Színház

Felelősen és óvatosan előkészített újranyitást kér az igazgatóktól a Magyar Színházi Társaság

2021.04.28. 09:15
Ajánlom
A színházi dolgozók szövetsége szerint folyamatos, fellépés előtti tesztelésre van szükség az előadók és a háttérdolgozók körében.

A Magyar Színházi Társaság az után adta ki állásfoglalását, hogy a Magyar Közlönyben április 26-án megjelent az a kormányrendelet, amely a magyarországi színházaknak újranyitását szabályozza. A rendelet a kulturális intézmények munkatársaitól nem vár el védettséget, mindössze annyit ír elő, hogy amennyiben még nem kaptak oltást, maszkot kell viselniük – az előadók esetében azonban ez sem elvárás. Mint a HVG.hu írja, rendelkezés hiányában alighanem az intézményvezetők felelőssége lesz a döntés arról, milyen elvárással élnek a fellépő művészek felé.

A rendelet a nézőkről így fogalmaz: „A jegy megváltásával látogatható kulturális eseményen nézőként a koronavírus ellen védett személy, valamint a felügyelete alatt lévő tizennyolcadik életévét be nem töltött személy vehet részt.” A rendelet azt is kimondja:

„a védett nézőknek 4 millió beoltott után a színházban nem kötelező maszkot viselni”.

A védettség vagy az életkor igazolásának céljából a kulturális intézmények dolgozói is elkérhetik mindkét igazolványt, de nem rögzíthetnek róla semmilyen adatot. Ha valaki nem tudja vagy akarja igazolni a védettségét vagy az életkorát, akkor a színháznak kötelessége megtagadni a beléptetését.

A szabály rendelkezik arról is, hogy hiába módosul a kijárási korlátozás kezdete éjfélre, a színházi előadásoknak legkésőbb 11-kor véget kell érniük.

A Magyar Színházi Társaság Elnöksége az április 28-án kiadott állásfoglalásában hangsúlyozza az intézményvezetők felelősségét saját munkavállalóik iránt, és arra kérnek minden intézményvezetőt, hogy

„felelősen és óvatosan készítsék elő a színházak nyitását, gondoskodva a színpadra lépés egészségügyileg biztonságos feltételeiről”.

Mint írják, ennek formája a folyamatos, fellépés előtti tesztelés lehet.

A Magyar Színházi Társaság Elnökségének állásfoglalása a színházak újranyitásáról

A Magyar Színházi Társaság Elnöksége örömmel fogadja, hogy a Magyar Közlönyben megjelent 197/2021. (IV.26.) kormányrendelet belátható időn belül lehetővé teszi a magyarországi színházaknak a szinte korlátozás nélküli, csupán a védettségi igazolvány ellenében történő újranyitását.

Tisztában vagyunk azzal, hogy ez mennyire fontos és lényeges változás, de szeretnénk felhívni az intézményvezetők figyelmét – mert a rendelet a felelősséget szinte kizárólagosan az ő vállukra helyezi – arra az erkölcsi teherre, amit ez a döntés jelent.

Hiszen ők nemcsak a nézőkért felelősek, hanem saját munkavállalóikért is.

Fokozottan felelősek minden fellépő művészért: színészekért, táncosokért, zenészekért, akik maszk nélkül, közvetlen fizikai kontaktusban a leginkább kitettek a fertőzésnek. Azokért, akik a színpadon vagy tájbuszon utazva, paraván mögött vagy zenekari árokban ülve végzik el különféle foglalkoztatási és szerződési formák szerinti kötelezettségüket.

Az egészséget tekintve a legfőbb szempontnak, arra kérünk minden intézményvezetőt, hogy felelősen és óvatosan készítsék elő a színházak nyitását, gondoskodva a színpadra lépés egészségügyileg biztonságos feltételeiről, függetlenül attól, hogy oltás által védettséget szerzett vagy a vele kontaktusba kerülő nem védett személyről van szó. Ennek formája a folyamatos, fellépés előtti tesztelés lehet.

Nem szabad, hogy azt érezze bárki, hogy valamilyen egzisztenciális kényszer okán, saját egészsége veszélyeztetésével vállalja feladatát.

