Színház

Ez lehet a leghitelesebb Shakespeare-képmás

2021.03.22. 11:50
Ajánlom
Mindig is izgatta az embereket, hogyan nézett ki valójában Shakespeare, 400 év távlatából ezt aligha fogjuk megtudni. Most néhány kutató azt állítja, a képmás még a drámaíró életében készült, aki jóváhagyta a stratfordi Szentháromság-templomban látható büsztöt.

Jelenleg két meghatározó portrét ismertünk az angolok nagy drámaírójáról, de mindkettő Shakespeare halála után készült. Az egyik a First Folio címen emlegetett Shakespeare-összkiadás címlapján szerepel, és valószínűleg mindenki látta már:

William_Shakespeare_-_First_Folio_1623-101219.jpg

A First Folio címlapja Shakespeare arcképével (1623)

A másik a stratfordi Szentháromság-templomban álló büszt, amelynek vonásai talán kevésbé ismertek. Ez a kevésbé hízelgő templomi szobrot Shakespeare sírja felett helyezték el, és így néz ki:

bust01-101708.jpg

Shakespeare büsztje a stratfordi templomban

Természetesen számos korabeli vagy majdnem korabeli Shakespeare-portré maradt fenn a 17. századból, de ezek hitelessége megkérdőjelezhető. A leghíresebbről, az ún. Cobbe-portréról a művészettörténészek például állítják, hogy valószínűleg Sir Thomas Overbury udvari emberről készült, és nem Shakespeare-ről. Ha megkeressük Overbury portréit, nem is tűnik alaptalannak az állítás.

cobbe-overbury-100926.jpg

Balra az ún. Cobbe-portré, jobbra Sir Overbury képmása

Az egyetlen Shakespeare-arcképet, amely még a drámaíró életében készült, James Taylor festette 1610-ben (ez az ún. Chandos-portré), de 1988-ban kiderült róla, hogy az idők során jó néhány részletet módosítottak rajta

John Taylor: William Shakespeare

John Taylor: William Shakespeare (Fotó/Forrás: wikipedia)

A Guardian híradása szerint szerint kutatók most úgy vélik, a Stratford-upon-Avon-i büszt lehet a drámaíró leghitelesebb képmása. Eddig úgy gondolták, hogy azt Shakespeare 1616-ban bekövetkezett halála után néhány évvel készítették. Ez az a szobor, amelyen a 20. századi kritikus, John Dover Wilson szerint Shakespeare inkább „önelégült hentesnek” tűnik.

Monument-ht6-101315.jpg

Shakespeare büsztje a síremléknél, a stratfordi Szentháromság templomban

Lena Cowen Orlin professzor (Georgetown University) szerint a legújabb kutatások alátámasztják, hogy a szobrász ismerte modelljét. „Igen valószínű, hogy Shakespeare megrendelésére készült az emlékmű.” Dr. Paul Edmondson, a Shakespeare Birthplace Trust kutatóintézeti vezetője szerint a szobor megmutatja, Shakespeare milyen külsővel szeretett volna megmaradni közönsége emlékezetében.

A festett szoboralak lúdtollat és egy papírlapot tart a kezében. Eddig úgy vélték, hogy egy bizonyos Gerard Johnson nevű Jakab-korabeli mester alkotása, aki viszont kertdíszítő volt. Orlin szerint sokkal valószínűbb, hogy fivére, Nicholas Johnson sírkészítő műve, aki egyébként a Globe Színház közelében dolgozott.

Orlin rámutatott, hogy Nicholas Johnson egy évvel korábban hunyt el, mint modellje, ez pedig egyértelműen jelzi, hogy a drámaíró életében készült a szobor. Emellett szól az is, hogy a büsztön Shakespeare halálozási dátumát később vésték be.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Vizuál

Csák János: Demeter Szilárd hat intézményt összefogó közgyűjteményi központot vezet majd

Az M5 közszolgálati csatornának adott interjúban a kulturális és innovációs miniszter részletesebben is megindokolta, miért Demeter Szilárdot választotta a Magyar Nemzeti Múzeum élére, illetve bejelentette a Széchényi Ferenc Közgyűjteményi Központ létrejöttét.
Vizuál

Denis Villeneuve már a tökéletességet ostromolja – megnéztük a Dűne második részét

Az első fejezethez hasonlóan a Dűne: Második rész ugyancsak összművészeti remekmű lett, amelyben a szórakoztatás és a művészi koncepció varázslatos összhangba került. Denis Villeneue nagyeposza egy valódi audiovizuális orgia, amely minden alkotóelemében a tökéletességre törekszik.
Vizuál

Ingyenes művészettörténet kurzust indít a Képzőművészeti Egyetem középiskolásoknak

A tanfolyam márciusban indul, és május végéig folyamatosan be lehet kapcsolódni. A fiataloknak csupán regisztrálniuk szükséges a részvételhez.
Jazz/World

Omara Portuondo, a kubai Edith Piaf Budapesten is fellép búcsúturnéja során

A Buena Vista Social Club világhírű énekesnője október 6-án lép fel a Budapest Sportarénában, ahol a 93 éves előadó hosszú pályafutásának legismertebb dalai hangzanak el.
Klasszikus

Kér egy csésze Bachot?

Az Anima Musicae Kamarazenekar rendhagyó Bach-estre hívja az érdeklődőket az Óbudai Társaskörbe március 21-én, a mester 339. születésnapja alkalmából.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Színház ajánló

Cseke Péter viszi színre a Játékszín magyarországi bemutatóját

Április 6-án Cseke Péter rendezésében, Hernádi Judit, Horváth Lili és Nagy Sándor főszereplésével mutatja be a Rém rendes vendég című komédiát a Játékszín.
Színház hír

Átadták a Kortárs Magyar Dráma-díjat: Pintér Béla és Horváth János Antal az idei kitüntetettek

A Radnóti Zsuzsa dramaturg alapította elismerést idén Pintér Béla érdemelte ki több évtizedes munkásságáért és színpadi szövegeiért. Különdíjat kapott Horváth János Antal, a Loupe Színházi Társulás alapítótagja.
Színház ajánló

Miért kell eljutni a tragédiáig? – Budaörsön rendezi meg a Hamletet Alföldi Róbert

Megtartották a h.ml.t. című előadás próbáját. Shakespeare drámáját április 20-án mutatják be a Budaörsi Latinovits Színházban, de a premiert még megelőzi egy nyílt próba márciusban, a Színházak Éjszakáján.
Színház ajánló

Krabat a Fekete Malomban – a német ifjúsági irodalom egyik legnépszerűbb művét mutatja be a Budapest Bábszínház

Otfried Preuβler filmen és színpadon is többször feldolgozott, klasszikus történetének vadonatúj színpadi változatát mutatja be a Budapest Bábszínház március 2-án Hegymegi Máté rendezésében.
Színház ajánló

Különleges babaszínházi előadással várják a családokat a XV. kerületben

Március 2-án a Kikötő – Ifjúsági központban láthatja a közönség a KL Színház Izeg-mozog című babaszínházi előadását. A Fidelio „Ügy” elnevezésű kategóriájával díjazott Markó-Valentyik Anna egyszemélyes produkciójában varázslatos csecsemővilágot teremt.