Színház

Ez lehet a leghitelesebb Shakespeare-képmás

2021.03.22. 11:50
Ajánlom
Mindig is izgatta az embereket, hogyan nézett ki valójában Shakespeare, 400 év távlatából ezt aligha fogjuk megtudni. Most néhány kutató azt állítja, a képmás még a drámaíró életében készült, aki jóváhagyta a stratfordi Szentháromság-templomban látható büsztöt.

Jelenleg két meghatározó portrét ismertünk az angolok nagy drámaírójáról, de mindkettő Shakespeare halála után készült. Az egyik a First Folio címen emlegetett Shakespeare-összkiadás címlapján szerepel, és valószínűleg mindenki látta már:

William_Shakespeare_-_First_Folio_1623-101219.jpg

A First Folio címlapja Shakespeare arcképével (1623)

A másik a stratfordi Szentháromság-templomban álló büszt, amelynek vonásai talán kevésbé ismertek. Ez a kevésbé hízelgő templomi szobrot Shakespeare sírja felett helyezték el, és így néz ki:

bust01-101708.jpg

Shakespeare büsztje a stratfordi templomban

Természetesen számos korabeli vagy majdnem korabeli Shakespeare-portré maradt fenn a 17. századból, de ezek hitelessége megkérdőjelezhető. A leghíresebbről, az ún. Cobbe-portréról a művészettörténészek például állítják, hogy valószínűleg Sir Thomas Overbury udvari emberről készült, és nem Shakespeare-ről. Ha megkeressük Overbury portréit, nem is tűnik alaptalannak az állítás.

cobbe-overbury-100926.jpg

Balra az ún. Cobbe-portré, jobbra Sir Overbury képmása

Az egyetlen Shakespeare-arcképet, amely még a drámaíró életében készült, James Taylor festette 1610-ben (ez az ún. Chandos-portré), de 1988-ban kiderült róla, hogy az idők során jó néhány részletet módosítottak rajta

John Taylor: William Shakespeare

John Taylor: William Shakespeare (Fotó/Forrás: wikipedia)

A Guardian híradása szerint szerint kutatók most úgy vélik, a Stratford-upon-Avon-i büszt lehet a drámaíró leghitelesebb képmása. Eddig úgy gondolták, hogy azt Shakespeare 1616-ban bekövetkezett halála után néhány évvel készítették. Ez az a szobor, amelyen a 20. századi kritikus, John Dover Wilson szerint Shakespeare inkább „önelégült hentesnek” tűnik.

Monument-ht6-101315.jpg

Shakespeare büsztje a síremléknél, a stratfordi Szentháromság templomban

Lena Cowen Orlin professzor (Georgetown University) szerint a legújabb kutatások alátámasztják, hogy a szobrász ismerte modelljét. „Igen valószínű, hogy Shakespeare megrendelésére készült az emlékmű.” Dr. Paul Edmondson, a Shakespeare Birthplace Trust kutatóintézeti vezetője szerint a szobor megmutatja, Shakespeare milyen külsővel szeretett volna megmaradni közönsége emlékezetében.

A festett szoboralak lúdtollat és egy papírlapot tart a kezében. Eddig úgy vélték, hogy egy bizonyos Gerard Johnson nevű Jakab-korabeli mester alkotása, aki viszont kertdíszítő volt. Orlin szerint sokkal valószínűbb, hogy fivére, Nicholas Johnson sírkészítő műve, aki egyébként a Globe Színház közelében dolgozott.

Orlin rámutatott, hogy Nicholas Johnson egy évvel korábban hunyt el, mint modellje, ez pedig egyértelműen jelzi, hogy a drámaíró életében készült a szobor. Emellett szól az is, hogy a büsztön Shakespeare halálozási dátumát később vésték be.

Programkereső

Legolvasottabb

Klasszikus

Itt a bejelentés, amitől minden Mozart-rajongó kibukik

A koronavírus járvány okozta gazdasági nehézségek nem kímélték Ausztria egyik ismert cégét, a Salzburg Schokoladét sem, amely többek között a Mozart-golyókat is gyártja. A grödigi székhelyű vállalat hétfőn jelentett fizetésképtelenséget – írta meg a Napi.hu.
Vizuál

Rekordáron kelhet el Csontváry Titokzatos sziget című festménye

A magyar aukciók történetének legmagasabb kikiáltási áráról, 160 millió forintról indul december 19-én a Virág Judit Galéria karácsonyi árverésén Csontváry Kosztka Tivadar alkotása.
Színház

Egy hónapra beköltözött a nagymamájához, előadást készített róla – interjú Göndör Lászlóval

Beköltözött a nagymamájához, aki 97 éves. Az unoka 35, és rendszeresen álmodott azzal, hogy lekési kettejük találkozását. Göndör László azt mondja, ritkán elégedett valamivel, de ezzel igen: a Nagymamával álmodtam című, STAFÉTA-pályázatos előadás december 5-én, 6-án, 8-án és a jövő évben is látható a Trafóban.
Színház

Hamletként áll színpadra Vecsei H. Miklós

December 3-án mutatja be a Kolozsvári Állami Magyar Színház Shakespeare egyik legnépszerűbb királydrámáját, a Hamletet, melynek címszerepében Vecsei H. Miklós látható.
Színház

Hogy lehet jól szeretni? – beszélgetés Járó Zsuzsával

Szakonyi Károly a hetvenes években írt, A hatodik napon című drámáját az író kilencvenedik születésnapja tiszteletére mutatta be a Rózsavölgyi Szalon. Az anya halála után magára maradt apa születésnapjára gyűlik össze ritkán látott családja. A Terézt alakító Járó Zsuzsával beszélgettünk próbafolyamatról, az előadásról, szerepekről és kiállásokról.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Színház hír

„Isten kegyelméből vagyok, ami vagyok” – kötet jelent meg Venczel Veráról

November 30-án, a budaörsi PostArtban mutatták be Siklós Endre kötetét, A színpad örök játékosát, amely a közelmúltban elhunyt Jászai Mari-díjas, érdemes és kiváló művész Venczel Vera életébe és munkásságába enged betekintést. A családias hangulatú könyvbemutatón tisztelői és pályatársai emlékeztek a színésznőre.
Színház gyász

A Farkasréti Temetőben helyezik végső nyugalomra Csűrös Karolát

Búcsúztatása december 7-én lesz a temető Makovecz ravatalozójában – tudatta a Madách Színház.
Színház videó

Mi vagyunk a világot tartó oszlopok - Megjelent a Baltazár Színház első adventi filmje

Milyen a világ, amiben élünk, és milyennek kellene lennie? E két kérdést tette fel a Baltazár Színház új előadása, A világot tartó oszlopok készítésekor. Az előadáshoz kisfilmeket is készített a társulat, amelyeket az adventi időszak négy vasárnapján mutatnak be.
Színház interjú

Egy hónapra beköltözött a nagymamájához, előadást készített róla – interjú Göndör Lászlóval

Beköltözött a nagymamájához, aki 97 éves. Az unoka 35, és rendszeresen álmodott azzal, hogy lekési kettejük találkozását. Göndör László azt mondja, ritkán elégedett valamivel, de ezzel igen: a Nagymamával álmodtam című, STAFÉTA-pályázatos előadás december 5-én, 6-án, 8-án és a jövő évben is látható a Trafóban.
Színház ajánló

Hamletként áll színpadra Vecsei H. Miklós

December 3-án mutatja be a Kolozsvári Állami Magyar Színház Shakespeare egyik legnépszerűbb királydrámáját, a Hamletet, melynek címszerepében Vecsei H. Miklós látható.