Színház

Esterházy Haydnre hangolva

2021.09.30. 14:15
Ajánlom
Összecsenghet-e a 20. század egyik legnagyobb hatású magyar írójának gondolatvilága a klasszicizmus első jelentős mesterének nagy ívű zenekölteményeivel? És mit kezd a 21. század ezzel az örökséggel?

Az Örkény Színház három produkcióban is összehangolja az írót és zeneszerzőt, hogy bepillantást engedjenek életművükbe, valamint megmutassák, hogy miként csenghet össze két különböző művészeti ághoz tartozó produktum. A kőszínházban tartott előadásokra híven reflektál az amerikai-kanadai Viano String Kvartett Haydn-estje, amely a színház művészeivel közösen ad koncertet a Márai Sándor Művelődési Házban.

Az Örkény Színházban tartott 33 változat Haydn-koponyára elsősorban a vendégszövegek beemelésére épít, ami Esterházy sajátos szövegszerkesztését idézi. A szerző maga egyébiránt nem tulajdonított túl nagy jelentőséget a színházi vendégszövegnek, sőt majdhogynem feleslegesnek tartotta.

„A vendégszöveg a színházban, ahol nemde nincs visszalapozgatás, még kevésbé fontos, mint a regényben. A vendégszöveg épp az idegensége által új tereket nyit, a szöveg és az olvasó pozícióját újra meg újra megremegteti, így persze jó, ha felismeri a néző, olvasó, de

a remegés a fontos, az idegenség váratlansága a fontos, nem a műveltség. E szerző persze őszintén örül a művelt, finom klienseknek, de nincs tombolacukorka a jó válaszokért. Hacsak másképp nem dönt a Rendező”

– írta Esterházy.

Az előadásban a „Rendező”, Kovács D. Dániel még rá is játszik ezekre a kikacsintásokra, és Borsi-Balogh Máté személyében Haydn mellé egy Angyalt rendel, aki Esterházy Péter műveiből idézve reflektál többek között a színház másik előadásának, a 33 álom zeneműveire.

A produkcióban nemcsak egy párhuzamosan futó előadás képeit ismerheti fel a néző, hanem más klasszikusok ismert alakjait is. Így léphet ki a színpadra Ionesco Kopasz énekesnője, vagy a dráma egy-egy jelentősebb figurája.

51496802450_0dde96d9bc_h-133024.jpg

33 változat Haydn koponyára (Fotó/Forrás: Horváth Judit / Örkény Színház)

„A Harminchárom változat Haydn-koponyára című előadásban a verbalitás dominál” – mondta Kovács D. Dániel, hozzátéve, hogy a szövegfolyam a zeneszerző életét, szemléletmódját és az alkalmazott művészet témáját járja körül.

A 33 álom, miközben reflektál a másik darabra, szembe is helyezkedik vele. Nem az irodalmi, sokkal inkább a zenei alapanyag dominál. Az absztrakt álomképeket Keresztes Gábor egyedi hangmontázsa teszi teljessé, a zeneszerző talált és saját zenei mixekből és effektekből állította össze az előadás anyagát. Miközben a két produkció együtt épít egységes rendszert, különálló alkotásokként is értelmezhetők – azonos időpontban, de különböző helyszíneken – online és a fizikai térben egyaránt – összefüggő események zajlanak.

„A rendszernek szerényen a Kult Univerzum nevet adtuk”

– mondta a 33 álom rendezője, Bodó Viktor, hozzátéve, hogy olyan próbafolyamatot szeretne megvalósítani, amely inspiratív és megmozgatja a színház körül lévő területeket akár úgy is, hogy utcára viszik a színházat.

A két előadás szereplőgárdája nagyrészt egyezik, ehhez két nyitott alaptörténetre volt szükség. „Létrehozunk két produkciót, amelyek érzékenyen figyelnek egymásra” – mondta Kovács D. Dániel.

VianoChoice15A3965-115904.jpg

Viano String Quartet (Fotó/Forrás: Viano String Quartet)

EP33Haydn – Performansz hegedűre, csellóra, koponyára esten – melyet szintén Kovács D. Dániel jegyez rendezőként – talán maga Esterházy Péter tartja a képzeletbeli karmesteri pálcát, az Örkény Színház színészeihez, Csákányi Eszterhez, Znamenák Istvánhoz és Borsi-Balogh Mátéhoz bábművészek is csatlakoznak.

