Színház

Ezeket az előadásokat ajánlja a Fidelio szeptemberre

2016.08.28. 09:03
Ajánlom
Zsótér Sándor miskolci rendezésének vendégjátéka, Szikszai Rémusz tatabányai Molière-előadása, Keresztes Tamás monodrámája, egy új rózsavölgyis bemutató és a Spinoza fesztiválja is szerepel kínálatunkban.

Fidelio Színházi Est: Mindent a kertbe!

szeptember 5. 19:00 Átrium Film-Színház

A Miskolci Nemzeti Színház előadása érkezik szeptemberben az Átriumba. Zsótér Sándor rendezésének főszerepében Rusznák András és Ullmann Mónika látható.

Hétköznapi, ismerős emberek, ismerős gondokkal, viszonylag normális erkölcsi érzékkel. Richard kutató vegyész, elfogadható fizetéssel, Jenny háztartásbeli. Nemrég költöztek a kertvárosba, ám az ezzel járó életmód meghaladja anyagi lehetőségeiket. A veszekedésekké fajuló beszélgetések állandó forrása a pénz hiánya. Egyszer aztán besétál az életükbe Mrs. Toothe, és vele ami addig elképzelhetetlen volt, mindaz természetessé válik: a hazug világ cinikus elfogadásává.

Ullmann Mónika és Rusznák András - Mindent a kertbe!

Ullmann Mónika és Rusznák András - Mindent a kertbe! (Fotó/Forrás: Éder Vera)

Tartuffe

szeptember 8. 19:00 Thália Színház

Molière örök érvényű komédiáját Parti Nagy Lajos varázsolta lendületesen maivá. A tatabányai Jászai Mari Színház vendégjátékát Szikszai Rémusz rendezte.

„A komédia az a látható forma, amivel a természet ruházott fel mindent, ami ésszerűtlen, azért, hogy meglássuk és ugyanakkor el is tudjuk kerülni ezt az ésszerűtlenséget” – írta a szerző a darab védelmében. Ugyanis támadták érte, betiltották, átíratták. És persze imádták és bemutatták azóta is megszámlálhatatlan alkalommal. Mert az ember lényege szerint nem változik. Az előadás főbb szerepeiben Crespo Rodrigo, Megyeri Zoltán és Major Melinda látható.

Crespo Rodrigo, Major Melinda - Tartuffe

Crespo Rodrigo, Major Melinda - Tartuffe (Fotó/Forrás: Városmajori Szabadtéri Színpad)

14. Spinoza Zsidó Fesztivál

szeptember 10–25. Spinoza

Drámák, zenés játékok, előadások, koncertek és filmvetítések várják az érdeklődőket szeptember 10. és 25. között a Dob utcai Spinozában.

Idén is több premierrel készülnek a szervezők, köztük egy Jávor Pálról, a humanista színművészről szóló zenés előadásra. Milyen volt a migránsok helyzete a zsidó Bibliában? – teszi fel a kérdést a fesztivál több programja, amelyek között koncerteket is találunk. Az összesen tizenhat eseményen mintegy hetvenhárom közreműködő lép fel, köztük Fodor Tamás, Gyabronka József, Makranczi Zalán, Szakcsi Lakatos Béla és Szinetár Dóra.

Spinoza

Spinoza

Mellékhatás

szeptember 16., 19., 20., 21. 19:30 Rózsavölgyi Szalon

A népszerű angol szerző, Lucy Prebble lebilincselően szórakoztató és elgondolkodtató drámája a tudományos objektivitást állítja szembe az emberi szív és agy rejtelmeivel. A Rózsavölgyi Szalon előadását Valló Péter rendezi.

A darab egy hétköznapinak induló egyszerű gyógyszerkísérletről szól, ahol egy új, depresszió elleni szert tesztelnek. A két fiatal kísérleti alany, Connie és Tristan között már az első napokban forrni kezd a levegő, de senki sem tudja, hogy ez valódi vonzalom-e, vagy csak az új szer mellékhatása. Az előadásban a szerelmeseket Sodró Eliza és Porogi Ádám alakítja, a vizsgálatot vezető pszichiáternőt Tóth Ildikó, míg a felügyelő orvost Lengyel Ferenc, akivel itt olvashatja interjúnkat.

