Színház

Eszenyi Enikő a Vígszínház zenés szuperprodukcióiról a Fidelio Klasszikban

2019.06.21. 15:10
Ajánlom
A nagy Gatsbyről és a Mágnás Miskáról Eszenyi Enikő mesél a Fidelio és a Klasszik Rádió közös magazinműsorában június 22-én a 92.1-en. Fesztiválkörképünkben a Balatonfüredi Gitárfesztiválról és az Ördögkatlanról beszélgetünk Eötvös Józseffel és Bérczes Lászlóval.

Félezernél is több színházi, könnyű-, világ- és klasszikus zenei, táncszínházi, filmes és egyéb program várja a látogatókat a 12. Ördögkatlan Fesztiválon július 30. és augusztus 3. között a baranyai Kisharsányban, Nagyharsányban, Beremenden és Villánykövesden. Az idei Ördögkatlan díszvendégei Reisz Gábor filmrendező, a Jelenkor Kiadó, valamint a Hagyományok Háza lesznek. A fesztivál főszervezője Kiss Mónika és Bérczes László, védnökei Törőcsik Mari és Cseh Tamás – a zeneszerző-énekes halálának 10. évfordulójára is emlékeznek idén. A nagyharsányi Fidelio Színpad bekapcsolódásával immár kilencre bővül a színházi játszóhelyek száma, másrészt több produkcióból három-négy előadást is hirdetnek.

34861217_2121275637900982_8542951502367424512_o-164614.jpg

Ördögkatlan Fesztivál (Fotó/Forrás: Ördögkatlan Fesztivál)

Balatonfüredi Nemzetközi Gitárfesztivál Magyarország egyik legjelentősebb gitáros eseménye, amely már 14. alkalommal várja közönségét, ezúttal június 22–29. között, Balatonfüred két meghatározó, különleges, gyönyörűen felújított épületében –a Kisfaludy Galériában és a Ferencsik János Zeneiskolában. A két épület története önmagában is érdekes, és valószínűleg a koncertek előtt és után sokan megismerkednek majd vele, illetve az itt látogatható kiállítások is remek programot jelentenek. A fesztivál az elmúlt 13 évben a világ több mint 30 országának művészeit fogadta színpadain. A klasszikus zene legkeresettebb gitárművészei, fiatal versenygyőztes tehetségek, virtuózok gondoskodtak arról, hogy a gitárművészet legszebb alkotásai eljussanak közel másfél millió emberhez. A programok a zenerajongók mellett a szakmabeliekhez, muzsikus hallgatókhoz és tanáraikhoz is szólnak – az esti koncertek mellett nyilvános mesterkurzusokon, hangszerkiállításon és -vásáron vehetnek részt.

FGT_0230-143952.jpg

Balatonfüredi Nemzetközi Gitárfesztivál (Fotó/Forrás: Balatonfüredi Nemzetközi Gitárfesztivál)

A rendezvény délelőttönként nyilvános mesterkurzusok formájába tanulási lehetőséget biztosít a szakmai érdeklődők számára, ahol a világ kiváló művész-professzorai adják át tudásukat, tapasztalataikat, műhelytitkaikat a fiataloknak és tanáraiknak. A mesterkurzusok mellett a közönséget kézzel készült mesterhangszerek kiállítása várja: a hangszerkészítők segítségével a látogatók betekintést nyerhetnek a hangszerépítési technikák világába. Délutánonként pedig szakmai programokat szerveznek gitárzenekari próbák formájában, amely a közös zenélés örömét, az egymásra figyelés fontosságát, a közös produkció megalkotásának nagyszerűségét adja a résztvevőknek. Az egy hét alatt összeállított és megtanult programot a fesztivál utolsó napján koncerten mutatja be a gitárzenekar az esti zárókoncerten. A Balatonfüredi Nemzetközi Gitárfesztivál művészeti vezetője Eötvös József Liszt-díjas gitárművész, a Budapesti Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem tanszékvezető egyetemi tanára, akit arról is kérdezünk, hogy mi a fesztivál mottója; mennyiben van hatással a hazai és a nemzetközi gitárművészeti életre ez a fesztivál; mennyiben jelent rangot ide meghívást kapni, és kik lesznek az idei fellépők és sztárvendégek?

A Vígszínház május 27-én tartotta évadvégi sajtótájékoztatóját, amelynek keretében Eszenyi Enikő, a teátrum igazgatónője ismertette a 124. évad műsorát, amelyben hét új színművész csatlakozik a társulathoz: Dobó Enikő, Hirtling István, Horváth Szabolcs, Kiss Gergely Máté, Kőszegi Ákos, Orbán Levente és Petrik Andrea. Új zenés darab születik, amelyet a Vígszínház fiatal alkotói közösen hoznak létre: A nagy Gatsby titokzatos múltú címszereplőjét Wunderlich József alakítja, élete nagy szerelmét, Daisyt, Waskovics Andrea játssza, Tomot Ember Márk, Nicket pedig Ertl Zsombor. F. Scott Fitzgerald műve nyomán a színpadi változat zenéjét Kovács Adrián komponálta, szövegkönyvét Vecsei H. Miklós írta, dalszövegeit Vecsei H. Miklós és ifj. Vidnyánszky Attila jegyzi, aki egyben az ősbemutató rendezője is.

nagy_gatsby_tavasz_ea_domolky_daniel_PRINT_026-150002.jpg

A nagy Gatsby (Fotó/Forrás: Dömölky Dániel, Vígszínház)

