Színház

Ésszerű kompromisszumok mentén?

2012.04.25. 11:33
Ajánlom
A Magyar Színházi Társaság közgyűlésén és azt megelőzően egy megbeszélésen, amelyen a Magyar Teátrumi Társaság képviselői is megjelentek, téma volt a közelgő POSZT. Az elhangzottak alapján úgy tűnik, a kritikusok komoly problémát jelentenek a teátrumiaknak.

A szervezet április 23-án tartotta meg közgyűlését. Az összegzés szerint a közgyűlésen napirenden volt a Pécsi Országos Színházi Találkozó (POSZT), a tulajdonosváltás és annak következményei. A Magyar Teátrumi Társaság (MTT) az idén szerzett a Magyar Színházi Társasággal (MSZT) megegyező, 16,6 százalékos tulajdonrészt a POSZT-ot működtető gazdasági társaságban, amelynek 66,8 százalékkal Pécs a többségi tulajdonosa. 

A Magyar Színházi Társaság közgyűlésén jelenlévők egyetértettek abban, hogy törekedni kell az ésszerű kompromisszumokra a Magyar Teátrumi Társasággal, de a karakteresen eltérő véleményt is minden esetben meg kell fogalmazni. Pozitívumként említették a Magyar Teátrumi Társasággal közösen szervezett két szakmai konferencia - Színház a Gödörben I. (erről szóló tudósításunk ide kattintva olvasható) és II. - sikerét, amely jelzi, hogy továbbra is szükség van hasonló jellegű párbeszédre.

A közgyűlés a közelmúltban elhunyt Lengyel Pál helyett Székely Andreát, a budapesti színházigazgatók képviseletében pedig Puskás Tamást erősítette meg a társaság elnökségében. A közgyűlés szerint az aktuális küldetési nyilatkozat megfogalmazása az elnökség egyik legsürgősebb feladata.

A közgyűlést megelőzően kifejezetten a POSZT-ot érintő témákkal foglalkozott a Magyar Színházi Társaság. A Rátkai Klubban tartott megbeszélésen a fesztiválon érintett színházi szakmák képviselői vettek részt, és Csizmadia Tibor, a Magyar Színházi Társaság elnöke tájékoztatta a tulajdonosi szerkezetben történt változásról, az eddigi előkészületekről, valamint közös gondolkodásra kért mindenkit az idei POSZT vitás kérdéseinek megoldására és a jövőbeni lépésekre. A találkozó összefoglalója szerint a kritika, a kritikusi jelenlét, továbbá a szakmai viták a problémalista tetején szerepelnek.

Mint ismeretes, idén Zappe László személyében volt kritikus tagja a válogatói testületnek, és az előző évi zsűriben is helyet foglalt a Színházi Kritikusok Céhének képviselője. Az már biztos, hogy a 2013-as POSZT-ra kritikus nem válogat - Solténszky Tibor és Szigethy Gábor a felkért szelektorok -, ezt Kovács Dezső kritikus kérdésére Csizmadia Tibor így indokolta: "a két évvel korábbi megállapodás idején a Színházi Társaság még az egyedüli szakmai tulajdonosa volt a POSZT-nak, a körülmények és a feltételrendszer azóta alapvetően megváltoztak, és a két szakmai tulajdonos ezekben a kérdésekben együtt dönt." Mint ismeretes, a 2011-es fesztivál előtt a Vidéki Színházak Igazgatóinak Egyesülete azt a döntést hozta, ha nem történik változás a POSZT tulajdonosi szerkezetében és szervezésében, úgy a vidéki színházak bojkottálják a fesztivált.

A találkozón és a kritikusi jelenlétet érintő beszélgetésben részt vett Vidnyánszky Attila, a Magyar Teátrumi Társaság képviselője is. (Mint emlékezetes, 2011-ben, a Mesés férfiak szárnyakkal szakmai beszélgetésén, melyen Anger Zsolt színész, rendező, Pethő Tibor újságíró, valamint Robert Avila kritikus boncolgatták a produkciót, Pethő Tibor véleménye után - "Nem értek egyet azzal, hogy az előadás közhelygyűjtemény lenne. Én ezt erős túlzásnak vélem. Az atmoszférikus színházat és a költészetet látom benne. A költészetet, melyet nem feltétlenül muszáj megérteni, vagy nem minden részét muszáj megérteni. Ugyanakkor, amit viszont problematikusnak tartok, hogy a magyar, a hazai magyar nézőközönségnek ehhez az előadáshoz, szerintem igen kevés szellemi csatlakozása van..." - Vidnyánszky felállt, ellökte a székét és kiment.) A debreceni színigazgató szerint "tudomásul kell venni, hogy néhány kritikus eredeti szakmai feladata mellett/helyett kultúrpolitizál", az MTT tagjai ezért nem kívántak kritikust látni a válogatók között. A szakmai vitákkal kapcsolatban Vidnyánszky elmondta, hogy negatív élmények élnek sok színház társulatában a viták bántó, sértő hangneme miatt, továbbá felvetette ötletként, hogy a színházak maguk kérjenek fel vitavezetőket és moderátorokat. A beszámoló tanúsága szerint "hosszas vita során az a döntés született, hogy a szakmai vita karaktere legyen fakultatív. A POSZT menedzsmentje írásban fordul a versenyprogramban részt vevő színházakhoz és kéri, döntse el, saját maga akarja-e megszervezni előadásának szakmai vitáját, vagy pedig rábízza a menedzsmentre, hogy az eddigi gyakorlatnak megfelelően szervezze azt meg számukra."

