Színház

EXIT Generáció – van kiút!

2021.09.29. 11:40
Ajánlom
Az EXIT Generáció egy a közelmúltban alakult, friss energiákat megmozgató, új színházi nyelven megszólaló, különleges látvány- és zenei világgal dolgozó, fiatal alkotókból szerveződő csapat, amely szeptember elején két erős és fontos bemutatóval tette le kézjegyét a független színházi szcénában, most pedig egy Molière vígjátékkal és egy, a családon belüli lelki abúzusról szóló drámával jelentkezik.

A társulat alapítói, Dénes Viktor és Farkas Ádám mindketten színészek és rendezők – nem mellesleg évek óta barátok. Fiatal alkotókként és ifjú felnőttekként úgy érzik, hogy mi, emberek, mindannyian eltévedtünk és valamiféle útvesztőbe kerültünk (ezért is használja a társulat szimbólumként a labirintust). Épp ezért előadásaikban a rádöbbenést, a ráeszmélést, a felébredést keresik és valamiféle kiutat szeretnének mutatni – természetesen színházi eszközök segítségével. Így választották az EXIT nevet is.

Az EXIT a felébredés, a jelen,
az EXIT kitörés,
az EXIT szabadság.

A Feljegyzések az egérlyukban – Mikó Csaba és a rendező, Farkas Ádám adaptációja Dosztojevszkij klasszikusából – a lélek labirintusának mélyére igyekszik ásni. A sértett ember lelkivilágát mutatja be aprólékosan, és kendőzetlenül beszél az emberi gyengeségről.

feljegyzesek8-112533.jpeg

Feljegyzések az egérlyukból (Fotó/Forrás: Éder Vera / EXIT Generáció)

A SEB, melyet Szophoklész Philoktétész című darabjából Hárs Anna írt mai színpadra, egy fiatalember útkeresését mutatja be egy gyűlöletek mentén kettétört világban.

Szeptember 30-án a 6SZÍN-ben láthatja először a közönség a Scapin furfangjait.

Molière egyik utolsó vígjátékát Dénes Viktor állítja színpadra, címszerepben a Radnóti Miklós Színház Junior Prima díjas színművészével, Pál Andrással.

A rendkívül lendületes és sziporkázó műben a nyelvi leleményen túl (melyet Karinthy Ferenc fordításában élvezhetünk) természetesen a helyzetkomikumnak is nagy szerepe van.

„Olyan lendületes, vígjátékot szerettem volna létrehozni, ahol a klasszikus commedia del ‘arté elemek ötvöződnek a hagyományos színjátszással. Ahol igazság, vicc és fizikai megvalósítás megfér egymás mellett” – mondja a rendező.

SEB1-112534.jpg

Dénes Viktor a SEB-ben (Fotó/Forrás: Éder Vera / EXIT Generáció)

Október 9-én ugyancsak a 6SZÍN ad otthont egy ősbemutatónak, amit az EXIT egyik állandó alkotótársa, Hárs Anna írt Madártávlat címmel. A színdarab a családon belüli lelki abúzus korántsem ritka jelenségére szeretné felhívni a figyelmet. Sajnos sokan tudják tapasztalatból, hogy egy mérgező szülő árnyékából nagyon nehéz kilépni. Többnyire rejtetten, generációkon átívelő, ismétlődő és pusztító mintázatról van szó. A bántalmazás felismerése azonban az első lépés a lánc megszakításához. Ebben próbál segíteni az előadás, melyben az Örkény István Színház társulatának nagyszerű művésze, Kerekes Éva és a néhány éve végzett, a Rossz versek című filmmel ismertté lett Nagy Katica játssza a főszerepet.

Az EXIT Generáció olyan nagyszerű művészekkel dolgozik együtt (a teljesség igénye nélkül), mint Adorjáni Bálint, Király Dániel, Takátsy Péter, Domokos Zsolt, Terhes Sándor, Pallagi Melitta, Martinkovics Máté vagy Varga Zoltán.

Előadásaiknak helyszínt a Radnóti Tesla Labor, a 6SZÍN és az RS9 Színház biztosít.

