Színház

Fele(s)más - POSzT 1. nap

2011.06.11. 11:04
Ajánlom
Két előadással nyitott a XI. Pécsi Országos Színházi Találkozó.

Idén előzetes botrányok nélkül indult el a Pécsi Országos Színházi Találkozó. Nem lépett vissza senki, nem kaptak szárnyra olyan hírek, hogy megszűnik a fesztivál. Talán csak az okozott némi vihart, hogy a Nemzeti Színházból három előadás is bekerült a versenyprogramba. A válogatás rendszere megváltozott, idén első alkalommal nem egy, hanem három ember (Szilágyi Lenke fotóművész, Urbán Balázs kritikus és Vekerdy Tamás pszichológus) választotta ki azt a tizenöt előadást, amelyek versenybe szállnak az évad legjobbjai díjakért.

Személyi változások is történtek: tíz év után lemondott Jordán Tamás és Simon István, helyüket Stenczer Béla, és hosszas keresgélés után Márta István foglalták el. Márta István a jövőben változásokat tervez, de idén még minden úgy zajlik, mint az előző években. Pécsett több eddigi fesztiválhelyszín bezárt, a fesztivál kevesebb pénzből gazdálkodik, mint eddig, ennek az off-programok látják kárát, jóval kevesebb esemény kíséri a versenyprogramot.

A fesztivál a sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház A velencei kalmár előadásával nyitott, Bocsárdi László rendezésében. Két előadás járt a fejemben előtte, az egyik a három évvel ezelőtti Yvonne, amely az akkori fesztivál legjobb előadása volt a sepsiektől, és a Nemzeti Színházbeli 2007-es Lear király, melyet Bocsárdi rendezett, gyönyőrű képekkel és fényekkel, de meg-megbicsakló, időnként teljesen elúszó ritmusban. Ez A velencei kalmár inkább az utóbbi érzetét keltette. A monumentális vas állványzaton szaladó, mászó, lépcsőző színészek arca szinte teljesen elveszett az alulvilágított térben, arról nem is beszélve, hogy amíg elértek egyik helyről a másikra, jelentős lukak keletkeztek az előadás ritmusában. Az állványzat előtti eseményekből pedig vajmi keveset lehetett látni a nézőtér elrendezése miatt - persze lehet, hogy ez a Pécsi Nemzeti Színház színpadára épített nézőtér hibája volt.

A hazaiak Parasztoperájában leginkább Nyakó Juli jelenlétének örültem, nálam benne van a legszebben beszélő és legjobb orgánumú magyar színésznők top 5-jében. És nagy élvezettel néztem, hogy Balikó Tamás hányféle indulatból bír leküldeni egy felest. Amúgy pedig az egész előadás úgy jó, ahogy van.

Programkereső

Legnépszerűbb

Könyv

Könyvtáros osztag kutatja fel a könyveket, amikre csak halványan emlékeznek az olvasók

Előfordult már, hogy egyszerűen nem tudott kiverni a fejéből egy könyvet? Néhány részletére emlékezett, de a címre vagy a szerzőre egyáltalán nem. A New York-i Közkönyvtár a legképtelenebb esetekben is próbál segíteni.
Plusz

Lemondott Lőrinczy György az NKA alelnöki posztjáról

Az Origo értesülései szerint Kásler Miklós miniszter elfogadta Lőrinczy György indokait a lemondást illetően.
Klasszikus

Bencze Máté döntős a Fiatal Zenészek Eurovíziós Versenyében

A Magyarországot képviselő fiatal szaxofonos az öt döntős közé jutott a Fiatal Zenészek Eurovíziós Versenyén Edinburghben.
Vizuál

Réz András: Az utolsó mozielőadás

Nem kell pánikolni, ez az írás nem Peter Bogdanovich azonos című 1971-es filmjének elemzése. És nem is apokaliptikus vízió, amelyben az utolsó mozielőadást a világvége miatt nem követik továbbiak. Hanem Réz András elmélkedik a mozi jövőjéről.
Klasszikus

Jelenleg ez a tizenkilenc éves fiú a világ legtöbbet hallgatott csellistája

Már ami a lemezeladási adatokat illeti. Sheku Kanneh-Mason fellépett a brit királyi esküvőn, és 100 ezer példányban adták el a debütáló lemezét. Még nem töltötte be a huszadik életévét.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Színház ajánló

Évadvégi kavalkád Zsámbékon

Hinták, Woyzeck, Álom újratöltve. Szerdától szerdáig három előadás látható a Zsámbéki Színházi Bázis egyik legizgalmasabb játszóhelyén, a Műemlék Rakétabázison.
Színház nagyvárad

220 éves a nagyváradi magyar színjátszás

Két bemutatóval, színháztörténeti beszélgetésekkel, nyílt társulati gyűléssel, megemlékezésekkel eleveníti fel Nagyvárad magyar nyelvű színjátszásának kezdeteit augusztus 21. és 26. között a Szigligeti Színház.
Színház interjú

„Egy fantasztikus korszaknak bukkantam a nyomára” – interjú Szikora Jánossal

Idén már hatodik alaklommal rendezi meg a Koronázási Szertartásjátékot a Vörösmarty Színház igazgatója. Az augusztus 18-i bemutató apropóján Szikora János beszélt a kezdetekről, az idei év újdonságairól és a darab nemzeti öntudatformáló szerepéről.
Színház börtönszínház

Újra börtönszínházi társulatoké a József Attila Színház színpada

A produkciókat a színjátszó fogvatartottak hozzátartozói is megtekinthetik.
Színház vidék

Vidéki előadások Budapesten

A Thália Színház szervezésében a Pesti Magyar Színház épületében rendezik meg idén szeptember 3–9. között a népszerű színházi fesztivált, amelyen hét nap alatt nyolc előadás várja majd a közönséget.