A zsűri kapcsán a hétfős taglétszámban állapodtak meg a szervezetek, a tagokat érintően azonban nem született kompromisszum. Felmerült egy külföldi zsűri felállításának ötlete, a MASZK pedig folytatná a színészekből álló zsűri hagyományát.

A POSZT-ot érintő egyéb változások közül jelentős a művészeti egyetemisták bemutatkozását lehetővé tevő Ifi Géniusz megszűnése, a Független Előadó-művészeti Szövetség pedig a Zsolnay negyed egyik épületében szervezheti meg POSZT-FESZT nevű programsorozatát, ahol több kísérőrendezvény is helyet kap.

Programkereső

Legolvasottabb

Plusz

A felújított Rumbach utcai zsinagóga a Zsidó Kulturális Fesztivál új helyszíne

„Éljük át újra!” - mottóval öt helyszínen, több mint húsz programot kínál a Zsidó Kulturális Fesztivál augusztus 22. és 30. között Budapesten. A fesztivál új helyszíne a felújított Rumbach Sebestyén utcai zsinagóga lesz.
Vizuál

Pazar Vaszary-válogatás a Kieselbach Galéria nyári tárlatán

Vaszary Jánostól nyolc kiváló olajfestmény és több jelentős grafika is látható a Kieselbach Galéria A legnagyobbak - Főművek és fontos képek Munkácsytól Kondorig címmel nyílt reprezentatív nyári tárlatán.
Könyv

„Digitális boomot várok” – beszélgetés Rózsa Dáviddal, az Országos Széchényi Könyvtár főigazgatójával

Az OSZK új főigazgatója tavaly márciusban lépett hivatalba, azóta felgyorsultak a digitalizációs folyamatok a nemzeti könyvtárban. Erről, és az augusztus elején nyíló, Babits Mihály és Török Sophie több mint 6600 dokumentumból álló levelezését feldolgozó adatbázisról is kérdeztük Rózsa Dávidot. 
Klasszikus

Klasszikus zene szólt „a magyar Salzburgban” - Beszámoló Tatáról

Egy hete ért véget Tatán a Klassz a pARTon fesztivál, a Cimbora Alapítvány rendezvényét támogatta és második alkalommal fogadta be a város. A szervezőket nemcsak a kisváros festői Öreg-tavának szépsége vonzotta Tatára, hanem a város múltja is, hiszen itt is, mint minden Esterházy-birtokon a zenének is fontos szerepe volt. A tatai Esterházyak is igen sokat tettek a helyi zenei élet fellendüléséért, a kastély történeti múltja és a kortárs zenei élet így mára összeért.
Klasszikus

Olasz, spanyol turnén járt a Fesztiválzenekar

Olaszországban és Spanyolországban játszott óriási sikerrel a Budapesti Fesztiválzenekar július végén. A turné utolsó állomásán, az újabb lezárások előtti utolsó pillanatban, Kodály zenéje szólt az Adán Martín Auditórium fantasztikus épületében.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Színház hír

Kihirdették a színikritikusok a legjobb színészi alakítás díjazottját

A Színházi Kritikusok Céhe tagjainak szavazatai alapján Béres Márta kapja a legjobb színészi alakítás díját, az Anna Karenina című előadás címszerepéért.
Színház hír

Színháztudományi konferenciával kezdődik a THEALTER

Bár nemrég még veszélyben volt a THEALTER nemzetközi színházi fesztivál létrejötte, csütörtökön színháztudományi konferenciával kezdődik el a program. Az augusztus 7-ig tartó fesztiválon nyolc helyszínen 37 csapat, illetve alkotó 33 produkciójával várják a közönséget Szegeden.
Színház hír

Öt nap alatt harminc műsor várta az érdeklődőket az első Déryné Fesztiválon

Július 18-án a Magyar Nemzeti Táncegyüttes Kárpátok visszhangja című táncelőadásával ért véget a július 14-18. között zajló Déryné Fesztivál, amelyet először rendeztek meg Sátoraljaújhelyen és környékén.
Színház gyász

Elhunyt Mihályi Gábor irodalomtörténész, színikritikus

Életének 99. évében, július 22-én meghalt Mihályi Gábor irodalomtörténész, színikritikus, Aranytoll-díjas lapszerkesztő és közíró – adta hírül a hvg.hu a család közlése nyomán. A nevéhez fűződik a Magyar Lettre International és az Európai Kulturális Füzetek alapítása is.
Színház hír

Nagy Péter István a legígéretesebb pályakezdő 2021-ben

A Színházi Kritikusok Céhe tagjainak szavazatai alapján idén Nagy Péter István kapja a legígéretesebb pályakezdő kategória díját, a szeptember 12-én a Bethlen Téri Színházban megrendezésre kerülő díjátadón.