Színház

Fazekas Zsuzsa: Minden egyes szerep ajándék

Fazekas Zsuzsával beszélgetve nemcsak a József Attila Színház művészeti főtitkárát ismerjük meg, hanem a készülő Furcsa pár előadás Renee-jét is. Mindenki Zsuzskája 1984-ben végzett a Színház- és Filmművészeti Főiskolán. Hangját mindenki ismeri, hisz, többek között, kölcsönözte már a hangját Elizabeth Taylornak, Sigourney Weavernek, Sharon Stone-nak vagy Priscilla Presleynek a Dallasban. (X)

Színésznőként számtalan színpadon, számos karaktert keltettél életre. Van kedvenced?

Nincs kedvencem. Tényleg, szinte az egész országot bejártam: még főiskolásként játszottam Zalaegerszegen, majd Szolnokra szerződtem. Onnan Miskolcra, Veszprémbe vitt az utam, aztán a Játékszín volt jó pár évig az „otthonom”. Volt egy előadásunk, a Szeretlek, Faust, amivel sok helyen megfordultunk, még az Egyesült Államokban is jártunk. Büszke vagyok, mert ezt az előadást én szerveztem, egyeztettem, illetve több figurát is játszottam benne. Minden egyes szerep ajándék volt a számomra: Mariann a Fösvényben, Árpádházi Szent Margit Kocsis István darabjában, Stázi a Csárdáskirálynőben. Utóbbi igazi kihívást is jelentett, hisz prózai osztályban végeztem a Színház-, és Filmművészeti Főiskolán. Gyerekeknek játszani nagy öröm. Voltam Hamupipőke Schubert Éva rendezésében, beugrottam és játszhattam Pinokkiót, előadásonként hétszáz gyermeknek. Felsorolni sem tudnám, hány szerepet, hány helyszínen alakítottam. Nagyszerű színészekkel és remek rendezőkkel dolgozhattam együtt.

Ma már ritkábban lépsz a világot jelentő deszkákra, hisz te vagy az egyik legfontosabb mozgatórugója a József Attila Színháznak. Hogyan sodródtál a művészeti ügykezelés felé?

A párommal idén harminchét éves házasok leszünk. Ő is színész, méghozzá nagyszerű. Sajnos, volt idő, amikor nem tudtunk megélni a mesterségünkből, nem tudtuk kifizetni a csekkeket, és kétségeim voltak, hogy miből neveljük fel a két lányunkat. Ezért elmentem dolgozni egy nyelviskolába, ahol tanfolyamokat szerveztem cégeknek, azt hiszem, szervező képességemet ez nagyban fejlesztette. Eleinte nagyon nehéz volt, egy teljesen más életbe csöppentem. Fantasztikus embereket ismertem meg, akik segítettek, hogy megtanuljak egy egészen más világban boldogulni. Sokukhoz most is szoros barátság fűz, nagy hálával tartozom nekik. Közben, ha volt szinkron vagy színház, akkor azokat örömmel elvállaltam, már amit a munkám mellett elvállalhattam. A szakmám gyakorlatilag a hobbim lett.

Legbelül azért nagyon vágytam arra, hogy a hivatásom legyen újra az életem, és az teljesen kitölthesse a mindennapjaimat.

Tizenkét év „kitekintés” után kaptam egy telefont, hogy lennék-e az Újszínház művészeti titkára. Azonnal igent mondtam, bár a felkérés elsősorban nem színészi feladatra vonatkozott. Ennek ellenére, idővel sorra kaptam a szerepeket. Nagyon hálás vagyok ezért a sorsnak, és persze az ottani igazgatómnak. Egy idő után úgy éreztem, váltanom kell, ekkor jelentkeztem a József Attila Színházba.  Immár öt éve, hogy itt vagyok. Munkám elismeréséül három éve megkaptam a Fodor Imre gyűrűt. Több alkalommal beugrottam egy-egy előadásba, hogy megmentsem azt. Az is ajándék az életemben, hogy Renee-t alakíthatom a Furcsa pár női változatában, nagyon boldog vagyok.

FazekasZsuzsannamuveszetifotitkar-120813.jpg

Fazekas Zsuzsa (Fotó/Forrás: Kállai-Tóth Anett / József Attila Színház)

Mivel telnek általában a napjaid?

