Színház

Európai Színházi Nap a Toleranciáért

2012.02.01. 18:00
Ajánlom
Február 1-jén este Európa-szerte a legtöbb színházban egy memorandumot olvasnak fel az előadások előtt, hogy a toleranciára hívják fel a figyelmet. Az alábbiakban a memorandum szövegét közöljük.

Ma 2012. február 1-je van. Ma Budapesten a város egyik legfontosabb színházának vezetését átvette két új igazgató, akik évek óta nyilvánosan támogatnak szélsőjobboldali nézeteket. Feltüzelő hangvételű pamfleteket publikálnak, amelyek antiszemita, cigányellenes és rasszista szemléletűek. A mai naptól kezdve egy európai főváros közpénzen támogatott színházának vezetői lesznek. A kinevezésük tabukat dönt le. Ahelyett, hogy ezt a törést egy lehetőségnek vennénk Budapest elítélésére, annak kell szentelnünk magunkat a saját országunkban, hogy toleránsak, nyitottak és szolidárisak legyünk a társadalmunk gyengébb tagjaival.

Megrémít minket, hogy olyan politikai erők működnek több európai országban, melyek gyűlöletet, megvetést és irigységet gerjesztenek az emberek közt. Színházi munkánk célja, hogy legyőzzük a társadalmainkat megosztó elemeket, hogy felkeltsük az érdeklődést és érzékennyé tegyük az embereket a szociális igazságokra- a mindenkit megillető közös jóra, békére és szabadságra Európában. Mindezek után, mi emberi lények mind szabadok és egyenlők vagyunk méltóságukat és jogainkat illetően, mindannyian egyazon világ polgárai vagyunk. Ma 2012. február 1-je van. Ünnepeljük ma közösen együtt az első "Európai Színházi Napot a Toleranciáért"!

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

10 érdekesség a ma 75 éves Marton Éváról

Június 18-án ünnepli hetvenötödik születésnapját Marton Éva Kossuth-díjas operaénekes, a Magyar Szent István-rend birtokosa, a Corvin-lánc kitüntetettje, a nemzet művésze.
Zenés színház

Díjakkal ismerte el művészei munkáját az Operaház

A 2017/18-es évad zárásaként a Csillagóra Gálaesten az intézmény legrangosabb kitüntetéseit adták át, először jutalmazva Balett- és Énekkari Kamaraművészt is.
Zenés színház

Spontán, közös énekléssel zárult a miskolci operafesztivál

Dupla gálakoncerttel, utcabállal, remek hangulatban ért véget tegnap este a 18. Bartók Plusz. A friss Kossuth-díjas Sümegi Eszter még meg is énekeltette a Miskolci Nemzeti Színház közönségét.
Klasszikus

Ha kottát nyomtatsz egy pólóra, legalább csináld jól

Valami nagyon nem a kotta szerint alakult az Amazonon.
Vizuál

Száz év magyar plakátjai a Magyar Nemzeti Múzeumban

Sör és vetőmag plakátok, színházi és politikai hirdetések is megtalálhatóak a Tolongó idők című időszaki kiállításon.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Színház kritika

Kapitalista rémuralom és forróvérű balkáni ösztönvilág

Átalakult a TESZT (Temesvári Eurorégiós Színházi Találkozó) válogatási rendszere, ennek következtében talán „közönségbarátabb” lett a programja. De szellemiségéből, merészségéből, izgalmasságából mit sem veszített.
Színház szeged

Izgalmas színházi merítéssel és workshoppal vár augusztusban a THEALTER

Az idén 28. alkalommal jelentkező szegedi fesztivál a független színházak egyik legfontosabb hazai fóruma, amely a hazai és határon túli előadások mellett kritikusműhellyel is várja a színházkedvelőket augusztus 3-11. között.
Színház interjú

„Egyszerre szívbemarkoló és komikus” – Interjú Horváth Csabával

Izgalmas és sűrű időszakot jelent a nyár a Forte Társulat számára: május végén mutatták be Az öngyilkos című fekete komédiát a Szkénében, majd fesztiválszereplés fesztiválszereplést ér. A társulat vezetőjével, Horváth Csaba rendező-koreográfussal beszélgettünk.
Színház óbudai társaskör

Óbudai Nyár az Óbudai Társaskör kertjében

Az elmúlt évek hagyományait folytatva idén nyáron is várja közönségét az Óbudai Nyár keretében az Óbudai Társaskör kertje.
Színház interjú

„Nevetsz, de közben akár sírhatnál is” – Interjú Vida Péterrel

Június 22-én, Az Anyám, a nyolcadik kerület! című előadással nyitja meg színházi idényét a Kultkikötő, ami egyben a darab ősbemutatója lesz. A „monoKRÓM KÁDdráma” főszerepét Vida Péter alakítja.