Mi lenne, ha eltűnne a depresszió?

Kapcsolódó

Mi lenne, ha eltűnne a depresszió?

Közel harminc év után, a Mellékhatás című előadásban dolgozik újra együtt Valló Péter rendező és Lengyel Ferenc. A színművésszel a Rózsavölgyi Szalonban szeptember 16-tól látható előadás apropóján beszélgettünk.

Lengyel Ferenc, Tóth Ildikó, Sodró Eliza, Porogi Ádám - Mellékhatás

Lengyel Ferenc, Tóth Ildikó, Sodró Eliza, Porogi Ádám - Mellékhatás

Egy őrült naplója

szeptember 24., 26., 27., 28. 20:00 Jurányi Ház

Rögtön a bemutatását követően elhozta a szegedi Thealter Fesztivál kritikusdíját Bodó Viktor rendezése, ami Gogol „pétervári elbeszélésének” feldolgozása monodráma formájában.

Mi vagyunk őrültek, vagy a világ őrült meg körülöttünk? – erről is szól az 1834-ben játszódó történet, és a kérdés most, 2016-ban is ugyanolyan aktuális. A történet főszereplőjét, a szemünk láttára a realitásérzékét folyamatosan vesztő, vagy már eleve labilis valóságérzékelésű hivatalnokot Keresztes Tamás játssza. A darab új változatának szövegkönyve több fordítás és az eredeti orosz példány összevetésével készült.

Keresztes Tamás - Egy őrült naplója

Keresztes Tamás - Egy őrült naplója

Felkeltettük érdeklődését? Váltsa meg jegyét egyszerűen, a PORT.hu felületén!

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Újabb nyílt levél az SZFE modellváltásáról szóló törvény kapcsán

Több mint hetven színész, rendező, színházi művész támogatta aláírásával a Színművészeti Egyetem modellváltását lehetővé tevő törvényt.
Színház

Megszavazta az Országgyűlés az SZFE modellváltását

Az Országgyűlés július 3-án döntött a Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes által benyújtott törvényjavaslatról.
Klasszikus

Vasárnap kezdődik a 7. Budavári Bach-fesztivál

A Budavári Evangélikus Templomban rendezik meg július 5-17. között Magyarország első Bach-fesztiválját, kizárólag historikus, barokk hangszerek megszólalásával.
Vizuál

Dürer kora a Szépművészeti Múzeumban

A múzeum saját Grafikai Gyűjteményéből szemezgetett a kiállítás anyagának összeállításakor. Dürer munkái mellett a mester műhelyének tehetséges alkotóitól is láthatóak metszetek és rajzok a kamaratárlaton.
Plusz

Élménydús esték a Városmajorban

A rövidített évad ellenére minden eddiginél tartalmasabb nyári színházi évadra készül a Városmajori Szabadtéri Színpad: tíz hét alatt közel ötven színházi előadás és program közül válogathat a közönség.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Színház hír

Bagossy László: „A rektorválasztás eredményének megkérdőjelezését visszautasítom”

A Színház- és Filmművészeti Egyetem Színházművészeti Intézetének vezetője közleményben reagált Vidnyánszky Attila az elmúlt időszakban megjelent nyilatkozataira.
Színház hír

Megszavazta az Országgyűlés az SZFE modellváltását

Az Országgyűlés július 3-án döntött a Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes által benyújtott törvényjavaslatról.
Színház hír

Újabb nyílt levél az SZFE modellváltásáról szóló törvény kapcsán

Több mint hetven színész, rendező, színházi művész támogatta aláírásával a Színművészeti Egyetem modellváltását lehetővé tevő törvényt.
Színház ajánló

Szabó Magda: Régimódi történet – online közvetítés

A Tasnádi Csaba által rendezett történet visszarepít a múltba, ahol hasonló problémákkal küzdöttek Szabó Magda hősei, mint a mostaniak, csak szebb ruhákban.
Színház ajánló

Gasztronómiai utazás Karinthy koponyája körül Zsámbékon

A Zsámbéki Nyári Színház sorozatában idén három rendhagyó gasztronómiai színházi este szerepel, rögtön az elsőn, most vasárnap, július 5-én Karinthy szövegeiből válogatott a rendező, Seres Tamás.