Színház

Ez várható a Katonában jövőre!

Évadot zárt a Katona – kilenc bemutatót terveznek 2020/21-re
2020.06.23. 16:55
Ajánlom
Bejelentették a 2020/21-es évad bemutatóit, a távozó színészeket és azt is, hogy Máté Gábor ismét megpályázza a színház igazgatói székét.

A június 22-i évadzáró társulati ülésen Máté Gábor elmondta: az évad sikereinél sajnos nyilvánvalóan emlékezetesebbek lesznek a nehézségek, amelyekkel a színháznak november óta szembe kellett néznie. A járvány mellett a politikai támadásokat és finanszírozási bizonytalanságokat említette. Előbbiek kapcsán több esetben sajtópert is indítottak. Kiemelte, hogy ezekben a nehéz időkben még inkább felértékelődik a társulati lét és összefogás jelentősége.

41-164503.jpg

Máté Gábor igazgató (Fotó/Forrás: Szokodi Bea)

Megköszönte azon társulati tagok munkáját, akik a karantén ideje alatt is folyamatosan azért dolgoztak, hogy hozzájáruljanak a járvány elleni védekezéshez, vagy részt vettek az online produkciók létrehozásában, elősegítve ezzel a közönséggel való virtuális kapcsolattartást.

A varroda és jelmeztár munkatársai védőmaszkokat gyártottak, Fullajtár Andrea ötlete alapján, szakértők bevonásával Vírusvideók címen készült közszolgálati sorozat,

Dankó István és Kocsis Gergely pedig az Index.hu-val és a Prompt Médiával együttműködve valósította meg a nagy nézettséget hozó Márki árulása című videósorozatot. Mindezeken túl a költészet napjára és Trianon 100. évfordulójára is készített online tartalmakat a színház. A Mitos21 nemzetközi színházi hálózat részeként részt vettek továbbá a stockholmi királyi színház Krízis és reflexiók című izgalmas kezdeményezésében is, mely a koronavírus-járvány „láthatatlan hőseiről” szóló videókkal mutatta be a járvány sokak számára ismeretlen aspektusait.

7-4-165549.jpg

Évadzáró (Fotó/Forrás: Szokodi Bea)

Személyi változások is várhatóak jövőre. Távozik a társulatból Dér Zsolt, Mészáros Blanka, Nagy Ervin és Nádor Lili, aki 25 éven át volt a színház művészeti titkára. Helyét Sütheő Márton veszi át. Ő korábban rendezőasszisztensként és a Kamra titkáraként dolgozott. Új tagként Tarnóczi Jakab rendező szerződik a Katonához.

Az igazgató bejelentette, hogy ismét beadja pályázatát a következő öt évre, mivel megbízatása 2021 januárjában lejár. 

A budapesti Katona József Színház társulata mindenekelőtt ismételten szeretné megköszönni nézőinek, hogy vissza nem váltott jegyeikkel, pénzbeli támogatásokkal és üzeneteikkel nem csak anyagilag, hanem lelkiekben is támogatták a színházat ebben a kihívásokkal teli időszakban!

Máté Gábor elmondta, hogy

a szokásosnál korábban, augusztus második felében, a Poppea megkoronázása előadással indul a következő évad.

Az, hogy akkor milyen egészségügyi előírások lesznek érvényesek, nagyban múlik az elkövetkező hetek fejleményein. Szeretnének a többi budapesti színházzal közös egészségügyi protokollt bevezetni, hogy a nézők egységes szabályok szerint látogathassák a színházakat. Az augusztus- szeptember-októberi műsorra júliustól lehet majd jegyeket váltani a weboldalon. A konkrét időpontot hamarosan ismertetik.

41-164501.jpg

A társulat (Fotó/Forrás: Szokodi Bea)

A 2020/21-es évad első két premierjét októberben tartják. Shakespeare Othelloját Székely Kriszta állítja színpadra a Katonában. A Kamrában pedig Máté Gábor rendezésében mutatják be Nick Payne Hát, ha van is, én még nem találtam meg c. művét. Az előadás a CAFe Budapest Kortárs Művészeti Fesztivál keretében jön létre, mint a Budapesti Fesztivál- és Turisztikai Központ és a Katona József Színház közös programja. Decemberben is két bemutatót láthat a közönség: az Euripidész, Aiszkhülosz és Szophoklész drámáiból összeállított Isten, haza, család… munkacímű előadást Tarnóczi Jakab viszi színre a Kamrában, ezzel párhuzamosan Shakespeare Lear királyát Zsámbéki Gábor rendezi a nagyszínpadon.

