Színház

„Ez egy régi-új hely” – akár hajóval is érkezhetünk a Margitszigeti Színház előadásaira

2021.06.03. 10:15
Ajánlom
Négy hónap alatt 40 nagyszínpadi előadás, 40 ingyenes gyerek és családi program, valamint irodalmi séták és kiállítások is várják az érdeklődőket a Margitszigeti Színházban. A június 3-án kezdődő programsorozat szervezőinek legfontosabb célkitűzése, hogy a korábbinál is gazdagabb tartalommal szolgálva valódi élményt nyújtsanak a nézők számára, valamint újból megteremtsék az élő művész-közönség találkozás varázsát.

„Itt az ideje annak, hogy újra együtt lehessünk” – mondta Bán Teodóra, a Margitszigeti Színház igazgatója, hozzátéve, hogy a Margitsziget szívében elhelyezkedő szabadtéri színpad a felújítás után tökéletesen alkalmas arra, hogy nagyobb volumenű daraboknak is bemutatkozási lehetőséget biztosítson, illetve a produkciók minél változatosabb műfajokban képviseltessék magukat.

Bár a korábbi években gyakran találkozhatott velük a közönség, az operettek ezúttal kimaradtak a repertoárból, a zenés színház kedvelői azonban így is megtalálhatják majd az érdeklődésüknek leginkább tetsző produkciókat, ugyanis a négy musical – a Puskás, Kabaré, Hegedűs a háztetőn, valamint a Nikola Tesla – mellett két opera, egy operagála és két táncelőadás is látható lesz.

A Puskás ráadásul rendhagyó programnak ígérkezik abból a szempontból, hogy a június 19-i előadásra jegyet váltó nézők a színház kivetítőjén élvezhetik majd a magyar-francia labdarúgó EB meccs közvetítését.

A színházi előadásokon túl a szervezők gondoltak a klasszikus és a könnyűzene kedvelőire is, az új fellépők mellett pedig találni visszatérőket is. A június 5-i koncert különlegessége, hogy a Nemzeti Filharmonikusok tizedik alkalommal játszik a Margitszigeti Színház színpadán, ezúttal pedig az együttes két világsztárral is kiegészül: Lucas és Arthur Jussen holland zongoravirtuózok is bemutatkoznak a magyar közönség előtt.

20210602_141633a-090734.jpg

A Magyar hősök, csaták, szerelmek című nyitógála próbája a Margitszigeten (Fotó/Forrás: Vass Antónia)

„A próbákon zajló munka kiteljesedhet a színpadon” – mondta Bán Teodóra, megerősítve a megnyitó előtti sajtóeseményen megszólaló a zenészek képviselőit, akik mindannyian egyetértettek abban, hogy zenekarok örömzenélni érkeznek és ünnepként élik meg a közönséggel való találkozást.

Izgalmas találkozás a Vígszínház és a Margitszigeti Színház együttműködése is, ugyanis bár a Rudolf Péter vezette intézmény idén fennállásának 125. évfordulóját ünnepli, még sosem képviseltette magát a szabadtérin. Most ez is megvalósul, a Kabarét hozzák el Kern András főszereplésével, aki szintén jubilál: 50 éve tagja a Szent István körúti teátrum társulatának.

Világsztárokból sem lesz hiány: a Jussen-fivérek mellett Hervé Korubi algír származású koreográfus a Natacha Atlas közreműködésével megvalósuló Odüsszeiával érkezik a Margitszigetre, míg augusztusban Szergej Polunyin ölti magára Raszputyin szerepét.

Szintén izgalmas programnak ígérkezik a Stanley Jordan Quartet előadása.

A programsorozatban megemlékeznek majd két ikonikus szerzőről is a Verdi 120 és Mozart 230 gála keretein belül, így idézve meg a 120, illetve 230 éve elhunyt mesterek szellemét. A Verdi-előadáson tiszteletét teszi Arturo Chacón Cruz tenor, Maria Grazia Schiavo szoprán és Kálmándy Mihály bariton is, a Mozart-est pedig a mindenki által jól ismert Amadeusra építve mutatja be a zeneszerző-óriást, a film egy-egy jelenetét, zenei részletét kiragadva a teljesebb élményért.

A nyarat egy nagyszabású gála nyitja június 3-án, a Magyar hősök, csaták és szerelmek címet viselő est a Nemzeti Táncszínház jóvoltából valósul meg. Zsuráfszky Zoltán rendezésében a táncosok mellett olyan nagyszerű szólisták lépnek majd színpadra, mint Keresztes Ildikó, Varga Miklós és Vadkerti Imre. A magyar néptánchagyományokra építő est különlegessége pedig, hogy bizonyos jelenetekben akár 80-100 táncos is látható lesz egyszerre a színpadon.

Kísérőprogramként a hétvégéken mesékkel, interaktív foglalkozásokkal várják a kicsiket, az irodalom rajongóit pedig közös sétára invitálják a szervezők a Margitszigetre.

Az előadásokra a szokásos 26-os buszjárat mellett ezúttal hajóval is érkezhetnek a nézők. A színházi járat (amely az előadás után visszafelé is szállít utasokat) BKK jeggyel és bérlettel vehető majd igénybe.

A Margitszigeti Színház pontos programjáról az alábbi oldal ad bővebb tájékoztatást.

