Színház

Február a Nemzetiben

2010.01.26. 10:00
Ajánlom
Képzett társítások, nemzetközi színházi konferencia, Ármány és szerelem, Kézdy György önálló estje, Nemzeti11. A Duna-parti épületben mozgalmasnak ígérkezik a február is.

Január 28-án, csütörtökön ismét Képzett társítások - AEGON-est lesz a Nemzetiben, amelyen Alföldi Róbert Harcsa Veronika énekesnőt és Lackfi János költőt látja majd vendégül. Zenél Gyémánt Bálint (gitár) és Mihalik Ábel (dob).

Január 28. és 31. között Nemzeti Színház a 21. században; Nemzeti Színház - kortárs színház? címmel kerekasztal-beszélgetés lesz a Nemzetközi Színházi Intézet (ITI) Magyar Központtal közösen. Az eseményen a visegrádi országok, a baltikumi, balkáni országok, valamint Oroszország és Románia szakemberei vesznek részt.

A kerekasztal-beszélgetés azt kívánja lehetővé tenni, hogy a külföldi és magyar résztvevők között valódi beszélgetés, vita, eszmecsere alakuljon ki. Az esemény írásos anyaga a későbbiekben hozzáférhető lesz. A beszélgetés a következő kérdéseket járja majd körül: milyen szerepet kap és kaphat a Nemzeti Színház a megváltozott világban, politikai körülmények között? Milyen identitást fejezhet ki és adhat tovább a színház a közönségnek? És milyen közönségnek? Kiknek akar és mit átadni? Mer-e, merhet-e kísérletezni? Mi szabhat gátat a kísérletnek: az anyagiak, a politika, a múltba dermedtség, a közízlés, a saját fantáziátlanság, vagy a mondandó hiánya? Milyen darabokat tűz műsorra? Milyen mintákat követnek, ha egyáltalán követnek valamit? Kik járnak ma színházba, és főként egy Nemzeti Színházba? Vajon a közönség viszonya hogyan változik a Nemzeti Színházhoz, amely a politika számára kiemelten kezelendő intézmény maradt? Elég nyitott-e egy Nemzeti Színház, ahhoz, hogy színházi közönségrétegeket neveljen ki, vagy marad az emblematikus lét, elzárkózás és elitista gondolkodás?

Nagy sikerrel mutatta be ősszel a Nemzeti Schiller Ármány és szerelem című darabját a Müpában. A drámát Forgách András új fordításában és Alföldi Róbert rendezésében már hat alkalommal láthatta a közönség. Most február 5-től az előadás átkerül a Nemzeti Színház nagyszínpadára. Lujza Millert Bánfalvi Eszter, Ferdinándot Makranczi Zalán játssza, a többi szerepben Básti Juli, Hollósi Frigyes, Molnár Piroska, Kulka János, Hevér Gábor, Vásáry André és Gáspár Kata látható. A Nemzeti Színház és a Művészetek Palotája közös produkciójának különösségét az adja, hogy a mű díszletét, terét, közegét a színpadon zenélő Óbudai Danubia Zenekar alkotja: a zenészek és a karmester, Silló István is aktív résztvevője az előadásnak.

Február 11-én újra Nemzeti11! Ezen a napon 30% kedvezménnyel árulják a jegyeket és bérleteket. Az Andrássy úti jegyirodában 11.00-12.30-ig László Zsolt és Stohl András, a színház jegypénztárában 15.00-16.30-ig Makranczi Zalán és Mátyássy Bence, 16.30-18.00-ig Hevér Gábor várja az érdeklődő vásárlókat.

Február 20-án Kézdy György Ákombákom című előadóestjét látja vendégül a színház a Kaszás Attila Teremben. Az esten barátai, Lázár Ervin, Orbán Ottó és Zelk Zoltán műveiből válogat Kézdy György.

Február 25-én, csütörtökön újra Képzett társítások - AEGON-est a Nemzetiben. Ezúttal Balázs Attila író és Bollók Csaba filmrendező lesz Alföldi Róbert vendége. Zenél: Dresch Mihály.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Költöznie kell a MÁV Szimfonikus Zenekarnak

A 75 éves szimfonikus zenekarnak ott kell hagynia a Múzeum utcai Károlyi-palotát, miután az épület már hat éve nem a vasúttársaság tulajdona.
Klasszikus

Boros Misi és Balázs-Piri Soma a Magyar Klasszikus Zene Ifjú Nagykövetei lettek

Boros Misi és Balázs-Piri Soma zongoristák, a Virtuózok komolyzenei tehetségkutató korcsoportgyőztesei kapták meg elsőként az elismerést.
Klasszikus

Átadták a megújult Beethoven Emlékmúzeumot Martonvásáron

A Beethoven-emlékév keretében átadták a megújult Beethoven Emlékmúzeumot és a Brunszvik-kert új szökőkútját pénteken a Fejér megyei Martonvásáron.
Vizuál

Marilyn Monroe és Coco Chanel fotósának kiállítása

A Mai Manó Ház 2020. június 20-án nyíló fotókiállításának a világhírű Douglas Kirkland a szerzője, alkotásai az elmúlt fél évszázad hollywoodi hírességeinek és popkultúrájának egyedülálló kincsestára.
Színház

Rudolf Péter ismertette a Vígszínház következő évadának terveit

A Vígszínház új igazgatója kilenc bemutatót tervez, köztük egy zenés produkció premierjét az intézmény alapításának 125-dik évfordulója alkalmából, jövő májusban.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Színház hír

Ragályi Elemér, Cserhalmi György, Molnár Piroska és további hetven művész emelt szót az SZFE ügyében

Az Emmy- és Kossuth-díjas operatőr, filmrendező, Ragályi Elemér kezdeményezésére született nyílt levél aláírói arra kérik Semjén Zsoltot, hogy vonja vissza a Színház- és Filmművészeti Egyetem átalakításáról szóló törvényjavaslatot.
Színház ajánló

Trianonról szóló előadás ősbemutatójával indul a Kultkikötő évada

A Vérző Magyarország című felolvasó-színházi előadás bemutatójával, július 3-án indul a Kultkikötő 2020-as évada. A Rusznyák Gábor rendezésében színpadra állított előadás a 100 évvel ezelőtti eseményeket dolgozza fel.
Színház vígszínház

Rudolf Péter ismertette a Vígszínház következő évadának terveit

A Vígszínház új igazgatója kilenc bemutatót tervez, köztük egy zenés produkció premierjét az intézmény alapításának 125-dik évfordulója alkalmából, jövő májusban.
Színház hír

Idén már nem nyitnak ki a Broadway színházai

Korábban abban reménykedtek, hogy már szeptembertől újra játszhatnak.
Színház hír

81 évesen Hamletet játszik Sir Ian McKellen

Van, aki felhúzza a hírre a szemöldökét, van, aki szerint új életet lehelhet a darabba egy ilyen koncepció.