Színház

Felkapott francia szerző darabja a Katonában

2014.10.17. 11:00
Ajánlom
Joël Pommerat A két Korea újraegyesítése című darabját - amely címe ellenére nem a politikáról, hanem az emberi kapcsolatokról szól - Máté Gábor állítja színpadra a Katona József Színházban. A bemutatót október 17-én, a CAFe Budapest keretében tartják. Joël Pommerat, a mai francia színház egyik legizgalmasabb alkotójának darabját mutatja be a Katona október 17-én.

Joël Pommerat, a mai francia színház egyik legizgalmasabb alkotója, író, rendező, színházigazgató több fesztiválon szerepelt már különböző darabjaival - mondta Máté Gábor, felidézve, hogy eredetileg a francia szerző egyik darabjának címe keltette fel az érdeklődését. Ezután több darabját elolvasta, és így választotta ki A két Korea újraegyesítését.

Arra a felvetésre, hogy a cím politikai témát sejtet és ez félrevezető lehet, úgy válaszolt: szerinte ez nem lesz probléma, hiszen a nézők majd elmondják egymásnak, hogy az előadás miről szól. A két Korea újraegyesítése az emberi kapcsolatok bonyolultságát mutatja be húsz, egymástól független jelenetben, amelyekben éles, ugyanakkor gyakran humoros szituációk követik egymást.

Bár politikai aktualitása nincs a műnek, a darab olyan témákat érint, amelyeken keresztül a társadalmi problémákra is rávilágít - tette hozzá Máté Gábor, aki fontosnak tartja, hogy ne szóljon minden a politikáról az életünkben. Úgy vélte: nagy tévedésük a politikusoknak, hogy az emberek életére rákényszerítették ezt a túlpolitizáltságot. "Az emberélet rendkívül rövid, és rengeteg gondunk-bajunk van" - mondta, megjegyezve, hogy a magánéleti problémák, a társas kapcsolatok, a különböző élethelyzetek is épp elég feladatot adnak az embernek.

Máté Gábor elárulta, hogy a darab szabálytalansága tetszett meg neki, az, hogy egy egészen másfajta nézői attitűdöt követel. "Az alkotóknak is máshogy kell dolgozni egy ilyen darabbal, és a nézőnek is rá kell jönnie, hogy nincs összefüggő történet, minden probléma ahogy felvetődik, ugyanúgy el is ejtődik" - fogalmazott. A napjainkban játszódó darabról elmondta: Joël Pommerat műve arra apellál, hogy a színpadon zajló dolgok minden ember életében előfordulnak vagy előfordulhatnak. "Mindenki mást fog ebből kiszűrni, másik jelenet lesz számára fontos, és minden néző számára egy kicsit mást fog jelenteni ez az előadás" - fogalmazott, hozzátéve, hogy ilyen értelemben nincsen egységes mondandója a műnek.

"Ez egy keserű darab. Meglehetősen kilátástalannak mutatja az emberi kapcsolatokat. Még a legjobb pillanatainkban is mindig történhet valami, amitől az egész más fénytörésbe kerül" - mondta, hozzátéve, hogy az ember mindenféle bűnökkel terhes, és terhelt ezáltal minden kapcsolat is valamilyen módon. "Nagyon nehezen tudunk a múltunkkal magánéleti szinten is elszámolni, nehéz őszintének lenni. Ha az ember őszinte, annak esetleg támadhat rossz következménye is" - jegyezte meg.

Mint mondta, a dráma néha abszurdba hajló, néha szürreális, néha tragikomikus, néha kifejezetten komikus, sok mindent vegyít. Igazi színházi ember írta, akinek ez a legkarcosabb, legironikusabb műve. Joël Pommerat csak saját darabjait rendezi, munkamódszere alapja a színészekkel közös folyamatos kísérletezés és improvizáció. A művész és társulata a Théatre des Bouffes du Nord-ban, Peter Brook színházában, valamint a párizsi Odéonban és a brüsszeli nemzeti színházban is dolgozik. A két Korea újraegyesítését 2013-ban mutatták be az Odéonban.

Máté Gábor arról szólva, hogy mennyiben változtattak az eredeti művön, azt mondta: természetes, hogy a rendező és a színészek gondolkodása bizonyos hangsúlyokat máshova helyez a darabban. Példaként említette, hogy az ő előadásukba belekerült egy hajléktalan, aki az eredetiben nem szerepel. "A mai magyar valóságunkhoz ilyen szempontból is rendkívül közel van az előadás" - tette hozzá.

