Színház

Felgyorsultak az események Szabadkán

2015.01.23. 15:20
Ajánlom
Az RTV információi szerint január 23-án lemondott Andrási Attila, a szabadkai Népszínház Magyar Társulatának vezetője, helyét már a jövő héten átveszi Gyarmati Kata, aki jelenleg az Újvidéki Színház művészeti vezetője.

"A szabadkai Népszínház Magyar Társulatának megbízott igazgatója január 26-tól Gyarmati Kata!" - közölte január 23-án délután Facebook-oldalán a társulat.

Az RTV cikke felidézi, hogy Hajnal Jenő, a Magyar Nemzeti Tanács elnöke január 5-i sajtótájékoztatóján jelentette be Andrási Attila felmentését - május 31-i hatállyal. Ljubica Ristovski színházigazgatóval ebben állapodott meg az MNT - mondta akkor Hajnal. Június 1-jei hatállyal Gyarmati Katát kérték fel a magyar társulat megbízott művészeti vezetőjének. Gyarmati elfogadta a felkérést és a társulat is biztosította az új társulatvezetőt együttműködési hajlandóságáról.

Andrási Attila jogkörei beszűkülésével indokolta döntését a Pannon RTV-nek. Azt mondta, mielőtt elvállalta a vezetői posztot, arról volt szó, hogy a társulat függetlenné válik és neki lehetősége lesz meghatározni annak összetételét. Ez azonban nem történt meg. Közben pedig feszültség alakult ki a társulat és közte - magyarázta. Szerinte a meghatározó jogkörök nélkül semmilyen vezetés nem lehetséges, anarchiában pedig nem akart részt venni. Hozzátette: őt ez a beszűkült helyzet visszahúzta és most az MNT-vel megegyezve "szabadult meg" tőle.

Ljubica Ristovskit, a szabadkai Népszínház igazgatóját meglepte Andrási Attila hirtelen döntése. Szerinte most az a legfontosabb, hogy ne maradjon művészeti vezető nélkül a társulat és hogy az évadot sikeresen végig tudják vinni. Az új pályázatot várhatóan májusban írják ki. Gyarmati Kata szerint is az a legfontosabb, hogy minél hamarabb elkezdődjön a munka. Május 31-ig még két bemutatója lesz a társulatnak, ezen már nem változtatnak, a jövő évi repertoárt viszont már ő állítja össze.

Emlékeztetőül

2014. november végén Második Nyilvánosság néven a Facebook közösségi oldalon alakult egy csoport, amely követelte Andrási Attila menesztését. Megfogalmazásuk szerint a szabadkai Népszínház Magyar Társulatának élére "egy olyan személyt erőltetett az állítólagosan a mi, vajdasági magyarok érdekeit védő, azért tűzön-vízen át bátran és önzetlenül küzdő, kulturális felemelkedését mindenek elé helyező, hatalmat gyakorló politikum, aki totális szakmai inkompetenciáját, a Magyar Társulattal szembeni teljes illojalitását, valamint maximális politikai befolyásoltságát már az első rendezésével és a kinevezése kapcsán tett nyilatkozataival egyértelművé tette". A követeléshez csakhamar csatlakoztak a Magyar Társulat tagjai is, akik nyilatkozatban követelték Andrási felmentését.

A témáról itt és itt írtunk bővebben.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Színház

„Lise Meitner nagy tisztelője vagyok” – a Nobel-díjas Krausz Ferenc a Rózsavölgyi új bemutatóján járt

Herendi Gábor rendezésében mutatta be két nagyformátumú ember és különleges tudós, az „atombomba atyja és anyjaként” emlegetett Otto Hahn és Lise Meitner szenvedélyes párviadalát február 16-án a Rózsavölgyi Szalon.
Zenés színház

A Manon Lescaut-t adja elő a Nemzeti Filharmonikusok a Müpában

Puccini operája hangzik el a Nemzeti Filharmonikus Zenekar és a Nemzeti Énekkar következő koncertjén, a Manon Lescaut-t Vashegyi György vezényli és Káel Csaba rendezi.
Klasszikus

„Aki kíváncsi, mindig ki akar nyitni egy következő ajtót” – interjú Hámori Mátéval

Nemcsak azokhoz akar szólni, akik maguktól is bemennek a koncertterembe – Hámori Máté és a Danubia Zenekar azon igyekszik, hogy a legkülönfélébb emberek ráébredjenek, milyen fontos szerepet tölt be a zene az életünkben.
Zenés színház

Miklósa Erika alapítványával együttműködve indít posztgraduális képzést a Pécsi Tudományegyetem

Együttműködési megállapodást kötött a Miklósa Erika Kossuth-díjas operaénekes által alapított KvintEsszencia Mesteriskola Alapítvány és a Pécsi Tudományegyetem Művészeti Kara. Az együttműködés keretében posztgraduális képzést indít az egyetem.
Vizuál

Szembenéz a világ kihívásaival a Berlinale

Talán minden eddiginél bátrabbnak és politikusabbnak tekinthető az idei Berlini Nemzetközi Fesztivál, amelynek szervezői már a megnyitó előtt kereszttűzbe kerültek. Az elmúlt évekhez hasonlóan az idei szemlét is a sokszínűség és a tolerancia jegyében hirdették meg.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Színház ajánló

Forradalomra uszít az óbudai tanár az Átriumban

A Hannibál tanár úr című, ikonikus Fábri Zoltán-film egy letűnt korszakot idéző történet, amelynek színpadi átdolgozása megdöbbentően pontos és különösen aktuális társadalmi látleletté vált napjainkban.
Színház ajánló

West End-sikerdarab a Karinthy Színházban

Február 24-én mutatja be a Karinthy Színház Sam Steiner brit színdarabíró Lemons Lemons Lemons Lemons Lemons című sikerdarabját, ami egyenesen a londoni West End színpadáról érkezik a XI. kerületi teátrumba, Olt Tamás igazgató rendezésében.
Színház hír

„Lise Meitner nagy tisztelője vagyok” – a Nobel-díjas Krausz Ferenc a Rózsavölgyi új bemutatóján járt

Herendi Gábor rendezésében mutatta be két nagyformátumú ember és különleges tudós, az „atombomba atyja és anyjaként” emlegetett Otto Hahn és Lise Meitner szenvedélyes párviadalát február 16-án a Rózsavölgyi Szalon.
Színház gyász

Elhunyt Menkó Terézia, az egri színház örökös tagja

Életének 76. évében elhunyt Menkó Terézia, az egri Gárdonyi Géza Színház örökös tagja, egykori gazdasági igazgatója, A színház társulatépítő és alapító tagját hétfőn érte a halál – tudatta honlapján szerdán a teátrum.
Színház hír

8 órás előadáson is részt vehetünk az idei MITEM-en

Olasz, török, belga, bolgár, baskír, grúz, görög és izraeli társulat is érkezik a 11. Madách Nemzetközi Színházi Találkozóra, amelyet április 6. és 28. között rendeznek a Nemzeti Színházban.