Színház

Ezeket az előadásokat ajánlja a Fidelio szeptemberre

2016.08.28. 09:03
Ajánlom
Zsótér Sándor miskolci rendezésének vendégjátéka, Szikszai Rémusz tatabányai Molière-előadása, Keresztes Tamás monodrámája, egy új rózsavölgyis bemutató és a Spinoza fesztiválja is szerepel kínálatunkban.

Fidelio Színházi Est: Mindent a kertbe!

szeptember 5. 19:00 Átrium Film-Színház

A Miskolci Nemzeti Színház előadása érkezik szeptemberben az Átriumba. Zsótér Sándor rendezésének főszerepében Rusznák András és Ullmann Mónika látható.

Hétköznapi, ismerős emberek, ismerős gondokkal, viszonylag normális erkölcsi érzékkel. Richard kutató vegyész, elfogadható fizetéssel, Jenny háztartásbeli. Nemrég költöztek a kertvárosba, ám az ezzel járó életmód meghaladja anyagi lehetőségeiket. A veszekedésekké fajuló beszélgetések állandó forrása a pénz hiánya. Egyszer aztán besétál az életükbe Mrs. Toothe, és vele ami addig elképzelhetetlen volt, mindaz természetessé válik: a hazug világ cinikus elfogadásává.

Ullmann Mónika és Rusznák András - Mindent a kertbe!

Ullmann Mónika és Rusznák András - Mindent a kertbe! (Fotó/Forrás: Éder Vera)

Tartuffe

szeptember 8. 19:00 Thália Színház

Molière örök érvényű komédiáját Parti Nagy Lajos varázsolta lendületesen maivá. A tatabányai Jászai Mari Színház vendégjátékát Szikszai Rémusz rendezte.

„A komédia az a látható forma, amivel a természet ruházott fel mindent, ami ésszerűtlen, azért, hogy meglássuk és ugyanakkor el is tudjuk kerülni ezt az ésszerűtlenséget” – írta a szerző a darab védelmében. Ugyanis támadták érte, betiltották, átíratták. És persze imádták és bemutatták azóta is megszámlálhatatlan alkalommal. Mert az ember lényege szerint nem változik. Az előadás főbb szerepeiben Crespo Rodrigo, Megyeri Zoltán és Major Melinda látható.

Crespo Rodrigo, Major Melinda - Tartuffe

Crespo Rodrigo, Major Melinda - Tartuffe (Fotó/Forrás: Városmajori Szabadtéri Színpad)

14. Spinoza Zsidó Fesztivál

szeptember 10–25. Spinoza

Drámák, zenés játékok, előadások, koncertek és filmvetítések várják az érdeklődőket szeptember 10. és 25. között a Dob utcai Spinozában.

Idén is több premierrel készülnek a szervezők, köztük egy Jávor Pálról, a humanista színművészről szóló zenés előadásra. Milyen volt a migránsok helyzete a zsidó Bibliában? – teszi fel a kérdést a fesztivál több programja, amelyek között koncerteket is találunk. Az összesen tizenhat eseményen mintegy hetvenhárom közreműködő lép fel, köztük Fodor Tamás, Gyabronka József, Makranczi Zalán, Szakcsi Lakatos Béla és Szinetár Dóra.

Spinoza

Spinoza

Mellékhatás

szeptember 16., 19., 20., 21. 19:30 Rózsavölgyi Szalon

A népszerű angol szerző, Lucy Prebble lebilincselően szórakoztató és elgondolkodtató drámája a tudományos objektivitást állítja szembe az emberi szív és agy rejtelmeivel. A Rózsavölgyi Szalon előadását Valló Péter rendezi.

A darab egy hétköznapinak induló egyszerű gyógyszerkísérletről szól, ahol egy új, depresszió elleni szert tesztelnek. A két fiatal kísérleti alany, Connie és Tristan között már az első napokban forrni kezd a levegő, de senki sem tudja, hogy ez valódi vonzalom-e, vagy csak az új szer mellékhatása. Az előadásban a szerelmeseket Sodró Eliza és Porogi Ádám alakítja, a vizsgálatot vezető pszichiáternőt Tóth Ildikó, míg a felügyelő orvost Lengyel Ferenc, akivel itt olvashatja interjúnkat.

Mi lenne, ha eltűnne a depresszió?

Kapcsolódó

Mi lenne, ha eltűnne a depresszió?

Közel harminc év után, a Mellékhatás című előadásban dolgozik újra együtt Valló Péter rendező és Lengyel Ferenc. A színművésszel a Rózsavölgyi Szalonban szeptember 16-tól látható előadás apropóján beszélgettünk.

