Színház

Felemelő kezdeményezés: Színészek segítik az otthontanulókat

2020.03.14. 21:05
Ajánlom
Egymás után ajánlják fel a színészek, hogy versek és kötelező olvasmányok felolvasásával segítenék a magyartanárokat és a diákokat.

Bíró Kriszta, az Örkény Színház művészének felvetésére a színészek kötelező olvasmányok felolvasásával segítenék az otthon tanulókat az iskolabezárások ideje alatt – írta meg a hvg.hu Fullajtár Andrea, a budapesti Katona József Színház tagjára hivatkozva. A színésznő az Online otthonoktatás Facebook-csoportban tette közzé felhívását, amelyet már több ezren megosztottak.

A kezdeményezéshez időközben a József Attila Színház is csatlakozott, mint írják, várják tanárok, szülők jelentkezését: mely kötelező vers, novella, próza ami aktuális osztálya, csemetéje számára.

Mi pedig a kért művet online publikussá tesszük. Szeretettel várjuk kéréseiteket!

Elérhető egy Google Dokumentum, amelyben a tanárok kiválaszthatják, mely szerzőtől milyen művet és mikor olvassanak fel a színészek, akik között ott találjuk Gryllus Dorkát, Simon Kornélt, Trokán Annát és Trokán Nórát is.

Ugyancsak hasznos felület lehet a Hallgatni Aranyt! oldal, amelyen közel száz magyar színész előadásában hallhatók Arany János írásai.

További lélekemelő kezdeményezések is indultak. Több színész saját facebook-oldalán oszt meg élő bejelentkezéseket, amelyekben irodalmi szövegek felolvasását teszik közzé. Huzella Júlia ebben a videóban a legkisebbeket ajándékozta meg Tóth Krisztina Orrfújós meséjével, Grisnik Petra pedig az alábbi videóval indított mozgalmat #miszépmiszépmiszép hashtaggel, hogy minél több művész jelentkezzen be kulturális tartalommal. Mint írja:

Nem tudom, ti hogy vagytok vele, nekem nagyon rosszul esnek a szabad esték. (Anyagilag is, naná, dehát voltam én már munka nélkül, és akkor sem a pénz hiányzott jobban...) Úgy döntöttem, mozgalmat indítok azoknak, akik nem bírnak/akarnak várni: mától kezdve néhánynaponta bejelentkezem valami kulturális tartalommal. Beszélek, énekelek... Máshoz úgysem értek. Csatlakozzatok, verseljetek, énekeljetek, táncoljatok, fessetek, mittudomén. Csak úgy. Mert a közönségünk most ott van, ahol mi: otthon.

 

#miszépmiszépmiszép

Posted by Grisnik Petra on Friday, March 13, 2020

 

Köszönjük a művészek kreativitását, jelenlétét és a tőlük érkező segítséget és bátorítást!

 

Fejléckép: Bíró Kriszta (fotó: Horváth Judit / Örkény Színház)

Virtuális színházat indít a Bartók Kamaraszínház

Kapcsolódó

Virtuális színházat indít a Bartók Kamaraszínház

A dunaújvárosi intézmény nem hagyja kultúra nélkül a közönséget: korábbi előadásaikat online stream formájában vetítik. Cikkünk frissült!

Programkereső

Legnépszerűbb

Könyv

Meztelenre vetkőzni még az orvos előtt sem!

Láthatóvá válnak a cselédlányok, szegényebb sorból való asszonyok hétköznapjai, a kor egészségügyi, higiéniai, sőt erkölcsi viszonyai. Szécsi Noémi legutóbbi kötetében dr. Hugonnai Vilma, az első magyar orvosnő rendelési naplói alapján enged bepillantást a 19. század végén és a 20. század elején élő nők életébe.
Klasszikus

Különleges koncertpárral indítja új évadát a Zeneakadémia

A Zeneakadémia és a Nemzeti Filharmonikus Zenekar közös hangversenyén a Kossuth-díjas Balázs János szólójával hallható Rahmanyinov összes zongoraversenye és a virtuóz Paganini-variációk augusztus 18-án és 19-én a Nagyteremben. A vendégkarmester a kanadai Charles Olivieri-Munroe lesz.
Jazz/World

5,3 milliárd forint a zenészeknek, kluboknak, fesztiváloknak és technikusoknak

Kezdjünk barátkozni a raktárkoncert fogalmával! A kormány a rendezvényszervezők, a klubok és a technikai személyzet támogatását tervezi a most bejelentett csomaggal. Gulyás Gergely az SZFE-t érintő kérdésekre is válaszolt.
Klasszikus

A Balatonon is koncerteznek a BFZ zenészei

Bár az augusztus még nem az aktív koncertszezon hónapja, a Budapesti Fesztiválzenekar több nyári programmal is készül közönségének Budapesten, a Balatonon és a Dunakanyarban.
Könyv

Egy nem várt kudarc története

Vámos Miklós e hónapban is megmondja, mit érdemes elolvasni. Még mindig a karanténból, Budapest, Magyarország. Ezúttal Benedek Szabolcs legújabb könyvéről ír.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Színház hír

Új magyar musical a dunaújvárosi Bartók Színházban

Az Őze Áron vezette Kamaraszínház az egymásra figyelés gesztusát is kifejezi azzal, hogy a „Város Évadát” nyitja meg ősztől. Az új évadban tizenkét bemutatót tartanak.
Színház ajánló

Kortárs magyar drámák mustrája Szentendrén

A Szentendrei Teátrum fogadta be idén a Színházi Dramaturgok Céhe Nyílt Fórum rendezvényt, amelyre augusztus 9-14. között várják az érdeklődőket felolvasószínházi előadásokkal.
Színház magazin

Cenzúra, zaklatások, vallatások – Janovics Jenő és a Kolozsvári Nemzeti Színház

A kolozsvári magyar színjátszás történetének egyik legnehezebb korszaka volt a két világháború közötti időszak, az a 22 év, amikor először kellett kisebbségi színházként – a túlélés legfőbb szempontját szem előtt tartva – megmaradnia. Ezeket az éveket a fennmaradáson túl az a szándék mozgatta, hogy az adott politikai-gazdasági helyzet korlátai között a magyar színjátszás megtalálja a maga és a közönsége számára is megfelelő hangot. Az impériumváltás időszakát Janovics Jenő visszaemlékezései alapján tárjuk föl. Ő igazgatta az akkor Országos Nemzeti Színház nevet viselő kolozsvári színházat, amely Magyarország második nemzeti színháza volt.
Színház ajánló

Csányi Sándor egyszemélyes vígjátéka augusztusban is a MOMKultban!

Augusztus 23-án és 29-én dupla Hogyan értsük félre a nőket? előadással várják a nézőket a MOMkultban, mindkét nap 17.00 és 20.00 órai kezdéssel is megtekinthető Csányi Sándor önálló estje.
Színház hír

Szeptemberben sem tartják meg a POSZT-ot

A szervezők közleménye szerint egy későbbi időpontban rendezik meg a 20. Pécsi Országos Színházi Találkozót.