Tegyünk meg mindent, hogy az újranyitás valóban örömteli esemény legyen, és véletlenül sem egy újabb hullám kezdete.

(kiemelés: Fidelio.hu)

Fejléckép: Pexels

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Plusz

A sokoldalú Liszt Ferenc – itt vannak a Liszt Ünnep első programjai

Liszt Ferenc művészetének más-más oldalát mutatja be Martin Haselböck és az Orchester Wiener Akademie, Vaszilij Petrenko és a Royal Philharmonic Orchestra, a Kolozsvári Magyar Opera, illetve Francesco Tristano is. Október 9-én indul a negyedik Liszt Ünnep Nemzetközi Kulturális Fesztivál.
Jazz/World

„Nekem a zene gyógyszer minden bajra” – interjú Király Lindával

Anyák napján ad koncertet Király Linda a Várkert Bazárban, az est vendége pedig nem más, mint testvére, Király Viktor lesz, így a közönség lélekemelő duettekre is készülhet.
Könyv

Monumentális nagyregénnyel jelentkezik Darvasi László

Június elején jelenik meg Neandervölgyiek címmel a József Attila-díjas Darvasi László eddigi leghosszabb regénye. A háromkötetes, több évtizedet felölelő műben a magyar vidék, a főváros és a nagyvilág történetei kapcsolódnak össze.
Vizuál

A holokauszt a túlélők szemével – új kiállítás nyílik a Magyar Nemzeti Galériában

Harminc művész szemén keresztül mutatja be a nyolcvan évvel ezelőtt lezajlott magyarországi holokauszt emlékezetét az Így történt - A holokauszt korai emlékezete szemtanú művészek alkotásain című kiállítás.
Színház

Megtartotta tavaszi bemutatóit a Loupe Színházi Társulás

A csapat elsőként a Lányok, fiúk! című monodrámát mutatta be Lovas Rozi főszereplésével, az előadás a családon belüli erőszak témájára reflektál. Áprilisban pedig A kezdet/vége című produkció is debütált, amelyet Sean O’Casey műve nyomán Horváth János Antal írt és rendezett.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Színház ajánló

Megtartotta tavaszi bemutatóit a Loupe Színházi Társulás

A csapat elsőként a Lányok, fiúk! című monodrámát mutatta be Lovas Rozi főszereplésével, az előadás a családon belüli erőszak témájára reflektál. Áprilisban pedig A kezdet/vége című produkció is debütált, amelyet Sean O’Casey műve nyomán Horváth János Antal írt és rendezett.
Színház hír

Telex: Szexuális zaklatás ügyében folyik vizsgálat az SZFE-n

A lap értesülései szerint az egyetemen belső vizsgálat indult, mivel egy osztályvezető férfitanár meg nem engedhető kommentárokkal illette a diáklányok külsejét, alakját. Cikkünk frissült az SZFE reakciójával!
Színház ajánló

A vég kezdete? – vérbeli házastársi dráma debütál a Rózsavölgyi Szalonban

Új bemutatóval ünnepli alapításának tizenkettedik évfordulóját a Rózsavölgyi Szalon. Kovács Patrícia és Schmied Zoltán főszereplésével, Dicső Dániel rendezésében mutatják be David Eldridge Bármit mondhatsz című darabját április 11-én.
Színház interjú

Nincs ideális pillanat – interjú Horváth Patríciával, a HATAN Társulat alapító tagjával

Horváth Patrícia férjével, Nyári Zoltán operaénekessel közösen két évvel ezelőtt indította el független magánszínházi formációját, a HATAN Társulatot. Az alapító páros női tagjával a színházcsinálás fenséges és kevésbé dicsőséges pillanatairól is beszélgettünk.
Színház hír

Új elnököt választott a Színházi Dolgozók Szakszervezete

A színházi szakmák országosan reprezentatív szakszervezete, az idén 105 éves Színházi Dolgozók Szakszervezete jelentősen megújuláson esett át, miután az április 8-án megtartott tisztújító küldöttgyűlésen megválasztották az új országos ügyvezető elnökséget.