Színház

Ez lehet a leghitelesebb Shakespeare-képmás

2021.03.22. 11:50
Ajánlom
Mindig is izgatta az embereket, hogyan nézett ki valójában Shakespeare, 400 év távlatából ezt aligha fogjuk megtudni. Most néhány kutató azt állítja, a képmás még a drámaíró életében készült, aki jóváhagyta a stratfordi Szentháromság-templomban látható büsztöt.

Jelenleg két meghatározó portrét ismertünk az angolok nagy drámaírójáról, de mindkettő Shakespeare halála után készült. Az egyik a First Folio címen emlegetett Shakespeare-összkiadás címlapján szerepel, és valószínűleg mindenki látta már:

William_Shakespeare_-_First_Folio_1623-101219.jpg

A First Folio címlapja Shakespeare arcképével (1623)

A másik a stratfordi Szentháromság-templomban álló büszt, amelynek vonásai talán kevésbé ismertek. Ez a kevésbé hízelgő templomi szobrot Shakespeare sírja felett helyezték el, és így néz ki:

bust01-101708.jpg

Shakespeare büsztje a stratfordi templomban

Természetesen számos korabeli vagy majdnem korabeli Shakespeare-portré maradt fenn a 17. századból, de ezek hitelessége megkérdőjelezhető. A leghíresebbről, az ún. Cobbe-portréról a művészettörténészek például állítják, hogy valószínűleg Sir Thomas Overbury udvari emberről készült, és nem Shakespeare-ről. Ha megkeressük Overbury portréit, nem is tűnik alaptalannak az állítás.

cobbe-overbury-100926.jpg

Balra az ún. Cobbe-portré, jobbra Sir Overbury képmása

Az egyetlen Shakespeare-arcképet, amely még a drámaíró életében készült, James Taylor festette 1610-ben (ez az ún. Chandos-portré), de 1988-ban kiderült róla, hogy az idők során jó néhány részletet módosítottak rajta

John Taylor: William Shakespeare

John Taylor: William Shakespeare (Fotó/Forrás: wikipedia)

A Guardian híradása szerint szerint kutatók most úgy vélik, a Stratford-upon-Avon-i büszt lehet a drámaíró leghitelesebb képmása. Eddig úgy gondolták, hogy azt Shakespeare 1616-ban bekövetkezett halála után néhány évvel készítették. Ez az a szobor, amelyen a 20. századi kritikus, John Dover Wilson szerint Shakespeare inkább „önelégült hentesnek” tűnik.

Monument-ht6-101315.jpg

Shakespeare büsztje a síremléknél, a stratfordi Szentháromság templomban

Lena Cowen Orlin professzor (Georgetown University) szerint a legújabb kutatások alátámasztják, hogy a szobrász ismerte modelljét. „Igen valószínű, hogy Shakespeare megrendelésére készült az emlékmű.” Dr. Paul Edmondson, a Shakespeare Birthplace Trust kutatóintézeti vezetője szerint a szobor megmutatja, Shakespeare milyen külsővel szeretett volna megmaradni közönsége emlékezetében.

A festett szoboralak lúdtollat és egy papírlapot tart a kezében. Eddig úgy vélték, hogy egy bizonyos Gerard Johnson nevű Jakab-korabeli mester alkotása, aki viszont kertdíszítő volt. Orlin szerint sokkal valószínűbb, hogy fivére, Nicholas Johnson sírkészítő műve, aki egyébként a Globe Színház közelében dolgozott.

