Színház

„Érződik a darabon, hogy színész írta” – Interjú Brasch Bencével

2020.02.19. 16:35
Ajánlom
Zach Braff fekete komédiáját, a Minden nagyon jó lesz című darabot tűzi műsorra az Átrium. Idegenek az éjszakában, egy elhagyott tengerparti nyaralóban. Poénos bemondásoktól, egymás zrikálásától jutnak el odáig, hogy színt valljanak magukról. A harmincötödik szülinapján végzetes lépésre készülő „házigazda” szerepét Brasch Bence alakítja.

A világgal haragban álló mizantrópként ismerjük meg Charlie-t, akihez váratlan vendégként toppan be Emma, az ingatlanügynök, Myron, a tűzoltó és Kim, a prostituált. Hogyan jellemeznéd őt?

Charlie egy szorongó srác, tele kisebbrendűségi érzéssel, megfelelési kényszerrel. Kerüli a társaságot, képtelen feloldódni, nyitni mások felé. Értelmiségi családból származik, intelligens ugyan, de kissé tankönyvízűnek érzem a tudását. Folyamatosan megkérdőjelezi magát, ha pedig eljut oda, hogy egy társaságban megszólaljon, utána egyből azon gondolkodik, hogy vajon jót mondott-e vagy sem. Amikor először látjuk, nagyon elveszett és dühös valami miatt, amire csak később derül fény. Egy téli éjszakán idegenek toppannak be hozzá. Olyan spontán emberekkel találkozik a személyükben, akik nagyon nyitottak a világra, és ez még jobban zavarba ejti őt.

W03B3461_v-163345.jpg

Brasch Bence a Minden nagyon jó lesz próbáján (Fotó/Forrás: Lakatos Péter / Átrium)

Mitől érzed életszerűnek, jól játszhatónak ezt a srácot?

Szeretem az esendőségét. Az is érdekes benne, hogy több olyan helyzetbe kerül, amivel még soha nem találkozott. A többiek folyamatosan narkóznak, míg Charlie szerintem életében először lát közelről drogokat. A konfliktuskezelésben sincs topon, ki akarja tessékelni a „betolakodókat”, de nem találja a módját. Valószínűleg érzi, hogy sorsszerűen találkozott velük, de ezt nem hajlandó elfogadni. Komoly sérülést cipel magával, amire egyetlen megoldást talál: magányba burkolódzik, és véget akar vetni az életének. Mély szégyenérzet gyötri amiatt, hogy egy végzetes tévesztése emberek életébe került. Nem érzi elégnek a büntetését. Kiderül róla az is, hogy nemrég ért véget egy párkapcsolata, mert képtelen volt felvenni a tempót életvidám, extrovertált, társaságkedvelő barátnőjével.

Krimiszerű feszültséggel adagolja a szerző Charlie átalakulását, ahogy reménytelen esetből szerethetőbbé válik.

Nagyon szép ívet lehet bejárni a szereppel. Charlie-ban, a szorongó, magába zárkózott srácban az hozza meg az egyértelmű változást, hogy rájön: sokkal jobban érzi magát, ha megoszthatja másokkal a problémáit. Myronnal valamiféle baráti kapcsolat is kialakul. Ő laza, nyitott, kommunikatív, ösztönös, míg Charlie fékezi magát, gátakat rak maga elé. Charlie-nak nagyon tetszik, hogy Myron ilyen, irigyli is ezért. Az Emmához való viszonyát is sokat fejtegetjük a próbákon. A lány drogfüggő, bevándorlóként nem találja a helyét, ezért iszik, fogyaszt szereket. Charlie kissé olyan, mint az Ahogy tetszik Méla Jacques-ja a maga melankóliájával, amit nem ért meg senki, de amihez ő nagyon ragaszkodik, bár Charlie-ban nincs annyi irónia, mint az említett Shakespeare-hősben. Lényegében az egész darab arról szól Charlie szemszögéből, hogy neki milyen rémes az élete, egyedül akar lenni, hagyják békén. Ehhez képest óriási fordulat, hogy a végén ő nyugtatgatja Emmát.

Ez a két magányos ember kicsit megnyitja egymást – és vélhetően egymásra talál.

W03B3525-163347.jpg

Móga Piroska, Brasch Bence, Parti Nóra a Minden nagyon jó lesz próbáján (Fotó/Forrás: Lakatos Péter / Átrium)

Mit tartasz a Minden nagyon jó lesz fő erényének?

