Színház

Eszenyi Enikő: „Tartoztam ezzel a mesteremnek”

2016.11.08. 17:07
Ajánlom
Egykori tanára, Kapás Dezső novelláiból írt és rendezett kisfilmeket Eszenyi Enikő a Vígszínház művészeivel. Az 50-es évekbe repítő alkotások az Indavideón is megtekinthetők heti minisorozatként.

A Vígszínház asztalosműhelye szeptemberben egy hétre átalakult, hogy rögtönzött filmstúdiónak adja át helyét. Itt forgattak éjszakába nyúlóan a társulat művészei Eszenyi Enikővel, akinek Horvai István mellett Kapás Dezső volt másik nagy mestere. „Fantasztikus pedagógus, csodálatos rendező és kitűnő író volt egy személyben. A műveit az egész osztály jól ismerte, Várkonyi Zoltán fia, Várkonyi Gábor Vereség címmel egy nagyszerű tévéjátékot is rendezett az egyik munkájából.” 

Eszenyi Enikő

Eszenyi Enikő (Fotó/Forrás: Molnár Zsolt / Index)

Kapás Dezsőt írásaiban, ahogy a Vígszínház igazgatója kiemeli, őrületesen nagy humor és a groteszkhez való különösen jó érzék jellemezte. „A novelláiban érzékletesen festi le a kort, amelyben élt, méghozzá szokatlan látásmóddal: gyerekek szemszögén keresztül” – teszi hozzá Eszenyi Enikő, aki a felkészülés időszakára így emlékszik vissza: „A forgatás előtt végigbeszéltük, milyen volt a kor, kinek milyen emlékei vagy történetei vannak az ötvenes évekről, majd rögtön nekiláttunk a próbáknak, úgyhogy mire elérkezett a felvétel napja, mindent szépen kidolgoztunk.”

Várkonyi Zoltán (ideiglenes?) filmstúdió

Az írásokból készült ötperces kisfilmekben feltűnik többek között Király Dániel, Stohl András, Fesztbaum Béla, Hajduk Károly, Wunderlich József, Majsai-Nyilas Tünde, Bach Kata és Hevér Gábor. A filmek operatőre Táborosi András volt, aki több ízben dolgozott már együtt a Vígszínház társulatával. Eszenyi Enikő azt reméli, a mostani sorozatot további munkák sora követheti majd.

Komoly szándékom, hogy a Vígszínház égisze alatt rendszeresen szülessenek filmes munkák,

amelyekbe a fiatal alkotókat is bevonhatjuk. Janovics Jenő, a Kolozsvári Színház igazgatója a magyar filmgyártás egyik úttörője volt, a filmstúdiójában a szakma nagyjai kezdték a pályájukat. Valami hasonlót szeretnék megvalósítani a későbbiekben. A mostani kisfilmeket egy olyan sorozat követi majd, amelyben a Vígszínház mindennapjairól láthatnak a nézők rövid jeleneteket. Kicsiben kezdjük el, de arról álmodom, hogy a Vígszínháznak egyszer saját mozifilmje is lesz” - mondat el Eszenyi Enikő.

Hány úttörőre van szükség, ha Rákosi zuhanyozni akar?

A heti rendszerességgel jelentkezőkisfilmeket keresse a Színház.hu-n! A következő rész pénteken jelenik meg.

Az ötveneses évek világát felidéző kisfilmeket október 23-án láthatta először a publikum a Pesti Színházban megtartott ′56-os megemlékezésen, amelyen a mester két tanítványa, Hegedűs D. Géza és Gálffi László is közreműködött. Az eseményen részt vett a novellák szerzőjének családja is, akik hálájukat fejezték ki a színház igazgatójának Kapás Dezső emlékének ápolásáért. „Úgy érzem, tartoztam ezzel a mesteremnek – jegyezte meg Eszenyi Enikő, hozzátéve: – Régóta terveztem, hogy a tanítványaival közösen megemlékezzünk Dezsőről. Ennek az első lépcsőfoka ez a filmsorozat, amiben remélem, mások is örömüket lelik majd.”

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Dolhai Attila: „Egészséges versengés van bennünk”

Hagyomány és újítás jegyében rendezik meg hatodik alkalommal a nagy sikerű Palotakoncerteket a budai Vár gyönyörű díszletében. Bemutatjuk a húsz szólistát: elsőként az Operettszínház jól ismert és szeretett bonvivánját, Dolhai Attilát kérdeztük.
Könyv

Depressziós? Olvasson krimit!

Természetesen senkit nem arra buzdítunk, hogy a szakember segítsége vagy esetleg a gyógyszeres kezelés helyett essen neki az Agatha Christie-összesnek, mert mire a végére ér, kutya baj. Annyit azonban kutatások nélkül is állíthatunk, hogy egy jó könyv fel tudja dobni az ember napját.
Klasszikus

Mozart zenéje enyhíti az epilepszia tüneteit

Egy friss kutatás szerint öt perc Mozart-muzsika is hozzájárulhat a betegek jobb közérzetéhez. Mindez azért is fontos, mert nem mindenkinek segítenek a drága gyógyszerek.
Vizuál

Már biztos: mozifilm lesz a Downton Abbey-ből

Hosszú találgatás után most megerősítették, hogy filmváltozat készül az angol sorozatból. A hírek szerint az eredeti szereplőgárda tagjai is visszatérnek.
Vizuál

Így áll most a Liget-projekt – galéria

Töprengett mostanában azon, hogy haladhat a munka a Városligetben és a múzeumokban? Képek és átadási időpontok a cikkben.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Színház hírek

Ők a Színikritikusok díja várományosai

A Színházi Kritikusok Céhe 39. alkalommal adja át az előző évad legkiemelkedőbb színházi teljesítményeinek járó elismerést szeptemberben.
Színház magyar színház

Az Operettszínház és a Magyar Színház vezetésére írtak ki pályázatot

A kiírások szerint mindkét pályázat nyertese 2019. február 1-jétől öt évig töltheti be a vezetői pozíciót.
Színház etikett

Focimeccset néztek telefonon egy színdarab közben – a színészek felháborodtak

A két angol hölgyet nem akadályozták a színpadon zajló események abban, hogy megtudják, ki nyerte a büntetőpárbajt. A színészek a Twitteren fakadtak ki a bunkó nézők miatt.
Színház szavazás

Döntsön a Kaszás Attila-díj sorsáról!

Az idei jelöltek: Farkas Ignác, Nagy Csongor Zsolt és Varga Klári. A közönség augusztus 24-én éjfélig szavazhat a három színművészre.
Színház fesztivál

Csak érzed, hogy jó, és itt a helyed – Megérkezett az idei Katlan-himnusz

Immár tizenegyedik alkalommal rúghatjuk le a cipőnket és adhatjuk át magunkat a változatos, emberarcú és nyitott Ördögkatlan Fesztiválnak július 31. és augusztus 4. között.