Színház

Fagyihoz Shakespeare, fröccshöz barokk, lángoshoz kortárs tánc – meglepő fordulatok a Szentendrei Teátrum nyári műsorában

2022.06.02. 16:50
Ajánlom
A jól bejáratott hagyományokat meglepő fordulatokkal gazdagítja a Szentendrei Teátrum nyári fesztiválja. Lőrinczy György, a teátrum egy éve kinevezett igazgatója nem tévesztette szem elől tavalyi ígéreteit: különleges produkciókat tető alá hozni a teátrum égisze alatt, és kivinni a fesztivált Szentendre macskaköves utcáira, művészetet kínálva az ideérkező turistáknak.

De továbbra is érvényesek az elmúlt évben meghirdetett jelmondatok: minőség, sokszínűség, egyediség, összművészetiség, ám 2022-ben felsorakozik melléjük a megújulás is. Interjú Lőrinczy Györggyel.

Tűkön ülve várjuk a Szentendrei Teátrum nyári programját! Mit fogtok játszani?

A saját produkciókkal kezdem, kapcsolódva Karinthy Ferenc Dunakanyar egyfelvonásosához és a Szinesztéziához, tavalyi saját bemutatóinkhoz, melyeket most a Szabadtéri Színházak Fesztiválján játszunk, a Városmajorban. Ezek sikerén továbbmenve idén is létrehozunk két, egyedi előadást: a Bella-Karafiáth páros alkotta Macskadémont, egy nagyon vicces, de közben elgondolkodtató horror vígmusicalt, tele olyan betétszámokkal, melyek mind egy-egy zenei stílus paródiái. Valamint a Szeret, nem szeret szerelmi kavalkádot, amelyben klasszikus és kortárs szerzők jeleneteit játsszák végzős színészhallgatók. Az első felvonás, utcaszínház jelleggel, Szentendre hangulatos belvárosában adatik elő, a második felvonás pedig, már új nagyszínpadi helyünkön, a Városháza udvarán lesz látható, sok zenével. Mindkét darabra elképesztő társulatot hoztunk össze, csak pár nevet említve: Mester Viktória operaénekesnőtől kezdve, Nádasy Erikán és Peller Annán át Szemenyei Jánosig, Merzt Tiborig, Mátyássy Bencéig, Gergye Krisztiánig, végzős színészhallgatókig sok nagyszerű művész fog fellépni. A Macskadémon és a Szeret, nem szeret is csupa meglepő fordulat, könnyedség, zene, „csak itt-csak most” élmény lesz.

Mi lesz még az újdonság?

A programfolyamot augusztus elején három, egymásba kapcsolódó minifesztivállal dúsítjuk. Az elmúlt évadban született színpadi művek seregszemléjén, a Nyílt Fórumon több napon keresztül felolvasószínház és nyílt szakmai műhelymunka várja az érdeklődőket. Ezt váltja az Imre Zoltán Program, kortárs tánccal megtöltve a nagyszínpadunkat és az egész belvárost, több helyszínen.

Így előfordulhat, hogy a lángos eszegetése közben egy táncperformansz jön szembe a Dunakorzón.

Majd következik a Barokk udvarlás hétvégéje, mikoris az olasz, a német és az angol-francia régizene veszi birtokba Szentendrét, rímelve a város elbűvölő, barokk hangulatára. Péntek délutántól vasárnap estig három kisebb udvar köti majd össze a Dunapartot a Városházával. Ingyenes kamarakoncerteket hallgathatunk a DMH udvarában, a Szerb Egyházi Múzeum árnyas teraszán és a főtéri Új Műhely Galéria hangulatos kávézójában. A nagykoncertek a Városháza udvarán lesznek, egyik nap Pergolesi Úrhatnám szolgálóját láthatjuk – sőt, Novák Eszter rendező nyílt főpróbájába bele is lehet nézni az első barokk este -, a másik napokon ugyanitt Bach, és Purcell csodálatos művei csendülnek fel. 

282750866_5155085931251911_8481236478298228924_n-102052.jpg

Lőrinczy György, a Szentendrei Teátrum igazgatója (Fotó/Forrás: Schumy Csaba / Szentendrei Teátrum)

A Teátrum a vendégjátékokat klasszikus és kortárs repertoárra szokta felfűzni, hogy mindenki megtalálja a kedvére való műfajt. Jelenleg mit kínáltok annak, aki ezt keresi a műsorfüzetben?

Scapin furfangjait, Figaro házasságát, és nagy örömünkre a Nagyváradi Szigligeti Színház előadásában Molnár Ferenc Játék a kastélyban örökzöldjét. De ki ne hagyjak egy egészen fergeteges dolgot, az István, a király iskolába megy előadást, amiben gyerekek adnak elő részleteket az ikonikus rockoperából. Mindezek mellett a teljesség igénye nélkül: lesz Ray Cooney komédia, A feleség negyvennél kezdődik, a Fórum Színháztól, a Rózsavölgyi Szalonból a Két pápa Lukács Sándorral, Jordán Tamással és Molnár Piroskával, az Orlai Produkció Hárman a padon vendégjátéka Gálvölgyi Jánossal, Benedek Miklóssal és Egri Mártával. Szenes Hanna naplója, Hanna címmel, Bíró Eszter főszereplésével a Vajda Múzeum varázsos épületében. Továbbá jazz, Selmeczi György-operák, gyerekdarabok, koncertek, európai uniós workshop a művészet és az esélyegyenlőség jegyében. Képtelenség itt mindezt felsorolni.

