Színház

Felfüggeszti az oktatási tevékenységet az SZFE-n a kuratórium

2020.10.31. 10:40
Ajánlom
A „kialakult vis maior helyzet soron kívüli megszüntetésére” szólította fel a fenntartó alapítványt az Oktatási Hivatal – számolt be róla az atv.hu.

Az atv.hu birtokába került dokumentum szerint az egyetem új vezetői szerint „egyetlen érdemi döntéshozó sincs az egyetemi létesítményekben”, mivel már egy hónapja nem tudták elfoglalni hivatalukat a hallgatók által elbarikádozott épületekben. Azt írják, a hallgatók által elfoglalt létesítményekben a tűz- és balesetvédelmi szabályok nem, vagy csak részben érvényesülnek.

Ilyen körülmények között az oktatás feltételei az SZFE létesítményeiben felelősséggel nem biztosíthatók

- áll a levélben. A lap úgy tudja, az alapítványi kuratóriumban helyet foglaló Rátóti Zoltán szignójával ellátott dokumentumot tartalmazó e-mailt az SZFE kancellárja, Szarka Gábor küldte ki az egyetem oktatóinak, dolgozóinak, hallgatóinak és a doktori iskolába járóknak péntek délután.

Mint írják, a fenti körülményekről tájékoztatták az Oktatási Hivatalt, amely „a kialakult vis maior helyzet soron kívüli megszüntetésére” szólította fel a fenntartó alapítványt. Ez alapján a kuratórium azt a döntést hozta, hogy

az őszi szünetet követően a helyzet tisztázásáig felfüggeszti az oktatási tevékenységet az egyetemen.

Az SZFE tanári és hallgatói delegációját a kuratórium november 2-án, hétfőn a Bajor Gizi Színészmúzeum tárgyalótermébe várja, hogy a tanév további sorsáról és az egyetem jövőjéről tárgyaljanak.

Szarka Gábor korábban egy rádióinterjúban azzal indokolta az őszi szünet meghosszabbítását, hogy az egyetemfoglalók nem engedték be a karbantartókat az épületbe, hogy elvégezzék a szükséges fertőtlenítést és karbantartást. Az SZFE hallgatói erre egy fotóval reagáltak, amelyen az Ódry Színpad fertőtlenítése látható. A 444 beszámolója szerint „hallgatói kísérettel mind a karbantartási munkálatok, mind a járványügyi fertőtlenítés megtörtént október 22-28. között, vagyis a tanulmányi félév eredeti rendje szerint megtartott őszi szünetben, október 29-től pedig a tanórák zavartalanul zajlanak tovább az épületekben”.

Fejléckép: Az SZFE elbarikádozott Szentkirályi utcai épülete (forrás:: Független Szabad Egyetem)

(forrás atv.hu444)

Egmont-nyitány tízezer tüntető előtt – interjú Juhász Bence karmesterrel

Kapcsolódó

Egmont-nyitány tízezer tüntető előtt – interjú Juhász Bence karmesterrel

Október 23-án hatalmas tömeg állt ki a Színház- és Filmművészeti Egyetem mellett. A Független Zeneakadémisták Szimfonikus Zenekara pedig egy olyan zeneművet vitt utcára, amellyel történelmi időket idézett: Beethoven forradalmi Egmont-nyitányát. Juhász Bence karmester beszélgetésünkben felelevenítette a különleges előadást.

Fellebbezett az SZFE polgársága – másodfokon folytatódhat a sztrájkolók ügye

Fellebbezett az SZFE polgársága – másodfokon folytatódhat a sztrájkolók ügye

Október 28-án az SZFE Sztrájkbizottsága fellebbezést nyújtott be a Fővárosi Törvényszékre a bíróság azon ítélete ellen, miszerint a dolgozók sztrájkja jogszerűtlen. Emellett kiegészítették a sztrájkköveteléseiket is, ezúttal Magyarország Kormányához intézve, és kérik a modellváltás teljes visszafordítását.

Programkereső

Legnépszerűbb

Könyv

Vámos Miklós: Prűd lelkűek legyenek óvatosak ezzel a könyvvel

Az új évben is folytatódik a Fidelio.hu-n Vámos Miklós sorozata, amelyben a népszerű író megmondja, mit érdemes elolvasni. Ezúttal Bakos Gyöngyi Nyolcszáz utca gyalog című első kötetét ajánlja. Gondolataira a könyv szerzője reagál.
Zenés színház

Bellini-operát énekelnek az erdő állatai egy cuki videoklipben

Az olasz bel canto-stílus egyik alapművének részletéből, Vincenzo Bellini Norma című operájának egyik számából készült bájos animációs film.
Színház

Rangos nemzetközi fesztiválon látható Székely Kriszta Nóra-rendezése

A Katona József Színház előadása a Lessingtage Digital online fesztiválon szerepel. A közvetítés – az eseményre meghívott többi produkcióhoz hasonlóan – bárki számára ingyenesen követhető lesz.
Színház

Fullajtár Andrea felmondott az SZFE-n

A színésznő eddig a diákokért maradt. A jelenlegi vezetéssel nem tud osztályfőnökként részt venni a tanításban.
Zenés színház

Online premierrel jön Vecsei H. Miklós operarendezése

A Szöktetés a szerájból az Opera Otthonra első online premierje lesz január 23-án 19:00 órától.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Színház szfe

Szarka Gábor az SZFE-ről: „Egészen megdöbbentő állapotokat találtunk”

Péntek este Szarka Gábor a Hír TV Magyarország élőben című műsorában reagált az elmúlt napok SZFE-vel kapcsolatos híreire és vádjaira, hangsúlyozva, hogy minden intézkedés a hallgatók érdekeit szolgálja.
Színház hír

Megvan, hová költözik az SZFE a Vas utcából

Közleményt adott ki a Színház- és Filmművészeti Egyetem vezetése, amelyben az új oktatási helyszíneken túl az átalakuló intézeteket is bemutatják. A három helyszínen folyó képzés megújult, modern struktúrát ígér.
Színház szfe

Lenullázhatják az SZFE-hallgatók kreditjeit

A Színház- és Filmművészeti Egyetem új vezetése átregisztrálná a hallgatók őszi féléves kreditjeit a tavaszi időszakra – tudta meg a HVG, hozzátéve, hogy az önköltséges rendszerben tanuló diákokkal ettől függetlenül kifizettetnék a félévet.
Színház magazin

50 éve mutatták be Örkény István Macskajátékát

1971. január 15-én mutatta be a szolnoki Szigligeti Színház Örkény István Macskajáték című színművét. A darab, amely azóta is töretlen sikerrel fut a magyar színpadokon, a 20. Század legismertebb és legtöbbet játszott tragikomédiájává vált.
Színház magazin

10 érdekesség a 120 éve született Bihari Józsefről, az örök Tiborcról

1901. január 14-én született a 20. századi magyar színháztörténet egyik legkiválóbb karakterszínésze, Bihari József, akinek alakításai a mai színésznemzedék számára is példaként szolgálhatnak. Bár a színpadon nem játszott élet-halál harcot vívó nagy hősöket, élete megpróbáltatásokkal és lemondásokkal teli volt. Összegyűjtöttünk 10 érdekességet a színművészről.