Színház

„Érződik a darabon, hogy színész írta” – Interjú Brasch Bencével

2020.02.19. 16:35
Ajánlom
Zach Braff fekete komédiáját, a Minden nagyon jó lesz című darabot tűzi műsorra az Átrium. Idegenek az éjszakában, egy elhagyott tengerparti nyaralóban. Poénos bemondásoktól, egymás zrikálásától jutnak el odáig, hogy színt valljanak magukról. A harmincötödik szülinapján végzetes lépésre készülő „házigazda” szerepét Brasch Bence alakítja.

A világgal haragban álló mizantrópként ismerjük meg Charlie-t, akihez váratlan vendégként toppan be Emma, az ingatlanügynök, Myron, a tűzoltó és Kim, a prostituált. Hogyan jellemeznéd őt?

Charlie egy szorongó srác, tele kisebbrendűségi érzéssel, megfelelési kényszerrel. Kerüli a társaságot, képtelen feloldódni, nyitni mások felé. Értelmiségi családból származik, intelligens ugyan, de kissé tankönyvízűnek érzem a tudását. Folyamatosan megkérdőjelezi magát, ha pedig eljut oda, hogy egy társaságban megszólaljon, utána egyből azon gondolkodik, hogy vajon jót mondott-e vagy sem. Amikor először látjuk, nagyon elveszett és dühös valami miatt, amire csak később derül fény. Egy téli éjszakán idegenek toppannak be hozzá. Olyan spontán emberekkel találkozik a személyükben, akik nagyon nyitottak a világra, és ez még jobban zavarba ejti őt.

W03B3461_v-163345.jpg

Brasch Bence a Minden nagyon jó lesz próbáján (Fotó/Forrás: Lakatos Péter / Átrium)

Mitől érzed életszerűnek, jól játszhatónak ezt a srácot?

Szeretem az esendőségét. Az is érdekes benne, hogy több olyan helyzetbe kerül, amivel még soha nem találkozott. A többiek folyamatosan narkóznak, míg Charlie szerintem életében először lát közelről drogokat. A konfliktuskezelésben sincs topon, ki akarja tessékelni a „betolakodókat”, de nem találja a módját. Valószínűleg érzi, hogy sorsszerűen találkozott velük, de ezt nem hajlandó elfogadni. Komoly sérülést cipel magával, amire egyetlen megoldást talál: magányba burkolódzik, és véget akar vetni az életének. Mély szégyenérzet gyötri amiatt, hogy egy végzetes tévesztése emberek életébe került. Nem érzi elégnek a büntetését. Kiderül róla az is, hogy nemrég ért véget egy párkapcsolata, mert képtelen volt felvenni a tempót életvidám, extrovertált, társaságkedvelő barátnőjével.

Krimiszerű feszültséggel adagolja a szerző Charlie átalakulását, ahogy reménytelen esetből szerethetőbbé válik.

Nagyon szép ívet lehet bejárni a szereppel. Charlie-ban, a szorongó, magába zárkózott srácban az hozza meg az egyértelmű változást, hogy rájön: sokkal jobban érzi magát, ha megoszthatja másokkal a problémáit. Myronnal valamiféle baráti kapcsolat is kialakul. Ő laza, nyitott, kommunikatív, ösztönös, míg Charlie fékezi magát, gátakat rak maga elé. Charlie-nak nagyon tetszik, hogy Myron ilyen, irigyli is ezért. Az Emmához való viszonyát is sokat fejtegetjük a próbákon. A lány drogfüggő, bevándorlóként nem találja a helyét, ezért iszik, fogyaszt szereket. Charlie kissé olyan, mint az Ahogy tetszik Méla Jacques-ja a maga melankóliájával, amit nem ért meg senki, de amihez ő nagyon ragaszkodik, bár Charlie-ban nincs annyi irónia, mint az említett Shakespeare-hősben. Lényegében az egész darab arról szól Charlie szemszögéből, hogy neki milyen rémes az élete, egyedül akar lenni, hagyják békén. Ehhez képest óriási fordulat, hogy a végén ő nyugtatgatja Emmát.

Ez a két magányos ember kicsit megnyitja egymást – és vélhetően egymásra talál.

W03B3525-163347.jpg

Móga Piroska, Brasch Bence, Parti Nóra a Minden nagyon jó lesz próbáján (Fotó/Forrás: Lakatos Péter / Átrium)

Mit tartasz a Minden nagyon jó lesz fő erényének?

A leleményességet, a nyelvi humort, a találó utalásokat. Érződik a darabon, hogy színész írta. Mindegyik szerep alkalmat ad valamiféle bravúrra. Sok színt lehet benne játszani. Ugrai István fordítása is nagyon leleményes, olyan, mintha négy különböző színésztípust ábrázolna a darab. Charlie az a típus, aki egyedül szenved az előadás után, egyből hazamegy, és azt hajtogatja: milyen pocsék voltam, viszont ha mások mondják neki ugyanezt, akkor megsértődik. Myron úgy tesz, mint akit hidegen hagy az egész, és a többiekkel kokainozik a vécében, Emma, a kissé idősödő, sikertelen színésznő, míg Kim az a típus, aki összejön a rendezővel, hogy szerephez jusson. Braff szövege remek utalásokat tartalmaz a mexikóiakkal, az afro-amerikaiakkal szembeni előítéletekre Amerikában, de ízlésesen véleményezi az oktatási rendszert, a közalkalmazotti viszonyokat, az átlag dolgozók alulfizetettségét is.

