Színház

Évadértékelő a Nemzetiben

2009.05.16. 18:12
Ajánlom
Több mint egy éve kezdte meg a Nemzeti vérfrissítésének hosszú, előre megkomponált folyamatát, szembenézve minden kritikával, figyelembe véve a baljós vészjelzések sorát. Azonban mindvégig makacsul kitartott elképzelései mellett. Akár jól döntött, akár nem, a Nemzeti Színház üdébb, mint valaha.

2009. május 15. A helyszín a Nemzeti Színház főbejárata előtt a "hajóorrban" újonnan létesített, Placc nevű, hangulatos szórakozóhely. Alföldi Róbert nem az igazgatói székéből száll alább a beszédének idejére, inkább mellőlünk lép fel a dobogóra, s köntörfalazás nélkül kezd bele a múlt és a jelen száraz adatainak hangoztatásába. Nem hord álarcot, tudatosan beszél, emberien viselkedik. Érezni, hogy szívesebben beszélne a jövőről, talán kicsit a gondolatai is arra kalandoznak már. Elfoglalt, megfontolt.

Több mint egy éve kezdte meg a Nemzeti vérfrissítésének hosszú, előre megkomponált folyamatát, szembenézve minden kritikával, figyelembe véve a baljós vészjelzések sorát. Azonban mindvégig makacsul kitartott elképzelései mellett. Akár jól döntött, akár nem, a Nemzeti Színház üdébb, mint valaha.

Első, 2008/2009-es évadja sikerrel zárult, nyolc bemutatót tartottak. A sort Mundruczó Kornél nyitotta. A Krétakörtől átvett Szorokin-darab, A jég jól vizsgázott a Nemzeti színpadán: alig lehet rá jegyet kapni, sőt május végére meghívták a lengyelországi ITF Kontakt Fesztiválra. Az évad eddigi utolsó bemutatója pedig (a sajtótájékoztató a ténylegesen utolsó premier, az Amalfi hercegnő előtt volt), az Alföldi által rendezett A park, ez év júniusában a Pécsi Országos Színházi Találkozó versenyprogramjában indul. A főigazgató legnagyobb meglepetésére saját János vitéze váltotta ki a legtöbb és legszélsőségesebb indulatot. Nem így számoltak. Azért mindenki boldog.

Az elmúlt évadban bejött a Bárkában már bevezetett "szabad bérlet" gondolata, a több mint négyszáz előadásra pedig megközelítőleg 120 000 néző volt kíváncsi. "Nem tudom, ki mit érzett a darabok megtekintése után, de a lényeg, hogy érdekeltek voltak, megnézték, eltöprengtek" - gondolkozik hangosan Alföldi. Kitérőt tesz a társművészeti intézményekkel folytatott együttműködések sikereire, valamint az Előcsarnok és a Zikkurat Galéria modern kiállításaira, a környezet új varázsára.

Céltudatos, optimista, gondterhelt a jövővel kapcsolatban. A következő évadban újra programon Shakespeare Lear királya, ezúttal Kulka Jánossal a címszerepben, Gálffi László vendégszereplésével, Varró Dániel új fordításában, Gothár Péter rendezésében. Kíváncsivá tesz.  A Bánk Bán - Junior című darabban főszereplőként is megmutatják magukat a legfiatalabbak: a tavaly szerződöttek és az idei végzősök. Lesz Ármány és szerelem Schillertől, Úri muri Móricztól, Orfeusz alászáll Tennessee Williamstől. Ismét rendez Sopstis Árpád és Valló Péter, jön Andrei Şerban, Bezerédi Zoltán és Almási-Tóth András. Rendezőként debütál Rába Roland. Alföldi jövőre is három darabot jegyez majd, csak úgy, mint idén. És játszani is fog, ahogy ő fogalmaz: "kicsiket".

