Színház

Felkapott francia szerző darabja a Katonában

2014.10.17. 11:00
Ajánlom
Joël Pommerat A két Korea újraegyesítése című darabját - amely címe ellenére nem a politikáról, hanem az emberi kapcsolatokról szól - Máté Gábor állítja színpadra a Katona József Színházban. A bemutatót október 17-én, a CAFe Budapest keretében tartják. Joël Pommerat, a mai francia színház egyik legizgalmasabb alkotójának darabját mutatja be a Katona október 17-én.

Joël Pommerat, a mai francia színház egyik legizgalmasabb alkotója, író, rendező, színházigazgató több fesztiválon szerepelt már különböző darabjaival - mondta Máté Gábor, felidézve, hogy eredetileg a francia szerző egyik darabjának címe keltette fel az érdeklődését. Ezután több darabját elolvasta, és így választotta ki A két Korea újraegyesítését.

Arra a felvetésre, hogy a cím politikai témát sejtet és ez félrevezető lehet, úgy válaszolt: szerinte ez nem lesz probléma, hiszen a nézők majd elmondják egymásnak, hogy az előadás miről szól. A két Korea újraegyesítése az emberi kapcsolatok bonyolultságát mutatja be húsz, egymástól független jelenetben, amelyekben éles, ugyanakkor gyakran humoros szituációk követik egymást.

Bár politikai aktualitása nincs a műnek, a darab olyan témákat érint, amelyeken keresztül a társadalmi problémákra is rávilágít - tette hozzá Máté Gábor, aki fontosnak tartja, hogy ne szóljon minden a politikáról az életünkben. Úgy vélte: nagy tévedésük a politikusoknak, hogy az emberek életére rákényszerítették ezt a túlpolitizáltságot. "Az emberélet rendkívül rövid, és rengeteg gondunk-bajunk van" - mondta, megjegyezve, hogy a magánéleti problémák, a társas kapcsolatok, a különböző élethelyzetek is épp elég feladatot adnak az embernek.

Máté Gábor elárulta, hogy a darab szabálytalansága tetszett meg neki, az, hogy egy egészen másfajta nézői attitűdöt követel. "Az alkotóknak is máshogy kell dolgozni egy ilyen darabbal, és a nézőnek is rá kell jönnie, hogy nincs összefüggő történet, minden probléma ahogy felvetődik, ugyanúgy el is ejtődik" - fogalmazott. A napjainkban játszódó darabról elmondta: Joël Pommerat műve arra apellál, hogy a színpadon zajló dolgok minden ember életében előfordulnak vagy előfordulhatnak. "Mindenki mást fog ebből kiszűrni, másik jelenet lesz számára fontos, és minden néző számára egy kicsit mást fog jelenteni ez az előadás" - fogalmazott, hozzátéve, hogy ilyen értelemben nincsen egységes mondandója a műnek.

"Ez egy keserű darab. Meglehetősen kilátástalannak mutatja az emberi kapcsolatokat. Még a legjobb pillanatainkban is mindig történhet valami, amitől az egész más fénytörésbe kerül" - mondta, hozzátéve, hogy az ember mindenféle bűnökkel terhes, és terhelt ezáltal minden kapcsolat is valamilyen módon. "Nagyon nehezen tudunk a múltunkkal magánéleti szinten is elszámolni, nehéz őszintének lenni. Ha az ember őszinte, annak esetleg támadhat rossz következménye is" - jegyezte meg.

Mint mondta, a dráma néha abszurdba hajló, néha szürreális, néha tragikomikus, néha kifejezetten komikus, sok mindent vegyít. Igazi színházi ember írta, akinek ez a legkarcosabb, legironikusabb műve. Joël Pommerat csak saját darabjait rendezi, munkamódszere alapja a színészekkel közös folyamatos kísérletezés és improvizáció. A művész és társulata a Théatre des Bouffes du Nord-ban, Peter Brook színházában, valamint a párizsi Odéonban és a brüsszeli nemzeti színházban is dolgozik. A két Korea újraegyesítését 2013-ban mutatták be az Odéonban.

