Színház

Esterházy Haydnre hangolva

2021.09.30. 14:15
Ajánlom
Összecsenghet-e a 20. század egyik legnagyobb hatású magyar írójának gondolatvilága a klasszicizmus első jelentős mesterének nagy ívű zenekölteményeivel? És mit kezd a 21. század ezzel az örökséggel?

Az Örkény Színház három produkcióban is összehangolja az írót és zeneszerzőt, hogy bepillantást engedjenek életművükbe, valamint megmutassák, hogy miként csenghet össze két különböző művészeti ághoz tartozó produktum. A kőszínházban tartott előadásokra híven reflektál az amerikai-kanadai Viano String Kvartett Haydn-estje, amely a színház művészeivel közösen ad koncertet a Márai Sándor Művelődési Házban.

Az Örkény Színházban tartott 33 változat Haydn-koponyára elsősorban a vendégszövegek beemelésére épít, ami Esterházy sajátos szövegszerkesztését idézi. A szerző maga egyébiránt nem tulajdonított túl nagy jelentőséget a színházi vendégszövegnek, sőt majdhogynem feleslegesnek tartotta.

„A vendégszöveg a színházban, ahol nemde nincs visszalapozgatás, még kevésbé fontos, mint a regényben. A vendégszöveg épp az idegensége által új tereket nyit, a szöveg és az olvasó pozícióját újra meg újra megremegteti, így persze jó, ha felismeri a néző, olvasó, de

a remegés a fontos, az idegenség váratlansága a fontos, nem a műveltség. E szerző persze őszintén örül a művelt, finom klienseknek, de nincs tombolacukorka a jó válaszokért. Hacsak másképp nem dönt a Rendező”

– írta Esterházy.

Az előadásban a „Rendező”, Kovács D. Dániel még rá is játszik ezekre a kikacsintásokra, és Borsi-Balogh Máté személyében Haydn mellé egy Angyalt rendel, aki Esterházy Péter műveiből idézve reflektál többek között a színház másik előadásának, a 33 álom zeneműveire.

A produkcióban nemcsak egy párhuzamosan futó előadás képeit ismerheti fel a néző, hanem más klasszikusok ismert alakjait is. Így léphet ki a színpadra Ionesco Kopasz énekesnője, vagy a dráma egy-egy jelentősebb figurája.

51496802450_0dde96d9bc_h-133024.jpg

33 változat Haydn koponyára (Fotó/Forrás: Horváth Judit / Örkény Színház)

„A Harminchárom változat Haydn-koponyára című előadásban a verbalitás dominál” – mondta Kovács D. Dániel, hozzátéve, hogy a szövegfolyam a zeneszerző életét, szemléletmódját és az alkalmazott művészet témáját járja körül.

A 33 álom, miközben reflektál a másik darabra, szembe is helyezkedik vele. Nem az irodalmi, sokkal inkább a zenei alapanyag dominál. Az absztrakt álomképeket Keresztes Gábor egyedi hangmontázsa teszi teljessé, a zeneszerző talált és saját zenei mixekből és effektekből állította össze az előadás anyagát. Miközben a két produkció együtt épít egységes rendszert, különálló alkotásokként is értelmezhetők – azonos időpontban, de különböző helyszíneken – online és a fizikai térben egyaránt – összefüggő események zajlanak.

„A rendszernek szerényen a Kult Univerzum nevet adtuk”

– mondta a 33 álom rendezője, Bodó Viktor, hozzátéve, hogy olyan próbafolyamatot szeretne megvalósítani, amely inspiratív és megmozgatja a színház körül lévő területeket akár úgy is, hogy utcára viszik a színházat.

A két előadás szereplőgárdája nagyrészt egyezik, ehhez két nyitott alaptörténetre volt szükség. „Létrehozunk két produkciót, amelyek érzékenyen figyelnek egymásra” – mondta Kovács D. Dániel.

VianoChoice15A3965-115904.jpg

Viano String Quartet (Fotó/Forrás: Viano String Quartet)

EP33Haydn – Performansz hegedűre, csellóra, koponyára esten – melyet szintén Kovács D. Dániel jegyez rendezőként – talán maga Esterházy Péter tartja a képzeletbeli karmesteri pálcát, az Örkény Színház színészeihez, Csákányi Eszterhez, Znamenák Istvánhoz és Borsi-Balogh Mátéhoz bábművészek is csatlakoznak.