Fejléckép: Margitszigeti Színház (fotó: Vass Antónia / Fidelio)

Margitszigeti Színház

Budapest reprezentatív nyári színháza a Margitszigeten a Margitszigeti Szabadtéri Színház.

Margitszigeti Színház Nkft. az 1938-ban megnyitott és azóta üzemelő épített, aréna jellegű nézőterű, színház üzemeltetője, melynek területén áll műemlék Víztorony-kilátó.

A nyári színház fontos és jelentős helyet tölt be a főváros életében, mint a gazdag zöld környezetben álló közösségi helyszín is, és mint a városban élő polgárok kedvelt szórakozóhelye, amely a hazai a és külföldi közönség kiszolgálásban egyaránt fontos kulturális központnak tekinthető.  

A patinás nyári színház 2013-ban jelentős felújítást követően immár 3000 fő néző fogadására alkalmas. A fedett nagyméretű technikailag jól felszerelt színpad a szcenírozott előadások, operák, operett, musicalek, balett és táncelőadások színpadra állításra kiváló.

A színház fő profilja elsősorban a nagyprodukciók bemutatása, a klasszikus zenei szimfonikus koncertek mellett a könnyűzenei események meghívása is. A produkciók létrehozása, bemutatása saját vállalkozásban történik, több esetben együttműködésben hazai színházakkal, mint például az MÁo és a NFZ -vel, valamint a nemzetközi színtérről meghívott külföldi művészek és társulatokkal.  Számos nagy bemutató, kiválóságok fellépe színesíti és gazdagítja a nyár közel négy hónapjában nyitott nyári színház minőségi és választékos kínálatát.

A színház célja a válogatással, hogy lehetőség szerint minden korosztály, kultúrát fogyasztó és színházba járó közönség megtalálja a kedvére való produkciót.

„Margitszigeti Színház - Mindenki színháza”

margitszigetiszinhaz.hu

Legnépszerűbb

Plusz

Van neve annak, ami vagyok – Székely Kriszta kiállása

A Katona József Színház rendezője, Székely Kriszta is felszólalt június 14-én, a homoszexualitást a pedofíliával összemosó törvény elleni tüntetésen.
Jazz/World

Elhunyt Winand Gábor zenész

Hosszan tartó betegség után, 57 éves korában elhunyt Winand Gábor fuvolán és zongorán is kiválóan játszó zenész, énekes, tanár és zeneszerző – tudatta Budapest Jazz Club.
Klasszikus

A magyar zenetanárnő, aki generációkat tanított meg szorongás nélkül hegedülni

Havas Kató a saját bőrén tapasztalta meg, milyen káros hatással van egy muzsikusra a szorongás, a megfelelési kényszer és a lámpaláz. Egy balatoni cigányprímás, egy amerikai találkozás és egy majdnem félbeszakadt karrier hatására dolgozta ki hegedűoktatási módszerét, amelynek központi jelszava volt a természetesség, a könnyedség és a belülről fakadó elegancia.
Tánc

Ismét élőben játszik a Recirquel Társulat

A Solus Amor című produkcióval nyitja meg kapuit június 25-én a Müpa Fesztivál Színháza. Nem ez lesz az egyetlen újcirkusz-produkció a színházteremben: a trilógia egy másik darabja, a My Land is színre kerül.
Vizuál

Akik az erdőkből merítettek erőt

A Pálosok című tárlat az egyetlen magyar alapítású és máig működő férfi szerzetesrend, a pálos rend történetéről ad áttekintést. Egyszerre szól a világi és egyházi társadalom valamennyi csoportjához, s nyit azok felé is, akik kevés, vagy semmilyen tudással nem rendelkeznek a pálos rendről.

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Színház ajánló

Ősbemutatóra készül Kern András és Hernádi Judit

Június 18-án mutatják be Bess Wohl Válaszfalak című drámáját a Városmajori Szabadtéri Színpadon. A Magyarországon eddig még nem játszott darab két idős ember történetén keresztül beszél a szeretet és elfogadás erejéről, miközben fellebbenti a fátylat a beteljesületlen álmokról és felszínre törő vágyakról.
Színház ajánló

Kétórányi Cseh Tamás a Városmajorban, megállás nélkül

Cseh Tamás a XX. század krónikásaként vonult be a magyar zenetörténelembe. Szellemének, alkotóerejének hiánya sokak számára máig érezhető. A művész után maradt űrt próbálja betölteni az a színfalak közé álmodott nagyszabású, szcenírozott előadás, amely az első hangjegytől az utolsó hangulatképig Cseh Tamást idézi meg: a Váróterem, Keresztes Tamás rendezésében.
Színház hír

A Globe Színház szerint minden Shakespeare-mű rassziszta

Úgy tűnik, hogy a rasszizmus elleni harc Shakespeare műveit is elérte, a Globe Színház ugyanis bejelentette, hogy „dekolonizálják” a szerző munkáit.
Színház hír

Rekordszámú pályázat érkezett a Pinceszínház igazgatói posztjára

A színház vezetésére összesen tizenöten pályáztak, ilyenre évtizedek óta nem volt példa – tudatta Takács Máriusz ferencvárosi képviselő a Facebook-oldalán.
Színház gyász

Elhunyt Nagy Zoltán színművész

Az Újszínház művészét 78 éves korában érte a halál.