Színház

Felelősen és óvatosan előkészített újranyitást kér az igazgatóktól a Magyar Színházi Társaság

2021.04.28. 09:15
Ajánlom
A színházi dolgozók szövetsége szerint folyamatos, fellépés előtti tesztelésre van szükség az előadók és a háttérdolgozók körében.

A Magyar Színházi Társaság az után adta ki állásfoglalását, hogy a Magyar Közlönyben április 26-án megjelent az a kormányrendelet, amely a magyarországi színházaknak újranyitását szabályozza. A rendelet a kulturális intézmények munkatársaitól nem vár el védettséget, mindössze annyit ír elő, hogy amennyiben még nem kaptak oltást, maszkot kell viselniük – az előadók esetében azonban ez sem elvárás. Mint a HVG.hu írja, rendelkezés hiányában alighanem az intézményvezetők felelőssége lesz a döntés arról, milyen elvárással élnek a fellépő művészek felé.

A rendelet a nézőkről így fogalmaz: „A jegy megváltásával látogatható kulturális eseményen nézőként a koronavírus ellen védett személy, valamint a felügyelete alatt lévő tizennyolcadik életévét be nem töltött személy vehet részt.” A rendelet azt is kimondja:

„a védett nézőknek 4 millió beoltott után a színházban nem kötelező maszkot viselni”.

A védettség vagy az életkor igazolásának céljából a kulturális intézmények dolgozói is elkérhetik mindkét igazolványt, de nem rögzíthetnek róla semmilyen adatot. Ha valaki nem tudja vagy akarja igazolni a védettségét vagy az életkorát, akkor a színháznak kötelessége megtagadni a beléptetését.

A szabály rendelkezik arról is, hogy hiába módosul a kijárási korlátozás kezdete éjfélre, a színházi előadásoknak legkésőbb 11-kor véget kell érniük.

A Magyar Színházi Társaság Elnöksége az április 28-án kiadott állásfoglalásában hangsúlyozza az intézményvezetők felelősségét saját munkavállalóik iránt, és arra kérnek minden intézményvezetőt, hogy

„felelősen és óvatosan készítsék elő a színházak nyitását, gondoskodva a színpadra lépés egészségügyileg biztonságos feltételeiről”.

Mint írják, ennek formája a folyamatos, fellépés előtti tesztelés lehet.

A Magyar Színházi Társaság Elnökségének állásfoglalása a színházak újranyitásáról

A Magyar Színházi Társaság Elnöksége örömmel fogadja, hogy a Magyar Közlönyben megjelent 197/2021. (IV.26.) kormányrendelet belátható időn belül lehetővé teszi a magyarországi színházaknak a szinte korlátozás nélküli, csupán a védettségi igazolvány ellenében történő újranyitását.

Tisztában vagyunk azzal, hogy ez mennyire fontos és lényeges változás, de szeretnénk felhívni az intézményvezetők figyelmét – mert a rendelet a felelősséget szinte kizárólagosan az ő vállukra helyezi – arra az erkölcsi teherre, amit ez a döntés jelent.

Hiszen ők nemcsak a nézőkért felelősek, hanem saját munkavállalóikért is.

Fokozottan felelősek minden fellépő művészért: színészekért, táncosokért, zenészekért, akik maszk nélkül, közvetlen fizikai kontaktusban a leginkább kitettek a fertőzésnek. Azokért, akik a színpadon vagy tájbuszon utazva, paraván mögött vagy zenekari árokban ülve végzik el különféle foglalkoztatási és szerződési formák szerinti kötelezettségüket.

Az egészséget tekintve a legfőbb szempontnak, arra kérünk minden intézményvezetőt, hogy felelősen és óvatosan készítsék elő a színházak nyitását, gondoskodva a színpadra lépés egészségügyileg biztonságos feltételeiről, függetlenül attól, hogy oltás által védettséget szerzett vagy a vele kontaktusba kerülő nem védett személyről van szó. Ennek formája a folyamatos, fellépés előtti tesztelés lehet.

Nem szabad, hogy azt érezze bárki, hogy valamilyen egzisztenciális kényszer okán, saját egészsége veszélyeztetésével vállalja feladatát.

