Színház

Februártól sűrített K.O.-sorozat a Nemzetiben

2013.02.01. 11:39
Ajánlom
A Színházi Kritikusok Céhe februártól az évad végéig extra Kritikus Órákat szervez a Nemzeti Színházba, hogy még több lehetőséget teremtsen az alkotókkal való találkozásra és az előadásokról való beszélgetésre.

A színházi kritikusok a Nemzetivel való együttműködésnek köszönhetően 2009 óta folyamatosan szerveznek K.O.-kat a színház friss bemutatóihoz kapcsolódóan. A Színházi Kritikusok Céhe a februári extra Kritikus Órák gesztusával szeretné megköszönni az évad végén leköszönő vezetőségnek a szakmai bizalmat, az elmúlt évek munkáját és legfőképpen az előadásokat, amelyek nélkül, mint írják, sokkal szegényebb lenne színházi múltunk és jelenünk.

A K.O. - Kritikus Óra nem más, mint egy adott előadást követő beszélgetés vagy közönségtalálkozó, amit a céh tagjai moderálnak és amelyen részt vesznek az alkotók, előadók is. Az elmúlt évek során a K.O.-k rendszeres kiegészítő programként voltak jelen a színház kínálatában, aminek sikerességét a nézők egyre nagyobb érdeklődése és aktív közreműködése igazolt. Az, hogy érdekes és szakmai szempontból is érdemi beszélgetések alakultak ki, az elsősorban a magas művészi értéket képviselő és gondolkodásra késztető előadásoknak köszönhető, valamint a színészek, az alkotók és a társulat nézői és kritikai véleményre egyaránt nyitott kíváncsiságának. A kölcsönös párbeszédre, a beszélgetésre való igénynek, hajlandóságnak.

2013 februárjától a Nemzeti Színházban nemcsak az új bemutatók, hanem a régebb óta repertoáron lévő előadások után is szerveznek K.O.-kat, emellett februárban folytatódnak a Kritikus Órák a Budapest Bábszínházban és a Jurányi Inkubátorházban, valamint a gyergyószentmiklósi Figura Stúdió Színház három előadását a Vendégváró Fesztivál keretében bemutató Bethlen Téri Színházban is.


Februári K.O.-menetrend:

61A7B703-2BB2-4906-AFAD-BF396A9A1E2E

Hamlet - Nemzeti Színház - Szabó Kimmel Tamás

február 1. 19 óra - Nemzeti Színház: Hamlet - vezeti: Kállai Katalin

3BACE6C0-8AEF-4C35-94E6-49F21BEF2000

A Nemzeti Színház 2010/2011-es évada - Én vagyok a Te - Molnár Piroska, Znamenák István

február 2. 19 óra - Nemzeti Színház: Én vagyok a Te - vezeti: Jákfalvi Magdolna

24CABE33-0822-4346-BC74-0EAC2E3A0838

Figura Stúdió Színház: Arany-légy

február 3. 19:30 - Bethlen Téri Színház (Vendégváró Fesztivál) - Figura Stúdió: Arany-légy - vezeti:  Sebestyén Rita

február 4. 19:00 - Budapest Bábszínház: Übü király és a magyarok - vezeti: Budai Katalin

február 7. 19 óra - Nemzeti Színház: A tanítónő - vezeti: Kelemen Orsolya és Miklós Melánia

február 9. 15 óra - Nemzeti Színház: Úri muri - vezeti: Koltai Tamás

február 23. 19 óra - Jurányi Produkciós Közösségi Inkubátorház - SZFE: A hideg gyermek - vezeti: Sztrókay András

Programkereső

Legnépszerűbb

Könyv

Babits a ritmusdaráló, Móricz a műparaszt

Vámos Miklós e hónapban is megmondja, mit érdemes elolvasni.
Színház

Ők az évad legjobbjai a kritikusok szerint

A Színházi Kritikusok Céhe idén 40. alkalommal ismeri el az előző évad legkiemelkedőbb színházi teljesítményeit. A díjátadót szeptember 22-én tartják a Katonában.
Jazz/World

Budapesten is bemutatják a Miles Davisről szóló friss dokumentumfilmet

Fantasztikus hír, nem csak jazzrajongóknak: augusztus 30-tól műsorára tűzi az Uránia az idén debütált, Birth of the Cool című dokumentumfilmet, amely angol nyelven, magyar felirattal lesz látható a Pannonia Entertainment forgalmazásában.
Színház

Ilyen volt a Sztalkert csoport új Vízkeresztje - Galéria

A Shakespeare Fesztiválon mutatták be a Sztalkert Csoport második önálló produkcióját, a Vízkereszt, de amúgy mindegy című előadást, amely legközelebb a Szentendrei Teátrum FRISS programsorozatában, majd Zsámbékon vendégeskedik.
Vizuál

Colostokból és kalászból készült ruhák

Király Tamás (1952-2013) alkotásaihoz a legolcsóbb anyagokat használta fel, a ruhákat, illetve ezek elemeit is gyakran újrahasznosította. A divattervező több mint három évtizedes pályafutását mutatja be az a retrospektív kiállítás, amely Out of the box címmel látható a Ludwig Múzeum - Kortárs Művészeti Múzeumban.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Színház hírek

Ők az évad legjobbjai a kritikusok szerint

A Színházi Kritikusok Céhe idén 40. alkalommal ismeri el az előző évad legkiemelkedőbb színházi teljesítményeit. A díjátadót szeptember 22-én tartják a Katonában.
Színház galéria

Ilyen volt a Sztalkert csoport új Vízkeresztje - Galéria

A Shakespeare Fesztiválon mutatták be a Sztalkert Csoport második önálló produkcióját, a Vízkereszt, de amúgy mindegy című előadást, amely legközelebb a Szentendrei Teátrum FRISS programsorozatában, majd Zsámbékon vendégeskedik.
Színház szeged

Női témák és női alkotók a THEALTER színházi fesztivál középpontjában

9 nap alatt, 9 helyszínen 32 csapat 30 produkciója látható a szegedi THEALTER fesztiválon, amelyre 2019. augusztus 2. és 10. közt várják a kortárs színházi szcéna rajongóit.
Színház interjú

Minden nő életében megfordul egy Liliom - Interjú Szokol Judittal

Szokol Judit frissdiplomás színházrendező két előadást is rendez - méghozzá párhuzamosan - a Szentendrei Teátrumban. Vasárnap mutatják be A hentes lánya című mono-musicalt és július 25-én Molnár Ferenc Liliomját. 
Színház ajánló

Zenés előadásokkal bővül a Vidor Fesztivál színházi programja

A hazai színházak repertoárjából válogatott tizennyolc vígjáték és zenés színpadi játék látható az augusztus 23. és 31. között megrendezendő Vidor Fesztivál színházi versenyprogramjában, Nyíregyházán.