Színház

EXIT Generáció – van kiút!

2021.09.29. 11:40
Ajánlom
Az EXIT Generáció egy a közelmúltban alakult, friss energiákat megmozgató, új színházi nyelven megszólaló, különleges látvány- és zenei világgal dolgozó, fiatal alkotókból szerveződő csapat, amely szeptember elején két erős és fontos bemutatóval tette le kézjegyét a független színházi szcénában, most pedig egy Molière vígjátékkal és egy, a családon belüli lelki abúzusról szóló drámával jelentkezik.

A társulat alapítói, Dénes Viktor és Farkas Ádám mindketten színészek és rendezők – nem mellesleg évek óta barátok. Fiatal alkotókként és ifjú felnőttekként úgy érzik, hogy mi, emberek, mindannyian eltévedtünk és valamiféle útvesztőbe kerültünk (ezért is használja a társulat szimbólumként a labirintust). Épp ezért előadásaikban a rádöbbenést, a ráeszmélést, a felébredést keresik és valamiféle kiutat szeretnének mutatni – természetesen színházi eszközök segítségével. Így választották az EXIT nevet is.

Az EXIT a felébredés, a jelen,
az EXIT kitörés,
az EXIT szabadság.

A Feljegyzések az egérlyukban – Mikó Csaba és a rendező, Farkas Ádám adaptációja Dosztojevszkij klasszikusából – a lélek labirintusának mélyére igyekszik ásni. A sértett ember lelkivilágát mutatja be aprólékosan, és kendőzetlenül beszél az emberi gyengeségről.

feljegyzesek8-112533.jpeg

Feljegyzések az egérlyukból (Fotó/Forrás: Éder Vera / EXIT Generáció)

A SEB, melyet Szophoklész Philoktétész című darabjából Hárs Anna írt mai színpadra, egy fiatalember útkeresését mutatja be egy gyűlöletek mentén kettétört világban.

Szeptember 30-án a 6SZÍN-ben láthatja először a közönség a Scapin furfangjait.

Molière egyik utolsó vígjátékát Dénes Viktor állítja színpadra, címszerepben a Radnóti Miklós Színház Junior Prima díjas színművészével, Pál Andrással.

A rendkívül lendületes és sziporkázó műben a nyelvi leleményen túl (melyet Karinthy Ferenc fordításában élvezhetünk) természetesen a helyzetkomikumnak is nagy szerepe van.

„Olyan lendületes, vígjátékot szerettem volna létrehozni, ahol a klasszikus commedia del ‘arté elemek ötvöződnek a hagyományos színjátszással. Ahol igazság, vicc és fizikai megvalósítás megfér egymás mellett” – mondja a rendező.

SEB1-112534.jpg

Dénes Viktor a SEB-ben (Fotó/Forrás: Éder Vera / EXIT Generáció)

Október 9-én ugyancsak a 6SZÍN ad otthont egy ősbemutatónak, amit az EXIT egyik állandó alkotótársa, Hárs Anna írt Madártávlat címmel. A színdarab a családon belüli lelki abúzus korántsem ritka jelenségére szeretné felhívni a figyelmet. Sajnos sokan tudják tapasztalatból, hogy egy mérgező szülő árnyékából nagyon nehéz kilépni. Többnyire rejtetten, generációkon átívelő, ismétlődő és pusztító mintázatról van szó. A bántalmazás felismerése azonban az első lépés a lánc megszakításához. Ebben próbál segíteni az előadás, melyben az Örkény István Színház társulatának nagyszerű művésze, Kerekes Éva és a néhány éve végzett, a Rossz versek című filmmel ismertté lett Nagy Katica játssza a főszerepet.

Az EXIT Generáció olyan nagyszerű művészekkel dolgozik együtt (a teljesség igénye nélkül), mint Adorjáni Bálint, Király Dániel, Takátsy Péter, Domokos Zsolt, Terhes Sándor, Pallagi Melitta, Martinkovics Máté vagy Varga Zoltán.