A hagyományos színházi megoldásokon túl a szereplők között feltűnik egy titokzatos Esterházy Robot is, a látványt pedig élő fényinstalláció teszi teljessé.

A 33 változat Haydn-koponyára és a 33 álom bemutatója október 1-jén, míg a EP33Haydn október 7-én és 8-án lesz a Budapesti Őszi Fesztivál keretében.

Fejléckép: jelenet a 33 álomból (fotó: Horváth Judit / Örkény Színház)

Programkereső

Legolvasottabb

Zenés színház

Kiemelkedő alkotókat díjaztak a Magyar Operett Napján

A hagyományokhoz híven idén is átadták a Budapesti Operettszínházban az évad legjobb musical- és operettszínészének járó kitüntetéseket, valamint díjazták a legígéretesebb pályakezdőt. Emellett elismerést adott át a Musica Hungarica Kiadó képviseletében Éliás Tibor, a kiadó alapítója is.
Vizuál

„Ég a napmelegtől a kopár szík sarja” – Online nézhető Jankovics Marcell Toldi-sorozata

A Duna Televízió vetítéssorozatát követően a Médiaklikk oldalra költözött Jankovics Marcell nagyszabású, utolsó animációs sorozata, a Toldi. Az Arany János eposzából készült, festői látványvilágú animációs film igazi mestermű, amelyből már készül az egész estés változat is. 
Jazz/World

Magyarországon lép fel a norvég jazzdíva, Rebekka Bakken

November 2-án pótolja tavaly elmaradt koncertjét a Müpában Rebekka Bakken, aki zenéjével előszeretettel távolodik el a hagyományos műfaji kategóriáktól és otthonosan mozog a pop, illetve blues világában is.
Klasszikus

Kivételes az akusztikája az üvegfalú Magyar Zene Házának – VIDEÓ

Hamarosan a közönség előtt is megnyitja kapuit a Magyar Zene Háza, melyben a napokban lezajlott az akusztikai tesztelés és eredmények minden elképzelést felülmúltak.
Vizuál

Ahol a diákok szombaton is iskolába akarnak járni - Erős István rektor a Képzőművészeti Egyetem jubileumi évéről

A jubileumi, 150. tanév gazdag programsorozatáról, a képzőművészet újrapozicionálásáról, pedagógiai módszerekről és új tanszékek indításáról beszélgettünk a Magyar Képzőművészeti Egyetem nemrég kinevezett rektorával, Erős Istvánnal, aki azt is elárulta, hogy mitől tart a legjobban.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Színház hír

Életünk képei a Jurányi Házban

Pass Andrea legújabb drámája, a Finálé egy kilencéves kisfiú, Pál Berci rejtélyes halála és egy legendás sztárpedagógus, Káldi Helga bukása köré szerveződik. A történetben képzelet és valóság széttört mozaikdarabokként keverednek össze és alakítanak ki egy alternatív igazságot a Jurányi Ház színpadán.
Színház ajánló

El Kazovszkij díszlet- és jelmeztervei az OSZMI-ban

Ismeretterjesztő sorozatot indított az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet, melyben a színháztörténeti gyűjtemény egy-egy darabját mutatják be. November 5-én EL Kazovszkij színházi vonatkozású munkáit ismerhetik meg az érdeklődők.
Színház ajánló

Kurázsi mama a Jurányiban küzd a túlélésért

A Narratíva társulat 2019-ben bemutatott előadása, a Kurázsi és gyerekei október 26-án látható a Jurányi Házban.
Színház gyász

Elhunyt Venczel Vera

A Jászai Mari-díjas színművész idén márciusban töltötte be 75. életévét. Több mint ötven éven át volt a Vígszínház tagja, halálának hírét színháza tette közzé.
Színház ajánló

Új bemutatóval ünnepli Szakonyi Károlyt a Rózsavölgyi Szalon

Október 26-án, Szakonyi Károly 90. születésnapján mutatja be a Rózsavölgyi Szalon a drámaíró A hatodik napon című darabját, melyet Dicső Dániel rendező és Hárs Anna dramaturg bújtatott modern köntösbe.