Színház

Évadértékelő a Nemzetiben

2009.05.16. 18:12
Ajánlom
Több mint egy éve kezdte meg a Nemzeti vérfrissítésének hosszú, előre megkomponált folyamatát, szembenézve minden kritikával, figyelembe véve a baljós vészjelzések sorát. Azonban mindvégig makacsul kitartott elképzelései mellett. Akár jól döntött, akár nem, a Nemzeti Színház üdébb, mint valaha.

2009. május 15. A helyszín a Nemzeti Színház főbejárata előtt a "hajóorrban" újonnan létesített, Placc nevű, hangulatos szórakozóhely. Alföldi Róbert nem az igazgatói székéből száll alább a beszédének idejére, inkább mellőlünk lép fel a dobogóra, s köntörfalazás nélkül kezd bele a múlt és a jelen száraz adatainak hangoztatásába. Nem hord álarcot, tudatosan beszél, emberien viselkedik. Érezni, hogy szívesebben beszélne a jövőről, talán kicsit a gondolatai is arra kalandoznak már. Elfoglalt, megfontolt.

Több mint egy éve kezdte meg a Nemzeti vérfrissítésének hosszú, előre megkomponált folyamatát, szembenézve minden kritikával, figyelembe véve a baljós vészjelzések sorát. Azonban mindvégig makacsul kitartott elképzelései mellett. Akár jól döntött, akár nem, a Nemzeti Színház üdébb, mint valaha.

Első, 2008/2009-es évadja sikerrel zárult, nyolc bemutatót tartottak. A sort Mundruczó Kornél nyitotta. A Krétakörtől átvett Szorokin-darab, A jég jól vizsgázott a Nemzeti színpadán: alig lehet rá jegyet kapni, sőt május végére meghívták a lengyelországi ITF Kontakt Fesztiválra. Az évad eddigi utolsó bemutatója pedig (a sajtótájékoztató a ténylegesen utolsó premier, az Amalfi hercegnő előtt volt), az Alföldi által rendezett A park, ez év júniusában a Pécsi Országos Színházi Találkozó versenyprogramjában indul. A főigazgató legnagyobb meglepetésére saját János vitéze váltotta ki a legtöbb és legszélsőségesebb indulatot. Nem így számoltak. Azért mindenki boldog.

Az elmúlt évadban bejött a Bárkában már bevezetett "szabad bérlet" gondolata, a több mint négyszáz előadásra pedig megközelítőleg 120 000 néző volt kíváncsi. "Nem tudom, ki mit érzett a darabok megtekintése után, de a lényeg, hogy érdekeltek voltak, megnézték, eltöprengtek" - gondolkozik hangosan Alföldi. Kitérőt tesz a társművészeti intézményekkel folytatott együttműködések sikereire, valamint az Előcsarnok és a Zikkurat Galéria modern kiállításaira, a környezet új varázsára.

Céltudatos, optimista, gondterhelt a jövővel kapcsolatban. A következő évadban újra programon Shakespeare Lear királya, ezúttal Kulka Jánossal a címszerepben, Gálffi László vendégszereplésével, Varró Dániel új fordításában, Gothár Péter rendezésében. Kíváncsivá tesz.  A Bánk Bán - Junior című darabban főszereplőként is megmutatják magukat a legfiatalabbak: a tavaly szerződöttek és az idei végzősök. Lesz Ármány és szerelem Schillertől, Úri muri Móricztól, Orfeusz alászáll Tennessee Williamstől. Ismét rendez Sopstis Árpád és Valló Péter, jön Andrei Şerban, Bezerédi Zoltán és Almási-Tóth András. Rendezőként debütál Rába Roland. Alföldi jövőre is három darabot jegyez majd, csak úgy, mint idén. És játszani is fog, ahogy ő fogalmaz: "kicsiket".

A legérdekesebb azonban a tavaly meghirdetett "Biblia éve projekt". Tíz írót kértek föl, hogy írjanak színdarabot a Tízparancsolat egy-egy parancsolatáról. Nyolc színdarab készült el, melyek önálló, egész estés előadásokként működnek majd, a legkülönfélébb újraértelmezésekben. Figyelemre méltó ötletek, minden bizonnyal markáns megoldások várnak továbbra is fiatalt, időst.

Hat színész távozik a társulattól, egy fiatal csatlakozik, három egyetemista pedig itt tölti a gyakorlati idejét. Hogy a 2009/2010-es szezonban a karcsúbb lesz-e a divat, az már a jövő meséje.

A teljes sajtóanyag itt megtekinthető.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Így telt Vásáry Tamás 85. születésnapja

A torta egy zongorát mintázott, számtalan zenerajongó köszöntötte, este pedig a Fővárosi Nagycirkusz is meglátogatta. Vásáry Tamás augusztus 11-én ünnepelte a 85. születésnapját.
Tánc

Elhunyt Fenyves Márk mozdulatművész

A táncos-koreográfus, a magyar mozdulatművészet jelenkori képviselőinek egyike 45 évesen tragikusan fiatalon távozott. Úttörő munkásságával és az Orkesztika Alapítvánnyal élő örökséget hagyott maga után.
Zenés színház

Decemberig nem lesz opera az Operában, de azért vannak jó híreink is

Szeptemberben Billy Elliotot játszanak az Erkel Színházban, a társulat vidéken, Székelyföldön, New Yorkban turnézik. Kihirdették a 2019/20-as évadot. Alighanem az Erkel Színház is be fog zárni két évre. Mutatunk néhány fotót az Eiffel Műhelyház és az Ybl-palota felújításáról is.
Jazz/World

Elhunyt Aretha Franklin

76 éves korában elhunyt Aretha Franklin, a soul legendás királynője, akinél nyolc éve állapítottak meg rákot.
Tánc

Nyomtatott spicc-cipő hozhat megváltást a balerinák számára

Hadar Neeman 3D-s nyomtatással készít személyre szabott spicc-cipőket a fájdalom csökkentése érdekében.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Színház interjú

„Egy fantasztikus korszaknak bukkantam a nyomára” – interjú Szikora Jánossal

Idén már hatodik alaklommal rendezi meg a Koronázási Szertartásjátékot a Vörösmarty Színház igazgatója. Az augusztus 18-i bemutató apropóján Szikora János beszélt a kezdetekről, az idei év újdonságairól és a darab nemzeti öntudatformáló szerepéről.
Színház börtönszínház

Újra börtönszínházi társulatoké a József Attila Színház színpada

A produkciókat a színjátszó fogvatartottak hozzátartozói is megtekinthetik.
Színház vidék

Vidéki előadások Budapesten

A Thália Színház szervezésében a Pesti Magyar Színház épületében rendezik meg idén szeptember 3–9. között a népszerű színházi fesztivált, amelyen hét nap alatt nyolc előadás várja majd a közönséget.
Színház ajánló

„A betyárromantika örök” – Bonnie&Clyde a Városmajorban

A nyáron bemutatott musical augusztus 28-án és 29-én ismét látható lesz a Városmajori Szabadtéri Színpadon.
Színház nemzeti színház

Cserhalmi György marad a rendezésnél

A Nemzeti Színház új évadában Örkény István Macskajátékát állítja színpadra Udvaros Dorottya és Bánsági Ildikó főszereplésével jövő tavasszal. Színészként viszont továbbra sem találkozunk vele.