Színház

Eszenyi Enikő: „Tartoztam ezzel a mesteremnek”

2016.11.08. 17:07
Ajánlom
Egykori tanára, Kapás Dezső novelláiból írt és rendezett kisfilmeket Eszenyi Enikő a Vígszínház művészeivel. Az 50-es évekbe repítő alkotások az Indavideón is megtekinthetők heti minisorozatként.

A Vígszínház asztalosműhelye szeptemberben egy hétre átalakult, hogy rögtönzött filmstúdiónak adja át helyét. Itt forgattak éjszakába nyúlóan a társulat művészei Eszenyi Enikővel, akinek Horvai István mellett Kapás Dezső volt másik nagy mestere. „Fantasztikus pedagógus, csodálatos rendező és kitűnő író volt egy személyben. A műveit az egész osztály jól ismerte, Várkonyi Zoltán fia, Várkonyi Gábor Vereség címmel egy nagyszerű tévéjátékot is rendezett az egyik munkájából.” 

Eszenyi Enikő

Eszenyi Enikő (Fotó/Forrás: Molnár Zsolt / Index)

Kapás Dezsőt írásaiban, ahogy a Vígszínház igazgatója kiemeli, őrületesen nagy humor és a groteszkhez való különösen jó érzék jellemezte. „A novelláiban érzékletesen festi le a kort, amelyben élt, méghozzá szokatlan látásmóddal: gyerekek szemszögén keresztül” – teszi hozzá Eszenyi Enikő, aki a felkészülés időszakára így emlékszik vissza: „A forgatás előtt végigbeszéltük, milyen volt a kor, kinek milyen emlékei vagy történetei vannak az ötvenes évekről, majd rögtön nekiláttunk a próbáknak, úgyhogy mire elérkezett a felvétel napja, mindent szépen kidolgoztunk.”

Várkonyi Zoltán (ideiglenes?) filmstúdió

Az írásokból készült ötperces kisfilmekben feltűnik többek között Király Dániel, Stohl András, Fesztbaum Béla, Hajduk Károly, Wunderlich József, Majsai-Nyilas Tünde, Bach Kata és Hevér Gábor. A filmek operatőre Táborosi András volt, aki több ízben dolgozott már együtt a Vígszínház társulatával. Eszenyi Enikő azt reméli, a mostani sorozatot további munkák sora követheti majd.

Komoly szándékom, hogy a Vígszínház égisze alatt rendszeresen szülessenek filmes munkák,

amelyekbe a fiatal alkotókat is bevonhatjuk. Janovics Jenő, a Kolozsvári Színház igazgatója a magyar filmgyártás egyik úttörője volt, a filmstúdiójában a szakma nagyjai kezdték a pályájukat. Valami hasonlót szeretnék megvalósítani a későbbiekben. A mostani kisfilmeket egy olyan sorozat követi majd, amelyben a Vígszínház mindennapjairól láthatnak a nézők rövid jeleneteket. Kicsiben kezdjük el, de arról álmodom, hogy a Vígszínháznak egyszer saját mozifilmje is lesz” - mondat el Eszenyi Enikő.

Hány úttörőre van szükség, ha Rákosi zuhanyozni akar?

A heti rendszerességgel jelentkezőkisfilmeket keresse a Színház.hu-n! A következő rész pénteken jelenik meg.

Az ötveneses évek világát felidéző kisfilmeket október 23-án láthatta először a publikum a Pesti Színházban megtartott ′56-os megemlékezésen, amelyen a mester két tanítványa, Hegedűs D. Géza és Gálffi László is közreműködött. Az eseményen részt vett a novellák szerzőjének családja is, akik hálájukat fejezték ki a színház igazgatójának Kapás Dezső emlékének ápolásáért. „Úgy érzem, tartoztam ezzel a mesteremnek – jegyezte meg Eszenyi Enikő, hozzátéve: – Régóta terveztem, hogy a tanítványaival közösen megemlékezzünk Dezsőről. Ennek az első lépcsőfoka ez a filmsorozat, amiben remélem, mások is örömüket lelik majd.”

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Az egyetlen Bach-darab, amit Glenn Gould utált

Mindig kerülte, hogy játszania kelljen ezt a darabot, egyszer, egy tévéműsorban meggyőzték, hogy tegye meg mégis. Nem volt benne öröme.
Vizuál

Elhunyt a művész, aki épületeket csomagolt be és emberek ezreinek segített vízen járni

84 évesen, május 31-én New York-i otthonában elhunyt Christo. A tájépítész és térművész, valamint felesége és alkotótársa, Jeanne-Claude nevéhez olyan műalkotások fűződtek, mint 1985-ben a párizsi Pont Neuf és 1995-ben a berlini Reichtstag becsomagolása vagy egy olasz tavon úszósétány építése.
Vizuál

Hollywood legkeményebb pisztolyhőse ma is aktív - Clint Eastwood 90 éves

Karrierjét kis híján megakadályozta a saját ádámcsutkája, a hatvanas éveiben járva pedig kiderült, hogy rendezői tehetsége vetekszik a színészivel. Május 31-én lesz kilencvenéves Clint Eastwood.     
Klasszikus

Igor Levit 16 óra után befejezte 20 órásra tervezett zongoramaratonját

A művész Erik Satie francia zeneszerző Vexations című művét tervezte előadni, a legendás zongoradarab teljes verziója 20 órás.
Vizuál

Morgan Freeman 83 éves

Morgan Freeman nem átlagos karriert futott be, 50 éves volt amikor a filmszakma igazán felfigyelt rá, azóta viszont több mint kilencven filmet forgatott és ma 83 éves.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Színház gyász

86 éves korában elhunyt Földi Teri

A Jászai Mari-díjas színművész halálhíréről egykori színháza, a Vígszínház számolt be.
Színház ajánló

Sikerdarabokat tesz online elérhetővé a Játékszín

Június 3-tól szerdánként találkozhat a közönség a színház újranyitása óta műsorra tűzött, ám színpadon már nem látható produkciókkal.
Színház hír

Ujj Mészáros Károly rendezi az Orlai Produkciós Iroda és a Szentendrei Teátrum közös előadását

Didier Caron Hamis hang című drámájának augusztus végi bemutatójával indul az Orlai Produkciós Iroda 2020/2021-es évada. A fordulatokkal teli, felkavaró kortárs francia darab Vasvári Csaba és Nagy Dániel Viktor előadásában látható.
Színház hír

Boeing, Boeing, Koccanás és Mágnás Miska – Évadot hirdetett a Vörösmarty Színház

Ami félbetört, azt összeillesztjük – hangsúlyozta Szikora János igazgató a Vörösmarty Színház online évadzáróján május 28-án. A rendhagyó virtuális találkozón a társulat művészeti vezetése ismertette a 2020/21-es évad bemutatóit is.
Színház hír

Elmaradnak a Szegedi Szabadtéri Játékok Dóm téri előadásai

Az idei évre meghirdetett előadásokat jövőre rendezik meg a Dóm téren. Azoktól a nézőktől, akik megtehetik, azt kérik, ne váltsák vissza belépőjüket, ezzel támogatva a fesztivált.