A hagyományos színházi megoldásokon túl a szereplők között feltűnik egy titokzatos Esterházy Robot is, a látványt pedig élő fényinstalláció teszi teljessé.

A 33 változat Haydn-koponyára és a 33 álom bemutatója október 1-jén, míg a EP33Haydn október 7-én és 8-án lesz a Budapesti Őszi Fesztivál keretében.

Fejléckép: jelenet a 33 álomból (fotó: Horváth Judit / Örkény Színház)

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Vizuál

A magyar zenetörténet csillagai is bekerülnek a Zene Háza új, dívákról szóló kiállításába

Marton Éva, Zsédenyi Adrienn Zséda, Rúzsa Magdi, Koncz Zsuzsa és még sok más díva személyes történetét is bemutatja a Magyar Zene Háza május 17-én nyíló, új kiállítása, a Dívák & Ikonok.
Jazz/World

Mit jelent európainak lenni? – interjú Oláh Krisztián zongoraművésszel, a Ludus Europae zeneszerzőjével

Az idei JazzFest Budapest egyik legizgalmasabb programja a Ludus Europae című, huszonhét szereplős darab, amelynek ősbemutatója április 30-án pontban éjfélkor lesz a budapesti Merlin Színházban.
Klasszikus

Elisabeth Leonskaja áprilisban ingyenes, nyilvános mesterkurzust tart a Concerto Mesteriskola keretében

Két koncerttel és a zeneszerető közönség számára is ingyenesen látogatható mesterkurzussal érkezik Elisabeth Leonskaja a Concerto Budapesthez ezen a tavaszon.
Vizuál

KÉP-regény: Teljes KO

A Fidelio sorozatában hétről-hétre új fotóját – és annak történetét – osztja meg velünk a Morphoblog szerzője, morpho, azaz Hegedűs Ákos. Ezúttal egy különösen csavaros nap eseményeit idézi fel, amely során ki akarták rúgni munkahelyéről. De vajon mi köze ehhez Kovács „Kokó” Istvánnak?
Klasszikus

Képeslap Itáliából – olasz zeneszerzők művei csendülnek fel a MÁV Szimfonikus Zenekar koncertjén

Április 18-án a Müpában ad koncertet a MÁV Szimfonikus zenekar, az est során Rossini, Respighi, illetve Paganini műveit hallhatja a közönség. Az együttest Antonello Allemandi dirigálja, közreműködik Kelemen Barnabás. A zenekar a hangverseny részeként köszönti Fodor Ákos nagybőgőművészt. 

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Színház hír

Telex: Szexuális zaklatás ügyében folyik vizsgálat az SZFE-n

A lap értesülései szerint az egyetemen belső vizsgálat indult, mivel egy osztályvezető férfitanár meg nem engedhető kommentárokkal illette a diáklányok külsejét, alakját. Cikkünk frissült az SZFE reakciójával!
Színház ajánló

A vég kezdete? – vérbeli házastársi dráma debütál a Rózsavölgyi Szalonban

Új bemutatóval ünnepli alapításának tizenkettedik évfordulóját a Rózsavölgyi Szalon. Kovács Patrícia és Schmied Zoltán főszereplésével, Dicső Dániel rendezésében mutatják be David Eldridge Bármit mondhatsz című darabját április 11-én.
Színház interjú

Nincs ideális pillanat – interjú Horváth Patríciával, a HATAN Társulat alapító tagjával

Horváth Patrícia férjével, Nyári Zoltán operaénekessel közösen két évvel ezelőtt indította el független magánszínházi formációját, a HATAN Társulatot. Az alapító páros női tagjával a színházcsinálás fenséges és kevésbé dicsőséges pillanatairól is beszélgettünk.
Színház hír

Új elnököt választott a Színházi Dolgozók Szakszervezete

A színházi szakmák országosan reprezentatív szakszervezete, az idén 105 éves Színházi Dolgozók Szakszervezete jelentősen megújuláson esett át, miután az április 8-án megtartott tisztújító küldöttgyűlésen megválasztották az új országos ügyvezető elnökséget.
Színház hír

A fiatal színházi generáció is bemutatkozhat a Szemle Plusz fesztiválon

Augusztus 24. és szeptember 13. között rendezik meg a Szemle Plusz programsorozatot, ahol idén először a színészképző iskolák is bemutatkozhatnak egy-egy vizsgaelőadással, hogy a következő generáció tehetségeit is felfedezhesse a budapesti közönség.