanak.