Színház

Évadnyitó az Új Színházban

2010.09.09. 20:02
Ajánlom
Idén 101 éves az Új Színház épülete. Az évad ennek szellemében készült - mondta Márta István igazgató.

Márta István, az Új Színház igazgatója megtartotta rendes évad eleji sajtótájékoztatóját, melynek keretében ismertette az elmúlt évad eredményeit és felvázolta a következő évad terveit. Az esemény végén átadták a Cortina- és a Paulay Ede-díjakat is.

Az igazgató elmondta, az Új Színház a tavalyi évadban 271 saját előadást tartott, melyet 56.084 fizető néző tekintett meg, ez 88,1%-os fizető látogatottságot jelent. Ismertette az elmúlt évad bemutatóit, valamint befogadott produkcióit, új sorozatait. Kiemelte a társulat tavaly díjazott tagjait (Pálfi Kata (Jászai-díj; Colombina díj - Vidor fesztivál), Galkó Balázs (Magyar Köztársaság Érdemrend Tisztikeresztje), Bánsági Ildikó (Páger gyűrű), Pokorny Lia (Gundel Művészeti díj), Fodor Annamária (Paulay Ede-díj), Berzy Tamás (Cortina-Szín-Tár-díj). Bemutatta azt a könyvet is, mely az Új Színház 101. születésnapjára készült.

Kovács Györgyi gazdasági igazgató beszámolt a bérletrendszerről és a kedvezménykártyákról: az eddigi sikeres bérleteket megtartja a színház, sőt, további akciókkal erősítik a közönség színházbajárási kedvét.

Szikora János művészeti vezető fölsorolta a jövő évad bemutatóit. Elsőként a Magyar Állami Operaházzal és a Budapesti Őszi Fesztivállal koprodukcióban készülő Csodálatos mobilvilág című opera lesz látható, melyet zeneszerzőként az igazgató, Márta István, rendezőként Szikora jegyez. Szikora még egy előadást tudhat majd magáénak, Ghelderode: Képek Assissi Szent Ferenc életéből című darabját rendezi, melynek februárban lesz a bemutatója. Dolgozik a társulattal Bagó Bertalan (Beth Henley: A szív bűnei), a szerb Egon Savin (Osztrovszkij: Az erdő) és Hargitai Iván (Závada Pál: Bethlen). Ács János, a korábbi művészeti vezető egy zenés vígjátékot állít színpadra, Harmath Imre, Barabás Pál és Eisemann Mihály művét, a Kávé habbalt.

A harmadízben meghirdetett Kőfal-pálya nyertesei idén is bemutatkozhatnak, ezúttal az Apró Színház és a Training Spot Társulat egy-egy bemutatóját láthatja a közönség. Valamint a színház befogadta a Pulzus Társulat Kés a tyúkban című előadását.

A társulatban nem történtek személyi cserék, ide szerződött viszont a Színház- és Filmművészeti Egyetemen frissen végzett Földes Eszter.

A sajtótájékoztató végén két díjat adtak át. A társulat titkos szavazással Finta László rendszergazdának adta a Cortina-díjat. A Paulay Ede-díj idán Almási Sándorhoz került.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Belenézhetünk Fischer Iván utazószekrényébe

Magyarósi Csaba vlogger a Fesztiválzenekar Müpa-maratonja előtt forgatott az együttessel, még Fischer Iván utazószekrényébe is benézhetett.
Könyv

Elhunyt Tandori Dezső

80 éves korában elhunyt Tandori Dezső író, költő, műfordító, az utóbbi évtizedek irodalmának koronázatlan és különc királya.
Zenés színház

A nép dívája: Renée Fleming 60 éves

Születésnapot ünnepel Renée Fleming, akinek hangját az opera mellett filmekben is gyakran hallani, és nálunk is koncertezett már.
Zenés színház

„Mindig ott van a Callas, akinek meg kell felelnem”

Itthon is vetítik a Maria Callasról szóló dokumentumfilmet. Kiderül, hogy a díva közelebbről is díva, a végzetnél pedig nincs hatalmasabb.
Jazz/World

Kvíz: Mennyit tudsz a jazzről?

Összeállítottunk egy kérdéssort, hogy letesztelhesd, mennyire vagy otthon az amerikai, európai és magyar jazz múltjában és jelenében! A kérdések többségére megtalálod a választ a Fidelio cikkeiben.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Színház ajánló

Vígjáték vagy dráma: A pillangók még mindig szabadok a József Attila Színház Stúdiójában

Nagy érdeklődés övezi a hazánkban kevéssé ismert Broadway sikerszerző, Leonard Gershe darabját a József Attila Színházban.
Színház ajánló

Az öldöklés istene - Házaspárbaj az Átriumban

Yasmina Reza világhírű komédiája leleplező őszinteséggel beszél a kispolgári álszentségről, és arról, hogy mindannyiunkban mennyi sérelem, előítélet és düh kavarog.
Színház videó

Mi ezen a sírnivaló? – Platonov a Kamrában (VIDEÓ)

Javában tartanak a Katona József Színház új Csehov-bemutatójának a próbái Székely Kriszta rendezésében. Bepillanthattunk a munkába.
Színház hír

Hegyi Barbara a Páger Antal-színészdíj nyertese

Hegyi Barbara kapta idén a makói önkormányzat elismerését, a Páger Antal-színészdíjat.
Színház portré

A kikezdhetetlen hősök leghitelesebb megformálója – Bessenyei 100

A világirodalom és a magyar drámairodalom szinte valamennyi hősét eljátszotta, zseniális színésznek tartották, mégis nehezen viselték el. Száz éve, 1919. február 10-én született a magyar színművészet óriása, Bessenyei Ferenc.