Színház

Fazekas Zsuzsa: Minden egyes szerep ajándék

Fazekas Zsuzsával beszélgetve nemcsak a József Attila Színház művészeti főtitkárát ismerjük meg, hanem a készülő Furcsa pár előadás Renee-jét is. Mindenki Zsuzskája 1984-ben végzett a Színház- és Filmművészeti Főiskolán. Hangját mindenki ismeri, hisz, többek között, kölcsönözte már a hangját Elizabeth Taylornak, Sigourney Weavernek, Sharon Stone-nak vagy Priscilla Presleynek a Dallasban. (X)

Színésznőként számtalan színpadon, számos karaktert keltettél életre. Van kedvenced?

Nincs kedvencem. Tényleg, szinte az egész országot bejártam: még főiskolásként játszottam Zalaegerszegen, majd Szolnokra szerződtem. Onnan Miskolcra, Veszprémbe vitt az utam, aztán a Játékszín volt jó pár évig az „otthonom”. Volt egy előadásunk, a Szeretlek, Faust, amivel sok helyen megfordultunk, még az Egyesült Államokban is jártunk. Büszke vagyok, mert ezt az előadást én szerveztem, egyeztettem, illetve több figurát is játszottam benne. Minden egyes szerep ajándék volt a számomra: Mariann a Fösvényben, Árpádházi Szent Margit Kocsis István darabjában, Stázi a Csárdáskirálynőben. Utóbbi igazi kihívást is jelentett, hisz prózai osztályban végeztem a Színház-, és Filmművészeti Főiskolán. Gyerekeknek játszani nagy öröm. Voltam Hamupipőke Schubert Éva rendezésében, beugrottam és játszhattam Pinokkiót, előadásonként hétszáz gyermeknek. Felsorolni sem tudnám, hány szerepet, hány helyszínen alakítottam. Nagyszerű színészekkel és remek rendezőkkel dolgozhattam együtt.

Ma már ritkábban lépsz a világot jelentő deszkákra, hisz te vagy az egyik legfontosabb mozgatórugója a József Attila Színháznak. Hogyan sodródtál a művészeti ügykezelés felé?

A párommal idén harminchét éves házasok leszünk. Ő is színész, méghozzá nagyszerű. Sajnos, volt idő, amikor nem tudtunk megélni a mesterségünkből, nem tudtuk kifizetni a csekkeket, és kétségeim voltak, hogy miből neveljük fel a két lányunkat. Ezért elmentem dolgozni egy nyelviskolába, ahol tanfolyamokat szerveztem cégeknek, azt hiszem, szervező képességemet ez nagyban fejlesztette. Eleinte nagyon nehéz volt, egy teljesen más életbe csöppentem. Fantasztikus embereket ismertem meg, akik segítettek, hogy megtanuljak egy egészen más világban boldogulni. Sokukhoz most is szoros barátság fűz, nagy hálával tartozom nekik. Közben, ha volt szinkron vagy színház, akkor azokat örömmel elvállaltam, már amit a munkám mellett elvállalhattam. A szakmám gyakorlatilag a hobbim lett.

Legbelül azért nagyon vágytam arra, hogy a hivatásom legyen újra az életem, és az teljesen kitölthesse a mindennapjaimat.

Tizenkét év „kitekintés” után kaptam egy telefont, hogy lennék-e az Újszínház művészeti titkára. Azonnal igent mondtam, bár a felkérés elsősorban nem színészi feladatra vonatkozott. Ennek ellenére, idővel sorra kaptam a szerepeket. Nagyon hálás vagyok ezért a sorsnak, és persze az ottani igazgatómnak. Egy idő után úgy éreztem, váltanom kell, ekkor jelentkeztem a József Attila Színházba.  Immár öt éve, hogy itt vagyok. Munkám elismeréséül három éve megkaptam a Fodor Imre gyűrűt. Több alkalommal beugrottam egy-egy előadásba, hogy megmentsem azt. Az is ajándék az életemben, hogy Renee-t alakíthatom a Furcsa pár női változatában, nagyon boldog vagyok.

