Színház

Felfüggeszti az oktatási tevékenységet az SZFE-n a kuratórium

2020.10.31. 10:40
Ajánlom
A „kialakult vis maior helyzet soron kívüli megszüntetésére” szólította fel a fenntartó alapítványt az Oktatási Hivatal – számolt be róla az atv.hu.

Az atv.hu birtokába került dokumentum szerint az egyetem új vezetői szerint „egyetlen érdemi döntéshozó sincs az egyetemi létesítményekben”, mivel már egy hónapja nem tudták elfoglalni hivatalukat a hallgatók által elbarikádozott épületekben. Azt írják, a hallgatók által elfoglalt létesítményekben a tűz- és balesetvédelmi szabályok nem, vagy csak részben érvényesülnek.

Ilyen körülmények között az oktatás feltételei az SZFE létesítményeiben felelősséggel nem biztosíthatók

- áll a levélben. A lap úgy tudja, az alapítványi kuratóriumban helyet foglaló Rátóti Zoltán szignójával ellátott dokumentumot tartalmazó e-mailt az SZFE kancellárja, Szarka Gábor küldte ki az egyetem oktatóinak, dolgozóinak, hallgatóinak és a doktori iskolába járóknak péntek délután.

Mint írják, a fenti körülményekről tájékoztatták az Oktatási Hivatalt, amely „a kialakult vis maior helyzet soron kívüli megszüntetésére” szólította fel a fenntartó alapítványt. Ez alapján a kuratórium azt a döntést hozta, hogy

az őszi szünetet követően a helyzet tisztázásáig felfüggeszti az oktatási tevékenységet az egyetemen.

Az SZFE tanári és hallgatói delegációját a kuratórium november 2-án, hétfőn a Bajor Gizi Színészmúzeum tárgyalótermébe várja, hogy a tanév további sorsáról és az egyetem jövőjéről tárgyaljanak.

Szarka Gábor korábban egy rádióinterjúban azzal indokolta az őszi szünet meghosszabbítását, hogy az egyetemfoglalók nem engedték be a karbantartókat az épületbe, hogy elvégezzék a szükséges fertőtlenítést és karbantartást. Az SZFE hallgatói erre egy fotóval reagáltak, amelyen az Ódry Színpad fertőtlenítése látható. A 444 beszámolója szerint „hallgatói kísérettel mind a karbantartási munkálatok, mind a járványügyi fertőtlenítés megtörtént október 22-28. között, vagyis a tanulmányi félév eredeti rendje szerint megtartott őszi szünetben, október 29-től pedig a tanórák zavartalanul zajlanak tovább az épületekben”.

Fejléckép: Az SZFE elbarikádozott Szentkirályi utcai épülete (forrás:: Független Szabad Egyetem)

(forrás atv.hu444)

Egmont-nyitány tízezer tüntető előtt – interjú Juhász Bence karmesterrel

Kapcsolódó

Egmont-nyitány tízezer tüntető előtt – interjú Juhász Bence karmesterrel

Október 23-án hatalmas tömeg állt ki a Színház- és Filmművészeti Egyetem mellett. A Független Zeneakadémisták Szimfonikus Zenekara pedig egy olyan zeneművet vitt utcára, amellyel történelmi időket idézett: Beethoven forradalmi Egmont-nyitányát. Juhász Bence karmester beszélgetésünkben felelevenítette a különleges előadást.

Fellebbezett az SZFE polgársága – másodfokon folytatódhat a sztrájkolók ügye

Fellebbezett az SZFE polgársága – másodfokon folytatódhat a sztrájkolók ügye

Október 28-án az SZFE Sztrájkbizottsága fellebbezést nyújtott be a Fővárosi Törvényszékre a bíróság azon ítélete ellen, miszerint a dolgozók sztrájkja jogszerűtlen. Emellett kiegészítették a sztrájkköveteléseiket is, ezúttal Magyarország Kormányához intézve, és kérik a modellváltás teljes visszafordítását.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Elhunyt Böröndi Tamás, a Vidám Színpad igazgatója

Az ismert és sokak által szeretett színész, színházigazgató 65 éves volt.
Színház

„Csönd, zokogás, fájdalom” – Böröndi Tamásra emlékezik Bodrogi Gyula

Rövid, versnek is beillő nekrológot közölt kollégájáról a Kossuth-díjas, Nemzet Művésze címmel kitüntetett Bodrogi Gyula. Az éjjel elhunyt Böröndi Tamásra emlékezik,
Színház

Koronavírusban halt meg Böröndi Tamás

A Vidám Színpad 65 éves igazgatójának nem volt alapbetegsége - tudta meg a Blikk.
Klasszikus

Karmester negyven év alatt – interjú Rajna Martinnal

Úgy véli, ilyen nincsen: karmester negyven alatt. Ő ennél még fiatalabb, viszont egyre gyakrabban halljuk a nevét. Rajna Martin a legfiatalabb dirigens volt, aki Junior Príma-díjat kapott, számos hazai zenekarral dolgozott már együtt. Azt mondja, ehhez a szakmához nem lehet eleget tudni, és éppen ez benne a jó.
Jazz/World

Debussy a klasszikus címkéje nélkül

Megjelent Harcsa Veronika, Razvaljajeva Anasztázia és Fenyvesi Márton első közös lemeze, amelyen Debussy-dalok hallhatók modern és izgalmas köntösben, úgy, ahogy még biztosan nem találkoztunk velük. Hiányzik az a hang, amit ez a megjelenés képvisel.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Színház hír

Több tízmillió forintot csalhattak el a POSZT szervezői egy vizsgálat szerint

Hűtlen kezelés, költségvetési csalás és közokirat-hamisítás gyanújával tett feljelentést a Baranya Megyei Rendőr-főkapitányságon Bleszity Péter, a Zsolnay Negyed új vezetője, miután a Péterffy Attila pécsi polgármester által kezdeményezett átvilágítás során szabálytalanságokra bukkantak.
Színház hír

Máté Gábor vezetheti tovább a Katona József Színházat

Újabb öt évre adott megbízatást Máté Gábornak Karácsony Gergely főpolgármester, így a jelenlegi igazgató 2026. január 31-ig töltheti be a tisztséget a budapesti Katona József Színházban.
Színház hír

Online programokkal vár a Trafó

November 26-án indítja útjára a Trafó Kortárs Művészetek Háza legújabb programsorozatát, amely ezúttal online kínál szórakozási lehetőséget a hét minden hétköznapjára.
Színház hír

Bodolay Géza vezetheti az SZFE Színházművészeti Intézetét

Az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézetet is vezető rendező Bagossy Lászlót váltja az intézetvezetői poszton – írta meg a HVG.
Színház hír

Az SZFE elleni harcra használhatja a kormány a veszélyhelyzeti felhatalmazást?

Amennyiben a felsőoktatási intézmény fenntartója úgy dönt, hogy egy félévet nem ismer el, mert nem tudja ellenőrizni az órákat, akkor ez azonnal végrehajtható – szúrta ki a HVG.