Színház

Évadértékelő a Nemzetiben

2009.05.16. 18:12
Ajánlom
Több mint egy éve kezdte meg a Nemzeti vérfrissítésének hosszú, előre megkomponált folyamatát, szembenézve minden kritikával, figyelembe véve a baljós vészjelzések sorát. Azonban mindvégig makacsul kitartott elképzelései mellett. Akár jól döntött, akár nem, a Nemzeti Színház üdébb, mint valaha.

2009. május 15. A helyszín a Nemzeti Színház főbejárata előtt a "hajóorrban" újonnan létesített, Placc nevű, hangulatos szórakozóhely. Alföldi Róbert nem az igazgatói székéből száll alább a beszédének idejére, inkább mellőlünk lép fel a dobogóra, s köntörfalazás nélkül kezd bele a múlt és a jelen száraz adatainak hangoztatásába. Nem hord álarcot, tudatosan beszél, emberien viselkedik. Érezni, hogy szívesebben beszélne a jövőről, talán kicsit a gondolatai is arra kalandoznak már. Elfoglalt, megfontolt.

Több mint egy éve kezdte meg a Nemzeti vérfrissítésének hosszú, előre megkomponált folyamatát, szembenézve minden kritikával, figyelembe véve a baljós vészjelzések sorát. Azonban mindvégig makacsul kitartott elképzelései mellett. Akár jól döntött, akár nem, a Nemzeti Színház üdébb, mint valaha.

Első, 2008/2009-es évadja sikerrel zárult, nyolc bemutatót tartottak. A sort Mundruczó Kornél nyitotta. A Krétakörtől átvett Szorokin-darab, A jég jól vizsgázott a Nemzeti színpadán: alig lehet rá jegyet kapni, sőt május végére meghívták a lengyelországi ITF Kontakt Fesztiválra. Az évad eddigi utolsó bemutatója pedig (a sajtótájékoztató a ténylegesen utolsó premier, az Amalfi hercegnő előtt volt), az Alföldi által rendezett A park, ez év júniusában a Pécsi Országos Színházi Találkozó versenyprogramjában indul. A főigazgató legnagyobb meglepetésére saját János vitéze váltotta ki a legtöbb és legszélsőségesebb indulatot. Nem így számoltak. Azért mindenki boldog.

Az elmúlt évadban bejött a Bárkában már bevezetett "szabad bérlet" gondolata, a több mint négyszáz előadásra pedig megközelítőleg 120 000 néző volt kíváncsi. "Nem tudom, ki mit érzett a darabok megtekintése után, de a lényeg, hogy érdekeltek voltak, megnézték, eltöprengtek" - gondolkozik hangosan Alföldi. Kitérőt tesz a társművészeti intézményekkel folytatott együttműködések sikereire, valamint az Előcsarnok és a Zikkurat Galéria modern kiállításaira, a környezet új varázsára.

Céltudatos, optimista, gondterhelt a jövővel kapcsolatban. A következő évadban újra programon Shakespeare Lear királya, ezúttal Kulka Jánossal a címszerepben, Gálffi László vendégszereplésével, Varró Dániel új fordításában, Gothár Péter rendezésében. Kíváncsivá tesz.  A Bánk Bán - Junior című darabban főszereplőként is megmutatják magukat a legfiatalabbak: a tavaly szerződöttek és az idei végzősök. Lesz Ármány és szerelem Schillertől, Úri muri Móricztól, Orfeusz alászáll Tennessee Williamstől. Ismét rendez Sopstis Árpád és Valló Péter, jön Andrei Şerban, Bezerédi Zoltán és Almási-Tóth András. Rendezőként debütál Rába Roland. Alföldi jövőre is három darabot jegyez majd, csak úgy, mint idén. És játszani is fog, ahogy ő fogalmaz: "kicsiket".

A legérdekesebb azonban a tavaly meghirdetett "Biblia éve projekt". Tíz írót kértek föl, hogy írjanak színdarabot a Tízparancsolat egy-egy parancsolatáról. Nyolc színdarab készült el, melyek önálló, egész estés előadásokként működnek majd, a legkülönfélébb újraértelmezésekben. Figyelemre méltó ötletek, minden bizonnyal markáns megoldások várnak továbbra is fiatalt, időst.

