Színház

Ezer négyzetméterrel bővülhet a József Attila Színház

2023.02.22. 16:40
Ajánlom
Közbeszerzést írtak ki a Váci úti teátrum bővítésére és korszerűsítésére. A kiírás alapján 2026 májusára készülhet el az új épületrész, a tervek szerit a színház a munkálatok idején is működni fog.

Feltételekkel, de kiírták a közbeszerzést a József Attila Színház bővítésére – írja a HVG. A kiírást az Építészfórum szúrta ki az uniós közbeszerzési értesítőben. A tenderben nem szerepel becsült költség, de az kiderül, hogy egy pincéből, egy földszintből és plusz öt emeletből álló épületet alakítanak ki.

Az összes hasznos alapterület 5526 négyzetméter lesz, ami ezer négyzetméterrel több a jelenleginél.

A kiírásban három évben határozzák meg a munkálatok időtartamát.

Az engedélyes és kiviteli tervek készítői: az ArchiNEST Építész és Mérnökiroda Kft., az Art´O-Dom Első Otthonépítő Kft. és a Színház-Terv Kft., őket még 2021-ben választottak ki közbeszerzési eljárás során.

A tervek szerint a következő munkákat végzik el:

  • megemelik a színpad zsinórpadlását
  • kiépítik a jobb és bal oldali oldalszínpadot
  • burkolatot cserélnek a nézőtéren
  • korszerűsítik a karzatot és a páholyokat
  • akadálymentesítik és felújítják a kiszolgáló területeket (liftet építenek be átalakítják az irodákat, öltözőblokkokat, próbatermeket)
  • kiépítenek egy új, reprezentatív közösségi teret a munkatársak számára
  • korszerűsítik a teljes színháztechnikát (színpadgépészet, elektroakusztika és hatásvilágítás)

Az épület felújítására és bővítésére már 2005-ben tervpályázatot írtak ki rá, de végül a beérkezett tervek egyikét sem valósították meg. A színházban 2012 és 2017 között, több apró lépcsőben már történtek felújítások. Nemcsák Károly igazgatása alatt részben önerőből, részben  a Fővárosi Önkormányzat támogatásával elkészült a tetőfelületek hő- és vízszigetelése, kicserélték a nyílászárókat, megújult az előcsarnok és a homlokzatok hőszigetelést kaptak, a nézőtér és a színpad felújításának költsége azonban önerőből nem fért bele a felújítások sorába.

Forrás: Építészfórum, HVG

Fejléckép forrása: József Attila Színház

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Tánc

Abbahagyja a balettet, és búcsúzik a színpadtól Leblanc Gergely

A 31 éves balettművész az Operaház videójában beszélt arról, hogy elbúcsúzik a színpadtól, és a továbbiakban a háttérben fogja segíteni a Magyar Nemzeti Balett munkáját.
Könyv

Megmenekülhet Esterházy Péter egykori otthona

Alkotóházként születhet újjá a 2016-ban elhunyt Kossuth- és József Attila-díjas író egykori, rómaifürdői családi háza.
Színház

Mindig van egy hajnal a konyhában – beszélgetés Kovács Patríciával és Schmied Zoltánnal

Valódi érzelmi hullámvasutat kínál a nézőknek a Rózsavölgyi Szalon április közepén bemutatott, Bármit mondhatsz című előadása, amelyben egy negyvenes házaspár próbálja tisztázni sok-sok év alatt felgyülemlett sérelmeiket egy reggelbe nyúló beszélgetés során. A két főszereplővel, Kovács Patríciával és Schmied Zoltánnal beszélgettünk.
Klasszikus

Balázs Jánost, Harcsa Veronikát és Fischer Ivánt is elismerték az első alkalommal átadott Bartók Rádió Zenei Díjjal

A Bartók Rádió a tavalyi év kiemelkedő zenei teljesítményeinek elismeréseképpen először adta át díjait. A nagyszabású díjkiosztót a Bartók Rádió és a Duna május 25-én, az M5 kulturális csatorna május 26-án tűzi műsorra.
Klasszikus

Bach-estre készül Ránki Dezső és az Anima Musicae

A sűrű májusi koncertszezon igazi különlegességet tartogat még a hónap végére is: a Klukon Edit, Ránki Dezső és Ránki Fülöp által megálmodott Csönd-zsák koncertek 14. hangversenyén J. S. Bach négy zongoraversenye csendül fel az Anima Musicae Kamarazenekarral közösen.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Színház hír

Chaplin és Einstein barátságának történetéről szól a Rózsavölgyi Szalon augusztusban érkező bemutatója

Megtartották a Rózsavölgyi Szalon soron következő bemutatója, az Albert és Charlie olvasópróbáját Ujj Mészáros Károly rendező vezetésével. Az augusztusi bemutatóban színpadra lép Epres Attila, Pál András és Nagy Dóra.
Színház hír

Komédia, horror és romantikus musical is helyet kapott a Karinthy Színház új évadában

A Nemzetközi Történetmesélő Fesztivállal, az első Karinthy New Wave Festivallal júniusban, az új évadban pedig több bemutatóval várja a közönséget a Karinthy Színház.
Színház ajánló

Milyen hatással van hat ember életére egy váratlan terhesség? – új bemutató a 6SZÍN-ben

Csákvári Krisztián írta és rendezte a 6SZÍN legújabb bemutatóját, amely egy váratlan terhesség körül forog. A Kontraszt című előadás története egy fiatal felnőtt férfi útkereséséről szól a modern világ talajvesztett zűrzavarában.
Színház interjú

Mindig van egy hajnal a konyhában – beszélgetés Kovács Patríciával és Schmied Zoltánnal

Valódi érzelmi hullámvasutat kínál a nézőknek a Rózsavölgyi Szalon április közepén bemutatott, Bármit mondhatsz című előadása, amelyben egy negyvenes házaspár próbálja tisztázni sok-sok év alatt felgyülemlett sérelmeiket egy reggelbe nyúló beszélgetés során. A két főszereplővel, Kovács Patríciával és Schmied Zoltánnal beszélgettünk.
Színház interjú

A művészet szabaddá tesz – interjú Venyige Sándorral

Pest megye legnagyobb szabadtéri összművészeti fesztiválját kínálja Budapesttől mindössze 25 kilométerre a Mézesvölgyi Nyár. A fesztivál alapító-igazgatóját, Venyige Sándort kérdeztük az idei programokról.