Színház

„Felszabadító érzés, ha meg tudod nevettetni a nézőt” – Interjú Kovalik Ágnessel

Komoly lénye egy melegszívű, humoros, életvidám nőt takar. Minden szerepben sugárzik róla a finomság. Kovalik Ágnessel, a József Attila Színház színművésznőjével beszélgettünk.

Szeriőz színésznőnek titulálnak. Hogy viseled a skatulyákat?

Nem is tudtam, hogy van titulusom. Nem zavar. Van ennek a szakmának nagyon sok tanulható momentuma, és van az, amit az ember hoz magával, amit kapott a Jóistentől. Mindenki, aki felmegy a színpadra, már önmagában jelent valamit. Ezt lehet, sőt kell használni, illetve átlépni rajta, ha a szerep valami egészen mást kíván. Többféleképpen éljük meg a határainkat.

Én például, amikor azt érzem, hogy már sok, amit csinálok, akkor kezdődnek csak a színek.

Ekkor kell vennem a bátorságot, hogy tovább lépjek, minden egyes próbafolyamatnál. Lehet, hogy emiatt a címke.

Az utóbbi évadban, ahogy idén is, megcsillogtatod a humorodat is. Melyik karakter áll Hozzád a legközelebb?

Felszabadító érzés, ha meg tudod nevettetni a nézőt. A komoly előadásokba is szerencsés becsempészni egy kis humort, mint ahogy a vérbő komédiának is kell keresni mélyebb tartalmat. Legkönnyebben az érzelmek mentén jutok el egy szerep megfejtéséhez, és csodálom azokat a kollégákat, akik képesek csupán a testükkel kifejezni egy karakter komikusságát. Jelenleg A pillangók szabadok Jillje, és az Eldorádó Marikája a legszeretettebbek.

PikaliGerda_KovalikAgnes-114052.jpg

Pikali Gerda, Kovalik Ágnes (Fotó/Forrás: Kállai-Tóth Anett / József Attila Színház)

Van olyan jellem, figura, érzés, amit szeretnél nagyon eljátszani?

Izgalmas, korombeli, összetett női személyiségeket szeretnék játszani.

Hogy lehet megszokni, hogy lelkileg levetkőzöl mások előtt?

Épp ez a legérdekesebb része, hogy úgy adod magad, hogy közben a szerep látszik. Amikor összefolyik a kettő, és átitatódik egyik a másikkal, az igazán áldásos állapot.

Van szerepálmod?

Nincs.

UjretiLaszlo_KovalikAgnes-114011.jpg

Ujréti László, Kovalik Ágnes (Fotó/Forrás: Kállai-Tóth Anett / József Attila Színház)

Idén kerek szülinapot ünnepelsz. Számadásra késztet?

Igen, de már egy ideje elindult ez a folyamat. Amikor kikerültem az egyetemről, úgy tekintettem a harmincas színésznőkre, hogy de jó nekik, már mindent tudnak a szakmáról. Maholnap negyven évesen még mindig kezdőnek érzem magam, és megmaradtak a kérdések, kételyek. Nyilván, több rálátással, meg tapasztalattal. Mindig is érdekeltek a méltósággal öregedő nők, titkok tudói, problémák elsimogatói.

Sokkal inkább tudok azonosulni a mai énemmel, mint a fiatal önmagammal, ráadásul az életfeladatok is izgalmasabbak, bonyolultabbak, gondolatébresztőek.

Az elmúlt hónapok alatt az embernek volt ideje sok mindent végiggondolni. Hogy hatott rád a kényszerpihenő?

Azonnal elkezdtem magokat vetni, annyira vágytam arra, hogy élet sarjadjon, és enni tudjak adni a családnak. A kezdeti rémületet hamar felváltotta a nyugalom. Jól működtünk, rengeteg teendőnk volt, de lement a logisztika terhe a vállunkról. Jó tudni, hogy lehetetlennek látszó helyzeteket megoldunk, hogy el tudjuk dobni a régi beidegződéseinket, és hogy nagyon összetartó közösség vesz minket körül, akikre bármikor számíthatunk.

KovaliAgnes_CsankoZoltan-114125.jpg

Kovalik Ágnes, Csankó Zoltán (Fotó/Forrás: Kállai-Tóth Anett / József Attila Színház)

Van olyan, amit feltétlenül ki szeretnél próbálni az életben, amit nem szeretnél elszalasztani?

Nem adtam fel, hogy megtanulok lovagolni.

Olyan város, hely, amit felfedeznél?

Kuba jut eszembe elsőként, de rengeteg felfedezni való van sokkal közelebb is.