Hat színész távozik a társulattól, egy fiatal csatlakozik, három egyetemista pedig itt tölti a gyakorlati idejét. Hogy a 2009/2010-es szezonban a karcsúbb lesz-e a divat, az már a jövő meséje.

A teljes sajtóanyag itt megtekinthető.

Programkereső

Legolvasottabb

Színház

Aki tudott szeretni – Törőcsik Mari visszatért a Nemzetibe

Szeptember 21-én nagyszabású gála keretében helyezték el az emlékezés sárga rózsáit egy ikonikus fotel mellé Törőcsik Mari pályatársai és barátai a Nemzeti Színházban. A nézőtéren meghatott csend, a színpad elé kifeszített kivetítőn egy mondat – „Tudni kell szeretni” – és egy távolba révedő arc… Marié.
Klasszikus

Csodagyerekeket hív új évadjába a Pannon Filharmonikusok

Az élet sója mesei motívuma kíséri végig a zenekar 2021/22-es évadát, amely során a fiatalok nem csupán a közönség soraiban, de a színpadon is helyet foglalnak. A Varga Tibor hegedűművész és tanár emlékének szentelt koncerten versenygyőztes ifjú szólisták lépnek fel.
Színház

Mécs Károly végleg visszavonul

A Nemzet Művésze címmel kitüntetett, kétszeres Kossuth- és Jászai Mari-díjas színművész pályafutásának hatvan éve alatt számos helyen megfordult, jelenleg egy előadásban látható, utána visszavonul.
Könyv

Könyves séták és ismert szerzők az idei Margó Fesztiválon

A Liszt Ünnep Nemzetközi Kulturális Fesztivál keretében rendezik meg október 14. és 17. között a 10. Margó Irodalmi Fesztivált, amely a Müpával közös szervezésben valósul meg a Várkert Bazárban.
Színház

Itt a videó a Törőcsik Mari Emlékestről

Szeptember 21-én, a napokban zajló MITEM fesztivál keretében megemlékezést tartottak az idén elhunyt Törőcsik Mariról pályatársai, tisztelői részvételével a Nemzeti Színházban. Az eseményről készült összefoglaló videót a színház tette közzé.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Színház hír

Szinetár Miklós a Szentendrei Teátrumban rendez

A Teátrum igazgatója, Lőrinczy György ötlete nyomán megvalósuló produkció főszereplője Szinetár Dóra és férje, Makranczi Zalán, bemutatója október 22-én lesz.
Színház ajánló

Utcabállal várja közönségét szombaton a József Attila Színház

Szeptember 25-én tartják a színház hagyományos évadkezdő utcabálját, amelyen számos gyerekprogram, előadásrészlet, musicalegyveleg, filmvetítés, beszélgetés és koncert is várja az érdeklődőket.
Színház hír

„Helyrehozhatatlan erkölcsi kár” – a Magyar Színházi Társaság állásfoglalása

A szakmai szervezet az OSZMI és a Bajor Gizi Színészmúzeum tervezett elidegenítése kapcsán jelentetett meg közleményt, amelyben történelmi jelentőségű bűnnek ítélik az állami tulajdon alapítványi vagyonként történő kiszervezését olyan épületek esetében, amelyek jelentősége túlmutat az épületeken.
Színház videó

Itt a videó a Törőcsik Mari Emlékestről

Szeptember 21-én, a napokban zajló MITEM fesztivál keretében megemlékezést tartottak az idén elhunyt Törőcsik Mariról pályatársai, tisztelői részvételével a Nemzeti Színházban. Az eseményről készült összefoglaló videót a színház tette közzé.
Színház hír

„A megújulásban hiszünk” – véget ért a Kőszegi Várszínház jubileumi évada

Negyvenedik évadát zárta szeptemberben a Kőszegi Várszínház, amely nyáron 31 színházi előadással kedveskedett nézőinek. A nagyrészt teltházas estéken a legkülönbözőbb műfajok képviseltették magukat: a délelőtti gyerekelőadásoktól a kamaradarabokon át, a nagyszínházi zenés és prózai művekig minden megtalálható volt a repertoáron.