Színház

Éteri olvasópróbát tartott a Rózsavölgyi Szalon új bemutatójához

2020.04.08. 10:25
Ajánlom
Az online térben tartották meg kedden az Idegenek a vonaton című előadás olvasópróbáját a Rózsavölgyi Szalon művészei, akik abban bíznak, a nyár folyamán sor kerülhet a bemutatóra.

„Online legalább nem kell tartanunk a távolságot” – fűzik hozzá szellemesen a színház YouTube-csatornájára feltöltött videóhoz. „Érzelmes kíváncsisággal gyűltünk a cybertérben, kérdeztük egymást rögtön, kivel mi van, ki hogy bírja, drukkoltunk Ozsgyáni Mihálynak, hogy ő is rátaláljon a ’zoom-roomra’, ahol virtuális találkoztunk. Rátalált. Ahogyan hallgattuk egymást,

rá kellett jönnünk, hogy bár muszáj elviselnünk a karantént, nagyon hiányzik mindenki, a személyes együttlétek, az élő baráti-színházi világunk – benne a közönséggel is.

Az Idegenek a vonaton hármas koprodukcióban készül a Rózsavölgyi Szalon, a dunaújvárosi Bartók Kamaraszínház és a Szentendrei Teátrum együttműködésében. Az előadást Szarka János rendezi, a szereplők: Józan László, Porogi Ádám, Takács Kati, Szina Kinga, Őze Áron és Ozsgyáni Mihály.

Craig Warner írt színdarabot Patricia Highsmith regényéből, amelynek idilli világa mögött – ahogy azt a szerző műveiben megszokhattuk – most is ott lappang a gonosz. Highsmith írásai lélektani krimik, a jó-rossz vagy bűnös-ártatlan morális határait teljesen elmossa. Mi csak várhatjuk a feloldást.

A történet szerint Guy és Charles nem ismerik egymást. Véletlenszerű és rövid a találkozásuk a vonaton. Közös útjuk mégis kíméletlenül hosszú lesz. Gyorsan a legmélyebb lelki alagútba jutnak, amikor rájönnek arra: mindegyiküknek van egy olyan családtagja, akit kiiktatnának a saját életükből. Guy Haines építész nem tud elválni a feleségétől, pedig szabadulna tőle. Charles Bruno az apjával végezne, akit gyűlöl. Előáll az ötlettel: cseréljenek gyilkosságot – ő megöli Guy feleségét, az építész pedig végezzen az apjával –, senki nem fog gyanakodni rájuk, mivel nem ismerik egymást. Szerinte egyébként „minden ember egy potenciális gyilkos”. És mert végül is mindenkit manipulál valaki – mert hát mindenki sebezhető –, a gyilkosságok végén marad egy kérdés: egészen biztosak vagyunk abban, mi is történt valójában?

A videóból az is kiderül, hogy a színházak igazgatói – Zimányi Zsófia, Őze Áron és Vasvári Csaba – abban bíznak, nyáron megtarthatják a bemutatót, és részt vehetnek a produkcióval a Szentendrei Teátrum nyári fesztiválján, ősztől pedig Dunaújvárosban is lesz egy premier belőle.

Bővebb információ ide kattintva>>>

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Elhunyt Jerger Krisztina művészettörténész

Életének 72. évében, kedden hunyt el a varsói Magyar Kulturális Intézet egykori vezetője, aki sokat tett a lengyel-magyar művészeti kapcsolatokért.
Klasszikus

Hatalmas előrelépés a zenekarnak: a Mezzo TV sugározza a Concerto Budapest koncertfilmjét

Több hónapos munka eredménye, hogy a zenekar saját gyártású koncertfilmmel mutatkozhat be a Mezzo TV műsorán. A filmet, amelyet Szabó Stein Imre rendezett, a magyar közönség is láthatja az interneten. Kulisszatitkokról a vezető rendezőt kérdeztük.
Vizuál

Két tonna üvegnegatív: vidéki fényképészműtermek gyűjteménye

A kidobástól megmentett üvegnegatívokon az egyes vidékek népviselete mellett a háború előtti és alatti élet pillanatai villannak fel megmutatva azt is, mit tartottak megörökítésre érdemesnek az életükből az 1910-20-as évek táján.
Színház

Újra járhatunk szabadtéri előadásokra, de a fesztiválokra még várnunk kell

A Magyar Közlönyben megjelent kormányrendelet többek között színházi előadásra, mozira, cirkuszra, valamint könyvszakmai rendezvényre vonatkozik.
Vizuál

Csúnya varázs - Budapesti fényképek az 1930-as években

Az éjszakai fényképezés és a „varázsosítás” összefüggése - erről ír a FényképTár mai részében Tomsics Emőke, a Magyar Nemzeti Múzeum Történeti Fényképtárának történész-muzeológusa.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Színház hír

Boeing, Boeing, Koccanás és Mágnás Miska – Évadot hirdetett a Vörösmarty Színház

Ami félbetört, azt összeillesztjük – hangsúlyozta Szikora János igazgató a Vörösmarty Színház online évadzáróján május 28-án. A rendhagyó virtuális találkozón a társulat művészeti vezetése ismertette a 2020/21-es évad bemutatóit is.
Színház hír

Elmaradnak a Szegedi Szabadtéri Játékok Dóm téri előadásai

Az idei évre meghirdetett előadásokat jövőre rendezik meg a Dóm téren. Azoktól a nézőktől, akik megtehetik, azt kérik, ne váltsák vissza belépőjüket, ezzel támogatva a fesztivált.
Színház hír

Újra járhatunk szabadtéri előadásokra, de a fesztiválokra még várnunk kell

A Magyar Közlönyben megjelent kormányrendelet többek között színházi előadásra, mozira, cirkuszra, valamint könyvszakmai rendezvényre vonatkozik.
Színház hír

„A sietség oka nehezen érthető” – A Színház- és Filmművészeti Egyetem közleménye

Közleményben reagált a Színház- és Filmművészeti Egyetem vezetése az intézménnyel kapcsolatos törvénytervezetre. Mint írják, bíznak benne, hogy az egyetem és a fenntartó érdekei közösek.
Színház ajánló

Művészek saját otthonában játszódnak a Madách Színház online bemutatói

Nagy-Kálózy Eszter és Rudolf Péter, valamint Kovács Lotti és Szemenyei János szereplésével tart élő bemutatósorozatot a Madách Színház az interneten.