Színház

Februártól sűrített K.O.-sorozat a Nemzetiben

2013.02.01. 11:39
Ajánlom
A Színházi Kritikusok Céhe februártól az évad végéig extra Kritikus Órákat szervez a Nemzeti Színházba, hogy még több lehetőséget teremtsen az alkotókkal való találkozásra és az előadásokról való beszélgetésre.

A színházi kritikusok a Nemzetivel való együttműködésnek köszönhetően 2009 óta folyamatosan szerveznek K.O.-kat a színház friss bemutatóihoz kapcsolódóan. A Színházi Kritikusok Céhe a februári extra Kritikus Órák gesztusával szeretné megköszönni az évad végén leköszönő vezetőségnek a szakmai bizalmat, az elmúlt évek munkáját és legfőképpen az előadásokat, amelyek nélkül, mint írják, sokkal szegényebb lenne színházi múltunk és jelenünk.

A K.O. - Kritikus Óra nem más, mint egy adott előadást követő beszélgetés vagy közönségtalálkozó, amit a céh tagjai moderálnak és amelyen részt vesznek az alkotók, előadók is. Az elmúlt évek során a K.O.-k rendszeres kiegészítő programként voltak jelen a színház kínálatában, aminek sikerességét a nézők egyre nagyobb érdeklődése és aktív közreműködése igazolt. Az, hogy érdekes és szakmai szempontból is érdemi beszélgetések alakultak ki, az elsősorban a magas művészi értéket képviselő és gondolkodásra késztető előadásoknak köszönhető, valamint a színészek, az alkotók és a társulat nézői és kritikai véleményre egyaránt nyitott kíváncsiságának. A kölcsönös párbeszédre, a beszélgetésre való igénynek, hajlandóságnak.

2013 februárjától a Nemzeti Színházban nemcsak az új bemutatók, hanem a régebb óta repertoáron lévő előadások után is szerveznek K.O.-kat, emellett februárban folytatódnak a Kritikus Órák a Budapest Bábszínházban és a Jurányi Inkubátorházban, valamint a gyergyószentmiklósi Figura Stúdió Színház három előadását a Vendégváró Fesztivál keretében bemutató Bethlen Téri Színházban is.


Februári K.O.-menetrend:

61A7B703-2BB2-4906-AFAD-BF396A9A1E2E

Hamlet - Nemzeti Színház - Szabó Kimmel Tamás

február 1. 19 óra - Nemzeti Színház: Hamlet - vezeti: Kállai Katalin

3BACE6C0-8AEF-4C35-94E6-49F21BEF2000

A Nemzeti Színház 2010/2011-es évada - Én vagyok a Te - Molnár Piroska, Znamenák István

február 2. 19 óra - Nemzeti Színház: Én vagyok a Te - vezeti: Jákfalvi Magdolna

24CABE33-0822-4346-BC74-0EAC2E3A0838

Figura Stúdió Színház: Arany-légy

február 3. 19:30 - Bethlen Téri Színház (Vendégváró Fesztivál) - Figura Stúdió: Arany-légy - vezeti:  Sebestyén Rita

február 4. 19:00 - Budapest Bábszínház: Übü király és a magyarok - vezeti: Budai Katalin

február 7. 19 óra - Nemzeti Színház: A tanítónő - vezeti: Kelemen Orsolya és Miklós Melánia

február 9. 15 óra - Nemzeti Színház: Úri muri - vezeti: Koltai Tamás

február 23. 19 óra - Jurányi Produkciós Közösségi Inkubátorház - SZFE: A hideg gyermek - vezeti: Sztrókay András

Programkereső

Legnépszerűbb

Plusz

Lemondott Lőrinczy György az NKA alelnöki posztjáról

Az Origo értesülései szerint Kásler Miklós miniszter elfogadta Lőrinczy György indokait a lemondást illetően.
Klasszikus

Bencze Máté döntős a Fiatal Zenészek Eurovíziós Versenyében

A Magyarországot képviselő fiatal szaxofonos az öt döntős közé jutott a Fiatal Zenészek Eurovíziós Versenyén Edinburghben.
Könyv

Könyvtáros osztag kutatja fel a könyveket, amikre csak halványan emlékeznek az olvasók

Előfordult már, hogy egyszerűen nem tudott kiverni a fejéből egy könyvet? Néhány részletére emlékezett, de a címre vagy a szerzőre egyáltalán nem. A New York-i Közkönyvtár a legképtelenebb esetekben is próbál segíteni.
Zenés színház

Kálmán Yvonne: Nem támogatom Kerényi Miklós Gábort

Közösségi oldalán jelentette be a Budapesti Operettszínház korábbi művészeti vezetője, hogy megpályázza a Nagymező utcai teátrum főigazgatói székét. Bejegyzésében Kálmán Imre lányának öt évvel ezelőtti ajánlására hivatkozik, Kálmán Yvonne azonban visszautasítja, hogy támogatná a rendező pályázatát.
Klasszikus

Jelenleg ez a tizenkilenc éves fiú a világ legtöbbet hallgatott csellistája

Már ami a lemezeladási adatokat illeti. Sheku Kanneh-Mason fellépett a brit királyi esküvőn, és 100 ezer példányban adták el a debütáló lemezét. Még nem töltötte be a huszadik életévét.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Színház ajánló

Évadvégi kavalkád Zsámbékon

Hinták, Woyzeck, Álom újratöltve. Szerdától szerdáig három előadás látható a Zsámbéki Színházi Bázis egyik legizgalmasabb játszóhelyén, a Műemlék Rakétabázison.
Színház nagyvárad

220 éves a nagyváradi magyar színjátszás

Két bemutatóval, színháztörténeti beszélgetésekkel, nyílt társulati gyűléssel, megemlékezésekkel eleveníti fel Nagyvárad magyar nyelvű színjátszásának kezdeteit augusztus 21. és 26. között a Szigligeti Színház.
Színház interjú

„Egy fantasztikus korszaknak bukkantam a nyomára” – interjú Szikora Jánossal

Idén már hatodik alaklommal rendezi meg a Koronázási Szertartásjátékot a Vörösmarty Színház igazgatója. Az augusztus 18-i bemutató apropóján Szikora János beszélt a kezdetekről, az idei év újdonságairól és a darab nemzeti öntudatformáló szerepéről.
Színház börtönszínház

Újra börtönszínházi társulatoké a József Attila Színház színpada

A produkciókat a színjátszó fogvatartottak hozzátartozói is megtekinthetik.
Színház vidék

Vidéki előadások Budapesten

A Thália Színház szervezésében a Pesti Magyar Színház épületében rendezik meg idén szeptember 3–9. között a népszerű színházi fesztivált, amelyen hét nap alatt nyolc előadás várja majd a közönséget.