Lengyel Ferenc, Tóth Ildikó, Sodró Eliza, Porogi Ádám - Mellékhatás

Lengyel Ferenc, Tóth Ildikó, Sodró Eliza, Porogi Ádám - Mellékhatás

Egy őrült naplója

szeptember 24., 26., 27., 28. 20:00 Jurányi Ház

Rögtön a bemutatását követően elhozta a szegedi Thealter Fesztivál kritikusdíját Bodó Viktor rendezése, ami Gogol „pétervári elbeszélésének” feldolgozása monodráma formájában.

Mi vagyunk őrültek, vagy a világ őrült meg körülöttünk? – erről is szól az 1834-ben játszódó történet, és a kérdés most, 2016-ban is ugyanolyan aktuális. A történet főszereplőjét, a szemünk láttára a realitásérzékét folyamatosan vesztő, vagy már eleve labilis valóságérzékelésű hivatalnokot Keresztes Tamás játssza. A darab új változatának szövegkönyve több fordítás és az eredeti orosz példány összevetésével készült.

Keresztes Tamás - Egy őrült naplója

Keresztes Tamás - Egy őrült naplója

Felkeltettük érdeklődését? Váltsa meg jegyét egyszerűen, a PORT.hu felületén!

Programkereső

Legolvasottabb

Klasszikus

„Nem hiszem, hogy Mozartnak könnyű volt” – interjú Pusker Júliával

Tehetségről, jelenről, jövőről beszélgettünk a fiatal hegedűművésszel. Sok éve ismerős világ számára a színpad, de az egészséges drukkot nem kell és nem is szabad kinőni. Mozart életét pedig nem tette könnyebbé, hogy csodagyerek volt. Pusker Júlia augusztus 4-én lép fel Balatonfüreden, a Klassz a pARTon fesztiválon.
Zenés színház

A férfi és a női lélek mélységei

Mester Viktória és Molnár Levente művészházaspár előadásában szcenírozott, vizuál-operakoncert formájában elevenedik meg Bartók Béla egyetlen operája, A kékszakállú herceg vára.
Vizuál

L. Simon László a Magyar Nemzeti Múzeum új főigazgatója

A korábbi kulturális államtitkár megbízatása öt évre szól.
Vizuál

A kortárs művészetről szól az augusztus Lovason

Augusztus első hétvégéjén harmadik alkalommal nyílt meg Lovason a Garten Balaton kortárs művészeti hetek, melynek célja, hogy bemutassa a kortárs képzőművészet és szobrászat legjelentősebb hazai alkotóit.
Vizuál

Négy díjat nyert Los Angelesben Szajki Péter filmje

New York után Los Angelesben is díjazták Szajki Péter Most van most című alkotását. A film a Los Angeles Film Awardson a legjobb elbeszélő nagyjátékfilm és a legjobb romantikus vígjáték kategóriájában nyert, míg Tompos Kátya a legjobb színésznő, Mohai Tamás pedig a legjobb férfi főszereplő különdíját díját vehette át.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Színház hír

A Kertész utcai Shaxpeare-mosó kapja a legjobb előadás kritikusdíját

Bodó Viktor rendezését 2019 szeptemberében mutatta be az Örkény Színház.
Színház hír

Nemzetbiztonságra hivatkozva vizsgálják az orosz színházi előadásokat

Vlagyimir Putyin elnök rendeletben adott utasítást az orosz állami színházakban játszott előadások vizsgálatára.
Színház ajánló

Ismét élőben játszik a STEREO AKT

Két, közönség előtt megtartott színházi bemutatóval jelentkezik augusztusban a STEREO AKT. Az Ex Katedra – tanmesék a ’90-es évekből már ismerős lehet a nézőknek, hiszen stream formájában már játszotta a társulat, a Kolónia – meneküléstörténetek viszont helyszínspecifikussága miatt csak most kerül majd színre.
Színház hír

Elindult a Kaszás Attila-díj közönségszavazása

Már lehet szavazni a Kaszás Attila-díj 2021. évi jelöltjeire: Fándly Csabára (Csiky Gergely Színház), Gulácsi Tamásra (Móricz Zsigmond Színház) és Rusznák Andrásra (Radnóti Miklós Színház). A www.kaszasattiladij.hu oldalon adhatók le a szavazatok egészen augusztus 20-án éjfélig.
Színház hír

A szórakoztatás szolgálatában – évadot hirdetett a József Attila Színház

Nyolc bemutatóval és állandó társulattal készül a következő évadra a József Attila színház, amely bár a többi teátrumhoz hasonlóan nehéz időszakon van túl, mégis bizakodva tekint a jövőbe.