Színház

Eszenyi Enikő a Vígszínház zenés szuperprodukcióiról a Fidelio Klasszikban

2019.06.21. 15:10
Ajánlom
A nagy Gatsbyről és a Mágnás Miskáról Eszenyi Enikő mesél a Fidelio és a Klasszik Rádió közös magazinműsorában június 22-én a 92.1-en. Fesztiválkörképünkben a Balatonfüredi Gitárfesztiválról és az Ördögkatlanról beszélgetünk Eötvös Józseffel és Bérczes Lászlóval.

Félezernél is több színházi, könnyű-, világ- és klasszikus zenei, táncszínházi, filmes és egyéb program várja a látogatókat a 12. Ördögkatlan Fesztiválon július 30. és augusztus 3. között a baranyai Kisharsányban, Nagyharsányban, Beremenden és Villánykövesden. Az idei Ördögkatlan díszvendégei Reisz Gábor filmrendező, a Jelenkor Kiadó, valamint a Hagyományok Háza lesznek. A fesztivál főszervezője Kiss Mónika és Bérczes László, védnökei Törőcsik Mari és Cseh Tamás – a zeneszerző-énekes halálának 10. évfordulójára is emlékeznek idén. A nagyharsányi Fidelio Színpad bekapcsolódásával immár kilencre bővül a színházi játszóhelyek száma, másrészt több produkcióból három-négy előadást is hirdetnek.

34861217_2121275637900982_8542951502367424512_o-164614.jpg

Ördögkatlan Fesztivál (Fotó/Forrás: Ördögkatlan Fesztivál)

Balatonfüredi Nemzetközi Gitárfesztivál Magyarország egyik legjelentősebb gitáros eseménye, amely már 14. alkalommal várja közönségét, ezúttal június 22–29. között, Balatonfüred két meghatározó, különleges, gyönyörűen felújított épületében –a Kisfaludy Galériában és a Ferencsik János Zeneiskolában. A két épület története önmagában is érdekes, és valószínűleg a koncertek előtt és után sokan megismerkednek majd vele, illetve az itt látogatható kiállítások is remek programot jelentenek. A fesztivál az elmúlt 13 évben a világ több mint 30 országának művészeit fogadta színpadain. A klasszikus zene legkeresettebb gitárművészei, fiatal versenygyőztes tehetségek, virtuózok gondoskodtak arról, hogy a gitárművészet legszebb alkotásai eljussanak közel másfél millió emberhez. A programok a zenerajongók mellett a szakmabeliekhez, muzsikus hallgatókhoz és tanáraikhoz is szólnak – az esti koncertek mellett nyilvános mesterkurzusokon, hangszerkiállításon és -vásáron vehetnek részt.

FGT_0230-143952.jpg

Balatonfüredi Nemzetközi Gitárfesztivál (Fotó/Forrás: Balatonfüredi Nemzetközi Gitárfesztivál)

A rendezvény délelőttönként nyilvános mesterkurzusok formájába tanulási lehetőséget biztosít a szakmai érdeklődők számára, ahol a világ kiváló művész-professzorai adják át tudásukat, tapasztalataikat, műhelytitkaikat a fiataloknak és tanáraiknak. A mesterkurzusok mellett a közönséget kézzel készült mesterhangszerek kiállítása várja: a hangszerkészítők segítségével a látogatók betekintést nyerhetnek a hangszerépítési technikák világába. Délutánonként pedig szakmai programokat szerveznek gitárzenekari próbák formájában, amely a közös zenélés örömét, az egymásra figyelés fontosságát, a közös produkció megalkotásának nagyszerűségét adja a résztvevőknek. Az egy hét alatt összeállított és megtanult programot a fesztivál utolsó napján koncerten mutatja be a gitárzenekar az esti zárókoncerten. A Balatonfüredi Nemzetközi Gitárfesztivál művészeti vezetője Eötvös József Liszt-díjas gitárművész, a Budapesti Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem tanszékvezető egyetemi tanára, akit arról is kérdezünk, hogy mi a fesztivál mottója; mennyiben van hatással a hazai és a nemzetközi gitárművészeti életre ez a fesztivál; mennyiben jelent rangot ide meghívást kapni, és kik lesznek az idei fellépők és sztárvendégek?

A Vígszínház május 27-én tartotta évadvégi sajtótájékoztatóját, amelynek keretében Eszenyi Enikő, a teátrum igazgatónője ismertette a 124. évad műsorát, amelyben hét új színművész csatlakozik a társulathoz: Dobó Enikő, Hirtling István, Horváth Szabolcs, Kiss Gergely Máté, Kőszegi Ákos, Orbán Levente és Petrik Andrea. Új zenés darab születik, amelyet a Vígszínház fiatal alkotói közösen hoznak létre: A nagy Gatsby titokzatos múltú címszereplőjét Wunderlich József alakítja, élete nagy szerelmét, Daisyt, Waskovics Andrea játssza, Tomot Ember Márk, Nicket pedig Ertl Zsombor. F. Scott Fitzgerald műve nyomán a színpadi változat zenéjét Kovács Adrián komponálta, szövegkönyvét Vecsei H. Miklós írta, dalszövegeit Vecsei H. Miklós és ifj. Vidnyánszky Attila jegyzi, aki egyben az ősbemutató rendezője is.

nagy_gatsby_tavasz_ea_domolky_daniel_PRINT_026-150002.jpg

A nagy Gatsby (Fotó/Forrás: Dömölky Dániel, Vígszínház)