A legérdekesebb azonban a tavaly meghirdetett "Biblia éve projekt". Tíz írót kértek föl, hogy írjanak színdarabot a Tízparancsolat egy-egy parancsolatáról. Nyolc színdarab készült el, melyek önálló, egész estés előadásokként működnek majd, a legkülönfélébb újraértelmezésekben. Figyelemre méltó ötletek, minden bizonnyal markáns megoldások várnak továbbra is fiatalt, időst.

Hat színész távozik a társulattól, egy fiatal csatlakozik, három egyetemista pedig itt tölti a gyakorlati idejét. Hogy a 2009/2010-es szezonban a karcsúbb lesz-e a divat, az már a jövő meséje.

A teljes sajtóanyag itt megtekinthető.

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Lenyűgöző és groteszk életképeken elevenedik meg a szocializmus Budapestje

Ezernyolcszáz fotó került fel a Fortepan archívumába, amiket Kereki Sándor fotós, újságíró készített a hatvan-hetvenes években. Nézze meg galériánkat!
Vizuál

Stork Natasa: „Eddig három olyan nemzetközi díjat kaptam, amit postán küldtek el”

Szerdán kezdetét vette a 71. Berlinale a European Shooting Stars 2021 Kick Off rendezvénnyel, amely azzal a céllal jött létre, hogy bemutassa az adott év legtehetségesebb fiatal színészeit és színésznőit a filmvilág nagyjainak. Köztük van Stork Natasa is, aki budapesti otthonában ülve fogadja három napot át a világsajtót és a legnevesebb casting ügynökségeket.
Vizuál

Átadták az idei Golden Globe-díjakat

Magyar idő szerint hétfő hajnalban átadták az idei Arany Glóbuszokat. A virtuális gálán magyar filmért is izgulhattunk, hiszen Vanessa Kirbyt jelölték a legjobb színésznő díjára a Mundruczó Kornél filmjében nyújtott alakításáért.
Vizuál

Meryl Streep nyáron visszatér a Broadwayre

A kulisszák mögé enged betekintést legújabb filmjében Meryl Streep, aki Places, please-el a Broadway előtt is tiszteleg – írja a Deadline.
Plusz

Megújult az Art is Business honlapja

Második születésnapját ünnepli az Art is Business, az évfordulóra teljesen új megjelenést kapott a magazin honlapja, amelyen a jövőben rendszeresen olvashatunk híreket a forprofit szektor és a művészet világából.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Színház hír

Premierrel ünnepli Romhányi József születésének 100. évfordulóját a Centrál Színház

Rendhagyó premierrel emlékezik Romhányi Józsefre a Centrál Színház. A Vérszipoly című zenés rímdráma egy ellenállhatatlan humorú komédia Seholsincs országból, amelynek zenéjére az író tanítványa, Philiph István írt szöveget.
Színház ajánló

Schiller klasszikusával érkezik a Radnóti Színház új stream-előadása

Új online bemutatóra készül a Radnóti Színház, Friedrich Schiller örök érvényű Don Carlosát Sándor Júlia és Nagy Péter István átiratában ismerheti meg a közönség.
Színház gyász

92 éves korában elhunyt Olsavszky Éva színésznő, a Katona József Színház alapító tagja

92 éves korában elhunyt Olsavszky Éva, a Katona József Színház alapító tagja.
Színház interjú

Magyarország a '90-es években – egy gyerek szemével

EX KATEDRA címmel tart online bemutatót a Stereo Akt társulat március 4-én a Jurányi Házban. Az előadást a SzínházTV közvetíti online formában. A darab létrejöttének hátterébe a társulatot vezető független színházi alkotó, Boross Martin nyújt betekintést.
Színház hír

Az Alkotmánybíróság elé kerül az SZFE modellváltásának ügye

A Fővárosi Törvényszék az SZFE modellváltását előkészítő törvény semmissé tételét indítványozza az Alkotmánybíróság előtt. Erről az SZFE HÖK tájékoztatta a nyilvánosságot péntek este.