Az évad második fele a következőképpen alakul:

2020 márciusában először a Frankenstein munkacímű, Mary Shelley regénye alapján készülő darabot mutatják be Tárnoki Márk rendezésében a Kamrában. Tárnoki 2019-ben Ascher Tamás növendékeként szerzett diplomát az SZFE rendező szakán. Ezt követően Brian Friel Apák és fiúk című, Turgenyev regényéből adaptált művét Ascher Tamás viszi színre a nagyszínpadon. Április végén Heinrich von Kleist Pentheszileia című drámájának Mikó Csaba által készített változatát láthatják a nézők a Kamrában. Rendező: ismét Tarnóczi Jakab. A következő évad két utolsó premierjére májusban kerül majd sor. Ekkor pótolják az idénre tervezett Moszkva-Peking Transzszimfónia bemutatóját. Kárpáti Péter darabját Novák Eszter rendezi a nagyszínpadon, miközben Vinnai András és Dankó István szövegéből Magyar biblia címen készül előadás a Sufniban. Rendező: Dankó István.

17-164903.jpg

Bodnár Erika (Fotó/Forrás: Szokodi Bea)

Színházpedagógiai programjuk, a Behívó idén ősszel mutatja be Közügyeink című projektjét, amiben felnőttek vallanak a rendszerváltásról és azokról a társadalmi eseményekről, amik napjainkig alakították az életüket. A koronavírus miatt a következő évadra csúszik a You Perform fesztivál, amin a magyar fiatalok német, holland, francia fiatalokkal közösen fejezik ki Hamburgban, mit gondolnak az őket körülvevő világról.

A szintén idei évad végére tervezett Káli holtak bemutatója 2021 őszére csúszik át. Térey regényének színpadi változatát Dömötör András rendezi.

A hagyományoknak megfelelően átadták a belső művészeti elismeréseket. Az évadban nyújtott kiemelkedő teljesítményért járó Máthé Erzsi-díjat – amelyet Máthé Erzsi tizenhét éve alapított – Bodnár Erika vehette át. 

Az évad számokban

A 2019/20-as csonka évadban a színház három játszóhelyének 402 előadását összesen mintegy 68 ezer néző látta, az előadások idén átlagosan 107,3%-os nézettséggel mentek.

Az évadban legtöbbször, 124 alkalommal Tasnádi Bence lépett színpadra, őt 122 előadással Elek Ferenc követte. Pálmai Anna pedig 117 előadásban szerepelt idén.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Újabb nyílt levél az SZFE modellváltásáról szóló törvény kapcsán

Több mint hetven színész, rendező, színházi művész támogatta aláírásával a Színművészeti Egyetem modellváltását lehetővé tevő törvényt.
Színház

Megszavazta az Országgyűlés az SZFE modellváltását

Az Országgyűlés július 3-án döntött a Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes által benyújtott törvényjavaslatról.
Színház

Szabó Magda: Régimódi történet – online közvetítés

A Tasnádi Csaba által rendezett történet visszarepít a múltba, ahol hasonló problémákkal küzdöttek Szabó Magda hősei, mint a mostaniak, csak szebb ruhákban.
Vizuál

Dürer kora a Szépművészeti Múzeumban

A múzeum saját Grafikai Gyűjteményéből szemezgetett a kiállítás anyagának összeállításakor. Dürer munkái mellett a mester műhelyének tehetséges alkotóitól is láthatóak metszetek és rajzok a kamaratárlaton.
Klasszikus

Vasárnap kezdődik a 7. Budavári Bach-fesztivál

A Budavári Evangélikus Templomban rendezik meg július 5-17. között Magyarország első Bach-fesztiválját, kizárólag historikus, barokk hangszerek megszólalásával.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Színház hír

Bagossy László: „A rektorválasztás eredményének megkérdőjelezését visszautasítom”

A Színház- és Filmművészeti Egyetem Színházművészeti Intézetének vezetője közleményben reagált Vidnyánszky Attila az elmúlt időszakban megjelent nyilatkozataira.
Színház hír

Megszavazta az Országgyűlés az SZFE modellváltását

Az Országgyűlés július 3-án döntött a Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes által benyújtott törvényjavaslatról.
Színház hír

Újabb nyílt levél az SZFE modellváltásáról szóló törvény kapcsán

Több mint hetven színész, rendező, színházi művész támogatta aláírásával a Színművészeti Egyetem modellváltását lehetővé tevő törvényt.
Színház ajánló

Szabó Magda: Régimódi történet – online közvetítés

A Tasnádi Csaba által rendezett történet visszarepít a múltba, ahol hasonló problémákkal küzdöttek Szabó Magda hősei, mint a mostaniak, csak szebb ruhákban.
Színház ajánló

Gasztronómiai utazás Karinthy koponyája körül Zsámbékon

A Zsámbéki Nyári Színház sorozatában idén három rendhagyó gasztronómiai színházi este szerepel, rögtön az elsőn, most vasárnap, július 5-én Karinthy szövegeiből válogatott a rendező, Seres Tamás.