Színház

Fagyihoz Shakespeare, fröccshöz barokk, lángoshoz kortárs tánc – meglepő fordulatok a Szentendrei Teátrum nyári műsorában

2022.06.02. 16:50
Ajánlom
A jól bejáratott hagyományokat meglepő fordulatokkal gazdagítja a Szentendrei Teátrum nyári fesztiválja. Lőrinczy György, a teátrum egy éve kinevezett igazgatója nem tévesztette szem elől tavalyi ígéreteit: különleges produkciókat tető alá hozni a teátrum égisze alatt, és kivinni a fesztivált Szentendre macskaköves utcáira, művészetet kínálva az ideérkező turistáknak.

De továbbra is érvényesek az elmúlt évben meghirdetett jelmondatok: minőség, sokszínűség, egyediség, összművészetiség, ám 2022-ben felsorakozik melléjük a megújulás is. Interjú Lőrinczy Györggyel.

Tűkön ülve várjuk a Szentendrei Teátrum nyári programját! Mit fogtok játszani?

A saját produkciókkal kezdem, kapcsolódva Karinthy Ferenc Dunakanyar egyfelvonásosához és a Szinesztéziához, tavalyi saját bemutatóinkhoz, melyeket most a Szabadtéri Színházak Fesztiválján játszunk, a Városmajorban. Ezek sikerén továbbmenve idén is létrehozunk két, egyedi előadást: a Bella-Karafiáth páros alkotta Macskadémont, egy nagyon vicces, de közben elgondolkodtató horror vígmusicalt, tele olyan betétszámokkal, melyek mind egy-egy zenei stílus paródiái. Valamint a Szeret, nem szeret szerelmi kavalkádot, amelyben klasszikus és kortárs szerzők jeleneteit játsszák végzős színészhallgatók. Az első felvonás, utcaszínház jelleggel, Szentendre hangulatos belvárosában adatik elő, a második felvonás pedig, már új nagyszínpadi helyünkön, a Városháza udvarán lesz látható, sok zenével. Mindkét darabra elképesztő társulatot hoztunk össze, csak pár nevet említve: Mester Viktória operaénekesnőtől kezdve, Nádasy Erikán és Peller Annán át Szemenyei Jánosig, Merzt Tiborig, Mátyássy Bencéig, Gergye Krisztiánig, végzős színészhallgatókig sok nagyszerű művész fog fellépni. A Macskadémon és a Szeret, nem szeret is csupa meglepő fordulat, könnyedség, zene, „csak itt-csak most” élmény lesz.

Mi lesz még az újdonság?

A programfolyamot augusztus elején három, egymásba kapcsolódó minifesztivállal dúsítjuk. Az elmúlt évadban született színpadi művek seregszemléjén, a Nyílt Fórumon több napon keresztül felolvasószínház és nyílt szakmai műhelymunka várja az érdeklődőket. Ezt váltja az Imre Zoltán Program, kortárs tánccal megtöltve a nagyszínpadunkat és az egész belvárost, több helyszínen.

Így előfordulhat, hogy a lángos eszegetése közben egy táncperformansz jön szembe a Dunakorzón.

Majd következik a Barokk udvarlás hétvégéje, mikoris az olasz, a német és az angol-francia régizene veszi birtokba Szentendrét, rímelve a város elbűvölő, barokk hangulatára. Péntek délutántól vasárnap estig három kisebb udvar köti majd össze a Dunapartot a Városházával. Ingyenes kamarakoncerteket hallgathatunk a DMH udvarában, a Szerb Egyházi Múzeum árnyas teraszán és a főtéri Új Műhely Galéria hangulatos kávézójában. A nagykoncertek a Városháza udvarán lesznek, egyik nap Pergolesi Úrhatnám szolgálóját láthatjuk – sőt, Novák Eszter rendező nyílt főpróbájába bele is lehet nézni az első barokk este -, a másik napokon ugyanitt Bach, és Purcell csodálatos művei csendülnek fel. 

282750866_5155085931251911_8481236478298228924_n-102052.jpg

Lőrinczy György, a Szentendrei Teátrum igazgatója (Fotó/Forrás: Schumy Csaba / Szentendrei Teátrum)

A Teátrum a vendégjátékokat klasszikus és kortárs repertoárra szokta felfűzni, hogy mindenki megtalálja a kedvére való műfajt. Jelenleg mit kínáltok annak, aki ezt keresi a műsorfüzetben?

Scapin furfangjait, Figaro házasságát, és nagy örömünkre a Nagyváradi Szigligeti Színház előadásában Molnár Ferenc Játék a kastélyban örökzöldjét. De ki ne hagyjak egy egészen fergeteges dolgot, az István, a király iskolába megy előadást, amiben gyerekek adnak elő részleteket az ikonikus rockoperából. Mindezek mellett a teljesség igénye nélkül: lesz Ray Cooney komédia, A feleség negyvennél kezdődik, a Fórum Színháztól, a Rózsavölgyi Szalonból a Két pápa Lukács Sándorral, Jordán Tamással és Molnár Piroskával, az Orlai Produkció Hárman a padon vendégjátéka Gálvölgyi Jánossal, Benedek Miklóssal és Egri Mártával. Szenes Hanna naplója, Hanna címmel, Bíró Eszter főszereplésével a Vajda Múzeum varázsos épületében. Továbbá jazz, Selmeczi György-operák, gyerekdarabok, koncertek, európai uniós workshop a művészet és az esélyegyenlőség jegyében. Képtelenség itt mindezt felsorolni.

