Színház

...és a ló kérdez

2010.05.11. 11:35
Ajánlom
Ez a Liliom valamivel idősebb, korpulensebb, mint a társai. Nem a vurstli párductestű vagánya. Ránézésre Molnár Ferenc maga.

"LILIOM. Hát aztán most fogd meg a kezemet.

JULI.  Hiszen mindig fogom. "

Furcsa szerzet az író. Átél valamit, sír, szenved, könyörög, megbánja a bűnét, majd papírra veti az egészet mint valami nyilvános bocsánatkérést. Ahogy Molnár Ferenc a Liliom című darabot cserébe az első feleségének kiosztott pofonokért. Aztán az író már rég nincs, a feleség Vészi Margit se, de még száz év után is az asszonyverő Liliomot siratja a lelkünk. Legalábbis, ha a történetet ilyen kavargó érzelmekkel, visszafogott humorral, a lármás események mögé bújó csendes emelkedettséggel mesélik el.

A szombathelyi Weöres Sándor Színház Liliomját a vidéki színházakat vendégül látó Rivalda Fesztivál hívta meg a Tháliába. Az előadás épp betölti a teret, akár oda is  készülhetett volna. A vurstlit a színpadon egy lazán ott felejtett kocsi idézi, nem valódi, a körhinta kiszakított darabja, mintha a külvárosi vagány és a szegény cselédlány egymásra találása eleve feltételezné a földi értelemben kurtára szabott, ám mégiscsak örökké tartó szerelmet. Nincs itt semmi idill, száz évre visszanyúló virtigli valóság van. Ezt sugallják a Horgas Péter tervezte tér két oldalára helyezett "realista" lófejek is, mintha csak Vészi Margit másik udvarlója, Ady Endre kérdezné velük vadul. "...Hát mi lesz ebből, tekintetes úr?"

Hát, mi lesz? Az, hogy mielőtt a színészek megszólalnának, a testük már beszél helyettük. Ez a Liliom valamivel idősebb, korpulensebb, mint a társai. Nem a vurstli párductestű vagánya. Ránézésre Molnár Ferenc maga. Illetve a saját képére kreált külvárosi változat. (Ahogy az 1919-es Liliom, Csortos Gyula is hasonlított rá.) Szeretnivaló, gátlásos vadorzó. Olyan "érted haragszom" típus. Vészi Margiton kívül bárki megbocsátana neki. Szabó Győző nem nyavalyog. Kicsit sem hatásvadász, inkább visszafog. Liliom haldoklás jelenetén úgy vezet végig, hogy nem kell mindenáron megsiratnunk. Viszont örökre fejünkbe ég a kép. Ez a Liliom (született Závoczki Endre) igazából nem a nőket veri, az életen vesz bosszút. A rongyos, hálátlan életen, amely elnézi, hogy a sápadt kis fehércseléd kenyérhajat rágcsáljon, miközben a gyermeküket várja. Csonka Szilvia aprócska Julija szinte elvész az ura kezei között. Az fél karral egyszer a levegőbe is hajítja, csupán hogy megmutassa, miként is kaphatna ez az erős lelkű gyönge virágszál egy olyan igazi, Liliom féle pofont...

A rendező Valló Péter azt mutatja, amit a legjobban tud. Nem elvonatkoztat, nem modernkedik, élettel tölti meg a színházat. Szépen, klasszikusan a szövegből kiindulva... Illetve nem is. Még előbbre nyúl. A színpadi szöveg szikárabb előképéhez. Duró Győző dramaturggal együtt munkálkodva beviszik az előadásba a Liliom Molnár Ferenc-i őstörténetét - az Altató mese címen írt novella szellemiségét. E szűkszavú, már-már balladai tömörségű próza aurája lengi be a színpadot, foglalja egységbe a történetet, szüli a színpadi ötleteket. Például a "mosdatás" gyönyörű szimbólumokat hordozó, kultikus mozzanatát, mikor is Julika egy vizes ronggyal tisztítaná le az éppen hazatért, csatakos Liliomot, de az türelmetlenül elhárítja, aztán a történet egy későbbi pontján az immár mozdulatlan, halott férfin fejezi be a mosdatás sokjelentésű aktusát.

Ebben az előadásban a humor is mélyről fakad. Sunyi, butuska, életnek kiszolgáltatott mellékszereplőkön - Czapkó Antal hétrét görnyedő Ficsurján, Bálint Éva föltörekvő Mariján, Czukor Balázs komolykodó Hugóján - mosolygunk olykor. Többnyire befelé. És kacarászunk az angyalszárnyas "égi rendőrökön" is. A mennyei ügyekben bölcs iróniával intézkedő Jordán Tamás-Szerémi Zoltán pároson. Viszont nagyon is komoly figura Kiss Mari jó stílusban öltözködő (jelmez: Zelenka Nóra), tragikus alakká növő Muskátnéja és Vlahovics Edit árnyaltan önzetlen, szépséges Hollundernéja.