FazekasZsuzsannamuveszetifotitkar-120813.jpg

Fazekas Zsuzsa (Fotó/Forrás: Kállai-Tóth Anett / József Attila Színház)

Mivel telnek általában a napjaid?

Az attól függ, melyik „üzemmódra” gondolsz. Normál helyzetben reggeltől estig a színház az életem. Egyfolytában egyeztetek, folyamatosan telefonálok, esténként ügyelek, hétvégén is, a hirtelen helyzetek és problémák megoldását keresem.

A mostani, járványhelyzetben is a napok legnagyobb részében a színházzal foglalkozom, de mivel előadások nincsenek, most több idő jut a háztartás vezetésére, a családomra, főzök, és próbálok sokat aludni.

Hogyan dől el, hogy miből hány előadás fut egy hónapban?

Ez egy nagyon összetett kérdés, az, hogy hány előadást játszik a színház havonta, és hogy az egyes előadásokból hány darabot tűzünk műsorra, nagyon sok mindentől függ. Először a szervezéssel és Igazgató úrral átbeszéljük a tervezett havi műsort. Ezt követően elkezdem az egyeztetést a többi színházzal, elsősorban azokkal, ahol színészeink még játszanak. Több színészünk forgat, illetve egyéb elfoglaltságokkal rendelkezik, ezeket is mind figyelembe kell venni. A többi teátrummal, és egyéb produkciókkal folytatott egyeztetésnek megvannak az íratlan szabályai, ehhez mindenkinek tartania kell magát. Rengeteg e-mail és telefon, illetve egyéb információcsere után derül ki az, hogy mit tudunk megvalósítani a tervekből. Ha belegondolsz, hogy egy produkcióban hány színész játszik, és hány színésznek hány egyéb munkája van (előadás, fellépés, szinkron, egyéb szereplés, stb.), szinte kibogozhatatlan a logisztika.

Van olyan előadás, ahol egyetlen színészt hat-hét színházzal egyeztetek, miközben természetesen az elsődleges a József Attila Színház érdeke.

Nagyon pontosan és mindenre kiterjedő figyelemmel kell rögzítenem az adatokat, elég nagy felelősséggel jár a munkám. Ha minden színészt leegyeztettem, és kiderült, hogy ki, melyik este ér rá (és akkor a próbákról és annak egyeztetéséről még nem is beszéltünk), megírom a hivatalos kikérőket, az ezekre adott írásbeli válaszokat összesítem, és véglegesítek egy műsort, amelyet igazgató úr és a vezetőség jóváhagy és aláír. Ezt követően kerül hivatalosan meghirdetésre a színház havi műsora. Ez a munka igazi kihívás, ugyanakkor nagyon szeretem csinálni, másképp azt gondolom, hogy nem is lehet.

A pandémia miatt, ahogy sok más terület, a színház is teljesen felborult. Hogyan éled meg ezt az időszakot?

Mint mindenki: nagyon nehezen. A barátainkkal nem tudunk találkozni, ez visel meg a legjobban. Megpróbálom mindenben a jót látni, igyekszem a legapróbb dolognak is örülni, minden nap tenni valami jót, odafigyelni a családomra még jobban, mint eddig. Csak így lehet túlélni.

Van kedvenc előadásod a József Attila Színházban?

Őszintén mondom, hogy a József Attila Színház minden előadását ajánlom. A színház repertoárjában nagyon sokféle darab megtalálható. Amikor barátaim kérdezik, hogy mit ajánlok, azt a kérdést teszem fel, hogy mit látnának szívesen? Komoly darabot, ami elgondolkodtat, vidámat, ami megnevettet, zenéset, ami szórakoztat és kikapcsol, egyáltalán milyen korosztályról beszélünk? Nálunk minden műfaj megtalálható, kicsiknek és nagyoknak egyaránt. Mindegyik előadást másért szeretem és ajánlom.