Orlin rámutatott, hogy Nicholas Johnson egy évvel korábban hunyt el, mint modellje, ez pedig egyértelműen jelzi, hogy a drámaíró életében készült a szobor. Emellett szól az is, hogy a büsztön Shakespeare halálozási dátumát később vésték be.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

„Komoly lényét én nem tudtam nem szájtátva csodálni” – búcsú Tallér Zsófiától

Április 6-án, 50 éves korában elhunyt Tallér Zsófia Erkel- és Bartók-Pásztory-díjas zeneszerző, a Zeneakadémia és az SZFE oktatója. A kivételes művészről M. Tóth Géza Balázs Béla-díjas filmrendező emlékezett meg a Freeszfe Egyesület oldalán.
Vizuál

Mindig farmernadrágot viselt – Szomjas Györgyre emlékezett Gelencsér Gábor

Az április 7-én elhunyt filmrendező, Szomjas György művei is láthatók lesznek a Műcsarnok hamarosan megnyíló, filmesek fotóit bemutató tárlatán, ám készítőjük már nem lehet jelen a megnyitón. Gelencsér Gábor filmtörténész búcsúzott tőle a Műcsarnok oldalán.
Vizuál

Elhunyt Szomjas György

Megrendülten olvastuk a Magyar Filmművészek Szövetsége gyászhírét, miszerint 2021. április 7-én, 80 éves korában otthonában, szerettei körében elhunyt Szomjas György filmrendező. 
Zenés színház

A muzsika hangja szigorú valósága

Talán nem meglepő, hogy számos musicalhez hasonlóan a Broadway színpadáról vászonra álmodott, öt Oscar-díjjal jutalmazott és minden idők ötödik legjövedelmezőbb filmjeként számon tartott A muzsika hangját is valós események ihlették, arról viszont már kevés szó esik, hogy a szereplők olyannyira az életből csöppentek a képernyőre, illetve a színpadra, hogy a szerzők még a neveket sem változtatták meg.
Plusz

Elhunyt Fülöp herceg

Életének századik évében elhunyt Fülöp edinburghi herceg, a brit uralkodó, II. Erzsébet királynő férje – közölte pénteken a Buckingham-palota.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Színház szfe

Az SZFE szerint szabályt szegve zárhatták ki őket az Európai Színházi Iskolák és Akadémiák Uniójából

Az E:UTSE márciusban úgy határozott, hogy kizárja tagjai közül a Színház- és Filmművészeti Egyetemet. Döntésüket azzal indokolták, hogy a vezetőtestületben történt jelentős változások miatt az egyetem már nem tekinthető ugyanannak az intézménynek, melyet korábban felvettek. Az SZFE szerint a kizárás szabályellenes.
Színház hír

Stumpf István: Az SZFE ügye bizonyos értelemben baleset volt

A felsőoktatási modellváltás koordinációjáért felelős kormánybiztos is megszólalt a Színház- és Filmművészeti Egyetem körül kialakult helyzet kapcsán, egyfajta balesetnek titulálva a modellváltás körüli ellenállást. Stumpf István reményét fejezte ki aziránt is, hogy a többi modellváltó egyetemen ilyen nem fog előfordulni.
Színház ajánló

Pap Verával és Börcsök Enikővel látható a Pesti Színház nagy sikerű előadása

A Pesti Színház 2010-ben mutatta be Hadar Galron kortárs izraeli író drámáját, a Mikvét, amely tizenegy évvel a bemutató után április 24-én online lesz látható az eSzínház oldalán.
Színház hír

Kizárták az SZFE-t az Európai Színházi Iskolák és Akadémiák Uniójából

Az E:UTSA márciusi döntése mögött az ATV birtokába jutott dokumentum szerint az SZFE modellváltása, pontosabban a vezetőtestületben bekövetkezett jelentős változás áll.
Színház hír

Nem maradunk színházi fesztivál nélkül nyáron – júniusban jön a Kisvárdai Fesztivál

Három helyszínen, tizenöt versenyelőadással és öt versenyen kívüli produkcióval várja a nézőket a Magyar Színházak Kisvárdai Fesztiválja június 18. és 26. között. A határon túli magyar színházak seregszemléjének programját ezúttal is a fesztivál művészeti tanácsadója, Balogh Tibor dramaturg, kritikus állította össze.