Színház

„Ezt a szerepet jutalomjátékként fogjuk fel” – Interjú Szilágyi Tiborral és Szélyes Ferenccel

2019.12.23. 14:20
Ajánlom
2020. január 21-én Márai Sándor: A gyertyák csonkig égnek című darabját hozza el a Soproni Petőfi Színház a Pesti Vigadóba Pataki András rendezésében. A darabban Szilágyi Tibor és Szélyes Ferenc játssza a két főszereplőt, akik 42 év távlatából beszélgetnek egy éjjelen keresztül.

Miért különleges ez a Márai-adaptáció?

Szilágyi Tibor: Márai kisregénye egy nemzetközileg is nagyon komolyan jegyzett, sok nyelvre fordított regény. Többen írtak Magyarországon is a regényből színpadi adaptációt, de a miénk azért egyedülálló és maximálisan Márai-hű, mert ezt a változatot ő maga írta meg önkéntes emigrációjában. Annál nagyobb írói nagyságot nem tudunk elképzelni, amit Márai tett: a háromszáz oldalas, világhírűvé vált regényből készített negyven oldalas változatot.

Szélyes Ferenc:

Ma már nem divat a „jutalomjáték", de ezt a szerepet Tibor és én is úgy fogjuk fel, mint két idősödő színész jutalomjátéka.

Egy remekmű, amit élvezet játszani, hiszen a téma örök, és ma is kimondottan aktuális: a barátság, a szerelem, a hűség kérdése soha nem veszti el az aktualitását. Biztos vagyok benne, hogy a nézőtéren is ülnek olyan emberek, akik ezekkel a problémákkal küzdöttek, küszködnek, vagy át fogják élni őket; ezért érezzük mainak és tartalmasan szépnek ezt az előadást.

Mi történik a két főszereplő beszélgetése alatt?

SZT: A történet majd' 50 évvel ezelőtti eseményekről szól, egy katonai akadémián kialakult barátságról. Konrád szegény családból származik és jól tanul, a Tábornok gazdag családból származik és rosszul tanul. Ez a kapcsolat, az óriási társadalmi különbségek ellenére barátsággá alakul, de – mint ahogyan ez az életben is elő szokott fordulni – Konrád mutatja be az én eljövendő feleségemet, Krisztinát. Aki engem választ, de – idézem a művet – „(…) azért választott engem, mert te szegény voltál, és nem volt bátorságod hozzá, hogy szegényen élj vele". Ezt követően Konrád külföldre megy felejteni és azért is, mert a barátságot sem akarja meggyalázni.

Majd 42 év után beállít a régi házba, nem tudva, hogy a feleség már meghalt, és a Tábornokkal átbeszélnek egy éjszakát. Valóságos szellemi krimi bontakozik ki a beszélgetésből ebben a szűk órás előadáson.

atemaorok_Prokultura_Gyertyak_csonkig_egnek0206-141324.jpg

Szélyes Ferenc és Szilágyi Tibor (Fotó/Forrás: Pesti Vigadó)

Milyen az előadás fogadtatása Sopronban?

SZF: Már a sokadik előadás tapasztalatai alapján mondhatjuk, hogy minden alkalommal 120 embernek játsszuk, egy hely sincsen, a közönség pisszenés nélkül ül, majd lemegy a függöny, érezzük a döbbenetet, melyet néhány perces csend követ, végül óriási vastapsot kapunk. Úgy érzem, minden alkalommal sikerült Márait közvetítenünk, és közel hozni őt a nézőhöz.

Milyen érzelmek jelennek meg a darabban?

SZT: A megélt élettapasztalat, a barátságok mélysége, a felelősség és az emberi tartás, amivel Konrád félreáll, mert beleszeret barátja feleségébe. Majd az átbeszélt, döbbenetes éjszaka után egy kézfogással kibékülnek, Konrád lelkében zokogva megy ki, én is ott maradok zokogva, a gyertyák csonkig égtek, mert mi két gyertya vagyunk, és elmúlt az életünk.

Egy harmadik, nagyon titokzatos figura is megjelenik a darabban. Ki ő?

SZF: Az inas tanúja a mi gyerekkorunknak, barátságunknak, katonáskodásunknak és a szerelmi történetnek. A történet szerint a Tábornok tiszti szolgája, de ismer mindenkit a múltunkból – ő az, aki a legtöbbet tudja ennek a két embernek az életéről. Az előadás alatt be-bejön a szobába, felszolgál, véleményt mond, vagy éppen nem válaszol bizonyos kérdésekre. Az inas egy nagyon érdekes figura, mert mindent tud rólunk, talán többet is, mint mi magunkról. Mindezek által egy nagyon szép kabinetalakítás, Major Zsolt kollégánk remekel a szerepben.

