Színház

Esterházy Haydnre hangolva

2021.09.30. 14:15
Ajánlom
Összecsenghet-e a 20. század egyik legnagyobb hatású magyar írójának gondolatvilága a klasszicizmus első jelentős mesterének nagy ívű zenekölteményeivel? És mit kezd a 21. század ezzel az örökséggel?

Az Örkény Színház három produkcióban is összehangolja az írót és zeneszerzőt, hogy bepillantást engedjenek életművükbe, valamint megmutassák, hogy miként csenghet össze két különböző művészeti ághoz tartozó produktum. A kőszínházban tartott előadásokra híven reflektál az amerikai-kanadai Viano String Kvartett Haydn-estje, amely a színház művészeivel közösen ad koncertet a Márai Sándor Művelődési Házban.

Az Örkény Színházban tartott 33 változat Haydn-koponyára elsősorban a vendégszövegek beemelésére épít, ami Esterházy sajátos szövegszerkesztését idézi. A szerző maga egyébiránt nem tulajdonított túl nagy jelentőséget a színházi vendégszövegnek, sőt majdhogynem feleslegesnek tartotta.

„A vendégszöveg a színházban, ahol nemde nincs visszalapozgatás, még kevésbé fontos, mint a regényben. A vendégszöveg épp az idegensége által új tereket nyit, a szöveg és az olvasó pozícióját újra meg újra megremegteti, így persze jó, ha felismeri a néző, olvasó, de

a remegés a fontos, az idegenség váratlansága a fontos, nem a műveltség. E szerző persze őszintén örül a művelt, finom klienseknek, de nincs tombolacukorka a jó válaszokért. Hacsak másképp nem dönt a Rendező”

– írta Esterházy.

Az előadásban a „Rendező”, Kovács D. Dániel még rá is játszik ezekre a kikacsintásokra, és Borsi-Balogh Máté személyében Haydn mellé egy Angyalt rendel, aki Esterházy Péter műveiből idézve reflektál többek között a színház másik előadásának, a 33 álom zeneműveire.

A produkcióban nemcsak egy párhuzamosan futó előadás képeit ismerheti fel a néző, hanem más klasszikusok ismert alakjait is. Így léphet ki a színpadra Ionesco Kopasz énekesnője, vagy a dráma egy-egy jelentősebb figurája.

51496802450_0dde96d9bc_h-133024.jpg

33 változat Haydn koponyára (Fotó/Forrás: Horváth Judit / Örkény Színház)

„A Harminchárom változat Haydn-koponyára című előadásban a verbalitás dominál” – mondta Kovács D. Dániel, hozzátéve, hogy a szövegfolyam a zeneszerző életét, szemléletmódját és az alkalmazott művészet témáját járja körül.

A 33 álom, miközben reflektál a másik darabra, szembe is helyezkedik vele. Nem az irodalmi, sokkal inkább a zenei alapanyag dominál. Az absztrakt álomképeket Keresztes Gábor egyedi hangmontázsa teszi teljessé, a zeneszerző talált és saját zenei mixekből és effektekből állította össze az előadás anyagát. Miközben a két produkció együtt épít egységes rendszert, különálló alkotásokként is értelmezhetők – azonos időpontban, de különböző helyszíneken – online és a fizikai térben egyaránt – összefüggő események zajlanak.

„A rendszernek szerényen a Kult Univerzum nevet adtuk”

– mondta a 33 álom rendezője, Bodó Viktor, hozzátéve, hogy olyan próbafolyamatot szeretne megvalósítani, amely inspiratív és megmozgatja a színház körül lévő területeket akár úgy is, hogy utcára viszik a színházat.

A két előadás szereplőgárdája nagyrészt egyezik, ehhez két nyitott alaptörténetre volt szükség. „Létrehozunk két produkciót, amelyek érzékenyen figyelnek egymásra” – mondta Kovács D. Dániel.

VianoChoice15A3965-115904.jpg

Viano String Quartet (Fotó/Forrás: Viano String Quartet)

EP33Haydn – Performansz hegedűre, csellóra, koponyára esten – melyet szintén Kovács D. Dániel jegyez rendezőként – talán maga Esterházy Péter tartja a képzeletbeli karmesteri pálcát, az Örkény Színház színészeihez, Csákányi Eszterhez, Znamenák Istvánhoz és Borsi-Balogh Mátéhoz bábművészek is csatlakoznak.

