Színház

És a nyolcadik napon

2009.05.25. 10:25
Ajánlom
Szalay Kriszta, eredetileg könyvként képzelte el saját tapasztalatain alapuló történetét, majd lett belőle színházi előadás Cserna Antal rendezésében, s most elkészült a film.

"Isten hat nap alatt teremtette a világot. A hetediken megpihent, körülnézett, majd a nyolcadikon megteremtette a downosokat, hogy több szeretet jusson a földre." - Tartja a mondás.

Ám a kilencedik napon sem gondolt arra még senki, hogy bő kétezer évvel rá, egy olyan film készül a downosokról, ami egyáltalán nem róluk szól. Szalay Kriszta, eredetileg könyvként képzelte el saját tapasztalatain alapuló történetét, majd lett belőle színházi előadás Cserna Antal rendezésében, s most elkészült a film. (Az alkotás rendezője az a Pajer Róbert, aki anno a Linda tv-filmet is jegyzi.)

A történet nem túl bonyolult, egy fiatal nő (Szalay Kriszta) véletlenül szül gyereket egy egyéjszakás kalandból, és szerencsétlenségére (szerencséjére? Nem derül ki...) a kisfiú down-szindrómásan látja meg a napvilágot. A nő anyja (Martin Márta) persze rosszul viseli a dolgot, majd évről évre lágyul meg a szíve, míg az apa (Cserna Antal) időnként fel-felbukkan, szórakozik, a viccein nem nevetnek, de a fiúnak mindenki feltétel nélkül tetszik, majd távozik.

Három down-szindrómás fiú játszik a filmben, mégpedig ugyanazt a szerepet, az idő múlásával váltják egymást. Először egy baba, majd egy kisfiú, és végül egy kamasz, s bár a koruk meghatározhatatlan, így is szívszorongató sorsuk, a szó legpozitívabb értelmében pedig megmosolyogtató jelenetek tárulnak elénk.

A probléma viszont egyrészt pontosan ebben áll. Hiszen a film amúgy nem szólna semmiről, megkockáztatom, hogy nem is lenne film, ha egészséges árva gyerekek szaladgálnának fel s alá, ellenben a sztori középpontjában korántsem a jólelkű fiúk állnak, jóval inkább a keserűségükben szenvedő felnőttek, akik kicsit nevelési útmutatót is akarnak adni, kicsit színészkednének is, de közben elmarad a film mondanivalója.

Sajnos, így viszont, csak mentőövként számíthatunk a down-szindrómás gyermekek szűz látóvilágára, naiv bölcsességeikre. Ez pedig nem hat túl ízlésesen. Nem tiszta. Értem, hogy a film, ha nem is róluk, de értük is szólna, de ahhoz meg kevés szerep jut nekik. Olyan érzés ez, mintha a gyerekekkel csak a nézők szívét kívánnák megvásárolni.

Mindenesetre Szalay Kriszta emberi küzdelme teljesen világossá válik, és tiszteletet parancsoló, kár, hogy a téma és a szemszögek így, vásznon, nem elég markánsak.

(A tévéfilmet május 31-én, 19.55-től vetíti az m1.)

Programkereső

Legnépszerűbb

Plusz

Lemondott Lőrinczy György az NKA alelnöki posztjáról

Az Origo értesülései szerint Kásler Miklós miniszter elfogadta Lőrinczy György indokait a lemondást illetően.
Klasszikus

Bencze Máté döntős a Fiatal Zenészek Eurovíziós Versenyében

A Magyarországot képviselő fiatal szaxofonos az öt döntős közé jutott a Fiatal Zenészek Eurovíziós Versenyén Edinburghben.
Zenés színház

Kálmán Yvonne: Nem támogatom Kerényi Miklós Gábort

Közösségi oldalán jelentette be a Budapesti Operettszínház korábbi művészeti vezetője, hogy megpályázza a Nagymező utcai teátrum főigazgatói székét. Bejegyzésében Kálmán Imre lányának öt évvel ezelőtti ajánlására hivatkozik, Kálmán Yvonne azonban visszautasítja, hogy támogatná a rendező pályázatát.
Könyv

Könyvtáros osztag kutatja fel a könyveket, amikre csak halványan emlékeznek az olvasók

Előfordult már, hogy egyszerűen nem tudott kiverni a fejéből egy könyvet? Néhány részletére emlékezett, de a címre vagy a szerzőre egyáltalán nem. A New York-i Közkönyvtár a legképtelenebb esetekben is próbál segíteni.
Klasszikus

Jelenleg ez a tizenkilenc éves fiú a világ legtöbbet hallgatott csellistája

Már ami a lemezeladási adatokat illeti. Sheku Kanneh-Mason fellépett a brit királyi esküvőn, és 100 ezer példányban adták el a debütáló lemezét. Még nem töltötte be a huszadik életévét.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Színház ajánló

Évadvégi kavalkád Zsámbékon

Hinták, Woyzeck, Álom újratöltve. Szerdától szerdáig három előadás látható a Zsámbéki Színházi Bázis egyik legizgalmasabb játszóhelyén, a Műemlék Rakétabázison.
Színház nagyvárad

220 éves a nagyváradi magyar színjátszás

Két bemutatóval, színháztörténeti beszélgetésekkel, nyílt társulati gyűléssel, megemlékezésekkel eleveníti fel Nagyvárad magyar nyelvű színjátszásának kezdeteit augusztus 21. és 26. között a Szigligeti Színház.
Színház interjú

„Egy fantasztikus korszaknak bukkantam a nyomára” – interjú Szikora Jánossal

Idén már hatodik alaklommal rendezi meg a Koronázási Szertartásjátékot a Vörösmarty Színház igazgatója. Az augusztus 18-i bemutató apropóján Szikora János beszélt a kezdetekről, az idei év újdonságairól és a darab nemzeti öntudatformáló szerepéről.
Színház börtönszínház

Újra börtönszínházi társulatoké a József Attila Színház színpada

A produkciókat a színjátszó fogvatartottak hozzátartozói is megtekinthetik.
Színház vidék

Vidéki előadások Budapesten

A Thália Színház szervezésében a Pesti Magyar Színház épületében rendezik meg idén szeptember 3–9. között a népszerű színházi fesztivált, amelyen hét nap alatt nyolc előadás várja majd a közönséget.