Színház

Ésszerű kompromisszumok mentén?

2012.04.25. 11:33
Ajánlom
A Magyar Színházi Társaság közgyűlésén és azt megelőzően egy megbeszélésen, amelyen a Magyar Teátrumi Társaság képviselői is megjelentek, téma volt a közelgő POSZT. Az elhangzottak alapján úgy tűnik, a kritikusok komoly problémát jelentenek a teátrumiaknak.

A szervezet április 23-án tartotta meg közgyűlését. Az összegzés szerint a közgyűlésen napirenden volt a Pécsi Országos Színházi Találkozó (POSZT), a tulajdonosváltás és annak következményei. A Magyar Teátrumi Társaság (MTT) az idén szerzett a Magyar Színházi Társasággal (MSZT) megegyező, 16,6 százalékos tulajdonrészt a POSZT-ot működtető gazdasági társaságban, amelynek 66,8 százalékkal Pécs a többségi tulajdonosa. 

A Magyar Színházi Társaság közgyűlésén jelenlévők egyetértettek abban, hogy törekedni kell az ésszerű kompromisszumokra a Magyar Teátrumi Társasággal, de a karakteresen eltérő véleményt is minden esetben meg kell fogalmazni. Pozitívumként említették a Magyar Teátrumi Társasággal közösen szervezett két szakmai konferencia - Színház a Gödörben I. (erről szóló tudósításunk ide kattintva olvasható) és II. - sikerét, amely jelzi, hogy továbbra is szükség van hasonló jellegű párbeszédre.

A közgyűlés a közelmúltban elhunyt Lengyel Pál helyett Székely Andreát, a budapesti színházigazgatók képviseletében pedig Puskás Tamást erősítette meg a társaság elnökségében. A közgyűlés szerint az aktuális küldetési nyilatkozat megfogalmazása az elnökség egyik legsürgősebb feladata.

A közgyűlést megelőzően kifejezetten a POSZT-ot érintő témákkal foglalkozott a Magyar Színházi Társaság. A Rátkai Klubban tartott megbeszélésen a fesztiválon érintett színházi szakmák képviselői vettek részt, és Csizmadia Tibor, a Magyar Színházi Társaság elnöke tájékoztatta a tulajdonosi szerkezetben történt változásról, az eddigi előkészületekről, valamint közös gondolkodásra kért mindenkit az idei POSZT vitás kérdéseinek megoldására és a jövőbeni lépésekre. A találkozó összefoglalója szerint a kritika, a kritikusi jelenlét, továbbá a szakmai viták a problémalista tetején szerepelnek.

Mint ismeretes, idén Zappe László személyében volt kritikus tagja a válogatói testületnek, és az előző évi zsűriben is helyet foglalt a Színházi Kritikusok Céhének képviselője. Az már biztos, hogy a 2013-as POSZT-ra kritikus nem válogat - Solténszky Tibor és Szigethy Gábor a felkért szelektorok -, ezt Kovács Dezső kritikus kérdésére Csizmadia Tibor így indokolta: "a két évvel korábbi megállapodás idején a Színházi Társaság még az egyedüli szakmai tulajdonosa volt a POSZT-nak, a körülmények és a feltételrendszer azóta alapvetően megváltoztak, és a két szakmai tulajdonos ezekben a kérdésekben együtt dönt." Mint ismeretes, a 2011-es fesztivál előtt a Vidéki Színházak Igazgatóinak Egyesülete azt a döntést hozta, ha nem történik változás a POSZT tulajdonosi szerkezetében és szervezésében, úgy a vidéki színházak bojkottálják a fesztivált.

