Színház

Évadnyitó az Új Színházban

2010.09.09. 20:02
Ajánlom
Idén 101 éves az Új Színház épülete. Az évad ennek szellemében készült - mondta Márta István igazgató.

Márta István, az Új Színház igazgatója megtartotta rendes évad eleji sajtótájékoztatóját, melynek keretében ismertette az elmúlt évad eredményeit és felvázolta a következő évad terveit. Az esemény végén átadták a Cortina- és a Paulay Ede-díjakat is.

Az igazgató elmondta, az Új Színház a tavalyi évadban 271 saját előadást tartott, melyet 56.084 fizető néző tekintett meg, ez 88,1%-os fizető látogatottságot jelent. Ismertette az elmúlt évad bemutatóit, valamint befogadott produkcióit, új sorozatait. Kiemelte a társulat tavaly díjazott tagjait (Pálfi Kata (Jászai-díj; Colombina díj - Vidor fesztivál), Galkó Balázs (Magyar Köztársaság Érdemrend Tisztikeresztje), Bánsági Ildikó (Páger gyűrű), Pokorny Lia (Gundel Művészeti díj), Fodor Annamária (Paulay Ede-díj), Berzy Tamás (Cortina-Szín-Tár-díj). Bemutatta azt a könyvet is, mely az Új Színház 101. születésnapjára készült.

Kovács Györgyi gazdasági igazgató beszámolt a bérletrendszerről és a kedvezménykártyákról: az eddigi sikeres bérleteket megtartja a színház, sőt, további akciókkal erősítik a közönség színházbajárási kedvét.

Szikora János művészeti vezető fölsorolta a jövő évad bemutatóit. Elsőként a Magyar Állami Operaházzal és a Budapesti Őszi Fesztivállal koprodukcióban készülő Csodálatos mobilvilág című opera lesz látható, melyet zeneszerzőként az igazgató, Márta István, rendezőként Szikora jegyez. Szikora még egy előadást tudhat majd magáénak, Ghelderode: Képek Assissi Szent Ferenc életéből című darabját rendezi, melynek februárban lesz a bemutatója. Dolgozik a társulattal Bagó Bertalan (Beth Henley: A szív bűnei), a szerb Egon Savin (Osztrovszkij: Az erdő) és Hargitai Iván (Závada Pál: Bethlen). Ács János, a korábbi művészeti vezető egy zenés vígjátékot állít színpadra, Harmath Imre, Barabás Pál és Eisemann Mihály művét, a Kávé habbalt.

A harmadízben meghirdetett Kőfal-pálya nyertesei idén is bemutatkozhatnak, ezúttal az Apró Színház és a Training Spot Társulat egy-egy bemutatóját láthatja a közönség. Valamint a színház befogadta a Pulzus Társulat Kés a tyúkban című előadását.

A társulatban nem történtek személyi cserék, ide szerződött viszont a Színház- és Filmművészeti Egyetemen frissen végzett Földes Eszter.

A sajtótájékoztató végén két díjat adtak át. A társulat titkos szavazással Finta László rendszergazdának adta a Cortina-díjat. A Paulay Ede-díj idán Almási Sándorhoz került.

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Bemutatták a Természetes fényt a Berlinalén – A sajtóvisszhangokból válogattunk

Kedden, a Berlinale második napján mutatták be Nagy Dénes Természetes fény című nagyjátékfilmjét. A magyar alkotást méltató külföldi kritikákból válogattunk.
Plusz

Anthony Hopkins… ááá, ehhez már nem lehet mit hozzátenni!

A hazai sajtón is végigsöpört a 83 éves angol színészlegenda legújabb videója. Nézze meg, hányféleképp találtak rajta fogást az egyes orgánumok. Szubjektív sajtószemle
Klasszikus

Egy egész nap Mozart bűvöletében – Íme a Mozart-nap teljes programja!

A Concerto Budapest élőben közvetíti a 3+1 koncertből és egy exkluzív körkapcsolásból álló nagyszabású Mozart-napját. A nap sztárszólistája Angela Hewitt. Egy újonnan felfedezett mű, a D-dúr Allegro is elhangzik.
Vizuál

Klausztrofób kollázs az emberi diszfunkcióról – Fliegauf Bence új filmje a Berlinalén debütált

Fliegauf Bence Rengeteg – Mindenhol látlak című filmjét a Berlinale harmadik napján láthattuk. Soha nincs könnyű dolga annak a rendezőnek, aki egy sikeres epizódfilm folytatására adja a fejét, ugyanis mindenki az elsőhöz fogja mérni az újat. Nem tettek másként a kritikusok sem. A filmről megjelent véleményekből válogattunk.
Vizuál

Enyedi Ildikó kémthriller sorozattervét díjazták a Berlinalén

A Balaton Brigád című sorozatot kilenc másik tervvel szemben találták a legjobbnak a Berlinale Co-Pro Series nevű rendezvényén – írta meg a hvg.hu.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Színház hír

Bakos-Kiss Gábor lett a Győri Nemzeti Színház új igazgatója

A kilenctagú szakmai bizottság javaslatára Bakos-Kiss Gábort választották a Győri Nemzeti Színház élére – tudatta Facebook-oldalán Dr. Dézsi Csaba András, Győr polgármestere. Az új igazgató 2021. július 1-jétől vezetheti a színházat.
Színház hír

Meghívja a tavaly elmaradt POSZT beválogatott előadásait a miskolci színház

A koronavírus járvány miatt 2020-ban nem rendezték meg a XX., jubileumi POSZT-ot, ezért a beválogatott tizennégy előadás sem mutatkozhatott be az eseményen. A Miskolci Nemzeti Színház most ezen változtatna.
Színház hír

Vándorfesztivál lehet a POSZT-ból?

Március 3-án robbant a hír, miszerint kezdeményezték a Pécsi Országos Színházi Találkozót szervező nonprofit kft. megszűnését. A döntést azzal indokolta a Magyar Teátrumi Társaság, hogy a fesztivál elfáradt, illetve a város számára sem volt annyira fontos – ez utóbbit Pécs polgármestere, Péterffy Attila azonnal cáfolta. Most úgy tűnik, hogy az MTT mégis megrendezné a szemlét valamilyen formában.
Színház hír

Lőrinczy György a Szentendrei Teátrum új vezetője

Az idén ötvenegy éve alapított Szentendrei Teátrum élén Lőrinczy György a korábbi igazgatót, Vasvári Csabát váltja, aki nem indult újra a pozícióért.
Színház hír

Mostani formájában megszűnik a POSZT

Kezdeményezték a Pécsi Országos Színházi Találkozót szervező nonprofit kft. megszűnését. A Magyar Teátrumi Társaság titkára szerint azért, mert „elfáradt, és Pécsnek nem is volt annyira fontos”. Ugyanakkor tíz éve tart a folyamat, amelynek része a mostani fejlemény.