Az attól függ, melyik „üzemmódra” gondolsz. Normál helyzetben reggeltől estig a színház az életem. Egyfolytában egyeztetek, folyamatosan telefonálok, esténként ügyelek, hétvégén is, a hirtelen helyzetek és problémák megoldását keresem.

A mostani, járványhelyzetben is a napok legnagyobb részében a színházzal foglalkozom, de mivel előadások nincsenek, most több idő jut a háztartás vezetésére, a családomra, főzök, és próbálok sokat aludni.

Hogyan dől el, hogy miből hány előadás fut egy hónapban?

Ez egy nagyon összetett kérdés, az, hogy hány előadást játszik a színház havonta, és hogy az egyes előadásokból hány darabot tűzünk műsorra, nagyon sok mindentől függ. Először a szervezéssel és Igazgató úrral átbeszéljük a tervezett havi műsort. Ezt követően elkezdem az egyeztetést a többi színházzal, elsősorban azokkal, ahol színészeink még játszanak. Több színészünk forgat, illetve egyéb elfoglaltságokkal rendelkezik, ezeket is mind figyelembe kell venni. A többi teátrummal, és egyéb produkciókkal folytatott egyeztetésnek megvannak az íratlan szabályai, ehhez mindenkinek tartania kell magát. Rengeteg e-mail és telefon, illetve egyéb információcsere után derül ki az, hogy mit tudunk megvalósítani a tervekből. Ha belegondolsz, hogy egy produkcióban hány színész játszik, és hány színésznek hány egyéb munkája van (előadás, fellépés, szinkron, egyéb szereplés, stb.), szinte kibogozhatatlan a logisztika.

Van olyan előadás, ahol egyetlen színészt hat-hét színházzal egyeztetek, miközben természetesen az elsődleges a József Attila Színház érdeke.

Nagyon pontosan és mindenre kiterjedő figyelemmel kell rögzítenem az adatokat, elég nagy felelősséggel jár a munkám. Ha minden színészt leegyeztettem, és kiderült, hogy ki, melyik este ér rá (és akkor a próbákról és annak egyeztetéséről még nem is beszéltünk), megírom a hivatalos kikérőket, az ezekre adott írásbeli válaszokat összesítem, és véglegesítek egy műsort, amelyet igazgató úr és a vezetőség jóváhagy és aláír. Ezt követően kerül hivatalosan meghirdetésre a színház havi műsora. Ez a munka igazi kihívás, ugyanakkor nagyon szeretem csinálni, másképp azt gondolom, hogy nem is lehet.

A pandémia miatt, ahogy sok más terület, a színház is teljesen felborult. Hogyan éled meg ezt az időszakot?

Mint mindenki: nagyon nehezen. A barátainkkal nem tudunk találkozni, ez visel meg a legjobban. Megpróbálom mindenben a jót látni, igyekszem a legapróbb dolognak is örülni, minden nap tenni valami jót, odafigyelni a családomra még jobban, mint eddig. Csak így lehet túlélni.

Van kedvenc előadásod a József Attila Színházban?

Őszintén mondom, hogy a József Attila Színház minden előadását ajánlom. A színház repertoárjában nagyon sokféle darab megtalálható. Amikor barátaim kérdezik, hogy mit ajánlok, azt a kérdést teszem fel, hogy mit látnának szívesen? Komoly darabot, ami elgondolkodtat, vidámat, ami megnevettet, zenéset, ami szórakoztat és kikapcsol, egyáltalán milyen korosztályról beszélünk? Nálunk minden műfaj megtalálható, kicsiknek és nagyoknak egyaránt. Mindegyik előadást másért szeretem és ajánlom.

Fejléckép: Fazekas Zsuzsa (fotó: Kállai-Tóth Anett / József Attila Színház)

Támogatott tartalom.