Mennyire tud a darab objektív maradni?

SZT: Ez a darab tökéletesen világos képet ad arról, hogy a Tábornok és Konrád milyen nagyszerű emberek, és milyen érzelmek, indulatok, barátságmentő események mozgatják az eseményeket. Kár lenne elárulni mi, de komoly szellemi és fizikai akciók, történnek a találkozón, 42 év után, a két ember között – egészen a krimi szintjéig. Ha azt felfogja valaki, hogy ők még fiatalemberek voltak, most pedig az életük végén találkoznak újra… ez valami egészen fantasztikus.

SZF: Azért nagyszerű ez a dramatizálás, mert az első pillanattól, ahogyan bejövünk a színpadra, elindul egy párbaj, egy kardcsörte: tehát nincs bevezető, és a nézőnek nincs ideje felkészülni arra, hogy mi fog történni. Egyből indul a vita, és eközben kell megismerni az indíttatást.

A néző döbben meg a legjobban, hogy ennyi idő alatt kapott egy érthető, világos, tiszta előadást, mégis úgy megy ki a teremből, hogy rengeteg kérdőjel jelenik meg a fejében, és kíséri haza.

atemaorok_Prokultura_Gyertyak_csonkig_egnek0242002-141327.jpg

Szélyes Ferenc és Szilágyi Tibor (Fotó/Forrás: Pesti Vigadó)

Mennyire változik egy darab a bemutató előadástól a sokadik előadásig?

SZT: A valamire való dolgok természetesen változnak. A színházban az a fantasztikusan felemelően borzasztó, hogy ez a tökéletes elmúlás. Minden előadás arra az estére érvényes, nagyon sok tényezőtől függ, és biztos az is, hogy a partnerek rettenetesen befolyásolnak: Ferenc átalakít engem, és remélem, hogy én is átalakítom őt. Átalakítjuk egymást estéről estére.

SZF: A bemutatón izgul a színész, a rendező, de még a néző is. Én nagyon szeretem a bemutatókat, különleges hangulatuk miatt, mert az az első alkalom, ahol találkozok a közönséggel. Aztán telnek múlnak az előadások, és a sokadik előadás környékén már a játék kap egyfajta biztonságot: a színész megnyugszik, lecsillapodik, nem azon gondolkozik, hogy mit kell felelnie a rákövetkező kérdésére, hanem jobban oda tud figyelni a kollegákra; és a pillanatnyi reakciókra. A színház egy társasjáték, és Tibor egy remek társ ebben.

Játszottak-e már közösen korábban?

SZT: Egy előző produkcióban, amit szintén Pataki András rendezett, Ibsen: Ha mi holtak felébredünk című darabját játszottuk.

Azóta szakmai és privát barátsággá is alakult ez az együttműködés, aminek ez az előadás a csúcspontja.

Van személyes kötődésük a Pesti Vigadóhoz?

SZT: 40 évvel ezelőtt bemutatóra érkeztem ide, majd itt rendeztem először, és részt vettem rengeteg beszélgetésen. A '80-as években D.L. Coburn amerikai szerzőnek játszottuk a Kopogós Römi című darabját Mór Mariannal: tehát nagyon sokszor előfordultam a gyönyörű épületben, mert egy aktív színház működött korábban a kamarateremben; és nagyon jó dolog, hogy most föltámasztanak ilyen hagyományokat. A művészeteknek az a feladata, az irodalomtól a képzőművészeten át, a zenétől a színházig, hogy az égi mását mutassa meg valaminek egy olyan minőségű műben, mint a Márai Sándor alkotása.

Az interjút Nyírő Niki készítette.

Pesti Vigadó

A Pesti Vigadó minden korban a társasági élet központi helyszíneként működött.

Otthonául szolgált Strauss, Liszt, Erkel, Wagner, Bartók, Dohnányi koncertjeinek, a Pesti Műegylet által szervezett első hazai kiállításnak, az első népképviseleti országgyűlésnek ugyanúgy, mint Bleriot XI-es repülőgépe bemutatásának vagy az aktuális korszak legnépszerűbb báljainak.

