Színház

EXIT Generáció – van kiút!

2021.09.29. 11:40
Ajánlom
Az EXIT Generáció egy a közelmúltban alakult, friss energiákat megmozgató, új színházi nyelven megszólaló, különleges látvány- és zenei világgal dolgozó, fiatal alkotókból szerveződő csapat, amely szeptember elején két erős és fontos bemutatóval tette le kézjegyét a független színházi szcénában, most pedig egy Molière vígjátékkal és egy, a családon belüli lelki abúzusról szóló drámával jelentkezik.

A társulat alapítói, Dénes Viktor és Farkas Ádám mindketten színészek és rendezők – nem mellesleg évek óta barátok. Fiatal alkotókként és ifjú felnőttekként úgy érzik, hogy mi, emberek, mindannyian eltévedtünk és valamiféle útvesztőbe kerültünk (ezért is használja a társulat szimbólumként a labirintust). Épp ezért előadásaikban a rádöbbenést, a ráeszmélést, a felébredést keresik és valamiféle kiutat szeretnének mutatni – természetesen színházi eszközök segítségével. Így választották az EXIT nevet is.

Az EXIT a felébredés, a jelen,
az EXIT kitörés,
az EXIT szabadság.

A Feljegyzések az egérlyukban – Mikó Csaba és a rendező, Farkas Ádám adaptációja Dosztojevszkij klasszikusából – a lélek labirintusának mélyére igyekszik ásni. A sértett ember lelkivilágát mutatja be aprólékosan, és kendőzetlenül beszél az emberi gyengeségről.

feljegyzesek8-112533.jpeg

Feljegyzések az egérlyukból (Fotó/Forrás: Éder Vera / EXIT Generáció)

A SEB, melyet Szophoklész Philoktétész című darabjából Hárs Anna írt mai színpadra, egy fiatalember útkeresését mutatja be egy gyűlöletek mentén kettétört világban.

Szeptember 30-án a 6SZÍN-ben láthatja először a közönség a Scapin furfangjait.

Molière egyik utolsó vígjátékát Dénes Viktor állítja színpadra, címszerepben a Radnóti Miklós Színház Junior Prima díjas színművészével, Pál Andrással.

A rendkívül lendületes és sziporkázó műben a nyelvi leleményen túl (melyet Karinthy Ferenc fordításában élvezhetünk) természetesen a helyzetkomikumnak is nagy szerepe van.

„Olyan lendületes, vígjátékot szerettem volna létrehozni, ahol a klasszikus commedia del ‘arté elemek ötvöződnek a hagyományos színjátszással. Ahol igazság, vicc és fizikai megvalósítás megfér egymás mellett” – mondja a rendező.

SEB1-112534.jpg

Dénes Viktor a SEB-ben (Fotó/Forrás: Éder Vera / EXIT Generáció)

Október 9-én ugyancsak a 6SZÍN ad otthont egy ősbemutatónak, amit az EXIT egyik állandó alkotótársa, Hárs Anna írt Madártávlat címmel. A színdarab a családon belüli lelki abúzus korántsem ritka jelenségére szeretné felhívni a figyelmet. Sajnos sokan tudják tapasztalatból, hogy egy mérgező szülő árnyékából nagyon nehéz kilépni. Többnyire rejtetten, generációkon átívelő, ismétlődő és pusztító mintázatról van szó. A bántalmazás felismerése azonban az első lépés a lánc megszakításához. Ebben próbál segíteni az előadás, melyben az Örkény István Színház társulatának nagyszerű művésze, Kerekes Éva és a néhány éve végzett, a Rossz versek című filmmel ismertté lett Nagy Katica játssza a főszerepet.

Az EXIT Generáció olyan nagyszerű művészekkel dolgozik együtt (a teljesség igénye nélkül), mint Adorjáni Bálint, Király Dániel, Takátsy Péter, Domokos Zsolt, Terhes Sándor, Pallagi Melitta, Martinkovics Máté vagy Varga Zoltán.

Előadásaiknak helyszínt a Radnóti Tesla Labor, a 6SZÍN és az RS9 Színház biztosít.

„Az élmény gyógyít”

Az előadásokra jegyek az EXIT Generáció oldalán érhetők el.

Támogatott tartalom.

Fejléckép: Jelenet a Scapin furfangjaiból (fotó: Éder Vera / EXIT Generáció)

Programkereső

Legolvasottabb

Színház

„Na, Kisdajka, gyerünk!” – kiállítás nyílt Dajka Margit életéből

A Kisdajka. Dajka Margit (1907-1986) pályaképe című tárlaton a színésznő gazdag, fordulatos és országokon átívelő életútja elevenedik meg fotókon, videókon, nyilatkozatokon és önvallomásokon keresztül.
Klasszikus

Az 1956-os forradalom zenéi

Akár a történelem kötötte össze őket október 23-a eseményeivel, akár a szerző akart ily módon emléket állítani a forradalomnak, sok zenemű létezik, mely mára elválaszthatatlanná vált 1956-tól. Egy csokorra valót gyűjtöttünk belőlük.
Színház

Átadták az eSzínház Fesztivál díjait

Október 20-án ünnepélyes keretek között adták át az ország első online térben rendezett színházi fesztiváljának szakmai és közönségdíjait a Radnóti Színházban, de kihirdették az Alapítvány a Magyar Színházakért 2020-as szakmai kitüntetéseit is.
Klasszikus

Kezdődik a Bartók Világverseny

Október 25. és 31. között rendezik meg a Zeneakadémián a Bartók Világversenyt. Az idei évben vonósnégyesek mérkőznek meg, a fordulókat élőben és online is követheti a közönség.
Színház

Alföldi Róbertet a Pinceszínházban faggatják

Trezor címmel beszélgetéssorozatot indít a Pinceszínház. Az új, havi rendszerességgel jelentkező sorozat első vendége Alföldi Róbert lesz.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Színház gyász

Elhunyt Venczel Vera

A Jászai Mari-díjas színművész idén márciusban töltötte be 75. életévét. Több mint ötven éven át volt a Vígszínház tagja, halálának hírét színháza tette közzé.
Színház ajánló

Új bemutatóval ünnepli Szakonyi Károlyt a Rózsavölgyi Szalon

Október 26-án, Szakonyi Károly 90. születésnapján mutatja be a Rózsavölgyi Szalon a drámaíró A hatodik napon című darabját, melyet Dicső Dániel rendező és Hárs Anna dramaturg bújtatott modern köntösbe.
Színház hír

Alföldi Róbertet a Pinceszínházban faggatják

Trezor címmel beszélgetéssorozatot indít a Pinceszínház. Az új, havi rendszerességgel jelentkező sorozat első vendége Alföldi Róbert lesz.
Színház ajánló

Alkoholba fojtott romantika a Pesti Színház színpadán

Yasmina Reza népszerű drámája, a Bella Figura látszólag egy kellemesen induló, titkos randevú története, a darabból azonban hiányzik az idill. A magyarországi ősbemutatót Török Ferenc rendezi, az előadás október 22-től látható a Pesti Színházban.
Színház hír

Átadták az eSzínház Fesztivál díjait

Október 20-án ünnepélyes keretek között adták át az ország első online térben rendezett színházi fesztiváljának szakmai és közönségdíjait a Radnóti Színházban, de kihirdették az Alapítvány a Magyar Színházakért 2020-as szakmai kitüntetéseit is.