Tegyünk meg mindent, hogy az újranyitás valóban örömteli esemény legyen, és véletlenül sem egy újabb hullám kezdete.

(kiemelés: Fidelio.hu)

Fejléckép: Pexels

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

„Fel kell találni magunkat” – Interjú Bretz Gáborral

Bretz Gábor az Opera állandó művésze, aki az elsők között kapta meg a Kamaraénekesi címet, egy-egy évad során több szerepet is alakít. Legutóbb a – címlapfotót is inspiráló – Don Carlos online premierjén láthattuk. A világhírű basszbaritonnal a pandémia teremtette kihívásokról, az énektanítás rejtelmeiről és arról is beszélgettünk, mit kívánna egy jótündértől.
Vizuál

Nézze meg ingyenesen az európai film legjobbjait a Lux-díj online csatornáján

A Lux Közönségdíj online mozicsatornáján május 16-ig ingyenesen megtekinthető három sokszorosan díjazott európai film: az Oscar- és Európa-díjas Még egy kört mindenkinek, az Oscar-jelölt Kollektíva és a Corpus Christi című alkotás. A közönség szavazatait is várják.
Klasszikus

„Újraéled a karanténba zárt kultúra”- kihirdette a Budapesti Fesztiválzenekar 2021–22-es évadát

Fischer Iván rendezte új operaelőadás, Richard Strauss-maraton és nemzetközi sztárok, köztük Danyiil Trifonov vagy Jordi Savall is szerepelnek a Budapesti Fesztiválzenekar 2021–22-es évadjában.
Színház

Új bemutatókkal kezdi jubileumi évadát a Vígszínház

Több mint 90 éves hagyományát követve a Vígszínház május 1-jén megkezdte a következő évad bérleteinek értékesítését. Bár egyelőre csak decemberig hirdettek műsort, az elmúlt időszak közönség előtt be nem mutatott előadásai mellett újdonságokat is tartogat a 2021/2022-es szezon.
Színház

Lehoczky Zsuzsa a Nemzet Színésze

Május 11-én új tagot választottak a Nemzet Színésze cím birtokosai. A Törőcsik Mari halálával megüresedett helyre Lehoczky Zsuzsát választotta a jelenlegi tizenegy tag.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Színház

Gyabronka József, Háy János és Alföldi Róbert az újranyitó Átrium színpadán

Május 21-től újra élő előadásokat tart az Átrium. A budai intézmény első produkciója a Fehér nyuszi, vörös nyuszi című darab Gyabronka József előadásában, ezt követően egy Háy János-premierrel, valamint a Mefisztó című kortárs zenés kabaréval várják a közönséget.
Színház hír

Nagyszabású gálaműsorral segíti a THEALTER Fesztivált a Szegedi Nemzeti Színház

Szeged Napja alkalmából május 21-én gálával kedveskedik nézőinek a Szegedi Nemzeti Színház, melynek bevételével a nehéz helyzetbe került THEALTER Fesztivál fennmaradását is támogatja.
Színház hír

Lehoczky Zsuzsa a Nemzet Színésze

Május 11-én új tagot választottak a Nemzet Színésze cím birtokosai. A Törőcsik Mari halálával megüresedett helyre Lehoczky Zsuzsát választotta a jelenlegi tizenegy tag.
Színház hír

Rusznyák Gábor kapta a Déryné-díjat

Miskolc Város Napja alkalmából a közgyűlés idén is díjazta a város hírnevét öregbítő, legkiemelkedőbb teljesítményt nyújtó személyeket, szervezeteket. A május 11-i ünnepségen átadták a Déryné színházi díjat is, melyet ezúttal Rusznyák Gábor, a Miskolci Nemzeti Színház főrendezője vehetett át.
Színház hír

Új bemutatókkal kezdi jubileumi évadát a Vígszínház

Több mint 90 éves hagyományát követve a Vígszínház május 1-jén megkezdte a következő évad bérleteinek értékesítését. Bár egyelőre csak decemberig hirdettek műsort, az elmúlt időszak közönség előtt be nem mutatott előadásai mellett újdonságokat is tartogat a 2021/2022-es szezon.