Máté Gábor arról szólva, hogy mennyiben változtattak az eredeti művön, azt mondta: természetes, hogy a rendező és a színészek gondolkodása bizonyos hangsúlyokat máshova helyez a darabban. Példaként említette, hogy az ő előadásukba belekerült egy hajléktalan, aki az eredetiben nem szerepel. "A mai magyar valóságunkhoz ilyen szempontból is rendkívül közel van az előadás" - tette hozzá.

Elmondta: a szereplők száma ugyanaz, mint a szerző előadásában, azt a mintát vette alapul, ahogy ők dolgoznak, ugyanúgy öt nő és négy férfi adja elő a darabot, de hogy ki milyen szerepeket játszik, azt erre a társulatra alakította át. Az előadásban Fullajtár Andrea, Ónodi Eszter, Szirtes Ági, Borbély Alexandra, Rezes Judit, Nagy Ervin, Ötvös András, Kulka János és Keresztes Tamás játszik, a díszletet Cziegler Balázs, a jelmezt Füzér Anni tervezte.

Programkereső

Legolvasottabb

Klasszikus

Zongorabillentyűzetet formázó virágkompozíció Cziffra György tiszteletére

A Cziffra György-emlékév keretében különleges virágkompozíciót készített a FŐKERT Nonprofit Zrt a Szent István Parkba.
Klasszikus

Herboly Domonkos: „Még jobban megbecsüljük a közönséget”

Megpróbáltatásokkal teli koncertévad van mögöttünk, ami az ország első számú együtteseit is próbára tette, szakmailag és lelkileg egyaránt. A Nemzeti Filharmonikusok főigazgatójával, Herboly Domonkossal beszélgettünk a tapasztalatokról és a következő évadra vonatkozó terveikről.
Zenés színház

"Science fictionszerű fantáziatúra" – Dömötör András a Figaro³ című előadásról

Tematikus évadot hirdetett a Magyar Állami Operaház A Francia Múzsa Szezonja címmel, amelynek záró darabja a Beaumarchais Figaro-trilógiájának (A sevillai borbély, a Figaro házassága és A bűnös anya) operaváltozataiból készült, Figaro³ című előadás. A produkció rendezőjét, Dömötör Andrást kérdeztük.
Vizuál

Tablókon Mészöly Miklós élete

A 100 éve született Mészöly Miklós halálának 20. évfordulója alkalmából, az író életművéhez kapcsolódó szabadtéri kiállítás nyílt Budapesten.
Könyv

71 éves korában elhunyt Kántor Péter

A József Attila- és Magyarország Babérkoszorúja-díjjal kitüntetett költő, műfordító halálhírét a Magvető kiadó közölte.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Színház hír

Öt nap alatt harminc műsor várta az érdeklődőket az első Déryné Fesztiválon

Július 18-án a Magyar Nemzeti Táncegyüttes Kárpátok visszhangja című táncelőadásával ért véget a július 14-18. között zajló Déryné Fesztivál, amelyet először rendeztek meg Sátoraljaújhelyen és környékén.
Színház gyász

Elhunyt Mihályi Gábor irodalomtörténész, színikritikus

Életének 99. évében, július 22-én meghalt Mihályi Gábor irodalomtörténész, színikritikus, Aranytoll-díjas lapszerkesztő és közíró – adta hírül a hvg.hu a család közlése nyomán. A nevéhez fűződik a Magyar Lettre International és az Európai Kulturális Füzetek alapítása is.
Színház hír

Nagy Péter István a legígéretesebb pályakezdő 2021-ben

A Színházi Kritikusok Céhe tagjainak szavazatai alapján idén Nagy Péter István kapja a legígéretesebb pályakezdő kategória díját, a szeptember 12-én a Bethlen Téri Színházban megrendezésre kerülő díjátadón.
Színház hír

Álló tapssal ünnepelték Mundruczó Kornél rendezését Avignonban

A jubileumi, 75. Avignoni Színházi Fesztiválon volt az első külföldi élő bemutatkozása Wéber Kata Czastki Kobiety című darabjának Mundruczó Kornél rendezésében
Színház ajánló

Erdélyi hét a Gyulai Várszínházban

Negyedik alkalommal rendezik meg augusztus 2-8. között Gyulán az Erdélyi Hét című színházi fesztivált.