Színház

Felemelő kezdeményezés: Színészek segítik az otthontanulókat

2020.03.14. 21:05
Ajánlom
Egymás után ajánlják fel a színészek, hogy versek és kötelező olvasmányok felolvasásával segítenék a magyartanárokat és a diákokat.

Bíró Kriszta, az Örkény Színház művészének felvetésére a színészek kötelező olvasmányok felolvasásával segítenék az otthon tanulókat az iskolabezárások ideje alatt – írta meg a hvg.hu Fullajtár Andrea, a budapesti Katona József Színház tagjára hivatkozva. A színésznő az Online otthonoktatás Facebook-csoportban tette közzé felhívását, amelyet már több ezren megosztottak.

A kezdeményezéshez időközben a József Attila Színház is csatlakozott, mint írják, várják tanárok, szülők jelentkezését: mely kötelező vers, novella, próza ami aktuális osztálya, csemetéje számára.

Mi pedig a kért művet online publikussá tesszük. Szeretettel várjuk kéréseiteket!

Elérhető egy Google Dokumentum, amelyben a tanárok kiválaszthatják, mely szerzőtől milyen művet és mikor olvassanak fel a színészek, akik között ott találjuk Gryllus Dorkát, Simon Kornélt, Trokán Annát és Trokán Nórát is.

Ugyancsak hasznos felület lehet a Hallgatni Aranyt! oldal, amelyen közel száz magyar színész előadásában hallhatók Arany János írásai.

További lélekemelő kezdeményezések is indultak. Több színész saját facebook-oldalán oszt meg élő bejelentkezéseket, amelyekben irodalmi szövegek felolvasását teszik közzé. Huzella Júlia ebben a videóban a legkisebbeket ajándékozta meg Tóth Krisztina Orrfújós meséjével, Grisnik Petra pedig az alábbi videóval indított mozgalmat #miszépmiszépmiszép hashtaggel, hogy minél több művész jelentkezzen be kulturális tartalommal. Mint írja:

Nem tudom, ti hogy vagytok vele, nekem nagyon rosszul esnek a szabad esték. (Anyagilag is, naná, dehát voltam én már munka nélkül, és akkor sem a pénz hiányzott jobban...) Úgy döntöttem, mozgalmat indítok azoknak, akik nem bírnak/akarnak várni: mától kezdve néhánynaponta bejelentkezem valami kulturális tartalommal. Beszélek, énekelek... Máshoz úgysem értek. Csatlakozzatok, verseljetek, énekeljetek, táncoljatok, fessetek, mittudomén. Csak úgy. Mert a közönségünk most ott van, ahol mi: otthon.

 

#miszépmiszépmiszép

Posted by Grisnik Petra on Friday, March 13, 2020

 

Köszönjük a művészek kreativitását, jelenlétét és a tőlük érkező segítséget és bátorítást!

 

Fejléckép: Bíró Kriszta (fotó: Horváth Judit / Örkény Színház)

Virtuális színházat indít a Bartók Kamaraszínház

Kapcsolódó

Virtuális színházat indít a Bartók Kamaraszínház

A dunaújvárosi intézmény nem hagyja kultúra nélkül a közönséget: korábbi előadásaikat online stream formájában vetítik. Cikkünk frissült!

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

„Praktikusan nekem is távoznom kell” – Megszólalt a Karinthy Színház egyik ügyvezetője

A produkciós vezetői feladatokat is ellátó Kerekes-Katz Petra, a Karinhty Színházat működtető kft. egyik tulajdonosa a szerkesztőségünkhöz eljuttatott közleményében azt írja, a korábbi művészeti vezetőhöz, Földes Eszterhez hasonlóan, „praktikusan” neki is távoznia kell.
Zenés színház

Elhunyt Kovács Zsuzsa

A művészt hosszas betegség után pénteken érte a halál, temetéséről később intézkednek.
Klasszikus

Klasszikusok merengős és borongós estékre

Zenei válogatásunk magányos vagy csöndes estékhez, amikor egy forró bögre teával az ember átadja magát a semmittevésnek, a meditációnak, majd előbb-utóbb az álomnak is.
Klasszikus

Elhunyt Krzysztof Penderecki lengyel zeneszerző

Nyolcvanhat éves korában, hosszú és súlyos betegség után vasárnap elhunyt Krzysztof Penderecki neves lengyel zeneszerző, a kortárs zene kiemelkedő alakja - közölte a lengyel sajtó.
Vizuál

A rokokó sztárfestője még a gipszstukkókat is belekomponálta freskóiba

Giovanni Battista Tiepolo a mennyezetet égbolttá változtatta, arisztokrata megbízóit szinte istenként ábrázolta. Kétszázötven éve, 1770. március 27-én halt meg a 18. századi dekoratív festészet legnagyobb alakja, "Velence legjobb festője". 

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Színház interjú

Molnár Piroska: „A színházak nem köthetnek ki végleg az online térben”

A Kossuth-díjas színművész, a Nemzet Színésze azt mondja, hogy most is minden nap körbetelefonálják egymást Pogány Judittal és Csomós Marival, ki hogy van. Bizakodnak. Molnár Piroska arról is beszél, hogy ez a rendkívüli helyzet komoly lelki és szellemi erőpróba is, egy mentális maraton, ezért óvatosan kell bánnunk az energiáinkkal. Ő türelmes, de azért már nagyon hiányoznak neki a kollégák.
Színház ajánló

Ősbemutató és vastaps

Óriási sikert könyvelhet el ismét a Vörösmarty Színház: március 7-én a Nagyszínházban megtartották a Trianon ősbemutatóját, amit vastapssal ünnepelt a közönség. Sárosi István drámája diplomáciai jegyzőkönyvek, könyvtári és levéltári dokumentumok felhasználásával készült.
Színház ajánló

A Színházi világnapon indult az Ülj mellém! beszélgetéssorozat

A kultúra és a sport tehetségeit ülteti egy asztal mellé Fodor Annamária színművész és a Molnár Andrea táncművész új online beszélgetéssorozata. Az Ülj mellém! első adásában Udvaros Dorottya, Miklós Edit és Bercsényi Péter beszélgetnek. 
Színház hír

„Praktikusan nekem is távoznom kell” – Megszólalt a Karinthy Színház egyik ügyvezetője

A produkciós vezetői feladatokat is ellátó Kerekes-Katz Petra, a Karinhty Színházat működtető kft. egyik tulajdonosa a szerkesztőségünkhöz eljuttatott közleményében azt írja, a korábbi művészeti vezetőhöz, Földes Eszterhez hasonlóan, „praktikusan” neki is távoznia kell.
Színház hír

Karinthy Vera: „Felelősséggel dolgozom a színház jövőéért”

A Karinthy Színház alapítójának lánya lapunknak úgy nyilatkozott, jelenleg tárgyalások folynak a színház jövőjéről, a támogatások lehetőségeiről.