Színház

Fele(s)más - POSzT 1. nap

2011.06.11. 11:04
Ajánlom
Két előadással nyitott a XI. Pécsi Országos Színházi Találkozó.

Idén előzetes botrányok nélkül indult el a Pécsi Országos Színházi Találkozó. Nem lépett vissza senki, nem kaptak szárnyra olyan hírek, hogy megszűnik a fesztivál. Talán csak az okozott némi vihart, hogy a Nemzeti Színházból három előadás is bekerült a versenyprogramba. A válogatás rendszere megváltozott, idén első alkalommal nem egy, hanem három ember (Szilágyi Lenke fotóművész, Urbán Balázs kritikus és Vekerdy Tamás pszichológus) választotta ki azt a tizenöt előadást, amelyek versenybe szállnak az évad legjobbjai díjakért.

Személyi változások is történtek: tíz év után lemondott Jordán Tamás és Simon István, helyüket Stenczer Béla, és hosszas keresgélés után Márta István foglalták el. Márta István a jövőben változásokat tervez, de idén még minden úgy zajlik, mint az előző években. Pécsett több eddigi fesztiválhelyszín bezárt, a fesztivál kevesebb pénzből gazdálkodik, mint eddig, ennek az off-programok látják kárát, jóval kevesebb esemény kíséri a versenyprogramot.

A fesztivál a sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház A velencei kalmár előadásával nyitott, Bocsárdi László rendezésében. Két előadás járt a fejemben előtte, az egyik a három évvel ezelőtti Yvonne, amely az akkori fesztivál legjobb előadása volt a sepsiektől, és a Nemzeti Színházbeli 2007-es Lear király, melyet Bocsárdi rendezett, gyönyőrű képekkel és fényekkel, de meg-megbicsakló, időnként teljesen elúszó ritmusban. Ez A velencei kalmár inkább az utóbbi érzetét keltette. A monumentális vas állványzaton szaladó, mászó, lépcsőző színészek arca szinte teljesen elveszett az alulvilágított térben, arról nem is beszélve, hogy amíg elértek egyik helyről a másikra, jelentős lukak keletkeztek az előadás ritmusában. Az állványzat előtti eseményekből pedig vajmi keveset lehetett látni a nézőtér elrendezése miatt - persze lehet, hogy ez a Pécsi Nemzeti Színház színpadára épített nézőtér hibája volt.

A hazaiak Parasztoperájában leginkább Nyakó Juli jelenlétének örültem, nálam benne van a legszebben beszélő és legjobb orgánumú magyar színésznők top 5-jében. És nagy élvezettel néztem, hogy Balikó Tamás hányféle indulatból bír leküldeni egy felest. Amúgy pedig az egész előadás úgy jó, ahogy van.

Programkereső

Legolvasottabb

Zenés színház

Tomboló sikert aratott Berlinben Eötvös Péter új operája

November 28-án este mutatta be a Berlini Állami Opera Eötvös Péter legújabb, Jon Fosse Trilógiája alapján készült operáját. A Sleepless Mundruczó Kornél rendezésében került színre.
Klasszikus

Itt a bejelentés, amitől minden Mozart-rajongó kibukik

A koronavírus járvány okozta gazdasági nehézségek nem kímélték Ausztria egyik ismert cégét, a Salzburg Schokoladét sem, amely többek között a Mozart-golyókat is gyártja. A grödigi székhelyű vállalat hétfőn jelentett fizetésképtelenséget – írta meg a Napi.hu.
Zenés színház

„A Diótörő mérföldkő egy balerina életében” – interjú Rotter Biankával

Rotter Bianka életét végigkísérte a Diótörő: az Operaház színpadán a darab csaknem összes gyerekszerepét eltáncolta, a Budapesti Operettszínházban pedig most a női főszereplő, Klára bőrébe bújik. A táncművészetis évekről, Klára hercegnőről és a jövőbeli terveiről beszélgettünk vele.
Vizuál

Újra látható a Moholy-Nagy Lászlóról szóló film az Urániában

Alysa Nahmias sokszorosan díjnyertes amerikai dokumentumfilmje a 125 éve született világhírű művész és tanár, Moholy-Nagy László életútját és örökségét mutatja be, azt az újító szellemű, a modern technikai lehetőségeket integráló művészi gondolkodást, amely máig inspirálja az alkotókat.
Vizuál

Rekordáron kelhet el Csontváry Titokzatos sziget című festménye

A magyar aukciók történetének legmagasabb kikiáltási áráról, 160 millió forintról indul december 19-én a Virág Judit Galéria karácsonyi árverésén Csontváry Kosztka Tivadar alkotása.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Színház interjú

Egy hónapra beköltözött a nagymamájához, előadást készített róla – interjú Göndör Lászlóval

Beköltözött a nagymamájához, aki 97 éves. Az unoka 35, és rendszeresen álmodott azzal, hogy lekési kettejük találkozását. Göndör László azt mondja, ritkán elégedett valamivel, de ezzel igen: a Nagymamával álmodtam című, STAFÉTA-pályázatos előadás december 5-én, 6-án, 8-án és a jövő évben is látható a Trafóban.
Színház ajánló

Hamletként áll színpadra Vecsei H. Miklós

December 3-án mutatja be a Kolozsvári Állami Magyar Színház Shakespeare egyik legnépszerűbb királydrámáját, a Hamletet, melynek címszerepében Vecsei H. Miklós látható.
Színház ajánló

Megkapó emberi történetek adventkor és az ünnepek után is a Bethlenben

Hangolódjon kamaradarabjainkkal az ünnepekre vagy lepje meg élményutalvánnyal szeretteit! Tordai Teri és Horváth Lili, Udvaros Dorottya és Földes Eszter, Igó Éva és Zoltán Áron, Vándor Éva és Szalai Ádám, Grisnik Petra és Gőz István, illetve Blaskó Péter és Szilágyi Ágota párosai várják élőben és az online térben is a közönséget a Bethlen Téri Színházban.
Színház interjú

Hogy lehet jól szeretni? – beszélgetés Járó Zsuzsával

Szakonyi Károly a hetvenes években írt, A hatodik napon című drámáját az író kilencvenedik születésnapja tiszteletére mutatta be a Rózsavölgyi Szalon. Az anya halála után magára maradt apa születésnapjára gyűlik össze ritkán látott családja. A Terézt alakító Járó Zsuzsával beszélgettünk próbafolyamatról, az előadásról, szerepekről és kiállásokról.
Színház ajánló

Mentális coming out a Pinceszínházban

November 30-án mutatja be a Pinceszínház Bodor Panna drámáját, A hisztérikát, amely a szerző-rendező személyes élményeiből táplálkozik. A személyiségzavar egy típusával diagnosztizált dramaturg ezzel az előadással szeretné felhívni a figyelmet a stigmatizálására.