Színház

Évadzáró a Centrál Színházban

2014.06.11. 13:11
Ajánlom
Öt bemutatót tart a jövő szezonban a Centrál Színház, amely június 10-én tartotta záró társulati ülését: Puskás Tamás igazgató összegezte az elmúlt időszakot, díjakat adott át és ismertette a következő évad bemutatóit.

A Centrál Színház erős és sikeres évadot tudhat maga mögött - írja közleményében a Centrál Színház. A nézőszám már tavaly meghaladta a száz ezret, az idén pedig ennél tíz ezerrel többen váltottak jegyet a Centrál Színházba. Az idei évadban a nagyszínpadon százkilencvennyolc előadást tartottak, tizennyolccal többet, mint az előző évadban. Az évadzárón először adták át az idén alapított Plomba-díjat a társulat legjobb színészének. A díjat Péter Vladimir készítette és a társulat titkos szavazással Ágoston Katalinnak ítélte oda.

A közönségdíj szavazása a Facebook-on és a színházban zajlott, e-mailben és a jegyre felírt névvel lehetett szavazni; a díjat Kovács Krisztián és Botos Éva kapta. A Centrál Színház két nagyszínpadi és három kisszínpadi bemutatót tart a 2014/2015-es évadban. Az első bemutató szeptemberben lesz: felújítják Eisemann-Zágon-Somogyi Fekete Péter című zenés játékát, a darabot - több új szereplővel - Puskás Tamás rendezésében láthatja a közönség a nagyszínpadon. A Kisszínpadon októberben a Nézőművészeti Kft.-nek lesz bemutatója, A halak nem halnak bele a szabad merülésbe címmel, Göttinger Pál rendezésében.

Novemberben zenés ősbemutatót tartanak, szintén a Kisszínpadon: a Centrál Színházhoz eddig is kötődő Kiss Márton művét Broadway felett az ég címmel tűzik műsorra.A másik novemberi bemutató a nagyszínpadon David Lindsay-Abaire Jó emberek című színdarabja Puskás Tamás rendezésében, Básti Juli és Szervét Tibor főszereplésével. A Kisszínpadon 2015. január 17-én, Martin McDonagh Leenane szépe című színdarabjának premierje lesz, a rendező Grigor Attila, a főszerepeket Pogány Judit és Pokorny Lia játssza. Az idei bemutatók mind műsoron maradnak a következő évadban is. A társulattól az idén nem távozik senki, két új tag érkezett: Szabó Éva és Rada Bálint, aki a színművészeti egyetem végzőseként szerződött a színházhoz.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Egy életet kell végigélni ahhoz, hogy valaki így tudjon zongorázni

Kurtág Márta emlékére szólt a zene szerdán a BMC-ben, a 94 éves Kurtág György játékát pedig videofelvételen hallottuk. Feleségének tett ígérete volt, hogy ezt a Mozart-szonátát adja elő.
Zenés színház

A díva, akit a grúz szegénységből a világ tetejére segített az énekhangja

Tbilisziben született, Milánóban él, szerte a világon ünneplik. 2020-ban Japán és Kína mellett a Keresztény farsang sztárvendégeként Magyarországon is fellép „az operavilág Angelina Jolie”-jaként emlegetett szoprán, Nino Machaidze, aki magazinunknak karrierje lépcsőfokairól, múltjáról, jelenéről és jövőjéről is mesélt.
Jazz/World

Jön Juan Diego Flórez – Íme a 17. VeszprémFest teljes programja

Az öt napos zenei fesztiválon duplázik a Jazz+Az, érkezik a Postmodern Jukebox és közönség elé lép a világ egyik legnépszerűbb opera csillaga, Juan Diego Flórez.
Vizuál

A színész, akinek Oscar-jelölést hozott, hogy összebilincselték Tony Curtis-szel

Sidney Poitier bahamai földművesek gyerekéből lett az első afroamerikai, aki Oscar-díjat kapott a legjobb férfi színész kategóriában. Kitaposta az utat a fehérek uralta Hollywoodban, mégis számos kritika érte az alakításait. Idén ünnepli 93. születésnapját.
Vizuál

Eredeti művek – hamis kiállítás?

Lehet-e egy punkot klasszikus kiállításon bemutatni? Kifinomult bosszú a művészeti közegtől vagy egyszerű félreértelmezés?

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Színház interjú

„Lámpagyújtogató vagyok” – Interjú Spolarics Andreával

Decemberben elnyerte a legjobb epizodistáknak járó Aase-díjat, ő Kocsma Jenny a Koldusoperában, szívügye a tanítás, legközelebb az Aliz! c. ifjúsági előadásban láthatjuk Spolarics Andreát, a Budaörsi Latinovits Színház alapító tagját.
Színház magazin

Hogyan lett nagy író Bereményi Géza?

Mitől lesz valaki nagyformátumú író? Van rá recept? Vagy ez egy eleve elrendelés? Bereményi Géza esetében a legnagyobb játékos, maga az élet determinálta a sikert. Vagy a Teleki téri piac. Önmagáról, az Eldorádóról mesélt Huszárik Katának a JaSzalonban.
Színház interjú

„Érződik a darabon, hogy színész írta” – Interjú Brasch Bencével

Zach Braff fekete komédiáját, a Minden nagyon jó lesz című darabot tűzi műsorra az Átrium. Idegenek az éjszakában, egy elhagyott tengerparti nyaralóban. Poénos bemondásoktól, egymás zrikálásától jutnak el odáig, hogy színt valljanak magukról. A harmincötödik szülinapján végzetes lépésre készülő „házigazda” szerepét Brasch Bence alakítja.
Színház hír

Házastársi pingpong a Belvárosi Színházban

Stefan Vögel fordulatokban gazdag párkapcsolati vígjátéka Rába Roland rendezésében, Debreczeny Csaba, Szávai Viktória, Mészáros Máté és Járó Zsuzsa előadásában látható február 19-től.
Színház interjú

Ki milyen jövőt képzel el a Szabad Tér Színháznak? – Az aspiránsokat kérdeztük

Hárman adtak be pályázatot a Szabad Tér Színház vezetésére: Bán Teodóra jelenlegi ügyvezető mellett Benkő Nóra színművész és Somogyi Szilárd rendező. Lapunk megszólaltatta a három jelöltet.