„Az élmény gyógyít”

Az előadásokra jegyek az EXIT Generáció oldalán érhetők el.

Támogatott tartalom.

Fejléckép: Jelenet a Scapin furfangjaiból (fotó: Éder Vera / EXIT Generáció)

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Klasszikus

„Ha az ember idős, már sokkal szabadabb” – születésnapi interjú a 80 éves Vidovszky Lászlóval

Nemrég ünnepelte nyolcvanadik születésnapját, március 2-án pedig a Zeneakadémia is koncerttel köszönti Vidovszky László Kossuth-díjas zeneszerzőt. A jeles alkalom apropóján pályája indulásairól, zeneszerzői motivációiról és alapelveiről kérdeztük a komponistát.
Színház

Átadták a Kortárs Magyar Dráma-díjat: Pintér Béla és Horváth János Antal az idei kitüntetettek

A Radnóti Zsuzsa dramaturg alapította elismerést idén Pintér Béla érdemelte ki több évtizedes munkásságáért és színpadi szövegeiért. Különdíjat kapott Horváth János Antal, a Loupe Színházi Társulás alapítótagja.
Színház

Miért kell eljutni a tragédiáig? – Budaörsön rendezi meg a Hamletet Alföldi Róbert

Megtartották a h.ml.t. című előadás próbáját. Shakespeare drámáját április 20-án mutatják be a Budaörsi Latinovits Színházban, de a premiert még megelőzi egy nyílt próba márciusban, a Színházak Éjszakáján.
Klasszikus

„Egy álmom válik valóra” – interjú Mohai Bálint fagottművésszel

A Concerto Budapest szimfonikus zenekar március 3-i Mozart-napjának nyitókoncertjén csendül fel az örök érvényű mester Esz-dúr sinfonia concertantéja oboára, klarinétra, kürtre és fagottra (K. 297b). Ennek apropóján beszélgettünk az együttes szólamvezetőjével.
Zenés színház

Párkapcsolati dráma színes háttér előtt – A víg özvegy Zürichben

Az operettműfaj megújítójaként is emlegetett ausztrál rendező, Barrie Kosky ezúttal Lehár-műhöz nyúlt. Produkciójában ezúttal sem alkalmazott túl radikális eszközöket, már amennyiben nem tekintjük annak az emberi lélek mélységeit feltáró elemzést.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Színház hír

Erdélyben is bemutatkozik Székely Csaba tízparancsolat ihlette darabja

Székely Csaba 10 című drámáját Rusznyák Gábor állítja színpadra a székelyudvarhelyi Tomcsa Sándor Színházban. A tízparancsolat ihlette alkotás tíz magányos ember fokozatosan kibomló, egymást keresztező élettörténetét mutatja be.
Színház ajánló

Cseke Péter viszi színre a Játékszín magyarországi bemutatóját

Április 6-án Cseke Péter rendezésében, Hernádi Judit, Horváth Lili és Nagy Sándor főszereplésével mutatja be a Rém rendes vendég című komédiát a Játékszín.
Színház hír

Átadták a Kortárs Magyar Dráma-díjat: Pintér Béla és Horváth János Antal az idei kitüntetettek

A Radnóti Zsuzsa dramaturg alapította elismerést idén Pintér Béla érdemelte ki több évtizedes munkásságáért és színpadi szövegeiért. Különdíjat kapott Horváth János Antal, a Loupe Színházi Társulás alapítótagja.
Színház ajánló

Miért kell eljutni a tragédiáig? – Budaörsön rendezi meg a Hamletet Alföldi Róbert

Megtartották a h.ml.t. című előadás próbáját. Shakespeare drámáját április 20-án mutatják be a Budaörsi Latinovits Színházban, de a premiert még megelőzi egy nyílt próba márciusban, a Színházak Éjszakáján.
Színház ajánló

Krabat a Fekete Malomban – a német ifjúsági irodalom egyik legnépszerűbb művét mutatja be a Budapest Bábszínház

Otfried Preuβler filmen és színpadon is többször feldolgozott, klasszikus történetének vadonatúj színpadi változatát mutatja be a Budapest Bábszínház március 2-án Hegymegi Máté rendezésében.