Elmondta: a szereplők száma ugyanaz, mint a szerző előadásában, azt a mintát vette alapul, ahogy ők dolgoznak, ugyanúgy öt nő és négy férfi adja elő a darabot, de hogy ki milyen szerepeket játszik, azt erre a társulatra alakította át. Az előadásban Fullajtár Andrea, Ónodi Eszter, Szirtes Ági, Borbély Alexandra, Rezes Judit, Nagy Ervin, Ötvös András, Kulka János és Keresztes Tamás játszik, a díszletet Cziegler Balázs, a jelmezt Füzér Anni tervezte.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

10 érdekesség a ma 75 éves Marton Éváról

Június 18-án ünnepli hetvenötödik születésnapját Marton Éva Kossuth-díjas operaénekes, a Magyar Szent István-rend birtokosa, a Corvin-lánc kitüntetettje, a nemzet művésze.
Vizuál

Frida Kahlo személyes tárgyai a Victoria és Albert Múzeumban

A Frida Kahlo: Making Her Self Up (Hogyan építette fel magát Frida Kahlo) című kiállítás több mint 200 tárgyat mutat be a művész mexikóvárosi szülőházából, a Kék Házból, ahol 1954-ben, 47 éves korában meghalt. Festményei július elején Budapestre érkeznek.
Zenés színház

Spontán, közös énekléssel zárult a miskolci operafesztivál

Dupla gálakoncerttel, utcabállal, remek hangulatban ért véget tegnap este a 18. Bartók Plusz. A friss Kossuth-díjas Sümegi Eszter még meg is énekeltette a Miskolci Nemzeti Színház közönségét.
Vizuál

Makulátlan pálya - a színész, akinek minden filmjét Oscarra jelölték

Marlon Brando? Daniel Day-Lewis? Esetleg Jack Nicholson? Valószínűleg ők ugranak be először, ha minden idők legjobb színészére gondolunk. Pedig a legtökéletesebb filmográfiája valószínűleg John Cazale-nak volt - ehhez azonban sajnos korai halála is hozzájárult.
Zenés színház

DaCapo: lehet kétszer is érdekes ugyanaz a produkció?

Ismerik azt a keserédes érzést, amikor felvirrad egy várva várt esemény utolsó napja? Ezzel ébredtünk ma Miskolcon immár túl operabáron, régi keresztény hagyományokat idéző felvonuláson, és a RockGiovanni második előadásán is.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Színház kritika

Kapitalista rémuralom és forróvérű balkáni ösztönvilág

Átalakult a TESZT (Temesvári Eurorégiós Színházi Találkozó) válogatási rendszere, ennek következtében talán „közönségbarátabb” lett a programja. De szellemiségéből, merészségéből, izgalmasságából mit sem veszített.
Színház szeged

Izgalmas színházi merítéssel és workshoppal vár augusztusban a THEALTER

Az idén 28. alkalommal jelentkező szegedi fesztivál a független színházak egyik legfontosabb hazai fóruma, amely a hazai és határon túli előadások mellett kritikusműhellyel is várja a színházkedvelőket augusztus 3-11. között.
Színház interjú

„Egyszerre szívbemarkoló és komikus” – Interjú Horváth Csabával

Izgalmas és sűrű időszakot jelent a nyár a Forte Társulat számára: május végén mutatták be Az öngyilkos című fekete komédiát a Szkénében, majd fesztiválszereplés fesztiválszereplést ér. A társulat vezetőjével, Horváth Csaba rendező-koreográfussal beszélgettünk.
Színház óbudai társaskör

Óbudai Nyár az Óbudai Társaskör kertjében

Az elmúlt évek hagyományait folytatva idén nyáron is várja közönségét az Óbudai Nyár keretében az Óbudai Társaskör kertje.
Színház interjú

„Nevetsz, de közben akár sírhatnál is” – Interjú Vida Péterrel

Június 22-én, Az Anyám, a nyolcadik kerület! című előadással nyitja meg színházi idényét a Kultkikötő, ami egyben a darab ősbemutatója lesz. A „monoKRÓM KÁDdráma” főszerepét Vida Péter alakítja.