Fejléckép: Brasch Bence a Minden nagyon jó lesz című előadás egyik filmbetétjében (forrás: Átrium)

Egy év kihagyás után új bemutatóra készül az Átrium

Kapcsolódó

Egy év kihagyás után új bemutatóra készül az Átrium

A szerzőt a magyar közönség filmszínészként ismerhette meg, Zach Braff azonban filmrendezőként, zenei producerként és íróként is aktív, Magyarországon a Minden nagyon jó lesz című darabjával debütál színpadi szerzőként.

Programkereső

Legnépszerűbb

Jazz/World

Keith Jarrett agyvérzést kapott, soha nem léphet pódiumra többé

A jazzlegenda 2017-ben játszotta utolsó koncertjét, azóta nem állt közönség elé. A New York Timesban megjelent riport szerint két agyvérzés után részlegesen lebénult.
Színház

Nem a szokásos nemzeti ünnep – Tízezres tömeg ment utcára a független Színművészetiért

Háborút nem vívtak, de seregüket felvonultatták a színművészetisek. Hol klasszik tüntetés, hol ’56-ra emlékező előadás volt az ünnepnapra hirdetett megmozdulás, amin több mint tízezren vehettek részt.
Könyv

Szeressük meg a saját történetünket! – interjú Tompa Andreával

„Tompa Andrea (1971) Kolozsvárott született. Budapesten él” – olvasható a lakonikus életrajz a Haza borítóján. Ez azonban tökéletesen összefoglalja a kötet alapproblémáját. Az írónő térben és időben szabadon mozogva vizsgálja a hazatérés lehetőségét, legyen az az új otthon, Magyarország, vagy a régi, Kolozsvár, ahol már az a kérdés, hogy van-e még visszatérés.
Plusz

Szerkesztő-újságírót keres a Fidelio

A Fidelio Magazint és a fidelio.hu-t kiadó Programmagazin Kiadó Kft. a hazai és nemzetközi kulturális életben jártas munkatársat keres szerkesztő-újságíró pozícióba.
Klasszikus

Várdai István szólójátékával indítja az évadot a Liszt Ferenc Kamarazenekar

A Zeneakadémián nyitja meg az idei évadot a Liszt Ferenc Kamarazenekar október 25-én. Az új művészeti igazgató Várdai István szólistaként is fellép az évadnyitó koncerten. A műsorban J. S. Bach és fia, C. P. E. Bach, valamint Mendelssohn klasszikus darabjai szerepelnek.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Színház szfe

Nem a szokásos nemzeti ünnep – Tízezres tömeg ment utcára a független Színművészetiért

Háborút nem vívtak, de seregüket felvonultatták a színművészetisek. Hol klasszik tüntetés, hol ’56-ra emlékező előadás volt az ünnepnapra hirdetett megmozdulás, amin több mint tízezren vehettek részt.
Színház szfe

A Fővárosi Törvényszék szerint jogellenes az SZFE sztrájkja

A Színház- és Filmművészetért Alapítvány, valamint a Színház- és Filmművészeti Egyetem új vezetése közleményben tudatta, hogy a Fővárosi Törvényszék elsőfokú végzése értelmében jogellenes az egyetem dolgozóinak sztrájkja.
Színház ajánló

1956 színházáról akkor és most – 5+1 darab a forradalomról

Miközben a forradalom hangjai felzúgtak az utcákon, 1956 színházában is zajlott az élet. Október 23-án délelőtt a Nemzeti Színházban Háy Gyula Varró Gáspár igazsága című darabját próbálták, megtartották a Salemi boszorkányok olvasópróbáját, este pedig Schiller Ármány és szerelem című drámája volt műsorra tűzve. Utóbbiban Ferrari Violetta, a kor ünnepelt színésznője játszotta a főszerepet – ekkor még nem tudták, hogy utoljára lép színpadra a Nemzetiben.
Színház magazin

70 éves Robin Williams magyar hangja, Mikó István

„Még nem vettünk fel?” – kérdezte tőle a főiskolai felvételin Kazimír Károly, akivel addigra a Vízivárosi pinceklubban, ami a Kaláka Együttes törzshelye is volt, összetegeződtek. A sikeres felvételi után aztán már egyenes út vezetett a Jászai Mari-díjig és az érdemes művész kitüntetésig.
Színház hír

Tompa Gábor marad az Európai Színházi Unió elnöke

Bár a járványhelyzet miatt az idén 30 éves Európai Színházi Unió második közgyűlése online térbe kényszerült, az UTE tagszínházai egyhangúlag szavazták meg Tompa Gábort az elnöki posztra.