A leleményességet, a nyelvi humort, a találó utalásokat. Érződik a darabon, hogy színész írta. Mindegyik szerep alkalmat ad valamiféle bravúrra. Sok színt lehet benne játszani. Ugrai István fordítása is nagyon leleményes, olyan, mintha négy különböző színésztípust ábrázolna a darab. Charlie az a típus, aki egyedül szenved az előadás után, egyből hazamegy, és azt hajtogatja: milyen pocsék voltam, viszont ha mások mondják neki ugyanezt, akkor megsértődik. Myron úgy tesz, mint akit hidegen hagy az egész, és a többiekkel kokainozik a vécében, Emma, a kissé idősödő, sikertelen színésznő, míg Kim az a típus, aki összejön a rendezővel, hogy szerephez jusson. Braff szövege remek utalásokat tartalmaz a mexikóiakkal, az afro-amerikaiakkal szembeni előítéletekre Amerikában, de ízlésesen véleményezi az oktatási rendszert, a közalkalmazotti viszonyokat, az átlag dolgozók alulfizetettségét is.

Fejléckép: Brasch Bence a Minden nagyon jó lesz című előadás egyik filmbetétjében (forrás: Átrium)

Egy év kihagyás után új bemutatóra készül az Átrium

Kapcsolódó

Egy év kihagyás után új bemutatóra készül az Átrium

A szerzőt a magyar közönség filmszínészként ismerhette meg, Zach Braff azonban filmrendezőként, zenei producerként és íróként is aktív, Magyarországon a Minden nagyon jó lesz című darabjával debütál színpadi szerzőként.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Ingyenesen nézheti Andrew Lloyd Webber musicaljeit a YouTube-on

Bár a szolgáltatás ingyenes lesz, a nézőket arra bátorítják, hogy adakozzanak egy-egy alapítványnak a koronavírus-járvány közepette, amikor a színházak bezártak.
Klasszikus

A Zeneakadémia tanárai péntek esténként a remény dallamát játsszák erkélykoncerten

A párizsi és a lyoni Conservatoire közös felhívása nyomán először április 3-án, majd minden pénteken este 7-kor Marc-Antoine Charpentier Te Deumának jól ismert prelúdiuma szólal meg. A Zeneakadémia örömmel fogadta a felkérést: minden héten más oktatója játssza a dallamot erkélykoncerten.
Klasszikus

Gyakran ismételt kérdések a hárfáról – Razvaljajeva Anasztázia válaszol

Új sorozatunkban, amelynek címe: Hangszertár, zenekari művészeket és szólistákat kértünk arra, mutassák be szakmájuk legfontosabb eszközét. Razvaljajeva Anasztázia a klasszikus zenei színtér egyik legizgalmasabb hangszerese. Egyértelmű volt, hogy ha hárfáról van szó, hozzá kell fordulnunk.
Könyv

Az orvos, aki naplót vezetett Auschwitzban

Eddy de Wind műve különbözik minden más, a holokausztról és a haláltáborokról szóló beszámolótól, a zsidó orvos feljegyzései ugyanis nem visszaemlékezések, hanem a helyszínen született naplóbejegyzések. A szerző fia arról is mesélt, szülei története hogyan hatott az egész családra.
Színház

„Ami a szőnyeg alatt van” – Bíró Kriszta könyvet ír Molnár Piroskáról

Az életrajzi mű a Corvina Kiadónál készül, szerzője, az Örkény Színház többkötetes íróként is számon tartott művésze régóta jól ismeri Molnár Piroskát, így bizalmasan tud vele beszélgetni a szakmáról és életéről.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Színház ajánló

„Ami a szőnyeg alatt van” – Bíró Kriszta könyvet ír Molnár Piroskáról

Az életrajzi mű a Corvina Kiadónál készül, szerzője, az Örkény Színház többkötetes íróként is számon tartott művésze régóta jól ismeri Molnár Piroskát, így bizalmasan tud vele beszélgetni a szakmáról és életéről.
Színház hír

Minden dunaújvárosi egészségügyi dolgozó ingyen járhat a helyi színházba a következő évadban

„Most ők vannak értünk, akkor mi leszünk értük” – jelentette be Őze Áron, a dunaújvárosi Bartók Kamaraszínház igazgatója. Áprilisban is folytatják virtuális színházi programjukat.
Színház interjú

Kováts Adél: „Nem csak a járványt kell túlélnünk”

Kováts Adél Kossuth- és Jászai Mari-díjas színésznő, a Radnóti Színház igazgatója a napirendben hisz, megpróbál nem egész nap dolgozni, ugyanakkor élvezi is a home office előnyeit. Tudja, hogy a járványt követően szemléletet kell váltanunk, de most a legfontosabbnak a szolidaritást tartja.
Színház videó

Társulati versmondás-kihívást indított a Jászai Mari Színház

A Jászai Mari Színház szolidaritási akciója a munkájukat és jövedelmüket vesztett színházi dolgozókra hívja fel a figyelmet, illetve azokra az adománygyűjtő tevékenységekre, amelyek kifejezetten a színházi dolgozók megsegítését tűzték ki célul.
Színház online premier

„Szeretnéd? Szeretném!” – a nőNYUGAT az internetre költözik

A koronavírus helyzetre való tekintettel újabb kultikus előadást tesz közzé YouTube csatornáján az Örkény Színház. Kedd este 19 órától látható a Nyugat folyóirat nagyasszonyainak életét feldolgozó nőNYUGAT teljes felvétele.