Az előadás második felében már kevesebb történik. Molnár Ferenc Julika szájába adja azt a mondatot, amelyet a feleségéből még ezzel a remekművével sem sikerült kicsikarni. "Igen, fiam... az lehet. Megütik az embert... és... és nem fáj."  (Majd befejezve a darabot rövid úton beleszerelmesedik a Julikát játszó Varsányi Irénbe.) A színpadon pedig minden pontosan úgy zajlik - nem véletlenül idézi a műsorfüzet -, ahogy azt Molnár az Altató mesében előírja. "A mesét szép csöndesen, folyékonyan kell mondani, az elejét élénken, mintha igaz volna, a végét pedig már lassabban és halkan..."

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Ősanya és végzetasszony – Interjú Gál Erika operaénekessel

Gál Erika mindkét karaktert elsőrendűen hozza, azonban az egyik sokkal közelebb áll hozzá. Beszélgetésünkben azt is elmondta, melyik. Az operaénekes azt is bevallotta, hogy keveset ácsingózik az újságírók figyelmére. Ezt azonban egyáltalán nem bánja.
Zenés színház

„Legyünk rá büszkék, és soha ne felejtsük el, honnan érkeztünk!”

Molnár Levente – a nemcsak itthon, de világszerte is ismert és népszerű bariton – nem először alakítja egyik legjelentősebb nemzeti operánk, a Bánk bán címszerepét. Ezúttal augusztus 19-én, a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon, a Co-Opera 2020-as bemutatójában, a Kossuth-díjas Vidnyánszky Attila által rendezett produkcióban kelti majd életre a magyar történelem egyik legismertebb alakját. Az operaénekessel a közelgő premier kapcsán többek között arról is beszélgettünk, mennyire érzi közel magához a kősziklaként helytálló, hazájához és királyához hűséges nemes karakterét.
Klasszikus

Az idei Arcus Temporum „házhoz megy”

A Pannonhalmi Főapátság kortárs művészeti fesztiváljának hangversenyeit élőben is közvetítik az arcustemporum.com oldalon, augusztus 21-23. között.
Vizuál

75 éves lett nemzedékének egyik legnagyobb német rendezője, Wim Wenders

Neki köszönhetjük többek között a Berlin fölött az ég, a Párizs, Texas, A Föld sója című alkotásokat és a Pina Bausch-ról készült dokumentumfilmet is.
Jazz/World

Ezek a zenekarok adnak majd raktárkoncertet

A 13 hazai fesztivál idei tervezett fellépőlistája alapján választották ki azt a száz zenekart, akiknek lehetőségük lesz részt venni a raktárkoncerteken. A raktárkoncertek intézményét kifejezetten a koronavírus-járvány miatt lehetetlen helyzetbe került könnyűzenei szektor támogatására hozták létre.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Színház ajánló

Hallássérült nézőknek tart online bemutatót a Rózsavölgyi Szalon

A Rózsavölgyi Szalon Facebook oldalán szombaton 19.30-kor hallássérült nézők is követhetik a Tisztelt Hazudozó! című előadást Bödök Ilona jelnyelvi tolmácsolásában.
Színház ajánló

Kun László élete és koronázása az Aranybullánál

Augusztus 21-23. között az Aranybulla környéke is megtelik a színház különleges atmoszférájával, hiszen több mint háromszáz fős nézőtérrel ott épül fel a Koronázási Szertartásjáték színpada. Ezúttal IV. Kun László története elevenedik meg Szikora János rendezésében Sarádi Zsolttal, a Vörösmarty Színház új társulati tagjával a címszerepben.
Színház interjú

Látvány és katarzis - Interjú Fekete Annával

Fekete Anna tervezi a Hamis hang díszletét és jelmezeit. A francia kamaradarabot a Szentendrei Teátrum és az Orlai Produkciós Iroda augusztus 22-én mutatja be Szentendrén.
Színház interjú

Mit is akarok, mikor lennék boldog? – Beszélgetés Béres Mártával

Különleges munkamódszer egy emberközpontú szláv rendezővel, színészi csapatmunka és saját monológ a regényből. Béres Márta is készül Kisvárdára, néhány nappal ezelőtt már az előadással álmodott. Az Újvidéki Színház Anna Karenina című előadásának címszereplőjével Oláh Zsolt beszélgetett.
Színház ajánló

Egy hét múlva kezdődik a Magyar Színházak Kisvárdai Fesztiválja

2020. augusztus végén harminckettedszer rendezik meg a Magyar Színházak Kisvárdai Fesztiválját, Magyarország egyik legrégebbi és legnagyobb hagyományokkal bíró színházi seregszemléjét.