Fejléckép: Fazekas Zsuzsa (fotó: Kállai-Tóth Anett / József Attila Színház)

Támogatott tartalom.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Plusz

A sokoldalú Liszt Ferenc – itt vannak a Liszt Ünnep első programjai

Liszt Ferenc művészetének más-más oldalát mutatja be Martin Haselböck és az Orchester Wiener Akademie, Vaszilij Petrenko és a Royal Philharmonic Orchestra, a Kolozsvári Magyar Opera, illetve Francesco Tristano is. Október 9-én indul a negyedik Liszt Ünnep Nemzetközi Kulturális Fesztivál.
Jazz/World

„Nekem a zene gyógyszer minden bajra” – interjú Király Lindával

Anyák napján ad koncertet Király Linda a Várkert Bazárban, az est vendége pedig nem más, mint testvére, Király Viktor lesz, így a közönség lélekemelő duettekre is készülhet.
Könyv

Monumentális nagyregénnyel jelentkezik Darvasi László

Június elején jelenik meg Neandervölgyiek címmel a József Attila-díjas Darvasi László eddigi leghosszabb regénye. A háromkötetes, több évtizedet felölelő műben a magyar vidék, a főváros és a nagyvilág történetei kapcsolódnak össze.
Vizuál

A holokauszt a túlélők szemével – új kiállítás nyílik a Magyar Nemzeti Galériában

Harminc művész szemén keresztül mutatja be a nyolcvan évvel ezelőtt lezajlott magyarországi holokauszt emlékezetét az Így történt - A holokauszt korai emlékezete szemtanú művészek alkotásain című kiállítás.
Színház

Megtartotta tavaszi bemutatóit a Loupe Színházi Társulás

A csapat elsőként a Lányok, fiúk! című monodrámát mutatta be Lovas Rozi főszereplésével, az előadás a családon belüli erőszak témájára reflektál. Áprilisban pedig A kezdet/vége című produkció is debütált, amelyet Sean O’Casey műve nyomán Horváth János Antal írt és rendezett.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Színház ajánló

Megtartotta tavaszi bemutatóit a Loupe Színházi Társulás

A csapat elsőként a Lányok, fiúk! című monodrámát mutatta be Lovas Rozi főszereplésével, az előadás a családon belüli erőszak témájára reflektál. Áprilisban pedig A kezdet/vége című produkció is debütált, amelyet Sean O’Casey műve nyomán Horváth János Antal írt és rendezett.
Színház hír

Telex: Szexuális zaklatás ügyében folyik vizsgálat az SZFE-n

A lap értesülései szerint az egyetemen belső vizsgálat indult, mivel egy osztályvezető férfitanár meg nem engedhető kommentárokkal illette a diáklányok külsejét, alakját. Cikkünk frissült az SZFE reakciójával!
Színház ajánló

A vég kezdete? – vérbeli házastársi dráma debütál a Rózsavölgyi Szalonban

Új bemutatóval ünnepli alapításának tizenkettedik évfordulóját a Rózsavölgyi Szalon. Kovács Patrícia és Schmied Zoltán főszereplésével, Dicső Dániel rendezésében mutatják be David Eldridge Bármit mondhatsz című darabját április 11-én.
Színház interjú

Nincs ideális pillanat – interjú Horváth Patríciával, a HATAN Társulat alapító tagjával

Horváth Patrícia férjével, Nyári Zoltán operaénekessel közösen két évvel ezelőtt indította el független magánszínházi formációját, a HATAN Társulatot. Az alapító páros női tagjával a színházcsinálás fenséges és kevésbé dicsőséges pillanatairól is beszélgettünk.
Színház hír

Új elnököt választott a Színházi Dolgozók Szakszervezete

A színházi szakmák országosan reprezentatív szakszervezete, az idén 105 éves Színházi Dolgozók Szakszervezete jelentősen megújuláson esett át, miután az április 8-án megtartott tisztújító küldöttgyűlésen megválasztották az új országos ügyvezető elnökséget.