Közel 20 év után újra operett kerül a Víg színpadára, a Mágnás Miska. A főszerepben Szilágyi Csengét és ifj. Vidnyánszky Attilát láthatják. A különleges világú, formabontónak ígérkező előadást Eszenyi Enikő rendezi. A Pesti Színház első bemutatója Spiró György Honderű című komédiája lesz Valló Péter rendezésében, majd Tolsztoj Anna Karenináját viszik színre Roman Polák, a Szlovák Nemzeti Színház korábbi igazgatója rendezésében. Folytatódik a Vígszínház Shakespeare-sorozata – ezúttal a II. Richárdot a nemzetközi hírű alkotó, a Kolozsvári Állami Magyar Színház igazgatója, Tompa Gábor rendezi. Molnár Ferenc, a színház legendás háziszerzője 24 évesen A doktor úrral mutatkozott be először a Vígszínházban – az eladást Zsótér Sándor rendezi, a főszerepben Fesztbaum Béla  lesz látható. Rudolf Péter A nyugati világ bajnoka című komédiát állítja színpadra a Pestiben. A sajtótájékoztató végén Eszenyi Enikő átvette a Superbrands-díjat, amelyet a kimagasló minőség és a márkaépítésbe fektetett munka elismeréseként ítéltek oda a Vígszínháznak. Kétrészes interjúnkban a Mágnás Miska című előadásról és a Vígszínház következő évadának vezérfonaláról, valamint A nagy Gatsby című nagyszabású zenés produkcióról, annak látványvilágáról kérdezzük Vígszínház igazgatónőjét, a Kossuth-díjas Eszenyi Enikőt.

A sok zenei csemegével szolgáló műsor szombat reggel 10-től 12-ig hallható a Klasszik Rádió 92.1-en, ismétlésére 2019. június 23-án, vasárnap este hét órától kerül sor, a következő héttől pedig a Fidelio Klasszik archívumában is meghallgathatók az interjúk.

A rádió a műsorváltoztatás jogát fenntartja.

 

Fejléckép: Eszenyi Enikő (Fotó: Emmer László, Vígszínház)

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Elhunyt Kurtág Márta

Kurtág György felesége és ihletőtársa, Kurtág Márta zongoraművész 92 éves volt. A hírt az Editio Musica Budapest és a Slipped Disc tette közzé, továbbá a Budapest Music Center Információs Központjának oldalán is megjelent az elhalálozás dátuma.
Színház

Kovalik Balázs Térey-darabot rendez az Örkényben

Megkezdődtek a Lót – Szodomában kövérebb a fű próbái az Örkény Színházban. A bemutatót december 20-án tartják a nagyszínpadon.
Klasszikus

A zeneszerző, akinek életéről Liszt írta az első könyvet

Mindössze 39 évesen, 1849. október 17-én halt meg Fryderyk Franciszek (Frédéric Francois) Chopin, a zongorajátékot megújító lengyel zeneszerző, akinek műveit virágok közé rejtett ágyúnak nevezték. 
Klasszikus

Újra Liszt-napok a Liszt Ferenc Emlékmúzeumban

Öt koncerttel várják az érdeklődőket október 18-án, 19-én és 21-én a Liszt Ferenc Emlékmúzeumban a névadó születésének 208. évfordulója alkalmából rendezett eseményen.
Klasszikus

Onczay Csaba kapta a japán Felkelő Nap Érdemrendet

A csellóművész az országban végzett oktatói munkájával érdemelte ki az elismerést. Huszonöt éve tesz azért, hogy Japán klasszikus zenei rangja emelkedjen.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Színház ajánló

Izgalmas utazás nézőnek és alkotónak egyaránt – Bűn és bűnhődés premier

Závada Pál a székesfehérvári Vörösmarty színház felkérésére írt új színpadi adaptációt Dosztojevszkij világhírű regényéből, a Bűn és bűnhődésből, amelynek bemutatója október 16-án volt a Kozák András Stúdióban. Hargitai Iván rendezésének köszönhetően a különleges előadás tapintás-közelbe hozza egy „társadalomellenes” tett természetrajzát.
Színház hír

Meddig mehetünk el a hazugságban? – Kaktuszvirág a Belvárosi Színházban

Broadway komédiával indítja a decembert az Orlai Produkciós Iroda. Abe Burrows világhírű darabja, a Kaktuszvirág Novák Eszter rendezésében, Kovács Patrícia és Ötvös András főszereplésével készül.
Színház hír

Kovalik Balázs Térey-darabot rendez az Örkényben

Megkezdődtek a Lót – Szodomában kövérebb a fű próbái az Örkény Színházban. A bemutatót december 20-án tartják a nagyszínpadon.
Színház ajánló

Egy lebilincselő óra Dragomán Györggyel

Beszélgetni jó. Főleg, ha érdekel is minket a másik. A gondolatai. Az élete. Ő maga. Huszárik Katát pedig nemcsak érdekelte Dragomán György, hanem egyenesen lebilincselte. Ahogy a JaSZalon közönségét is.
Színház ajánló

Novák Eszter rendezésével indult az évad a megújuló Pelikán Fészekben

Magyarországi ősbemutatóval és új névvel indult az évad a Vörösmarty Színház nagy múltú kamaraszínházában: Novák Eszter rendezésében Joël Pommerat kortárs francia drámaíró és rendező Az én kis hűtőkamrám című előadás látható az október 11-i premiert követően a játszóhelyen.