Színház

Ezeket az előadásokat ajánlja a Fidelio szeptemberre

2016.08.28. 09:03
Ajánlom
Zsótér Sándor miskolci rendezésének vendégjátéka, Szikszai Rémusz tatabányai Molière-előadása, Keresztes Tamás monodrámája, egy új rózsavölgyis bemutató és a Spinoza fesztiválja is szerepel kínálatunkban.

Fidelio Színházi Est: Mindent a kertbe!

szeptember 5. 19:00 Átrium Film-Színház

A Miskolci Nemzeti Színház előadása érkezik szeptemberben az Átriumba. Zsótér Sándor rendezésének főszerepében Rusznák András és Ullmann Mónika látható.

Hétköznapi, ismerős emberek, ismerős gondokkal, viszonylag normális erkölcsi érzékkel. Richard kutató vegyész, elfogadható fizetéssel, Jenny háztartásbeli. Nemrég költöztek a kertvárosba, ám az ezzel járó életmód meghaladja anyagi lehetőségeiket. A veszekedésekké fajuló beszélgetések állandó forrása a pénz hiánya. Egyszer aztán besétál az életükbe Mrs. Toothe, és vele ami addig elképzelhetetlen volt, mindaz természetessé válik: a hazug világ cinikus elfogadásává.

Ullmann Mónika és Rusznák András - Mindent a kertbe!

Ullmann Mónika és Rusznák András - Mindent a kertbe! (Fotó/Forrás: Éder Vera)

Tartuffe

szeptember 8. 19:00 Thália Színház

Molière örök érvényű komédiáját Parti Nagy Lajos varázsolta lendületesen maivá. A tatabányai Jászai Mari Színház vendégjátékát Szikszai Rémusz rendezte.

„A komédia az a látható forma, amivel a természet ruházott fel mindent, ami ésszerűtlen, azért, hogy meglássuk és ugyanakkor el is tudjuk kerülni ezt az ésszerűtlenséget” – írta a szerző a darab védelmében. Ugyanis támadták érte, betiltották, átíratták. És persze imádták és bemutatták azóta is megszámlálhatatlan alkalommal. Mert az ember lényege szerint nem változik. Az előadás főbb szerepeiben Crespo Rodrigo, Megyeri Zoltán és Major Melinda látható.

Crespo Rodrigo, Major Melinda - Tartuffe

Crespo Rodrigo, Major Melinda - Tartuffe (Fotó/Forrás: Városmajori Szabadtéri Színpad)

14. Spinoza Zsidó Fesztivál

szeptember 10–25. Spinoza

Drámák, zenés játékok, előadások, koncertek és filmvetítések várják az érdeklődőket szeptember 10. és 25. között a Dob utcai Spinozában.

Idén is több premierrel készülnek a szervezők, köztük egy Jávor Pálról, a humanista színművészről szóló zenés előadásra. Milyen volt a migránsok helyzete a zsidó Bibliában? – teszi fel a kérdést a fesztivál több programja, amelyek között koncerteket is találunk. Az összesen tizenhat eseményen mintegy hetvenhárom közreműködő lép fel, köztük Fodor Tamás, Gyabronka József, Makranczi Zalán, Szakcsi Lakatos Béla és Szinetár Dóra.

Spinoza

Spinoza

Mellékhatás

szeptember 16., 19., 20., 21. 19:30 Rózsavölgyi Szalon

A népszerű angol szerző, Lucy Prebble lebilincselően szórakoztató és elgondolkodtató drámája a tudományos objektivitást állítja szembe az emberi szív és agy rejtelmeivel. A Rózsavölgyi Szalon előadását Valló Péter rendezi.

A darab egy hétköznapinak induló egyszerű gyógyszerkísérletről szól, ahol egy új, depresszió elleni szert tesztelnek. A két fiatal kísérleti alany, Connie és Tristan között már az első napokban forrni kezd a levegő, de senki sem tudja, hogy ez valódi vonzalom-e, vagy csak az új szer mellékhatása. Az előadásban a szerelmeseket Sodró Eliza és Porogi Ádám alakítja, a vizsgálatot vezető pszichiáternőt Tóth Ildikó, míg a felügyelő orvost Lengyel Ferenc, akivel itt olvashatja interjúnkat.

Mi lenne, ha eltűnne a depresszió?

Kapcsolódó

Mi lenne, ha eltűnne a depresszió?

Közel harminc év után, a Mellékhatás című előadásban dolgozik újra együtt Valló Péter rendező és Lengyel Ferenc. A színművésszel a Rózsavölgyi Szalonban szeptember 16-tól látható előadás apropóján beszélgettünk.

