Színház

Februárban is Pszichoszínház

2013.01.25. 13:00
Ajánlom
Február 10-én, a JátszMAMAnipuláció. Ezt kitől tanultad? című előadásban a pszichológus Bácskai Juli vendége Györgyi Anna és Nagy Zsolt színművészek lesznek az Eötvös10-ben. Az esten Hegedűn közreműködik Bóna János.

A Hangulat- és Kapcsolatjavító Vándorszínház legújabb bemutatóját JátszMAMAnipuláció. Ezt kitől tanultad? címmel rendezik meg. A két meghívott színész, Györgyi Anna és Nagy Zsolt ez alkalommal is az előadást kitaláló, megíró és levezényelő pszichológus, Bácskai Juli irányításával improvizálnak.

A 13. évadában járó Pszichoszínházban a néző előtt születik az előadás. A színészek alapos szakértelemmel megírt karaktereket kapnak, játszható szituációkkal. A játszók egyrészt szabadok, mert önálló alkotói minden jelenetnek, másrészt viszont meg vannak kötve, hogy biztonságban legyenek az improvizációban. Az est során a nézőket nem "inzultálják", mindenki maga döntheti el, hozzá kíván-e szólni a látottakhoz.

"Nem a te életedet boncolgatjuk, de beletrafálhatunk. Nem a miénket teregetjük, de nagyon ott leszünk!" (a Pszichoszínház mottója)

Györgyi Annát jelenleg is több fővárosi és vidéki színház színpadán láthatja a közönség, köztük a Rózsavölgyi Szalonban, ahol két előadásban is szerepel. Október 26-án mutattak be G címmel monodrámát Hidvégi Nóra rendezésében. A Goethe szerelmi viszonyának történetét feldolgozó előadás Peter Hacks Beszélgetés a Stein-házban a távollevő von Goethe úrról című darabja alapján készült, melynek nyelvezetéről a színésznő úgy fogalmazott, nehéz, ám gyönyörű; Charlotte csodálatos körmondatokban beszél, de ugyanazokról a női problémákról szól, amelyekkel ma is küzd mindenki. Ugyanitt látható a Szerettem őt című előadás, melyben Szilágyi Tibor partnereként egy elhagyott meny és egy - a feleségét megcsaló, de soha el nem hagyó - após felkavaró történetét játssza el életszerű dialógusokkal, vitákkal és kitárulkozásokkal.

Nagy Zsolt épphogy csak túl van legutóbbi, január 19-20-án a Trafóban megtartott bemutatóján Az álom féltestvére című produkcióval, máris új előadáson dolgozik. Február 23-án tartják Kleist Amphitryon című drámájának nemzeti színházi premierjét a Gobbi Hilda Színpadon, melyet Gothár Péter rendez.

A két színész Bácskai Juli Pszichoszínházában február 10-én 20 órától látható együtt. Az esten "közbe-közbehegedül" Bóna János. Március 10-én SuliBuli címmel meglepetés előadás tartanak a Pszichoszínház 250. előadása alkalmából.

Programkereső

Legolvasottabb

Vizuál

A kortárs művészetről szól az augusztus Lovason

Augusztus első hétvégéjén harmadik alkalommal nyílt meg Lovason a Garten Balaton kortárs művészeti hetek, melynek célja, hogy bemutassa a kortárs képzőművészet és szobrászat legjelentősebb hazai alkotóit.
Vizuál

Négy díjat nyert Los Angelesben Szajki Péter filmje

New York után Los Angelesben is díjazták Szajki Péter Most van most című alkotását. A film a Los Angeles Film Awardson a legjobb elbeszélő nagyjátékfilm és a legjobb romantikus vígjáték kategóriájában nyert, míg Tompos Kátya a legjobb színésznő, Mohai Tamás pedig a legjobb férfi főszereplő különdíját díját vehette át.
Plusz

Állami gondozott fiatalokon segít a Magyar Művészeti Akadémia egyik legsikeresebb ösztöndíjas projektje

2021 szeptemberétől intézményesített formában működik tovább az a kezdeményezés, melyet Czikora István László a Magyar Művészeti Akadémia ösztöndíjasaként kezdett el 2018-ban. A projekt idén egy háromnapos táborral zárul, ám a munka ezzel nem ér véget: a művészeti foglalkozás ezután is a gyerekek mindennapjainak része lesz.
Jazz/World

A dal a miénk! – LGT-slágerek a Csík Zenekar előadásában

A közel 120 perces produkció egyedülálló látványtechnikával, mégis igazi Csík zenekaros környezetben varázsolja a színpadra az ötvenéves LGT dalait augusztus 6-án a Margitszigeti Színházban.
Színház

Nemzetbiztonságra hivatkozva vizsgálják az orosz színházi előadásokat

Vlagyimir Putyin elnök rendeletben adott utasítást az orosz állami színházakban játszott előadások vizsgálatára.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Színház hír

Szarka Gábor: A megújult SZFE készen áll a tanévkezdésre

Felújított ingatlanok, új képzési helyszínek és modern technikai eszközök várják szeptemberben a diákokat a Színház- és Filmművészeti Egyetemen – mondta Szarka Gábor az intézmény augusztus 4-én tartott sajtótájékoztatóján.
Színház hír

A Kertész utcai Shaxpeare-mosó kapja a legjobb előadás kritikusdíját

Bodó Viktor rendezését 2019 szeptemberében mutatta be az Örkény Színház.
Színház hír

Nemzetbiztonságra hivatkozva vizsgálják az orosz színházi előadásokat

Vlagyimir Putyin elnök rendeletben adott utasítást az orosz állami színházakban játszott előadások vizsgálatára.
Színház ajánló

Ismét élőben játszik a STEREO AKT

Két, közönség előtt megtartott színházi bemutatóval jelentkezik augusztusban a STEREO AKT. Az Ex Katedra – tanmesék a ’90-es évekből már ismerős lehet a nézőknek, hiszen stream formájában már játszotta a társulat, a Kolónia – meneküléstörténetek viszont helyszínspecifikussága miatt csak most kerül majd színre.
Színház hír

Elindult a Kaszás Attila-díj közönségszavazása

Már lehet szavazni a Kaszás Attila-díj 2021. évi jelöltjeire: Fándly Csabára (Csiky Gergely Színház), Gulácsi Tamásra (Móricz Zsigmond Színház) és Rusznák Andrásra (Radnóti Miklós Színház). A www.kaszasattiladij.hu oldalon adhatók le a szavazatok egészen augusztus 20-án éjfélig.