Színház

Ez lehet a leghitelesebb Shakespeare-képmás

2021.03.22. 11:50
Ajánlom
Mindig is izgatta az embereket, hogyan nézett ki valójában Shakespeare, 400 év távlatából ezt aligha fogjuk megtudni. Most néhány kutató azt állítja, a képmás még a drámaíró életében készült, aki jóváhagyta a stratfordi Szentháromság-templomban látható büsztöt.

Jelenleg két meghatározó portrét ismertünk az angolok nagy drámaírójáról, de mindkettő Shakespeare halála után készült. Az egyik a First Folio címen emlegetett Shakespeare-összkiadás címlapján szerepel, és valószínűleg mindenki látta már:

William_Shakespeare_-_First_Folio_1623-101219.jpg

A First Folio címlapja Shakespeare arcképével (1623)

A másik a stratfordi Szentháromság-templomban álló büszt, amelynek vonásai talán kevésbé ismertek. Ez a kevésbé hízelgő templomi szobrot Shakespeare sírja felett helyezték el, és így néz ki:

bust01-101708.jpg

Shakespeare büsztje a stratfordi templomban

Természetesen számos korabeli vagy majdnem korabeli Shakespeare-portré maradt fenn a 17. századból, de ezek hitelessége megkérdőjelezhető. A leghíresebbről, az ún. Cobbe-portréról a művészettörténészek például állítják, hogy valószínűleg Sir Thomas Overbury udvari emberről készült, és nem Shakespeare-ről. Ha megkeressük Overbury portréit, nem is tűnik alaptalannak az állítás.

cobbe-overbury-100926.jpg

Balra az ún. Cobbe-portré, jobbra Sir Overbury képmása

Az egyetlen Shakespeare-arcképet, amely még a drámaíró életében készült, James Taylor festette 1610-ben (ez az ún. Chandos-portré), de 1988-ban kiderült róla, hogy az idők során jó néhány részletet módosítottak rajta

John Taylor: William Shakespeare

John Taylor: William Shakespeare (Fotó/Forrás: wikipedia)

A Guardian híradása szerint szerint kutatók most úgy vélik, a Stratford-upon-Avon-i büszt lehet a drámaíró leghitelesebb képmása. Eddig úgy gondolták, hogy azt Shakespeare 1616-ban bekövetkezett halála után néhány évvel készítették. Ez az a szobor, amelyen a 20. századi kritikus, John Dover Wilson szerint Shakespeare inkább „önelégült hentesnek” tűnik.

Monument-ht6-101315.jpg

Shakespeare büsztje a síremléknél, a stratfordi Szentháromság templomban

Lena Cowen Orlin professzor (Georgetown University) szerint a legújabb kutatások alátámasztják, hogy a szobrász ismerte modelljét. „Igen valószínű, hogy Shakespeare megrendelésére készült az emlékmű.” Dr. Paul Edmondson, a Shakespeare Birthplace Trust kutatóintézeti vezetője szerint a szobor megmutatja, Shakespeare milyen külsővel szeretett volna megmaradni közönsége emlékezetében.

A festett szoboralak lúdtollat és egy papírlapot tart a kezében. Eddig úgy vélték, hogy egy bizonyos Gerard Johnson nevű Jakab-korabeli mester alkotása, aki viszont kertdíszítő volt. Orlin szerint sokkal valószínűbb, hogy fivére, Nicholas Johnson sírkészítő műve, aki egyébként a Globe Színház közelében dolgozott.

Orlin rámutatott, hogy Nicholas Johnson egy évvel korábban hunyt el, mint modellje, ez pedig egyértelműen jelzi, hogy a drámaíró életében készült a szobor. Emellett szól az is, hogy a büsztön Shakespeare halálozási dátumát később vésték be.

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Zenés színház

Elhunyt Judith Halász Bécsben élő operaénekes

A művész tragikus hirtelenséggel hunyt el, halálhírét férje, Papocsi Róbert karmester adta hírül közösségi oldalán.
Vizuál

Ez után a magyar film után egy ideig nem lesz kedvünk „jóemberkedni”

Császi Ádám filmje egy tipikusan magyar társadalmi ügyről mesél úgy, hogy közben az egész nyugati világnak tart nem is annyira görbe tükröt.
Klasszikus

Dubóczky Gergely: Rajongok Ives elképesztően ötletgazdag szemléletéért

A kísérletező zeneszerző, Charles Ives két karmestert is foglalkoztató IV. szimfóniája először hangzik fel a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben. A mű második karmesterével, Dubóczky Gergellyel beszélgettünk.
Színház

Színházi esttel emlékeznek meg Morcsányi Gézáról a Radnótiban

Személyes vallomásokkal, legendás előadások és közös emlékek felidézésével elevenedik meg a januárban elhunyt Morcsányi Géza alakja március 26-án. Az emlékesten való részvétel díjtalan, de regisztrációköteles.
Vizuál

„Mindegyik képen megjelennek a hőseim” – Korniss Péter 55 éve tartó széki meséi

Korniss Péter Várfok Galériában látható legújabb, Hosszú úton című kiállítása az erdélyi községbe, Székre vezet, ahová a fotóművész ötvenöt éve hazajár. Nemcsak fényképezni, hanem együtt lenni a község lakóival, akik időközben a barátai lettek.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Színház hír

Tizenhárom bemutatót tervez a Kecskeméti Nemzeti Színház az új évadban

Amennyiben végre nem lesznek nehezítő körülmények, a kecskeméti teátrum a musicaltől a thrillerig, a kortárs balettől a koncertszínházig, a vígoperától a mesejátékon át a drámáig számos műfajban kínál új produkciókat a 2023-24-es évadban.
Színház kritika

Apagyilkosok játszótere

A Ki ölte meg az apámat című előadás a Jurányiban egészen különös módon nyúl a regényhez, amiből készült. Míg a regény talán nem más, mint egy fiú kétségbeesett küzdelme az apja emlékéért, a független produkció máshonnan indít és máshová is ér el.
Színház hír

Újabb akadály gördült Eszenyi Enikő budapesti visszatérése elé

Eszenyi Enikő február végén eltörte a csuklóját a Csodálatos vagy, Júlia! című előadás fotóspróbáján. Emiatt májusra kellett halasztani az előadás premierjét a Játékszínben, most pedig Pásztor Erzsi jelentette be, hogy visszaadja a szerepét.
Színház ajánló

Mucsi Zoltán Nyúl Bélaként bukik el az Átrium előadásában

A Móra Ferenc kisregényéből készült Fábri Zoltán-film színpadi adaptációjában Mucsi Zoltán játssza az ikonikussá vált történet főszereplőjét, Nyúl Bélát az Átrium színpadán. A Hannibál tanár úr már a maga idejében is erős politikai áthallással bírt.
Színház ajánló

Színházi esttel emlékeznek meg Morcsányi Gézáról a Radnótiban

Személyes vallomásokkal, legendás előadások és közös emlékek felidézésével elevenedik meg a januárban elhunyt Morcsányi Géza alakja március 26-án. Az emlékesten való részvétel díjtalan, de regisztrációköteles.