Lengyel Ferenc, Tóth Ildikó, Sodró Eliza, Porogi Ádám - Mellékhatás

Lengyel Ferenc, Tóth Ildikó, Sodró Eliza, Porogi Ádám - Mellékhatás

Egy őrült naplója

szeptember 24., 26., 27., 28. 20:00 Jurányi Ház

Rögtön a bemutatását követően elhozta a szegedi Thealter Fesztivál kritikusdíját Bodó Viktor rendezése, ami Gogol „pétervári elbeszélésének” feldolgozása monodráma formájában.

Mi vagyunk őrültek, vagy a világ őrült meg körülöttünk? – erről is szól az 1834-ben játszódó történet, és a kérdés most, 2016-ban is ugyanolyan aktuális. A történet főszereplőjét, a szemünk láttára a realitásérzékét folyamatosan vesztő, vagy már eleve labilis valóságérzékelésű hivatalnokot Keresztes Tamás játssza. A darab új változatának szövegkönyve több fordítás és az eredeti orosz példány összevetésével készült.

Keresztes Tamás - Egy őrült naplója

Keresztes Tamás - Egy őrült naplója

Felkeltettük érdeklődését? Váltsa meg jegyét egyszerűen, a PORT.hu felületén!

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Miranda Liu három órán át játszott a zenekarnak, míg megkapta a koncertmesteri széket

Tizenkilenc évesen vált a legfiatalabb hazai koncertmesterré, igaz, meg is dolgozott érte. Miranda Liu még mindig csak huszonkettő, de már kvartettalapító, most pedig egy új kamarazenei fesztivált szervez az ősz beköszöntekor. Ez lesz a New Millennium.
Könyv

Ernest Hemingway ritkán látott családi fotói

Felépítette saját mítoszát: síelt, horgászott, vadászott, bikaviadalokat látogatott, szenvedélyesen érdekelte a háború és fáradhatatlanul kereste a személyes boldogságot. A Nobel-díjas amerikai író, akinek tárgyilagos szikár stílusát sokan próbálják utánozni azóta is, 1899. július 21-én született.
Klasszikus

Amikor Maria João Pires másik zongoraversennyel készült, mint a zenekar

Ma ünnepli 75. születésnapját Maria João Pires, az egyik legjobb Mozart-játékos az elmúlt évtizedekből. Leghíresebb koncertfelvételével köszöntjük őt.
Vizuál

Aki pestiesítette a párizsi divatot

Egyszerű másoló, remek divatérzékű üzletasszony vagy tervezőzseni? Rotschild Klára szalonja a luxust jelentette a harmincastól a hetvenes évekig. Simonovics Ildikó mesélt arról, milyen kihívás összegyűjteni a még megmaradt ruhákat, dokumentumokat és kibogozni a valóságot a legendák és pletykák közül.
Klasszikus

Barokk randevú Gödöllőn

A barokk zenének ad otthont augusztusban a Gödöllői Királyi Kastély, ahol Bach egyik ritkán játszott világi kantátájának színpadi változata és Vivaldi a-moll kettősversenye is elhangzik.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Színház ajánló

Minden, amit tudni akartál Czukor Balázsról

Folytatódik az AlkalMáté Trupp legendás színházi sorozata, amelyben mindig más-más osztálytársukról vallanak az egykori Máté-Horvai-osztály tagjai. Ebben az évben Czukor Balázson a sor, az ő élete, pályája lesz az önfeltárás „témája” a Jurányi Házban.
Színház ajánló

Kulka, Bodrogi és Jakab Tamás a felújított Újszegedi Szabadtéri nyitóelőadásában

Molière Don Juanját láthatják a nézők július 19-21. között három alkalommal az új technikával újranyitó Újszegedi Szabadtéri Színpadon.
Színház ajánló

Karinthy kedvenc műfaja a Szentendrei Teátrum műsorán

Július 21-én a Ferenczy Múzeum udvarán Udvaros Dorottya, Kamarás Iván, Elek Ferenc és Hajdu Steve főszereplésével Karinthy legendás kabaréjeleneteiből készült felolvasószínház-előadást tartanak, Seres Tamás rendezésében.
Színház ajánló

Csákányi, Grecsó, Lackfi és a Sztalker Zsámbékon

Telt házzal mennek Zsámbékon a nyári színházi és felolvasószínházi előadások, amelyek a város több, emblematikus helyszínén várják a közönséget a Romtemplom és a Bázis vonzásában.
Színház hírek

Ők az évad legjobbjai a kritikusok szerint

A Színházi Kritikusok Céhe idén 40. alkalommal ismeri el az előző évad legkiemelkedőbb színházi teljesítményeit. A díjátadót szeptember 22-én tartják a Katonában.