Minőség, sokszínűség, egyediség, összművészetiség. Ez volt a 2021- es fesztivál szlogenje. Ezt vittétek tovább…

…és kiegészítettük a megújulással. Tető alá hozzuk a már említett két további saját produkciót, és felfrissítjük a régi szentendrei hagyományokat. Kivisszük a macskaköves utcákra a színházat, a zenét, a pezsgést, a művészetet.

Szerző: Welbach Lola

A Szentendrei Teátrum műsoráról bővebben itt tájékozódhat! >>>

Fejléckép: Lőrinczy György (forrás: Szentendrei Teátrum)

Támogatott tartalom.

Ősbemutatók és fesztiválok a Szentendrei Teátrum nyári kínálatában

Kapcsolódó

Ősbemutatók és fesztiválok a Szentendrei Teátrum nyári kínálatában

2022 nyarán, a Szentendrei Teátrum 53. évadában 22 produkciót láthatunk, mely a kísérőprogramokkal együtt, összesen 40 eseményt jelent. A kínálatban három saját produkció és öt koprodukció szerepel, amelyből kettő egyben ősbemutató is.

Szentendrei Teátrum

1969-ben színművészeti főiskolások ötlete nyomán Szentendre különleges atmoszférájú barokk főterén nyári színház született. A Szentendrei Teátrum több mint 50 éve ajándékozza meg felejthetetlen élményekkel a kultúra szerelmeseit. 2021 tavaszától Lőrinczy György igazgatja a színházat, hagyományait figyelembe véve, de mégis frissen, szem előtt tartva a mai közönség ízlését.

Számos összművészeti produkció mellett továbbra is a színházi és operabemutatók készülnek Szentendrére. Az új igazgató törekvései szerint egész évben várják majd a kultúra szerelmeseit a Teátrumba készülő produkciók.

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Könyv

Nem csak egy könyv a Budapest Nagyregény – Kiss Noémi a Lírástudók vendége

Huszonkét társával együtt ő is tagja a Budapest Nagyregény szerzőgárdájának, és elmesélte, miért érdekes számára Cinkota és a XVI. kerület, amelynek történetét ő írta meg. Kiss Noémi azt is elmondta, miért tartja nagy vívmánynak, hogy a vaskos kötet szerzőinek fele nő.
Színház

Egy vezető távozása és figyelmeztetés lett a következménye a Katonában egy színházjegy-akciónak

Két munkatársat figyelmeztetésben részesítettek, egy vezető beosztású dolgozó pedig elhagyja a színházat, miután kiderült, hogy DK-tagok kaphattak kedvezményes jegyeket.
Színház

Elhunyt Bajomi Nagy György, az Örkény Színház művésze

A Gábor Miklós- és Jászai Mari-díjas színművész 56 éves volt.
Vizuál

Ridley Scott filmjében Napóleon csak egy díszlet a saját életében

Hiába lett rendkívül látványos Ridley Scott Napóleonja, az európai történelem egyik legnagyobb hatású alakjáról végső soron csak egy sekélyes, koncepciótlan filmet sikerült rendeznie, amely ráadásul hemzseg a tárgyi tévedésektől.
Vizuál

A fekete arany és a fehér ördög – kritika a Megfojtott virágokról

Martin Scorsese egy három és fél órás krimi-drámával tért vissza, amelyben az amerikai történelem egy kevéssé ismert, sötét foltját mutatja be. Megfojtott virágok című filmjében a művészet klasszikus témáiról beszél, hogy megmutassa, mi is volna eredetileg a mozi célja.   

Ezt olvasta már?

Színház ajánló

Társadalmunk gyengeségeinek analízise – Máté Gábor rendezésében készül az Orlai Produkció új bemutatója

A Skorpió című előadás a közélet iránt érdeklődő, a színházban a társadalmi kérdések boncolgatását és a szarkasztikus humort kedvelő nézők számára lehet izgalmas választás.
Színház hír

Egy vezető távozása és figyelmeztetés lett a következménye a Katonában egy színházjegy-akciónak

Két munkatársat figyelmeztetésben részesítettek, egy vezető beosztású dolgozó pedig elhagyja a színházat, miután kiderült, hogy DK-tagok kaphattak kedvezményes jegyeket.
Színház gyász

Elhunyt Bajomi Nagy György, az Örkény Színház művésze

A Gábor Miklós- és Jászai Mari-díjas színművész 56 éves volt.
Színház ajánló

Básti Julit fia rendezi a Centrál Színház új bemutatójában

December 8-án a színház első premierjének újrahangszerelt bemutatásával ünnepli 20. évfordulóját a budapesti Centrál Színház. A Fekete Péter című magyar klasszikus címszerepét akkor is és most is Magyar Attila alakítja.
Színház hír

Kaposváron rendezik meg jövőre az Országos Színházi Találkozót

A kaposvári Csiky Gergely Színház ad otthont 2024. június 10. és június 16. között az Országos Színházi Találkozónak.