Színház

És a nyolcadik napon

2009.05.25. 10:25
Ajánlom
Szalay Kriszta, eredetileg könyvként képzelte el saját tapasztalatain alapuló történetét, majd lett belőle színházi előadás Cserna Antal rendezésében, s most elkészült a film.

"Isten hat nap alatt teremtette a világot. A hetediken megpihent, körülnézett, majd a nyolcadikon megteremtette a downosokat, hogy több szeretet jusson a földre." - Tartja a mondás.

Ám a kilencedik napon sem gondolt arra még senki, hogy bő kétezer évvel rá, egy olyan film készül a downosokról, ami egyáltalán nem róluk szól. Szalay Kriszta, eredetileg könyvként képzelte el saját tapasztalatain alapuló történetét, majd lett belőle színházi előadás Cserna Antal rendezésében, s most elkészült a film. (Az alkotás rendezője az a Pajer Róbert, aki anno a Linda tv-filmet is jegyzi.)

A történet nem túl bonyolult, egy fiatal nő (Szalay Kriszta) véletlenül szül gyereket egy egyéjszakás kalandból, és szerencsétlenségére (szerencséjére? Nem derül ki...) a kisfiú down-szindrómásan látja meg a napvilágot. A nő anyja (Martin Márta) persze rosszul viseli a dolgot, majd évről évre lágyul meg a szíve, míg az apa (Cserna Antal) időnként fel-felbukkan, szórakozik, a viccein nem nevetnek, de a fiúnak mindenki feltétel nélkül tetszik, majd távozik.

Három down-szindrómás fiú játszik a filmben, mégpedig ugyanazt a szerepet, az idő múlásával váltják egymást. Először egy baba, majd egy kisfiú, és végül egy kamasz, s bár a koruk meghatározhatatlan, így is szívszorongató sorsuk, a szó legpozitívabb értelmében pedig megmosolyogtató jelenetek tárulnak elénk.

A probléma viszont egyrészt pontosan ebben áll. Hiszen a film amúgy nem szólna semmiről, megkockáztatom, hogy nem is lenne film, ha egészséges árva gyerekek szaladgálnának fel s alá, ellenben a sztori középpontjában korántsem a jólelkű fiúk állnak, jóval inkább a keserűségükben szenvedő felnőttek, akik kicsit nevelési útmutatót is akarnak adni, kicsit színészkednének is, de közben elmarad a film mondanivalója.

Sajnos, így viszont, csak mentőövként számíthatunk a down-szindrómás gyermekek szűz látóvilágára, naiv bölcsességeikre. Ez pedig nem hat túl ízlésesen. Nem tiszta. Értem, hogy a film, ha nem is róluk, de értük is szólna, de ahhoz meg kevés szerep jut nekik. Olyan érzés ez, mintha a gyerekekkel csak a nézők szívét kívánnák megvásárolni.

Mindenesetre Szalay Kriszta emberi küzdelme teljesen világossá válik, és tiszteletet parancsoló, kár, hogy a téma és a szemszögek így, vásznon, nem elég markánsak.

(A tévéfilmet május 31-én, 19.55-től vetíti az m1.)

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Plusz

„A jövő itt van és sose lesz vége!” – így született a legendás Mocskos idők című Európa Kiadó-dal

Az Európa Kiadó énekes-gitárosát, Menyhárt Jenőt kérdeztük arról, hogyan született az egyik leghíresebb daluk, amely A besúgó című sorozat főcímdalaként vált még népszerűbbé egy új generáció körében.
Színház

A jelenlegi főigazgató mellett egy operettszínész és egy zeneszerző pályázik a Szegedi Nemzeti Színház élére

Barnák László ötéves mandátuma 2023. június végén jár le. A színházvezetői kiírásra az övén kívül két pályázat érkezett.
Vizuál

Dürertől Picassón át Damien Hirstig – A grafika történetének hatszáz évét öleli fel a bécsi Albertina három új kiállítása

Három kiállítását is a grafikának szenteli a bécsi Albertina: a Dürer.Munch.Miró című tárlat már látogatható, februárban nyílik az Andy Warhol bis Damien Hirst című kiállítás, márciusban pedig Picasso műveit mutatják be.
Jazz/World

Beyoncé megdöntötte Solti György Grammy-rekordját

Az amerikai énekesnő immár harminckét díjjal büszkélkedhet, ezzel neki van a legtöbb Grammyje. A legjobb album díját Harry Styles kapta meg a Los Angeles-i ceremónián.
Klasszikus

44 formációból választották ki a legjobbakat a Weiner Leó Országos Kamarazene Versenyen

A megmérettetés január 30. és február 5. között zajlott a Zeneakadémia Weiner Kuratóriuma támogatásával és a Kamarazene Tanszék szervezésében, a legjobbakat három kategóriában díjazták.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Színház hír

Hárman pályáznak a debreceni Csokonai Nemzeti Színház igazgatói posztjára

Sajtóértesülések szerint Mátyássy Szabolcs, Rácz István és Végh Veronika is jelentkezett a debreceni társulat vezetői pozíciójára.
Színház ajánló

Szembenézés saját magunkkal és online vetületeinkkel – A social media hatásairól láthatunk előadást a Trafóban

A közösségi média és a magánszféra problematikus kapcsolódását bemutató, Túlságosan vékony falak című produkció március 17-én debütál a Trafóban.
Színház interjú

Babanapló, ami füstöl, rappel és énekel – Csábi Anna mesélt a Köldökzsinór-varieté előadásáról

A fiatal rendező, aki saját kismama-élményeit beleszőve szerzőként is jegyzi a Köldökzsinór-napló című előadást, arról is beszélt, miként jön össze a gyermekszületés és a varieté, és hogyan lehet szinte a semmiből elkészíteni és fenntartani egy előadást.  
Színház ajánló

Milyen erkölcs szerint éljünk? – Egyfelvonásos krimiként mutatkozik be A Karamazov testvérek a József Attila Színházban

Családi dráma, féltékenység, börtön, gyilkosság és őrület – Dosztojevszkij utolsó nagyregényéből készült adaptációt mutat be a József Attila Színház február 24-én, Hargitai Iván rendezésében.
Színház hír

A jelenlegi főigazgató mellett egy operettszínész és egy zeneszerző pályázik a Szegedi Nemzeti Színház élére

Barnák László ötéves mandátuma 2023. június végén jár le. A színházvezetői kiírásra az övén kívül két pályázat érkezett.