Közel 20 év után újra operett kerül a Víg színpadára, a Mágnás Miska. A főszerepben Szilágyi Csengét és ifj. Vidnyánszky Attilát láthatják. A különleges világú, formabontónak ígérkező előadást Eszenyi Enikő rendezi. A Pesti Színház első bemutatója Spiró György Honderű című komédiája lesz Valló Péter rendezésében, majd Tolsztoj Anna Karenináját viszik színre Roman Polák, a Szlovák Nemzeti Színház korábbi igazgatója rendezésében. Folytatódik a Vígszínház Shakespeare-sorozata – ezúttal a II. Richárdot a nemzetközi hírű alkotó, a Kolozsvári Állami Magyar Színház igazgatója, Tompa Gábor rendezi. Molnár Ferenc, a színház legendás háziszerzője 24 évesen A doktor úrral mutatkozott be először a Vígszínházban – az eladást Zsótér Sándor rendezi, a főszerepben Fesztbaum Béla  lesz látható. Rudolf Péter A nyugati világ bajnoka című komédiát állítja színpadra a Pestiben. A sajtótájékoztató végén Eszenyi Enikő átvette a Superbrands-díjat, amelyet a kimagasló minőség és a márkaépítésbe fektetett munka elismeréseként ítéltek oda a Vígszínháznak. Kétrészes interjúnkban a Mágnás Miska című előadásról és a Vígszínház következő évadának vezérfonaláról, valamint A nagy Gatsby című nagyszabású zenés produkcióról, annak látványvilágáról kérdezzük Vígszínház igazgatónőjét, a Kossuth-díjas Eszenyi Enikőt.

A sok zenei csemegével szolgáló műsor szombat reggel 10-től 12-ig hallható a Klasszik Rádió 92.1-en, ismétlésére 2019. június 23-án, vasárnap este hét órától kerül sor, a következő héttől pedig a Fidelio Klasszik archívumában is meghallgathatók az interjúk.

A rádió a műsorváltoztatás jogát fenntartja.

 

Fejléckép: Eszenyi Enikő (Fotó: Emmer László, Vígszínház)

Programkereső

Legnépszerűbb

Könyv

„Írás és olvasás ikrek” - Vámos Miklós a Lírástudókban

A könyvesboltok újdonságai között segít eligazodni a Líra Könyv és a Fidelio május 12-én, szerda este fél 8-kor jelentkező irodalmi podcastja. A friss könyvajánlókat és tartalmas beszélgetéseket kínáló műsor házigazdája Szabó T. Anna, az adás vendége Vámos Miklós író.
Színház

Gyabronka József, Háy János és Alföldi Róbert az újranyitó Átrium színpadán

Május 21-től újra élő előadásokat tart az Átrium. A budai intézmény első produkciója a Fehér nyuszi, vörös nyuszi című darab Gyabronka József előadásában, ezt követően egy Háy János-premierrel, valamint a Mefisztó című kortárs zenés kabaréval várják a közönséget.
Színház

Eredeti Örkény-egypercessel köszöntötték Mácsai Pált a jubileumi Azt meséld el Pista! után

Május 12-én különleges évfordulót ünnepelt az Örkény Színház, ugyanis 700. alkalommal tűzték műsorra Mácsai Pál egyszemélyes előadását, az Azt meséld el, Pista!-t.
Klasszikus

A Budapesti Fesztiválzenekar emlékkoncertet tart a koronavírus áldozatainak emlékére

A május 26-i ingyenes emlékkoncertet a Budapest Kongresszusi Központban rendezik meg, ahol a Budapesti Fesztiválzenekar és egy erre az alkalomra összeálló kórus, Fischer Iván vezényletével Mozart Requiemjét adja elő. A koncertet aznap az RTL Klub-on is meg lehet tekinteni.
Jazz/World

"Tragikus végű játszma" – A kékszakállú herceg várát új formába öntötte Sárik Péter

Bartók Béla A kékszakállú herceg vára című operájára Sárik Péter zeneszerző, jazz-zongoraművész készített jazzátiratot, melyet először élőben augusztusban hallhat a közönség a Zempléni Fesztiválon.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Színház ajánló

Nyári színház négy helyszínen, visszatérnek A Pál utcai fiúk is

Komédiák, bohózatok, visszatérő színésznő, szerelem, mámor, Grund és stand up, mert ehhez van kedvünk. Idén nyáron a Vörösmarty Színház négy helyszínen várja közönségét.
Színház ajánló

Influenszerszövegeket mondanak a Katona színészei

„A téma az utcán hever” mondás különösen igaz a Katona József Színház és a Compact TV közös produkciójára, a társulat tagjai ugyanis a Monológ című új performanszukban interneten fellelt humoros, elgondolkodtató és provokatív szövegeket mondanak el – monológként.
Színház hír

Nyárindító improvizációs hétvégével várja az érdeklődőket a Momentán Társulat

Az improvizációs színházi előadások, sport- és családi programok mellett workshopokat és mini fenntarthatósági vásárt is szervez a Momentán Társulat. A június 11. és 13. között megrendezésre kerülő eseménysorozat új inspirációkat, szórakozást, pozitív életérzést és kreatív kikapcsolódást ígér a látogatóknak.
Színház hír

Eredeti Örkény-egypercessel köszöntötték Mácsai Pált a jubileumi Azt meséld el Pista! után

Május 12-én különleges évfordulót ünnepelt az Örkény Színház, ugyanis 700. alkalommal tűzték műsorra Mácsai Pál egyszemélyes előadását, az Azt meséld el, Pista!-t.
Színház hír

Gyabronka József, Háy János és Alföldi Róbert az újranyitó Átrium színpadán

Május 21-től újra élő előadásokat tart az Átrium. A budai intézmény első produkciója a Fehér nyuszi, vörös nyuszi című darab Gyabronka József előadásában, ezt követően egy Háy János-premierrel, valamint a Mefisztó című kortárs zenés kabaréval várják a közönséget.