Minőség, sokszínűség, egyediség, összművészetiség. Ez volt a 2021- es fesztivál szlogenje. Ezt vittétek tovább…

…és kiegészítettük a megújulással. Tető alá hozzuk a már említett két további saját produkciót, és felfrissítjük a régi szentendrei hagyományokat. Kivisszük a macskaköves utcákra a színházat, a zenét, a pezsgést, a művészetet.

Szerző: Welbach Lola

A Szentendrei Teátrum műsoráról bővebben itt tájékozódhat! >>>

Fejléckép: Lőrinczy György (forrás: Szentendrei Teátrum)

Támogatott tartalom.

Ősbemutatók és fesztiválok a Szentendrei Teátrum nyári kínálatában

Kapcsolódó

Ősbemutatók és fesztiválok a Szentendrei Teátrum nyári kínálatában

2022 nyarán, a Szentendrei Teátrum 53. évadában 22 produkciót láthatunk, mely a kísérőprogramokkal együtt, összesen 40 eseményt jelent. A kínálatban három saját produkció és öt koprodukció szerepel, amelyből kettő egyben ősbemutató is.

Szentendrei Teátrum

1969-ben színművészeti főiskolások ötlete nyomán Szentendre különleges atmoszférájú barokk főterén nyári színház született. A Szentendrei Teátrum több mint 50 éve ajándékozza meg felejthetetlen élményekkel a kultúra szerelmeseit. 2021 tavaszától Lőrinczy György igazgatja a színházat, hagyományait figyelembe véve, de mégis frissen, szem előtt tartva a mai közönség ízlését.

Számos összművészeti produkció mellett továbbra is a színházi és operabemutatók készülnek Szentendrére. Az új igazgató törekvései szerint egész évben várják majd a kultúra szerelmeseit a Teátrumba készülő produkciók.

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Zenés színház

Súlyosan megsérült a Budapesti Operettszínház egyik táncosa a terézvárosi házomlásnál

Június 27-én, a reggeli órákban leomlott egy ház tetőszerkezete a 6. kerületi az Aradi utca és Jókai utca sarkán. A leeső szerkezeti elemek a Jókai utcára zuhantak, maguk alá temetve a Budapesti Operettszínház egyik táncművészét, aki éppen próbára tartott.
Színház

„Kételyek és kétségek visznek előre” – Beszélgetés Blaskó Péterrel

Hamarosan a Nemzeti Színházban is látható lesz Blaskó Péter „családi előadása”, a GRANE – Képzelgések a Peer Gynt nyomán, amelyet lánya, Blaskó Borbála rendezett, és fia is szerepel a Bethlen Téri Színház produkciójában. A színművésszel ősztől Hubay Miklós Ők tudják, mi a szerelem című drámájában is találkozhatunk, Udvaros Dorottya oldalán.
Klasszikus

Új vizekre hajózhatunk a Nemzeti Filharmonikusok új évadában

Régi és új zene, különleges hangszeres művek és egész estés operaprodukciók, beavatókoncertek és kórushangversenyek várják a közönséget a 2022/23-as évadában a Nemzeti Filharmonikusok koncertjein.
Vizuál

Itt születik a zseni – Megnéztük Baz Luhrmann Elvis-filmjét

Ki volt Elvis? És miért lehet fontos nekünk, itt és most? Egyáltalán mit tudunk a Királyról – teszi fel a kérdést Baz Luhrmann rendező, aki hollywoodi szuperprodukcióban dolgozta fel Elvis Presley életét. A vibráló, feszítő, eksztatikus alkotást a nyár egyik legjobb filmjének tartjuk.
Vizuál

Last Minute kiállítások június utolsó hetére

Ezúttal olyan ritkaságszámba menő csoportos és egyéni tárlatokra hívjuk fel a figyelmet, amelyek ezen a héten még megnézhetők. A válogatásban szerepel vadonatúj kiállítótér rég nem látott művésszel, jól ismert galéria 24 kortárs művész munkáját bemutató tárlattal, valamint digitális művészeti triennálé.

Ezt olvasta már?

Színház hír

Utca viseli ezentúl Törőcsik Mari nevét Velemben

A Vas megyei település képviselő-testülete június 22-én határozott arról, hogy új utcával bővül a község, melyet Törőcsik Mariról neveznek el – tudatta a Blikk.
Színház ajánló

Nyári vigasságok Szentendrén – városszerte színház és minden más

Június 30-i bemutatójukkal kezdődik és egészen augusztus 25-ig tart a Szentendrei Teátrum 2022-es évada. Több saját produkció, izgalmas vendégelőadások, gyermekprogramok, jazz, világ- és klasszikus zenei koncertek várják az érdeklődőket, több helyszínen.
Színház hír

A Jókai utcai házomlás miatt elmarad a 6SZÍN előadása

A nézők és színészek biztonsága érdekében a színház lemondta a június 27-i Előttem az élet című előadását.
Színház ajánló

Ifjú barbárok ősbemutató Gyulán

A Gyulai Várszínház a Kolozsvári Állami Magyar Színházzal testvérszínházi megállapodást kötött, melynek hozadéka egy bemutató és kölcsönös vendégjátékok. A közösen létrehozott bemutató az Ifjú barbárok című előadás lesz július 9-én, Vecsei H. Miklós művének ősbemutatója, ifj. Vidnyánszky Attila rendezésében.
Színház interjú

„Kételyek és kétségek visznek előre” – Beszélgetés Blaskó Péterrel

Hamarosan a Nemzeti Színházban is látható lesz Blaskó Péter „családi előadása”, a GRANE – Képzelgések a Peer Gynt nyomán, amelyet lánya, Blaskó Borbála rendezett, és fia is szerepel a Bethlen Téri Színház produkciójában. A színművésszel ősztől Hubay Miklós Ők tudják, mi a szerelem című drámájában is találkozhatunk, Udvaros Dorottya oldalán.