Színház

Február a Nemzetiben

2010.01.26. 10:00
Ajánlom
Képzett társítások, nemzetközi színházi konferencia, Ármány és szerelem, Kézdy György önálló estje, Nemzeti11. A Duna-parti épületben mozgalmasnak ígérkezik a február is.

Január 28-án, csütörtökön ismét Képzett társítások - AEGON-est lesz a Nemzetiben, amelyen Alföldi Róbert Harcsa Veronika énekesnőt és Lackfi János költőt látja majd vendégül. Zenél Gyémánt Bálint (gitár) és Mihalik Ábel (dob).

Január 28. és 31. között Nemzeti Színház a 21. században; Nemzeti Színház - kortárs színház? címmel kerekasztal-beszélgetés lesz a Nemzetközi Színházi Intézet (ITI) Magyar Központtal közösen. Az eseményen a visegrádi országok, a baltikumi, balkáni országok, valamint Oroszország és Románia szakemberei vesznek részt.

A kerekasztal-beszélgetés azt kívánja lehetővé tenni, hogy a külföldi és magyar résztvevők között valódi beszélgetés, vita, eszmecsere alakuljon ki. Az esemény írásos anyaga a későbbiekben hozzáférhető lesz. A beszélgetés a következő kérdéseket járja majd körül: milyen szerepet kap és kaphat a Nemzeti Színház a megváltozott világban, politikai körülmények között? Milyen identitást fejezhet ki és adhat tovább a színház a közönségnek? És milyen közönségnek? Kiknek akar és mit átadni? Mer-e, merhet-e kísérletezni? Mi szabhat gátat a kísérletnek: az anyagiak, a politika, a múltba dermedtség, a közízlés, a saját fantáziátlanság, vagy a mondandó hiánya? Milyen darabokat tűz műsorra? Milyen mintákat követnek, ha egyáltalán követnek valamit? Kik járnak ma színházba, és főként egy Nemzeti Színházba? Vajon a közönség viszonya hogyan változik a Nemzeti Színházhoz, amely a politika számára kiemelten kezelendő intézmény maradt? Elég nyitott-e egy Nemzeti Színház, ahhoz, hogy színházi közönségrétegeket neveljen ki, vagy marad az emblematikus lét, elzárkózás és elitista gondolkodás?

Nagy sikerrel mutatta be ősszel a Nemzeti Schiller Ármány és szerelem című darabját a Müpában. A drámát Forgách András új fordításában és Alföldi Róbert rendezésében már hat alkalommal láthatta a közönség. Most február 5-től az előadás átkerül a Nemzeti Színház nagyszínpadára. Lujza Millert Bánfalvi Eszter, Ferdinándot Makranczi Zalán játssza, a többi szerepben Básti Juli, Hollósi Frigyes, Molnár Piroska, Kulka János, Hevér Gábor, Vásáry André és Gáspár Kata látható. A Nemzeti Színház és a Művészetek Palotája közös produkciójának különösségét az adja, hogy a mű díszletét, terét, közegét a színpadon zenélő Óbudai Danubia Zenekar alkotja: a zenészek és a karmester, Silló István is aktív résztvevője az előadásnak.

Február 11-én újra Nemzeti11! Ezen a napon 30% kedvezménnyel árulják a jegyeket és bérleteket. Az Andrássy úti jegyirodában 11.00-12.30-ig László Zsolt és Stohl András, a színház jegypénztárában 15.00-16.30-ig Makranczi Zalán és Mátyássy Bence, 16.30-18.00-ig Hevér Gábor várja az érdeklődő vásárlókat.

Február 20-án Kézdy György Ákombákom című előadóestjét látja vendégül a színház a Kaszás Attila Teremben. Az esten barátai, Lázár Ervin, Orbán Ottó és Zelk Zoltán műveiből válogat Kézdy György.

Február 25-én, csütörtökön újra Képzett társítások - AEGON-est a Nemzetiben. Ezúttal Balázs Attila író és Bollók Csaba filmrendező lesz Alföldi Róbert vendége. Zenél: Dresch Mihály.

Programkereső

Legnépszerűbb

Tánc

Elhunyt Fenyves Márk mozdulatművész

A táncos-koreográfus, a magyar mozdulatművészet jelenkori képviselőinek egyike 45 évesen tragikusan fiatalon távozott. Úttörő munkásságával és az Orkesztika Alapítvánnyal élő örökséget hagyott maga után.
Könyv

„Az irodalmi életrajzok poposítása tudatos volt, a reflektorfénybe kerülés nem” – Interjú Nyáry Krisztiánnal

A virtuális és a valódi közösségi terekről, a papíralapú könyv mai napig tartó létjogosultságáról és az egy éve nyitott Magvető Caféról is kérdeztük a KULT50 magazin hasábjain Nyáry Krisztiánt, a Líra kreatív igazgatóját.
Jazz/World

A királynő varázsol - Ikonikus pillanatok Aretha Franklin pályájáról

Az augusztus 16-án rákban elhunyt soul királynő személye már életében kultikussá vált, amiről rengeteg videofelvétel is tanúskodik. Ezekből az emlékekből szemezgettünk.
Színház

„Egy fantasztikus korszaknak bukkantam a nyomára” – interjú Szikora Jánossal

Idén már hatodik alaklommal rendezi meg a Koronázási Szertartásjátékot a Vörösmarty Színház igazgatója. Az augusztus 18-i bemutató apropóján Szikora János beszélt a kezdetekről, az idei év újdonságairól és a darab nemzeti öntudatformáló szerepéről.
Könyv

Könyvtáros osztag kutatja fel a könyveket, amikre csak halványan emlékeznek az olvasók

Előfordult már, hogy egyszerűen nem tudott kiverni a fejéből egy könyvet? Néhány részletére emlékezett, de a címre vagy a szerzőre egyáltalán nem. A New York-i Közkönyvtár a legképtelenebb esetekben is próbál segíteni.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Színház nagyvárad

220 éves a nagyváradi magyar színjátszás

Két bemutatóval, színháztörténeti beszélgetésekkel, nyílt társulati gyűléssel, megemlékezésekkel eleveníti fel Nagyvárad magyar nyelvű színjátszásának kezdeteit augusztus 21. és 26. között a Szigligeti Színház.
Színház interjú

„Egy fantasztikus korszaknak bukkantam a nyomára” – interjú Szikora Jánossal

Idén már hatodik alaklommal rendezi meg a Koronázási Szertartásjátékot a Vörösmarty Színház igazgatója. Az augusztus 18-i bemutató apropóján Szikora János beszélt a kezdetekről, az idei év újdonságairól és a darab nemzeti öntudatformáló szerepéről.
Színház börtönszínház

Újra börtönszínházi társulatoké a József Attila Színház színpada

A produkciókat a színjátszó fogvatartottak hozzátartozói is megtekinthetik.
Színház vidék

Vidéki előadások Budapesten

A Thália Színház szervezésében a Pesti Magyar Színház épületében rendezik meg idén szeptember 3–9. között a népszerű színházi fesztivált, amelyen hét nap alatt nyolc előadás várja majd a közönséget.
Színház ajánló

„A betyárromantika örök” – Bonnie&Clyde a Városmajorban

A nyáron bemutatott musical augusztus 28-án és 29-én ismét látható lesz a Városmajori Szabadtéri Színpadon.