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Színház

A díj mint ötödik pecsét – Benedek Dániel portréja

„Amikor elfog a csüggedés, és kilátástalannak látom a dolgot, akkor az univerzum mindig küld egy-egy nénit, aki odajön hozzám az Aldiban, és gratulál a Karamazovhoz” – meséli Benedek Dániel színművész, a kaposvári Csiky Gergely Színház tagja, aki idén Junior Prima Díjat vehetett át.
Színház

„A politika félelmetes szinten átszőtt mindent” – Vecsei H. Miklós is megszólalt a Junior Prima-közlemény kapcsán

A Junior Prima Díj átadóján Vilmányi Benett nem vette át a kitüntetést, amelyre a korábbi díjazottak közös közleményben reagáltak. Az aláírók között volt Vecsei H. Miklós is, aki közösségi oldalán fejtette ki véleményét az ügyről.
Színház

„Elkötelezett hívei vagyunk a vélemény- és szólásszabadságnak” – közleményt adtak ki a Junior Prima Díj birtokosai

A Junior Prima szeptember 20-án tartott díjátadó ünnepségén az egyik díjazott, Vilmányi Benett személyes nézeteire hivatkozva nem vette át a kitüntetést. Az elismerés birtokosai most közleményben reagáltak az esetre – adta hírül a Színház Online.
Vizuál

Pasifilm, háromgenerációnyi pasiüggyel – interjú Breier Ádámmal

Krasznahorkai Lászlóról és Havannában élő magyarokról forgatott dokumentumfilmet, jelenleg pedig Lefkovicsék gyászolnak címmel készíti első nagyjátékfilmjét. Breier Ádám rendezővel többek közt a forgatókönyvírás nehézségeiről, kubai tanulmányairól, a zsidó kultúra megfoghatatlanságáról, a kritikáktól való félelemről beszélgettünk.
Színház

A kiugró beugró – Koltai-Nagy Balázs portréja

„Az én feladatom a szórakoztatóiparban az, hogy mindenkinek egységesen ugyanannyit nyújtsak. Ha nem így gondolkodnék, vagy ha ez hiányozna belőlem, akkor gyakorlatilag kivételeznék” – vallja a friss Junior Prima Díjas Koltai-Nagy Balázs színművész, a Kecskeméti Katona József Nemzeti Színház tagja.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Színház hír

„A politika félelmetes szinten átszőtt mindent” – Vecsei H. Miklós is megszólalt a Junior Prima-közlemény kapcsán

A Junior Prima Díj átadóján Vilmányi Benett nem vette át a kitüntetést, amelyre a korábbi díjazottak közös közleményben reagáltak. Az aláírók között volt Vecsei H. Miklós is, aki közösségi oldalán fejtette ki véleményét az ügyről.
Színház kritika

A párkereső kukucskálás művészete – Kritika a Szerelem című előadásról

Különböző színházi világokból érkező impulzusok találkoznak a dunaújvárosi Bartók Színház és a Szabadkai Népszínház Magyar Társulata közös produkciójában. Barta Lajos Szerelem című darabjának szeptember 23-án tartott bemutatójáról Gabnai Katalin színikritikus írta le gondolatait közösségi oldalán. A megjelent írást a szerző engedélyével közöljük.
Színház hír

„Elkötelezett hívei vagyunk a vélemény- és szólásszabadságnak” – közleményt adtak ki a Junior Prima Díj birtokosai

A Junior Prima szeptember 20-án tartott díjátadó ünnepségén az egyik díjazott, Vilmányi Benett személyes nézeteire hivatkozva nem vette át a kitüntetést. Az elismerés birtokosai most közleményben reagáltak az esetre – adta hírül a Színház Online.
Színház hír

A Candide és a Szólít a szörny nyerte az eSzínház Fesztivál fődíját

Második alkalommal rendezték meg a virtuális térben az eSzínház Fesztivált, melynek keretében szeptember 16. és 25. között 18 színház 19 produkcióját láthatta a közönség. Az online szemlét négy kontinens 23 országából követték a nézők, a fesztivál végével a zsűri és a közönség döntött a legjobb produkciókról és alkotókról.
Színház portré

Naivától vámpírnőig – Barta Ágnes portréja

„A közösség ereje a legfontosabb számomra. Nem nagyon hiszek az egyéni teljesítményben, a saját jogon, egyedül elért sikerben. Mindig a csapat érdeme, ha egy színész ki tud emelkedni az előadásban” – vallja a Nemzeti Színház művésze, Barta Ágnes, akinek tehetségét Junior Prima Díjjal ismerték el.