Előadásaiknak helyszínt a Radnóti Tesla Labor, a 6SZÍN és az RS9 Színház biztosít.

„Az élmény gyógyít”

Az előadásokra jegyek az EXIT Generáció oldalán érhetők el.

Támogatott tartalom.

Fejléckép: Jelenet a Scapin furfangjaiból (fotó: Éder Vera / EXIT Generáció)

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Zenés színház

Elhunyt Jürgen Flimm

A neves színházi és operarendezőt, a Salzburgi Ünnepi Játékok és a Berlini Állami Opera egykori vezetőjét február 4-én, életének nyolcvankettedik évében érte a halál.
Jazz/World

Beyoncé megdöntötte Solti György Grammy-rekordját

Az amerikai énekesnő immár harminckét díjjal büszkélkedhet, ezzel neki van a legtöbb Grammyje. A legjobb album díját Harry Styles kapta meg a Los Angeles-i ceremónián.
Vizuál

Dürertől Picassón át Damien Hirstig – A grafika történetének hatszáz évét öleli fel a bécsi Albertina három új kiállítása

Három kiállítását is a grafikának szenteli a bécsi Albertina: a Dürer.Munch.Miró című tárlat már látogatható, februárban nyílik az Andy Warhol bis Damien Hirst című kiállítás, márciusban pedig Picasso műveit mutatják be.
Plusz

„A jövő itt van és sose lesz vége!” – így született a legendás Mocskos idők című Európa Kiadó-dal

Az Európa Kiadó énekes-gitárosát, Menyhárt Jenőt kérdeztük arról, hogyan született az egyik leghíresebb daluk, amely A besúgó című sorozat főcímdalaként vált még népszerűbbé egy új generáció körében.
Klasszikus

44 formációból választották ki a legjobbakat a Weiner Leó Országos Kamarazene Versenyen

A megmérettetés január 30. és február 5. között zajlott a Zeneakadémia Weiner Kuratóriuma támogatásával és a Kamarazene Tanszék szervezésében, a legjobbakat három kategóriában díjazták.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Színház ajánló

Bécsig kell annak menni, aki színpadon akarja látni a Meseország mindenkié című mesekönyvet

Pille Tamás színművész miután többször próbálkozott sikertelenül magyarországi színházakban színre vinni a hazánkban komoly politikai purparlét kiváltó mesekötetet, végül egy magyar nyelven játszó bécsi teátrumban talált partnert a színrevitelhez.
Színház magazin

„Soha nem kellett méltatlan dolgot elvállalnom” – Moór Marianna 80 éves

Bakfisként 8750 kislány közül választották ki egy filmfőszerepre, amit több mint harminc filmes alakítás és száznál is több színházi bemutató követett. Moór Marianna életműve gazdag és teljes. A színésznő február 5-én tölti be a 80. életévét.
Színház magazin

„Mindig is nagyobb volt bennem a színház utáni alázat, mint az önmutogatásra való késztetés" – Sunyovszky Szilvia 75 éves

A Kossuth-díjas színésznő február 2-án ünnepli a 75. születésnapját. Noha a színészi pályát több, mint 30 éve diplomáciai és politikusi munkára váltotta, így is nyomot hagyott a hazai színházi és filmes életben.
Színház hír

A STEREO AKT kulturális műhelyt és közösségi teret nyit

A független alkotócsoport a VIII. kerületben talált otthonra. A jövőben alkotóműhelyként és befogadóhelyként is üzemelő STEREO Művház átalakítása még javában tart: az első ütem befejezéséhez közösségi támogatási kampányt indítottak. 
Színház ajánló

Menni kéne… – amire februárban beindulunk

Van, ahová a színészek, máshová a rendező, megint máshová az izgalmasnak ígérkező színházi nyelv csalogat be – legyen az dráma, thriller vagy olyan előadás, aminek a műfaja most még nem is tudható biztosan.