Színház

Felmondott Szász János az SZFE-n

2021.01.12. 12:15
Ajánlom
A neves filmrendező nem indokolta felmondását. Bejelentése épp azután történt, hogy kiderült, az SZFE új vezetése eladja a Vas utcai épületet.

A Woyzeck, A nagy füzet és A hentes, a kurva és a félszemű című filmek Balázs Béla-díjas rendezője az Indexnek úgy nyilatkozott: „Kedden döntöttem úgy, nem tanítok tovább az egyetemen. De ez csak egy hír. Nem szeretném nyilvánosan elemezni, miért. Ha valamit mondanom kell, írja azt, hogy vákuum. Nem tudom ezt jobban elmagyarázni.”

A lakonikus közléshez tartozik, hogy Szász János korábban támogatását fejezte ki az SZFE egyetemfoglaló diákjai felé, amikor így beszélt egy szeptemberi interjúban:

„Mindenekelőtt elmondom, tiszta szívemből szolidáris vagyok a SZFE hallgatóival, büszke vagyok rájuk, kreatívak, merészek, és nemcsak a hallgatókra, hanem a kollégáimra is büszke vagyok!”

A szemeszter kezdetén felelősséget érzett a hallgatókért, ezért nem szeretett volna felmondani: „Másodikos osztályunk van, felelős vagyok értük! Ők a jövő zálogai. Öt-tíz év múlva ők határozzák meg a magyar film- és színházművészetet itthon és külföldön is az egyetem és az egész ország dicsőségére. Itt kapják meg azt a tudást, amellyel az egyetem után önálló, független alkotókká válnak. A független gondolkodás alapeleme volt mindig az oktatásnak” – mondta a lapnak.

Napokkal ezelőtt hírt adtunk arról, hogy az SZFE új vezetése eladja a szimbolikus jelentőségű Vas utcai épületet, amelyet szeptemberben a diákok elfoglaltak az egyeztetés nélkül kinevezett kuratórium és az egyetemi szenátus jogainak csonkítása elleni tiltakozásul. Megszűnik az Ódry Színpad is, helyette az Uránia lesz az egyetem játszóhelye. Az RTL Klub híradója pedig arról az értesülésről számolt be, miszerint az egyetemi szakokat szétszórják a városban: a filmesek az Duna Televízió egykori székházában kapnak helyet, az adminisztráció az Infoparkba kerül, a kollégiumi elhelyezést is máshol oldják meg. A színészképzés a pesti oldalon marad.

Eladják az SZFE épületeit, megszűnik az Ódry Színpad

Kapcsolódó

Eladják az SZFE épületeit, megszűnik az Ódry Színpad

A kollégisták már nem a Vas utcába fognak visszamenni – tudta meg az ATV Híradója.

Szász János személyében az egyik legelismertebb művésztanár mondott fel az SZFE-n.

2000 óta a Színház- és Filmművészeti Egyetem tanára, 2002-től osztályvezető tanára, 2008 óta docense és a bostoni Harvard Egyetemen is tanít. Tanítványai közé tartozott Mundruczó Kornél is.

A nagy füzet című filmje egészen az Oscar-shortlistig, a legjobb 9 külföldi film közé jutott 2013-ban. A nándorfehérvári diadalról szóló, Hunyadi-filmként emlegetett Az utolsó bástya készítése mögül kihátrált, amikor úgy látta, „torz, a történeti tényeket figyelmen kívül hagyó film” készülne súlyos tévedésekkel. 2018-ban A hentes, a kurva és a félszemű című filmje egy veszélyes erotikus játékot mutat be első világháborút követő időszakból.

A rendező jelenleg Szerb Antal Utas és holdvilág című regényének filmadaptációján dolgozik, amelyről úgy nyilatkozott: ez lesz élete legfontosabb munkája.

Fejléckép: Bonyhádi Zoltán / Nyugat.hu / Wikimedia

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Plusz

Ők az idei Prima Primissima-jelöltek

A korábbi éveket jelentősen meghaladó számú jelölés érkezett az idei Prima Primissima díjra. A tudomány, művészet, sport, oktatás és ismeretterjesztés terén kiemelkedő munkássággal bíró jelölteknek odaítélt elismerést december elején adják át a Müpában.
Zenés színház

Ismét díjazta a legjobb előadásokat az Opernwelt

Idén is összegyűjtötte az évad legjobb művészi produkcióit a rangos német operamagazin, az Opernwelt. A legjobb operajátszó intézmény hetedik alkalommal a Frankfurti Opera lett.
Plusz

Riccardo Muti, Daniel Harding, Philippe Jaroussky, Diana Damrau – 2024-ben is sztárok érkeznek a Müpába

Bővül a Müpa 2023/24-es évadának programja: nemcsak Riccardo Muti és a Chicagói Szimfonikusok, Maria João Pires és Daniel Harding, Philippe Jaroussky, Francesco Corti és a Freiburgi Barokk Zenekar érkezik, de fellép a bluegrasslegenda Béla Fleck is.
Könyv

Könyvfóliázás: vesszőhiba miatt nyerhet pert a Líra

Minden jel szerint nem követett el jogsértést a Líra Kereskedelmi Kft., amikor homoszexualitást tartalmazó könyveket árusított az ifjúsági részlegen, az érintett rendelet ugyanis egy fogalmazási hiba miatt nem azt jelenti, amit a jogalkotó vélhetőleg mondani szeretett volna.
Jazz/World

Ezekre az albumokra esküszik a fúziós zene nagyágyúja, Gary Husband

A Fidelio és a JazzFest Budapest közös sorozatának legújabb részében a nemzetközi hírű dobos, zongorista és billentyűs, Gary Husband kedvenceibe hallgathatunk bele.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Színház hír

Markó Róbert a veszprémi Kabóca Bábszínház új igazgatója

Markó Róbert íróként, rendezőként és dramaturgként is többször megfordult már a Kabóca Bábszínházban, amelynek október 15-től látja el igazgatását.
Színház ajánló

Egy autista zseni és az alma szimbolikája – A Kódfejtő a 6SZÍN-ben

Alan Turing tragikus életéről Benoit Solès francia színész írt színdarabot, ami évek óta nagy siker Franciaországban és már Budapesten, a 6SZÍN-ben is.
Színház hír

Rendhagyó Tartuffe-előadással lesz jelen a Comédie Francaise a 10. MITEM-en

Tíz ország huszonegy előadása, köztük a párizsi Comédie Francaise Tartuffe-produkciója lesz látható a 10. Madách Nemzetközi Színházi Találkozón szeptember 30. és október 23. között a Nemzeti Színházban.
Színház magazin

„Amire visszanézek, az az életem” – Csomós Mari 80 éves

Ma ünnepli 80. születésnapját Csomós Mari színművész, Kossuth- és Prima Primissima díjas érdemes művész, a Nemzet Színésze, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja, aki nem szívesen ad interjút. Egyik ilyen ritka alkalomból megjelent beszélgetéséből szemezgettünk.
Színház hír

Egy darab, ami mindent tud a szerelemről – Mohácsi János rendezésében mutatja be Az üvegcipőt a Vígszínház

Molnár Ferenc Az üvegcipő című vígjátéka, amelynek ősbemutatója 1924-ben volt a Vígszínházban, szombaton a Mohácsi testvérek átiratában tér vissza a teátrumba.