A hagyományos színházi megoldásokon túl a szereplők között feltűnik egy titokzatos Esterházy Robot is, a látványt pedig élő fényinstalláció teszi teljessé.

A 33 változat Haydn-koponyára és a 33 álom bemutatója október 1-jén, míg a EP33Haydn október 7-én és 8-án lesz a Budapesti Őszi Fesztivál keretében.

Fejléckép: jelenet a 33 álomból (fotó: Horváth Judit / Örkény Színház)

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Zenés színház

Elhunyt Jürgen Flimm

A neves színházi és operarendezőt, a Salzburgi Ünnepi Játékok és a Berlini Állami Opera egykori vezetőjét február 4-én, életének nyolcvankettedik évében érte a halál.
Jazz/World

Beyoncé megdöntötte Solti György Grammy-rekordját

Az amerikai énekesnő immár harminckét díjjal büszkélkedhet, ezzel neki van a legtöbb Grammyje. A legjobb album díját Harry Styles kapta meg a Los Angeles-i ceremónián.
Vizuál

Dürertől Picassón át Damien Hirstig – A grafika történetének hatszáz évét öleli fel a bécsi Albertina három új kiállítása

Három kiállítását is a grafikának szenteli a bécsi Albertina: a Dürer.Munch.Miró című tárlat már látogatható, februárban nyílik az Andy Warhol bis Damien Hirst című kiállítás, márciusban pedig Picasso műveit mutatják be.
Plusz

„A jövő itt van és sose lesz vége!” – így született a legendás Mocskos idők című Európa Kiadó-dal

Az Európa Kiadó énekes-gitárosát, Menyhárt Jenőt kérdeztük arról, hogyan született az egyik leghíresebb daluk, amely A besúgó című sorozat főcímdalaként vált még népszerűbbé egy új generáció körében.
Klasszikus

44 formációból választották ki a legjobbakat a Weiner Leó Országos Kamarazene Versenyen

A megmérettetés január 30. és február 5. között zajlott a Zeneakadémia Weiner Kuratóriuma támogatásával és a Kamarazene Tanszék szervezésében, a legjobbakat három kategóriában díjazták.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Színház ajánló

Bécsig kell annak menni, aki színpadon akarja látni a Meseország mindenkié című mesekönyvet

Pille Tamás színművész miután többször próbálkozott sikertelenül magyarországi színházakban színre vinni a hazánkban komoly politikai purparlét kiváltó mesekötetet, végül egy magyar nyelven játszó bécsi teátrumban talált partnert a színrevitelhez.
Színház magazin

„Soha nem kellett méltatlan dolgot elvállalnom” – Moór Marianna 80 éves

Bakfisként 8750 kislány közül választották ki egy filmfőszerepre, amit több mint harminc filmes alakítás és száznál is több színházi bemutató követett. Moór Marianna életműve gazdag és teljes. A színésznő február 5-én tölti be a 80. életévét.
Színház magazin

„Mindig is nagyobb volt bennem a színház utáni alázat, mint az önmutogatásra való késztetés" – Sunyovszky Szilvia 75 éves

A Kossuth-díjas színésznő február 2-án ünnepli a 75. születésnapját. Noha a színészi pályát több, mint 30 éve diplomáciai és politikusi munkára váltotta, így is nyomot hagyott a hazai színházi és filmes életben.
Színház hír

A STEREO AKT kulturális műhelyt és közösségi teret nyit

A független alkotócsoport a VIII. kerületben talált otthonra. A jövőben alkotóműhelyként és befogadóhelyként is üzemelő STEREO Művház átalakítása még javában tart: az első ütem befejezéséhez közösségi támogatási kampányt indítottak. 
Színház ajánló

Menni kéne… – amire februárban beindulunk

Van, ahová a színészek, máshová a rendező, megint máshová az izgalmasnak ígérkező színházi nyelv csalogat be – legyen az dráma, thriller vagy olyan előadás, aminek a műfaja most még nem is tudható biztosan.