Színház

Eszenyi Enikő: „Tartoztam ezzel a mesteremnek”

2016.11.08. 17:07
Ajánlom
Egykori tanára, Kapás Dezső novelláiból írt és rendezett kisfilmeket Eszenyi Enikő a Vígszínház művészeivel. Az 50-es évekbe repítő alkotások az Indavideón is megtekinthetők heti minisorozatként.

A Vígszínház asztalosműhelye szeptemberben egy hétre átalakult, hogy rögtönzött filmstúdiónak adja át helyét. Itt forgattak éjszakába nyúlóan a társulat művészei Eszenyi Enikővel, akinek Horvai István mellett Kapás Dezső volt másik nagy mestere. „Fantasztikus pedagógus, csodálatos rendező és kitűnő író volt egy személyben. A műveit az egész osztály jól ismerte, Várkonyi Zoltán fia, Várkonyi Gábor Vereség címmel egy nagyszerű tévéjátékot is rendezett az egyik munkájából.” 

Eszenyi Enikő

Eszenyi Enikő (Fotó/Forrás: Molnár Zsolt / Index)

Kapás Dezsőt írásaiban, ahogy a Vígszínház igazgatója kiemeli, őrületesen nagy humor és a groteszkhez való különösen jó érzék jellemezte. „A novelláiban érzékletesen festi le a kort, amelyben élt, méghozzá szokatlan látásmóddal: gyerekek szemszögén keresztül” – teszi hozzá Eszenyi Enikő, aki a felkészülés időszakára így emlékszik vissza: „A forgatás előtt végigbeszéltük, milyen volt a kor, kinek milyen emlékei vagy történetei vannak az ötvenes évekről, majd rögtön nekiláttunk a próbáknak, úgyhogy mire elérkezett a felvétel napja, mindent szépen kidolgoztunk.”

Várkonyi Zoltán (ideiglenes?) filmstúdió

Az írásokból készült ötperces kisfilmekben feltűnik többek között Király Dániel, Stohl András, Fesztbaum Béla, Hajduk Károly, Wunderlich József, Majsai-Nyilas Tünde, Bach Kata és Hevér Gábor. A filmek operatőre Táborosi András volt, aki több ízben dolgozott már együtt a Vígszínház társulatával. Eszenyi Enikő azt reméli, a mostani sorozatot további munkák sora követheti majd.

Komoly szándékom, hogy a Vígszínház égisze alatt rendszeresen szülessenek filmes munkák,

amelyekbe a fiatal alkotókat is bevonhatjuk. Janovics Jenő, a Kolozsvári Színház igazgatója a magyar filmgyártás egyik úttörője volt, a filmstúdiójában a szakma nagyjai kezdték a pályájukat. Valami hasonlót szeretnék megvalósítani a későbbiekben. A mostani kisfilmeket egy olyan sorozat követi majd, amelyben a Vígszínház mindennapjairól láthatnak a nézők rövid jeleneteket. Kicsiben kezdjük el, de arról álmodom, hogy a Vígszínháznak egyszer saját mozifilmje is lesz” - mondat el Eszenyi Enikő.

Hány úttörőre van szükség, ha Rákosi zuhanyozni akar?

A heti rendszerességgel jelentkezőkisfilmeket keresse a Színház.hu-n! A következő rész pénteken jelenik meg.

Az ötveneses évek világát felidéző kisfilmeket október 23-án láthatta először a publikum a Pesti Színházban megtartott ′56-os megemlékezésen, amelyen a mester két tanítványa, Hegedűs D. Géza és Gálffi László is közreműködött. Az eseményen részt vett a novellák szerzőjének családja is, akik hálájukat fejezték ki a színház igazgatójának Kapás Dezső emlékének ápolásáért. „Úgy érzem, tartoztam ezzel a mesteremnek – jegyezte meg Eszenyi Enikő, hozzátéve: – Régóta terveztem, hogy a tanítványaival közösen megemlékezzünk Dezsőről. Ennek az első lépcsőfoka ez a filmsorozat, amiben remélem, mások is örömüket lelik majd.”

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Várjon Dénes szólóestjével folytatódik az MVM Koncertek

A Kossuth-díjas zongoraművész live-streaming módon közvetített koncertjét április 20-án tartják Zeneakadémia Nagytermében.
Vizuál

Marion Cotillard és Adam Driver musicaljével nyílik a cannes-i filmfesztivál 

A látomásos és rejtélyes filmjeiről ismert francia rendező, Leos Carax angol nyelvű, Annette című zenés filmjével kezdődik július 6-án a 74. cannes-i fesztivál - jelentette be hétfőn Thierry Frémaux fesztiváligazgató a France Inter rádióban.
Színház

Emlékestet szervez a Nemzeti Törőcsik Mari tiszteletére

Amint a járványhelyzet lehetővé teszi. A megemlékező műsort Bérczes László rendezi.
Klasszikus

„A klasszikus zene a feleségem, a jazz a szeretőm” - Gyenyisz Macujev a Müpa Home műsorán

Április 22-én a kivételes tehetségű orosz zongorista Gyenyisz Macujev ad online koncertet a Müpa Home közönségének, de ezúttal nem a klasszikus zenei repertoárjának darabjai lesznek hallhatók, hanem megvillantva könnyedebb oldalát, exkluzív jazz-koncerttel jelentkezik.
Vizuál

A Downton Abbey visszatér a mozivászonra

Az azonos című, hat évadot megélt, többszörös díjnyertes sorozat alapján készült 2019-es Downton Abbey filmváltozatának érkezik a folytatása, melyet várhatóan 2021. december 22-én mutatnak be - adta hírül a Telex, a Hollywood Reporterre hivatkozva.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Színház hír

Díjat alapít a FESZ Lengyel Anna emlékére

A vándordíjat az előző évad legnagyobb társadalmi hatással bíró produkciója kaphatja, első alkalommal 2022-ben adják át.
Színház hír

Broadway-plakátokkal segítik a színházi szféra talpra állását

Április elején Paul Rudnick darabjával megnyitott a Broadway egyik színháza, a Broadway Care/Equity Fights AIDS nevű nonprofit szervezet pedig ismét akciót indított a kulturális szektor megsegítésére.
Színház hír

Stumpf István visszalépett, elmaradt az SZFE-s vita

A magyar egyetemi polgárság április közepén beszélgetéssorozatot indított Infosztrájk címmel, hogy választ kapjon a felsőoktatást érintő legfontosabb kérdésekre. A négynapos programsorozat meghívott vendégei között volt Stumpf István is, aki az esemény előtt egy nappal mondta vissza a részvételt.
Színház ajánló

Online színházi közvetítések Shakespeare születésnapja alkalmából

Április 23-án William Shakespeare születésnapjára, és halálának ugyanerre a napra eső évfordulójára emlékezik a színházi világ. A Pannonia Entertainment online csatornáján két legautentikus Shakespeare-színház: a Royal Shakespeare Company és a Globe Színház egy-egy előadásának felvételével tisztelegnek a világhírű drámaíró előtt.
Színház ajánló

Tóth Krisztina óvodai krimivel debütál a 3K online színpadán

Mit vált ki az emberből, ha a gyermeke óvodai csoportjából eltűnik egy gumidenevér? Milyen régi sérelmek, gyilkos indulatok törnek felszínre az online tér arctalan világában? Tóth Krisztina drámája a jelen valóságát álmodja színpadra, rendhagyó perspektívából.