2014 óta az épület fenntartását és üzemeltetését a Magyar Művészeti Akadémia, mint tulajdonos megbízásából a Pesti Vigadó Nonprofit Kft. biztosítja, amelynek célja továbbra is fenntartani, és megőrizni a közönség számára e kulturális sokféleséget és a magas művészeti színvonalat.

Az elmúlt években megvalósult rendezvények minősége és a látogatottsági adatok azt bizonyítják, hogy sikerült ismét a magyarországi kulturális és turisztikai életben korábban méltán elfoglalt pozíciójába visszahelyezni a Főváros szívében található Pesti Vigadót!

Legnépszerűbb

Jazz/World

10+1 magyar jazzlemez, amit hallanod kell idén

Összeszedtük az elmúlt hónapok legfontosabb megjelenéseit a magyar jazzben: Lukács Miklós, a Subtones, Dés András, a Modern Art Orchestra és Juhász Gábor, valamint egy külföldi csapat tisztelgése Bartók előtt – a Fidelio válogatásában.
Színház

Trokán Péter Székesfehérvárra szerződött - Évadnyitót tartott a Vörösmarty Színház

Az Ember tragédiája 2-vel kezdődik az új évad a Vörösmarty Színházban, ezt követően azonban bőven lesz alkalma az önfeledt szórakozásra a nézőknek a Boeing, Boeing, leszállás Párizsban című bohózat, a Mágnás Miska, vagy a Koccanás megtekintésével.
Zenés színház

Parkfoglaló gála Jonas Kaufmannal

Az Eiffel Műhelyház körüli hatalmas park ad otthont annak a nagyszabású gálaműsornak, amelyen az Opera művészei és napjaink legnépszerűbb tenorja, Jonas Kaufmann lépnek a közönség elé augusztus 19-én.
Zenés színház

„Ez az a szívdobbanás, ami bennünk is él”

Az idei gálán két testvér, két virtuóz zenész, a Jávorkai Brothers is lenyűgöző produkciókkal várja majd az Oroszlános Udvarba érkező közönséget. Jávorkai Sándor és Jávorkai Ádám - egy hegedűművész és egy gordonkaművész –-, akik számos más díj mellett 2009-ben Ausztriában az Év Művészei címet is elnyerték – a Budavári Palotakoncertek kapcsán az általuk megszólaltatott különleges hangszerek történetei mellett többek között az operettel kapcsolatos gondolataikat is megosztották velünk.
Színház

Augusztus 23-ig lehet szavazni a Kaszás Attila-díj jelöltjeire

Az idei három jelölt: Csankó Zoltán (Győri Nemzeti Színház), Földes Tamás (Budapesti Operettszínház) és Vlahovics Edit (szombathelyi Weöres Sándor Színház). A szavazatok a díj megújult honlapján adhatók le augusztus 23-án éjfélig.

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Színház ajánló

Csányi Sándor egyszemélyes vígjátéka augusztusban is a MOMKultban!

Augusztus 23-án és 29-én dupla Hogyan értsük félre a nőket? előadással várják a nézőket a MOMkultban, mindkét nap 17.00 és 20.00 órai kezdéssel is megtekinthető Csányi Sándor önálló estje.
Színház hír

Szeptemberben sem tartják meg a POSZT-ot

A szervezők közleménye szerint egy későbbi időpontban rendezik meg a 20. Pécsi Országos Színházi Találkozót.
Színház hír

Tizenegy naposra bővül idén a Vidor Fesztivál

A hagyományos Kossuth téri koncertek nélkül, de a megszokott színházi versenyprogrammal és utcai forgataggal rendezik meg az idén a nyíregyházi fesztivált augusztus 19. és 29. között.
Színház felhívás

Augusztus 23-ig lehet szavazni a Kaszás Attila-díj jelöltjeire

Az idei három jelölt: Csankó Zoltán (Győri Nemzeti Színház), Földes Tamás (Budapesti Operettszínház) és Vlahovics Edit (szombathelyi Weöres Sándor Színház). A szavazatok a díj megújult honlapján adhatók le augusztus 23-án éjfélig.
Színház hír

Trokán Péter Székesfehérvárra szerződött - Évadnyitót tartott a Vörösmarty Színház

Az Ember tragédiája 2-vel kezdődik az új évad a Vörösmarty Színházban, ezt követően azonban bőven lesz alkalma az önfeledt szórakozásra a nézőknek a Boeing, Boeing, leszállás Párizsban című bohózat, a Mágnás Miska, vagy a Koccanás megtekintésével.