Színház

Ezer négyzetméterrel bővülhet a József Attila Színház

2023.02.22. 16:40
Ajánlom
Közbeszerzést írtak ki a Váci úti teátrum bővítésére és korszerűsítésére. A kiírás alapján 2026 májusára készülhet el az új épületrész, a tervek szerit a színház a munkálatok idején is működni fog.

Feltételekkel, de kiírták a közbeszerzést a József Attila Színház bővítésére – írja a HVG. A kiírást az Építészfórum szúrta ki az uniós közbeszerzési értesítőben. A tenderben nem szerepel becsült költség, de az kiderül, hogy egy pincéből, egy földszintből és plusz öt emeletből álló épületet alakítanak ki.

Az összes hasznos alapterület 5526 négyzetméter lesz, ami ezer négyzetméterrel több a jelenleginél.

A kiírásban három évben határozzák meg a munkálatok időtartamát.

Az engedélyes és kiviteli tervek készítői: az ArchiNEST Építész és Mérnökiroda Kft., az Art´O-Dom Első Otthonépítő Kft. és a Színház-Terv Kft., őket még 2021-ben választottak ki közbeszerzési eljárás során.

A tervek szerint a következő munkákat végzik el:

  • megemelik a színpad zsinórpadlását
  • kiépítik a jobb és bal oldali oldalszínpadot
  • burkolatot cserélnek a nézőtéren
  • korszerűsítik a karzatot és a páholyokat
  • akadálymentesítik és felújítják a kiszolgáló területeket (liftet építenek be átalakítják az irodákat, öltözőblokkokat, próbatermeket)
  • kiépítenek egy új, reprezentatív közösségi teret a munkatársak számára
  • korszerűsítik a teljes színháztechnikát (színpadgépészet, elektroakusztika és hatásvilágítás)

Az épület felújítására és bővítésére már 2005-ben tervpályázatot írtak ki rá, de végül a beérkezett tervek egyikét sem valósították meg. A színházban 2012 és 2017 között, több apró lépcsőben már történtek felújítások. Nemcsák Károly igazgatása alatt részben önerőből, részben  a Fővárosi Önkormányzat támogatásával elkészült a tetőfelületek hő- és vízszigetelése, kicserélték a nyílászárókat, megújult az előcsarnok és a homlokzatok hőszigetelést kaptak, a nézőtér és a színpad felújításának költsége azonban önerőből nem fért bele a felújítások sorába.

Forrás: Építészfórum, HVG

Fejléckép forrása: József Attila Színház

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Zenés színház

Számos jelentkező pályázik a Magyar Állami Operaház főigazgatói posztjára

A Magyar Állami Operaház főigazgatói pályázatára március 28-ig lehet jelentkezni, a napokban megjelent hírek szerint több jelentkező, énekes, karmester és rendező is megméretteti magát.
Színház

Újabb akadály gördült Eszenyi Enikő budapesti visszatérése elé

Eszenyi Enikő február végén eltörte a csuklóját a Csodálatos vagy, Júlia! című előadás fotóspróbáján. Emiatt májusra kellett halasztani az előadás premierjét a Játékszínben, most pedig Pásztor Erzsi jelentette be, hogy visszaadja a szerepét.
Vizuál

Felszabadított női testek, tabuk nélkül

Saját testüket médiumként használva fogalmazták meg a női lét kérdéseit azok az művészek, akiknek munkáit a Liget Galéria „Lerántjuk a leplet” című kiállításán láthatjuk még április 6-ig.
Vizuál

Ha ezt a tekintetet látja, jobb, ha menekül

Ha nem is hallott még a Kubrick-nézésről, egész biztosan látta már valamelyik filmben az amerikai rendező védjegyévé vált megoldást, amely minden egyszerűsége ellenére vérfagyasztóan hatásos.
Klasszikus

Benjamin Appl, a bársonyos hangú dalkirály, akit muszáj hallani

Végtelen szín áramlik a hangjában, és szinte elviselhetetlenül megindító, ahogy énekel. Így vélekednek a nemzetközi kritikusok a német–brit lírai sztárbaritonról, Benjamin Applről.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Színház hír

Tizenhárom bemutatót tervez a Kecskeméti Nemzeti Színház az új évadban

Amennyiben végre nem lesznek nehezítő körülmények, a kecskeméti teátrum a musicaltől a thrillerig, a kortárs balettől a koncertszínházig, a vígoperától a mesejátékon át a drámáig számos műfajban kínál új produkciókat a 2023-24-es évadban.
Színház kritika

Apagyilkosok játszótere

A Ki ölte meg az apámat című előadás a Jurányiban egészen különös módon nyúl a regényhez, amiből készült. Míg a regény talán nem más, mint egy fiú kétségbeesett küzdelme az apja emlékéért, a független produkció máshonnan indít és máshová is ér el.
Színház hír

Újabb akadály gördült Eszenyi Enikő budapesti visszatérése elé

Eszenyi Enikő február végén eltörte a csuklóját a Csodálatos vagy, Júlia! című előadás fotóspróbáján. Emiatt májusra kellett halasztani az előadás premierjét a Játékszínben, most pedig Pásztor Erzsi jelentette be, hogy visszaadja a szerepét.
Színház ajánló

Mucsi Zoltán Nyúl Bélaként bukik el az Átrium előadásában

A Móra Ferenc kisregényéből készült Fábri Zoltán-film színpadi adaptációjában Mucsi Zoltán játssza az ikonikussá vált történet főszereplőjét, Nyúl Bélát az Átrium színpadán. A Hannibál tanár úr már a maga idejében is erős politikai áthallással bírt.
Színház ajánló

Színházi esttel emlékeznek meg Morcsányi Gézáról a Radnótiban

Személyes vallomásokkal, legendás előadások és közös emlékek felidézésével elevenedik meg a januárban elhunyt Morcsányi Géza alakja március 26-án. Az emlékesten való részvétel díjtalan, de regisztrációköteles.