Színház

Felmondott Szász János az SZFE-n

2021.01.12. 12:15
Ajánlom
A neves filmrendező nem indokolta felmondását. Bejelentése épp azután történt, hogy kiderült, az SZFE új vezetése eladja a Vas utcai épületet.

A Woyzeck, A nagy füzet és A hentes, a kurva és a félszemű című filmek Balázs Béla-díjas rendezője az Indexnek úgy nyilatkozott: „Kedden döntöttem úgy, nem tanítok tovább az egyetemen. De ez csak egy hír. Nem szeretném nyilvánosan elemezni, miért. Ha valamit mondanom kell, írja azt, hogy vákuum. Nem tudom ezt jobban elmagyarázni.”

A lakonikus közléshez tartozik, hogy Szász János korábban támogatását fejezte ki az SZFE egyetemfoglaló diákjai felé, amikor így beszélt egy szeptemberi interjúban:

„Mindenekelőtt elmondom, tiszta szívemből szolidáris vagyok a SZFE hallgatóival, büszke vagyok rájuk, kreatívak, merészek, és nemcsak a hallgatókra, hanem a kollégáimra is büszke vagyok!”

A szemeszter kezdetén felelősséget érzett a hallgatókért, ezért nem szeretett volna felmondani: „Másodikos osztályunk van, felelős vagyok értük! Ők a jövő zálogai. Öt-tíz év múlva ők határozzák meg a magyar film- és színházművészetet itthon és külföldön is az egyetem és az egész ország dicsőségére. Itt kapják meg azt a tudást, amellyel az egyetem után önálló, független alkotókká válnak. A független gondolkodás alapeleme volt mindig az oktatásnak” – mondta a lapnak.

Napokkal ezelőtt hírt adtunk arról, hogy az SZFE új vezetése eladja a szimbolikus jelentőségű Vas utcai épületet, amelyet szeptemberben a diákok elfoglaltak az egyeztetés nélkül kinevezett kuratórium és az egyetemi szenátus jogainak csonkítása elleni tiltakozásul. Megszűnik az Ódry Színpad is, helyette az Uránia lesz az egyetem játszóhelye. Az RTL Klub híradója pedig arról az értesülésről számolt be, miszerint az egyetemi szakokat szétszórják a városban: a filmesek az Duna Televízió egykori székházában kapnak helyet, az adminisztráció az Infoparkba kerül, a kollégiumi elhelyezést is máshol oldják meg. A színészképzés a pesti oldalon marad.

Eladják az SZFE épületeit, megszűnik az Ódry Színpad

Kapcsolódó

Eladják az SZFE épületeit, megszűnik az Ódry Színpad

A kollégisták már nem a Vas utcába fognak visszamenni – tudta meg az ATV Híradója.

Szász János személyében az egyik legelismertebb művésztanár mondott fel az SZFE-n.

2000 óta a Színház- és Filmművészeti Egyetem tanára, 2002-től osztályvezető tanára, 2008 óta docense és a bostoni Harvard Egyetemen is tanít. Tanítványai közé tartozott Mundruczó Kornél is.

A nagy füzet című filmje egészen az Oscar-shortlistig, a legjobb 9 külföldi film közé jutott 2013-ban. A nándorfehérvári diadalról szóló, Hunyadi-filmként emlegetett Az utolsó bástya készítése mögül kihátrált, amikor úgy látta, „torz, a történeti tényeket figyelmen kívül hagyó film” készülne súlyos tévedésekkel. 2018-ban A hentes, a kurva és a félszemű című filmje egy veszélyes erotikus játékot mutat be első világháborút követő időszakból.

A rendező jelenleg Szerb Antal Utas és holdvilág című regényének filmadaptációján dolgozik, amelyről úgy nyilatkozott: ez lesz élete legfontosabb munkája.

Fejléckép: Bonyhádi Zoltán / Nyugat.hu / Wikimedia

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

KVÍZ: Felismered a musicaleket az első mondatuk alapján?

Talán nem is gondolnánk, hogy az első jelenet mennyire meghatározhatja egy darab egészét: megadja a hangulatát, előrevetíti a cselekményt, még talán a végkifejletre is utal.
Zenés színház

Új Örökös Tagokat avattak a Budapesti Operettszínházban

Négy új tagot választott Örökös Tagjai közé a Budapesti Operettszínház január 22-én, a Magyar Kultúra Napján. Az ünnepségen, amely ezúttal a járványügyi szabályok betartásával, szűk körben zajlott, Kiss-B. Atilla, a színház főigazgatója méltatta a kitüntetetteket.
Színház

Balázs Péter 14 év után távozik a Szolnoki Szigligeti Színház éléről

Nem pályázott újra Balázs Péter, a Szolnoki Szigligeti Színház jelenlegi igazgatója, így 14 év után új vezetője lesz az intézménynek. A Kossuth-díjas színész-rendező 2019-ben egyedüli indulóként kapott bizalmat a közgyűléstől, megbízatása 2021 júniusáig szól.
Klasszikus

Sosem hallott Mozart-mű csendül fel a zeneszerző születésének évfordulóján

A salzburgi mester születése után 265 évvel nem mindennapi alkalom egy ősbemutató. Egy újonnan előkerült zenemű csendül fel Mozart születésnapján.
Vizuál

Politikailag független társaságot alapított 42 magyar operatőr

Megalakult a Magyar Filmoperatőrök Egyesülete, amely a a magyar filmművészet legkiemelkedőbb operatőreit hivatott magába tömöríteni. Tiszteletbeli elnöke Ragályi Elemér, elnöke Szabó Gábor lett.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Színház ajánló

Téli rege – Online színházi közvetítés Kenneth Branagh és Judi Dench főszereplésével

Január 29-30-án otthonról nézhető színházi közvetítésben látható a kitűnő Shakespeare-interpretációi kapcsán világszerte elismert Kenneth Branagh színész-rendező önálló társulatának Téli rege produkciója.
Színház hír

Új színházi műfajokkal kísérletezik a Katona József Színház

Február közepétől új online sorozattal jelentkezik a Katona József Színház. A K:ortárs kísérletet tesz a színházi műfajok megújítására, egyszersmind céljául tűzte ki, hogy megismertesse a közönséggel a kortárs drámát.
Színház hír

Balázs Péter 14 év után távozik a Szolnoki Szigligeti Színház éléről

Nem pályázott újra Balázs Péter, a Szolnoki Szigligeti Színház jelenlegi igazgatója, így 14 év után új vezetője lesz az intézménynek. A Kossuth-díjas színész-rendező 2019-ben egyedüli indulóként kapott bizalmat a közgyűléstől, megbízatása 2021 júniusáig szól.
Színház hír

Íme az adakozók névsora, akik Gergye Krisztián-festménnyel gazdagodtak

10 független színházi dolgozót segít Gergye Krisztián nagyköveti kampánya.
Színház ajánló

A FESZ ma esti adománygyűjtő gáláján Gergye Krisztián új festményére is licitálhatunk

A független színházi dolgozók megsegítésére szervez online adománygyűjtő estet január 22-én 19.00 órától a Független Előadó-művészeti Szövetség.