Színház

Évadnyitó az Új Színházban

2010.09.09. 20:02
Ajánlom
Idén 101 éves az Új Színház épülete. Az évad ennek szellemében készült - mondta Márta István igazgató.

Márta István, az Új Színház igazgatója megtartotta rendes évad eleji sajtótájékoztatóját, melynek keretében ismertette az elmúlt évad eredményeit és felvázolta a következő évad terveit. Az esemény végén átadták a Cortina- és a Paulay Ede-díjakat is.

Az igazgató elmondta, az Új Színház a tavalyi évadban 271 saját előadást tartott, melyet 56.084 fizető néző tekintett meg, ez 88,1%-os fizető látogatottságot jelent. Ismertette az elmúlt évad bemutatóit, valamint befogadott produkcióit, új sorozatait. Kiemelte a társulat tavaly díjazott tagjait (Pálfi Kata (Jászai-díj; Colombina díj - Vidor fesztivál), Galkó Balázs (Magyar Köztársaság Érdemrend Tisztikeresztje), Bánsági Ildikó (Páger gyűrű), Pokorny Lia (Gundel Művészeti díj), Fodor Annamária (Paulay Ede-díj), Berzy Tamás (Cortina-Szín-Tár-díj). Bemutatta azt a könyvet is, mely az Új Színház 101. születésnapjára készült.

Kovács Györgyi gazdasági igazgató beszámolt a bérletrendszerről és a kedvezménykártyákról: az eddigi sikeres bérleteket megtartja a színház, sőt, további akciókkal erősítik a közönség színházbajárási kedvét.

Szikora János művészeti vezető fölsorolta a jövő évad bemutatóit. Elsőként a Magyar Állami Operaházzal és a Budapesti Őszi Fesztivállal koprodukcióban készülő Csodálatos mobilvilág című opera lesz látható, melyet zeneszerzőként az igazgató, Márta István, rendezőként Szikora jegyez. Szikora még egy előadást tudhat majd magáénak, Ghelderode: Képek Assissi Szent Ferenc életéből című darabját rendezi, melynek februárban lesz a bemutatója. Dolgozik a társulattal Bagó Bertalan (Beth Henley: A szív bűnei), a szerb Egon Savin (Osztrovszkij: Az erdő) és Hargitai Iván (Závada Pál: Bethlen). Ács János, a korábbi művészeti vezető egy zenés vígjátékot állít színpadra, Harmath Imre, Barabás Pál és Eisemann Mihály művét, a Kávé habbalt.

A harmadízben meghirdetett Kőfal-pálya nyertesei idén is bemutatkozhatnak, ezúttal az Apró Színház és a Training Spot Társulat egy-egy bemutatóját láthatja a közönség. Valamint a színház befogadta a Pulzus Társulat Kés a tyúkban című előadását.

A társulatban nem történtek személyi cserék, ide szerződött viszont a Színház- és Filmművészeti Egyetemen frissen végzett Földes Eszter.

A sajtótájékoztató végén két díjat adtak át. A társulat titkos szavazással Finta László rendszergazdának adta a Cortina-díjat. A Paulay Ede-díj idán Almási Sándorhoz került.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Boros Misi: „Minden egyes hangra érdemes odafigyelni”

Nyaralásról, fociról, gyakorlásról kérdeztük Boros Misit, beszélgetésünk során a Bogányi Gergellyel közös Arénakoncert is szóba került.
Zenés színház

Kalocsai Zsuzsa: „A szívünk-lelkünk benne van”

Kalocsai Zsuzsa született díva, igazi primadonna, aki nem csak csodás hangjának, hanem belső eleganciájának, királynői megjelenésének köszönhetően érdemelte ki a Budapesti Operettszínház közönségének szeretetét.
Vizuál

Színekkel keltették új életre Pompeii-t és Herculaneum-ot

Nemcsak a színpompás panelek érdekesek, de a helyszínek is, ahol kiállították őket. Az igazgató szerint mindez remek módja a múlt a jelen összekapcsolásának.
Zenés színház

Peller Károly: „Többet készülünk rá, mint egy gálakoncertre”

Augusztus 3-án és 4-én a budai várban adnak gálakoncertet az Operettszínház művészei. Peller Károly a felkészülés folyamatáról mesélt.
Színház

Keverni nem csak a fakanállal lehet: Marie Curie nem mindennapi élete

Marie Curie története sok szempontból a századforduló és a 20. század története. A radioaktivitás úttörő kutatójának életét feldolgozó monodráma egy egyedülálló tudós történetét meséli el, akinek volt bátorsága szembemenni a hagyományos női szerepkörrel.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Színház interjú

Fenyő Iván: „Úgy éreztem, hogy megszűnt az összetartás”

Idén folytatódik a „legendás” Máté-Horvai osztály előadássorozata a Jurányi Házban, amely most Fenyő Iván életével foglalkozik. Őt kérdezte a Jurányi Latte a főiskolás emlékeiről, illetve arról, miért szállt ki az AlkalMáté Trupp-ból, és vajon játszik-e majd a róla szóló előadásban.
Színház lázár kati

Lázár Katinak ítélték a színikritikusok az idei életműdíjat

A Színházi Kritikusok Céhe nyolcadik alkalommal ismer el életműdíjjal a színházművészet bármely területén kiemelkedőt alkotó, 65 év feletti művészt.
Színház Radioaktív

Keverni nem csak a fakanállal lehet: Marie Curie nem mindennapi élete

Marie Curie története sok szempontból a századforduló és a 20. század története. A radioaktivitás úttörő kutatójának életét feldolgozó monodráma egy egyedülálló tudós történetét meséli el, akinek volt bátorsága szembemenni a hagyományos női szerepkörrel.
Színház interjú

Gyerekek tragédiája – valóságos túszdráma, színházi köntösben

2004-ben a beszláni I. számú iskolát terroristák rohanták le, ezernél is több embert ejtve túszul. A holland Carly Wijs Mi és Ők című kamaradarabja ezen elbeszélhetetlen napok emlékéről szól.
Színház hírek

Ők a Színikritikusok díja várományosai

A Színházi Kritikusok Céhe 39. alkalommal adja át az előző évad legkiemelkedőbb színházi teljesítményeinek járó elismerést szeptemberben.