Színház

Felháborodást váltott ki a Globe Színház Jeanne d’Arc-ábrázolása

2022.08.17. 12:00
Ajánlom
Elrugaszkodva az eddigi ábrázolásmódoktól, nembináris karakterként jelenik meg Szent Johanna a londoni Globe Színház "I, Joan" című előadásában – adta hírül az Independent.

Charlie Josephine drámáját Ilinca Radulian állítja színpadra Isobel Thom főszereplésével, koncepciója pedig új megvilágításba helyezi Jeanne d’Arc figuráját. A darab ugyan visszanyúlik a hagyományos történethez, és a százéves háború idején játszódik, azonban

megkérdőjelezi a főszereplő nemi identitását, eljátszva a gondolattal, hogy Johanna egyik nemhez sem tartozik, és túllép a kétpólusú genderfelfogáson.

Ennek érzékeltetésére a mártírhalált halt hősre nem a „she” (egyes szám harmadik személyű női névmás), hanem a „they/them” (többes szám harmadik személyű névmás) kifejezést használják.

„A darab egyszerűen csak felajánlja azt a lehetőséget, hogy más nézőpontból lássuk őt. Hiszen ez a színház feladata: feltenni magadnak a kérdést, hogy mi lenne, ha” – nyilatkozta Michelle Terry művészeti vezető.

A Daily Wire arról ír, hogy az eset nagy felháborodást keltett a nézők körében, Twitteren például többen hangot is adtak az elégedetlenségüknek.

„Hagyják abba a holtak transzneművé alakítását!”

– írta az egyik felhasználó, míg mások a nőgyűlölő szélsőbal csoportok újabb megmozdulását látják a készülő előadásban, amely arra irányul, hogy kitöröljék a nőket a történelemből. A színház az esethez egyelőre annyit fűzött hozzá, hogy a maga korában Shakespeare sem írt történelmileg hiteles drámákat.

Nem ez az első eset, hogy a Globe Színház eltér a hagyományos narratívától: 2021 júniusában azzal kerültek a figyelem középpontjába, hogy kijelentették, „dekolonizálják” Shakespeare műveit, ugyanis az új művészeti vezetés szerint a szerző drámái rasszista felfogásról árulkodnak. Ennek jegyében tiltólistára került a világosságot és sötétséget elkülönítő Szentivánéji álom, valamint a „kormos mellű” Othello is.

(via Independent, Daily Wire)

Fejléckép: Globe Színház (forrás: Dukas / Universal Images / Getty Images Hungary)

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Plusz

Ők az idei Prima Primissima-jelöltek

A korábbi éveket jelentősen meghaladó számú jelölés érkezett az idei Prima Primissima díjra. A tudomány, művészet, sport, oktatás és ismeretterjesztés terén kiemelkedő munkássággal bíró jelölteknek odaítélt elismerést december elején adják át a Müpában.
Zenés színház

Ismét díjazta a legjobb előadásokat az Opernwelt

Idén is összegyűjtötte az évad legjobb művészi produkcióit a rangos német operamagazin, az Opernwelt. A legjobb operajátszó intézmény hetedik alkalommal a Frankfurti Opera lett.
Plusz

Riccardo Muti, Daniel Harding, Philippe Jaroussky, Diana Damrau – 2024-ben is sztárok érkeznek a Müpába

Bővül a Müpa 2023/24-es évadának programja: nemcsak Riccardo Muti és a Chicagói Szimfonikusok, Maria João Pires és Daniel Harding, Philippe Jaroussky, Francesco Corti és a Freiburgi Barokk Zenekar érkezik, de fellép a bluegrasslegenda Béla Fleck is.
Könyv

Könyvfóliázás: vesszőhiba miatt nyerhet pert a Líra

Minden jel szerint nem követett el jogsértést a Líra Kereskedelmi Kft., amikor homoszexualitást tartalmazó könyveket árusított az ifjúsági részlegen, az érintett rendelet ugyanis egy fogalmazási hiba miatt nem azt jelenti, amit a jogalkotó vélhetőleg mondani szeretett volna.
Jazz/World

Ezekre az albumokra esküszik a fúziós zene nagyágyúja, Gary Husband

A Fidelio és a JazzFest Budapest közös sorozatának legújabb részében a nemzetközi hírű dobos, zongorista és billentyűs, Gary Husband kedvenceibe hallgathatunk bele.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Színház hír

Markó Róbert a veszprémi Kabóca Bábszínház új igazgatója

Markó Róbert íróként, rendezőként és dramaturgként is többször megfordult már a Kabóca Bábszínházban, amelynek október 15-től látja el igazgatását.
Színház ajánló

Egy autista zseni és az alma szimbolikája – A Kódfejtő a 6SZÍN-ben

Alan Turing tragikus életéről Benoit Solès francia színész írt színdarabot, ami évek óta nagy siker Franciaországban és már Budapesten, a 6SZÍN-ben is.
Színház hír

Rendhagyó Tartuffe-előadással lesz jelen a Comédie Francaise a 10. MITEM-en

Tíz ország huszonegy előadása, köztük a párizsi Comédie Francaise Tartuffe-produkciója lesz látható a 10. Madách Nemzetközi Színházi Találkozón szeptember 30. és október 23. között a Nemzeti Színházban.
Színház magazin

„Amire visszanézek, az az életem” – Csomós Mari 80 éves

Ma ünnepli 80. születésnapját Csomós Mari színművész, Kossuth- és Prima Primissima díjas érdemes művész, a Nemzet Színésze, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja, aki nem szívesen ad interjút. Egyik ilyen ritka alkalomból megjelent beszélgetéséből szemezgettünk.
Színház hír

Egy darab, ami mindent tud a szerelemről – Mohácsi János rendezésében mutatja be Az üvegcipőt a Vígszínház

Molnár Ferenc Az üvegcipő című vígjátéka, amelynek ősbemutatója 1924-ben volt a Vígszínházban, szombaton a Mohácsi testvérek átiratában tér vissza a teátrumba.