A találkozón és a kritikusi jelenlétet érintő beszélgetésben részt vett Vidnyánszky Attila, a Magyar Teátrumi Társaság képviselője is. (Mint emlékezetes, 2011-ben, a Mesés férfiak szárnyakkal szakmai beszélgetésén, melyen Anger Zsolt színész, rendező, Pethő Tibor újságíró, valamint Robert Avila kritikus boncolgatták a produkciót, Pethő Tibor véleménye után - "Nem értek egyet azzal, hogy az előadás közhelygyűjtemény lenne. Én ezt erős túlzásnak vélem. Az atmoszférikus színházat és a költészetet látom benne. A költészetet, melyet nem feltétlenül muszáj megérteni, vagy nem minden részét muszáj megérteni. Ugyanakkor, amit viszont problematikusnak tartok, hogy a magyar, a hazai magyar nézőközönségnek ehhez az előadáshoz, szerintem igen kevés szellemi csatlakozása van..." - Vidnyánszky felállt, ellökte a székét és kiment.) A debreceni színigazgató szerint "tudomásul kell venni, hogy néhány kritikus eredeti szakmai feladata mellett/helyett kultúrpolitizál", az MTT tagjai ezért nem kívántak kritikust látni a válogatók között. A szakmai vitákkal kapcsolatban Vidnyánszky elmondta, hogy negatív élmények élnek sok színház társulatában a viták bántó, sértő hangneme miatt, továbbá felvetette ötletként, hogy a színházak maguk kérjenek fel vitavezetőket és moderátorokat. A beszámoló tanúsága szerint "hosszas vita során az a döntés született, hogy a szakmai vita karaktere legyen fakultatív. A POSZT menedzsmentje írásban fordul a versenyprogramban részt vevő színházakhoz és kéri, döntse el, saját maga akarja-e megszervezni előadásának szakmai vitáját, vagy pedig rábízza a menedzsmentre, hogy az eddigi gyakorlatnak megfelelően szervezze azt meg számukra."

A zsűri kapcsán a hétfős taglétszámban állapodtak meg a szervezetek, a tagokat érintően azonban nem született kompromisszum. Felmerült egy külföldi zsűri felállításának ötlete, a MASZK pedig folytatná a színészekből álló zsűri hagyományát.

A POSZT-ot érintő egyéb változások közül jelentős a művészeti egyetemisták bemutatkozását lehetővé tevő Ifi Géniusz megszűnése, a Független Előadó-művészeti Szövetség pedig a Zsolnay negyed egyik épületében szervezheti meg POSZT-FESZT nevű programsorozatát, ahol több kísérőrendezvény is helyet kap.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Így telt Vásáry Tamás 85. születésnapja

A torta egy zongorát mintázott, számtalan zenerajongó köszöntötte, este pedig a Fővárosi Nagycirkusz is meglátogatta. Vásáry Tamás augusztus 11-én ünnepelte a 85. születésnapját.
Jazz/World

Elkészült a Kossuth téri ünnepség és a tűzijáték zenéje

Az István király dicsérete című mű zeneszerzője Szarka Tamás, a Ghymes együttes alapító tagja, szólistaként Miklósa Erika operaénekesnő hallható.
Klasszikus

Ez a francia zenekar iPad-re cseréli a nyomtatott kottákat

Az Orchestre National d’Île-de-France a következő évadtól elfelejtheti a nyomtatott kottákat, 120 muzsikusuk ugyanis iPad-eket kap. De nem ők az egyetlen zenekar, akik lépést tartanak a technológiával.
Zenés színház

Decemberig nem lesz opera az Operában, de azért vannak jó híreink is

Szeptemberben Billy Elliotot játszanak az Erkel Színházban, a társulat vidéken, Székelyföldön, New Yorkban turnézik. Kihirdették a 2019/20-as évadot. Alighanem az Erkel Színház is be fog zárni két évre. Mutatunk néhány fotót az Eiffel Műhelyház és az Ybl-palota felújításáról is.
Színház

Vidéki előadások Budapesten

A Thália Színház szervezésében a Pesti Magyar Színház épületében rendezik meg idén szeptember 3–9. között a népszerű színházi fesztivált, amelyen hét nap alatt nyolc előadás várja majd a közönséget.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Színház börtönszínház

Újra börtönszínházi társulatoké a József Attila Színház színpada

A produkciókat a színjátszó fogvatartottak hozzátartozói is megtekinthetik.
Színház vidék

Vidéki előadások Budapesten

A Thália Színház szervezésében a Pesti Magyar Színház épületében rendezik meg idén szeptember 3–9. között a népszerű színházi fesztivált, amelyen hét nap alatt nyolc előadás várja majd a közönséget.
Színház ajánló

„A betyárromantika örök” – Bonnie&Clyde a Városmajorban

A nyáron bemutatott musical augusztus 28-án és 29-én ismét látható lesz a Városmajori Szabadtéri Színpadon.
Színház nemzeti színház

Cserhalmi György marad a rendezésnél

A Nemzeti Színház új évadában Örkény István Macskajátékát állítja színpadra Udvaros Dorottya és Bánsági Ildikó főszereplésével jövő tavasszal. Színészként viszont továbbra sem találkozunk vele.
Színház thealter fesztivál

Szabadkai előadást is díjaztak az idei THEALTER-en

A közönség-, Kritikus- és Junior-díj mellett a fesztivál önkéntesei is díjazták kedvenc produkciójukat, valamint három Különdíjat is odaítélt a fesztivál.