Színház

Esterházy, Haydn, Ararát, Mester

2011.12.28. 14:26
Ajánlom
A Bárka Színházban december 30-án utoljára tűzik műsorra Esterházy Péter Harminchárom változat Haydn-koponyára című drámáját. Az előadás után közönségtalálkozóra kerül sor, és átadják az idei Ararát-díjakat és a Mester-díjat is.

Esterházy Péter Joseph Haydn halálának 200. évfordulójára írta a drámát a budapesti Bárka Színház számára. A bemutató 2009. december 18-án volt.

1954-et írunk, Kismartonban, az Esterházy-család birtokán Joseph Haydnt temetik újra. A világhírű zeneszerző 1809. május 31-én hunyt el, temetése után két nappal azonban ellopták a koponyáját. A koponya eltűnését tizenegy évvel később vették észre, amikor exhumálták Haydn tetemét. A nyomozás után először egy fiatalabb, majd egy idősebb férfi koponyáját adták át Esterházy hercegnek, s ez utóbbi nyugodott Haydn sírjában sokáig. Az eredeti koponyát a hosszú, kalandos út végén 1954-ben egyesítették a testtel és temették újra.

Haydn tehát halála után nem csak zenéjében élt tovább, hanem a koponyája körüli hercehurcában is. Alakja nem hagyta nyugodni az elszánt Rosenbaum házaspárt, akik frenológiai vizsgálataikban próbálták megfejteni koponyájának formájából zsenialitásának mibenlétét, és nem hagyja nyugodni  Esterházy Pétert, a Harminchárom változat Haydn-koponyára című dráma szerzőjét,  és Göttinger Pált, a darabból készült előadás rendezőjét sem. Esterházy szövegének és Haydn zenéjének találkozása ez a színmű. Egy dráma arról, hogyan találkozik a fej és a test, a dráma és a zene, a derű és a szellem.

A közönségtalálkozót követően a színház igazgatója, Seress Zoltán adja át az idei Ararát-díjakat és a Mester-díjat. Az Ararát-díjakat a műsoron lévő darabokban nyújtott alakításuk alapján a közönség ítéli oda minden évben egy színésznek és egy színésznőnek. A Mester-díjjal a Bárka Színház művészei jutalmazzák a társulat egyik "nem színész" tagját. A díjátadót követő előszilveszteri fogadáson az Eugénia együttes zenél a kávézóban. Azok a nézők, akik a Harminchárom változat Haydn-koponyára című előadásra érkeznek, a színházjegyükkel részt vehetnek az ünnepségen és a koncerten.

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Száz ólomkatonát cserélt egy vetítőgépre és az egész élete megváltozott

70 film, öt feleség, kilenc gyerek. A 100 éve született Ingmar Bergman titkát próbálják megfejteni hozzátartozók, munkatársak, kutatók, köztük a rendező egykori asszisztense, a magyar származású Katinka Faragó a legendás svédről készült dokumentumfilmben.
Jazz/World

Ezeket a jazzlemezeket hallgasd meg júliusban!

Új – régóta időszerű – sorozatunkban havonta ajánlunk hallgatásra érdemes lemezeket a frissen megjelent magyar és külföldi kiadványok közül. Az első cikk jogán megengedjük magunknak, hogy az előző hónapok terméséből is válogassunk.
Vizuál

Kiállítják Freud titkos gyűrűit

Az osztrák neurológus és pszichiáter a megajándékozotthoz kötődő mitológiai alakot vésetett az ékszerbe, amelyet csak a kiválasztottaknak ajándékozott.
Zenés színház

Dolhai Attila: „Egészséges versengés van bennünk”

Hagyomány és újítás jegyében rendezik meg hatodik alkalommal a nagy sikerű Palotakoncerteket a budai Vár gyönyörű díszletében. Bemutatjuk a húsz szólistát: elsőként az Operettszínház jól ismert és szeretett bonvivánját, Dolhai Attilát kérdeztük.
Jazz/World

A blues nem más, mint életérzés

Ezt vallja a VI. Óbudai Blues Fesztivál egyik amerikai fellépője, Big Daddy Willson. A július 23. és 27. közötti eseménysorozat idén is a műfaj legfontosabb hagyományaival és a legélesebb kortárs jelenével való találkozást ígéri.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Színház hírek

Ők a Színikritikusok díja várományosai

A Színházi Kritikusok Céhe 39. alkalommal adja át az előző évad legkiemelkedőbb színházi teljesítményeinek járó elismerést szeptemberben.
Színház magyar színház

Az Operettszínház és a Magyar Színház vezetésére írtak ki pályázatot

A kiírások szerint mindkét pályázat nyertese 2019. február 1-jétől öt évig töltheti be a vezetői pozíciót.
Színház etikett

Focimeccset néztek telefonon egy színdarab közben – a színészek felháborodtak

A két angol hölgyet nem akadályozták a színpadon zajló események abban, hogy megtudják, ki nyerte a büntetőpárbajt. A színészek a Twitteren fakadtak ki a bunkó nézők miatt.
Színház szavazás

Döntsön a Kaszás Attila-díj sorsáról!

Az idei jelöltek: Farkas Ignác, Nagy Csongor Zsolt és Varga Klári. A közönség augusztus 24-én éjfélig szavazhat a három színművészre.
Színház fesztivál

Csak érzed, hogy jó, és itt a helyed – Megérkezett az idei Katlan-himnusz

Immár tizenegyedik alkalommal rúghatjuk le a cipőnket és adhatjuk át magunkat a változatos, emberarcú és nyitott Ördögkatlan Fesztiválnak július 31. és augusztus 4. között.