Színház

Eszenyi Enikő: „Tartoztam ezzel a mesteremnek”

2016.11.08. 17:07
Ajánlom
Egykori tanára, Kapás Dezső novelláiból írt és rendezett kisfilmeket Eszenyi Enikő a Vígszínház művészeivel. Az 50-es évekbe repítő alkotások az Indavideón is megtekinthetők heti minisorozatként.

A Vígszínház asztalosműhelye szeptemberben egy hétre átalakult, hogy rögtönzött filmstúdiónak adja át helyét. Itt forgattak éjszakába nyúlóan a társulat művészei Eszenyi Enikővel, akinek Horvai István mellett Kapás Dezső volt másik nagy mestere. „Fantasztikus pedagógus, csodálatos rendező és kitűnő író volt egy személyben. A műveit az egész osztály jól ismerte, Várkonyi Zoltán fia, Várkonyi Gábor Vereség címmel egy nagyszerű tévéjátékot is rendezett az egyik munkájából.” 

Eszenyi Enikő

Eszenyi Enikő (Fotó/Forrás: Molnár Zsolt / Index)

Kapás Dezsőt írásaiban, ahogy a Vígszínház igazgatója kiemeli, őrületesen nagy humor és a groteszkhez való különösen jó érzék jellemezte. „A novelláiban érzékletesen festi le a kort, amelyben élt, méghozzá szokatlan látásmóddal: gyerekek szemszögén keresztül” – teszi hozzá Eszenyi Enikő, aki a felkészülés időszakára így emlékszik vissza: „A forgatás előtt végigbeszéltük, milyen volt a kor, kinek milyen emlékei vagy történetei vannak az ötvenes évekről, majd rögtön nekiláttunk a próbáknak, úgyhogy mire elérkezett a felvétel napja, mindent szépen kidolgoztunk.”

Várkonyi Zoltán (ideiglenes?) filmstúdió

Az írásokból készült ötperces kisfilmekben feltűnik többek között Király Dániel, Stohl András, Fesztbaum Béla, Hajduk Károly, Wunderlich József, Majsai-Nyilas Tünde, Bach Kata és Hevér Gábor. A filmek operatőre Táborosi András volt, aki több ízben dolgozott már együtt a Vígszínház társulatával. Eszenyi Enikő azt reméli, a mostani sorozatot további munkák sora követheti majd.

Komoly szándékom, hogy a Vígszínház égisze alatt rendszeresen szülessenek filmes munkák,

amelyekbe a fiatal alkotókat is bevonhatjuk. Janovics Jenő, a Kolozsvári Színház igazgatója a magyar filmgyártás egyik úttörője volt, a filmstúdiójában a szakma nagyjai kezdték a pályájukat. Valami hasonlót szeretnék megvalósítani a későbbiekben. A mostani kisfilmeket egy olyan sorozat követi majd, amelyben a Vígszínház mindennapjairól láthatnak a nézők rövid jeleneteket. Kicsiben kezdjük el, de arról álmodom, hogy a Vígszínháznak egyszer saját mozifilmje is lesz” - mondat el Eszenyi Enikő.

Hány úttörőre van szükség, ha Rákosi zuhanyozni akar?

A heti rendszerességgel jelentkezőkisfilmeket keresse a Színház.hu-n! A következő rész pénteken jelenik meg.

Az ötveneses évek világát felidéző kisfilmeket október 23-án láthatta először a publikum a Pesti Színházban megtartott ′56-os megemlékezésen, amelyen a mester két tanítványa, Hegedűs D. Géza és Gálffi László is közreműködött. Az eseményen részt vett a novellák szerzőjének családja is, akik hálájukat fejezték ki a színház igazgatójának Kapás Dezső emlékének ápolásáért. „Úgy érzem, tartoztam ezzel a mesteremnek – jegyezte meg Eszenyi Enikő, hozzátéve: – Régóta terveztem, hogy a tanítványaival közösen megemlékezzünk Dezsőről. Ennek az első lépcsőfoka ez a filmsorozat, amiben remélem, mások is örömüket lelik majd.”

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Családi vonósok – Kokas Dóra-interjú

Májusban a bécsi Vienna Classic Strings különdíját nyerte el Kokas Dóra, akit a Fesztivál Akadémia több koncertjén is hallhatunk a nyáron. A fiatal csellóművész mindig is a színpadon létezett igazán, és hálás, amiért a családjában mindig jelen volt a zene.
Plusz

A magyar feltaláló, akit Amerikában sztárként ünnepelnek

Galériánkban megmutatjuk, hogy készült a nyolcvanas években az eredetileg a tanítványainak szánt, de végül játékká vált Rubik-kocka. Július 13-án ünnepli hetvenötödik születésnapját Rubik Ernő Kossuth- és állami díjas építészmérnök, tárgytervező. 
Jazz/World

Budapesten is bemutatják a Miles Davisről szóló friss dokumentumfilmet

Fantasztikus hír, nem csak jazzrajongóknak: augusztus 30-tól műsorára tűzi az Uránia az idén debütált, Birth of the Cool című dokumentumfilmet, amely angol nyelven, magyar felirattal lesz látható a Pannonia Entertainment forgalmazásában.
Vizuál

Colostokból és kalászból készült ruhák

Király Tamás (1952-2013) alkotásaihoz a legolcsóbb anyagokat használta fel, a ruhákat, illetve ezek elemeit is gyakran újrahasznosította. A divattervező több mint három évtizedes pályafutását mutatja be az a retrospektív kiállítás, amely Out of the box címmel látható a Ludwig Múzeum - Kortárs Művészeti Múzeumban.
Könyv

Babits a ritmusdaráló, Móricz a műparaszt

Vámos Miklós e hónapban is megmondja, mit érdemes elolvasni.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Színház galéria

Ilyen volt a Sztalkert csoport új Vízkeresztje - Galéria

A Shakespeare Fesztiválon mutatták be a Sztalkert Csoport második önálló produkcióját, a Vízkereszt, de amúgy mindegy című előadást, amely legközelebb a Szentendrei Teátrum FRISS programsorozatában, majd Zsámbékon vendégeskedik.
Színház szeged

Női témák és női alkotók a THEALTER színházi fesztivál középpontjában

9 nap alatt, 9 helyszínen 32 csapat 30 produkciója látható a szegedi THEALTER fesztiválon, amelyre 2019. augusztus 2. és 10. közt várják a kortárs színházi szcéna rajongóit.
Színház interjú

Minden nő életében megfordul egy Liliom - Interjú Szokol Judittal

Szokol Judit frissdiplomás színházrendező két előadást is rendez - méghozzá párhuzamosan - a Szentendrei Teátrumban. Vasárnap mutatják be A hentes lánya című mono-musicalt és július 25-én Molnár Ferenc Liliomját. 
Színház ajánló

Zenés előadásokkal bővül a Vidor Fesztivál színházi programja

A hazai színházak repertoárjából válogatott tizennyolc vígjáték és zenés színpadi játék látható az augusztus 23. és 31. között megrendezendő Vidor Fesztivál színházi versenyprogramjában, Nyíregyházán.
Színház interjú

Rippel Ferenc: „A cirkuszművészet és a néptánc ötvözetét kerestem a pályázatokban" 

A cirkuszművészet kiemelt műfaj lett idén a STAFÉTA pályázatban, Rippel Ferenc, artistaművész, a pályázatok elbírálására felkért szakmai kuratórium egyik tagja mesélt a cirkuszművészet egyre növekvő elismertségéről és a STAFÉTA pályázat fontosságáról.