Támogatott tartalom.

József Attila Színház

A József Attila Színház 1956 szeptemberében nyílt meg a Váci úton. Az azóta eltelt hatvan évben komoly változásokon ment át mind az épület-, mind a színház társulata, repertoárja. Évadaink összeállításakor arra törekszünk, hogy értékteremtő előadásaink egyszerre szórakoztassanak és elgondolkodtassanak.  Kínálatunkban elsősorban emberi-polgári értékeket felmutató színművek, vígjátékok és zenés darabok szerepelnek. E sokszínűség mellett mindig kiemelt fontossággal bírt beavató színházi programunk, ami a tizenéveseket szólítja meg. A Gaál Erzsébet Stúdióban egy alternatív színházi gondolatot, underground szellemiséget igyekszünk meghonosítani.

Legolvasottabb

Színház

A színház volt az én igazi házasságom – Máthé Erzsi 95 éves

A születésnapját ünneplő Máthé Erzsi olykor úgy érzi, annyi figurát játszott már el élete során, hogy sokszor önmagát kell keresnie. Pedig mindegyik alakításában teljes lényével jelen volt. A színésznő néhány éve már a nyilvánosságtól visszavonultan él. Az alábbi interjút tizenöt éve, 2007-ben adta Canjavec Juditnak a Buda Lapjában, a másodközlés a szerző engedélyével történt.
Zenés színház

Kritikaszemle Kurtág György párizsi operabemutatójáról

A Scalában tartott ősbemutató után április 30-án a Párizsi Nemzeti Operában is színre került Kurtág György egyetlen operája, a Beckett nyomán írt A játszma vége. A kritikák remekműként írták le az alkotást.
Tánc

Egyed Bea és Bozsányi Liliána győzelmével ért véget a X. Nemzetközi Monotánc Fesztivál

A különleges hangulatú és látványvilágú előadás mellett a nemzetközi táncszakma képviselői is tiszteletüket tették a Bethlen Téri Színházban.
Klasszikus

Második díjat nyert a Chaos Quartet Bordeaux-ban

A korábban Budapesten is díjazott vonósnégyesnek a Bordeaux-i Nemzetközi Vonósnégyesverseny zsűrije második helyezést, valamint egy különdíjat ítélt meg.
Vizuál

Goya, Tiepolo, Canaletto – Újra láthatóak a Régi Képtár kincsei

Megújult terekben, újrarendezve nyílt meg a Szépművészeti Múzeum Régi Képtárának új állandó kiállítási egysége. Immár hat évszázad európai művészeti irányzatairól és a legfontosabb alkotóiról kaphatunk átfogó képet, a korai gótikától egészen a klasszicizmus korának művészetéig.

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Színház hír

„A minőség összeköt” – kihirdette idei programjait a Városmajori Szabadtéri Színpad

A fennállásának 100. évfordulóját ünneplő Városmajori Szabadtéri Színpad minden eddiginél gazdagabb programkínálattal várja az érdeklődőket szeptember közepéig. A színházi előadások mellett koncertek, kiállítások, filmvetítések, családi események és tematikus séták is várják a látogatókat.
Színház gyász

Meghalt Josef Abrhám, a Kórház a város szélén Blažej doktora

Az egyik legnépszerűbb cseh színész nyolcvankét éves volt. Bár rengeteg tévéjátékban és filmben játszott, legtöbben a Kórház a város szélén című legendás sorozat Blažej doktoraként emlékeznek rá - adta hírül az ujszo.com szlovák hírportál. 
Színház hír

Szentivánéji álom a székesfehérvári Vörösmarty Színházban

Május első hétvégéjén a gubancos szerelmek és a hatalmas fémgolyók játszották a főszerepet a Horváth Csaba által rendezett Szentivánéji álom című előadásban.
Színház interjú

A színház volt az én igazi házasságom – Máthé Erzsi 95 éves

A születésnapját ünneplő Máthé Erzsi olykor úgy érzi, annyi figurát játszott már el élete során, hogy sokszor önmagát kell keresnie. Pedig mindegyik alakításában teljes lényével jelen volt. A színésznő néhány éve már a nyilvánosságtól visszavonultan él. Az alábbi interjút tizenöt éve, 2007-ben adta Canjavec Juditnak a Buda Lapjában, a másodközlés a szerző engedélyével történt.
Színház hír

Magyar színházi fesztivál lesz júniusban Bukarestben

Bukarestben szervezi meg első alkalommal a Bukfeszt elnevezésű magyar színházi fesztivált az erdélyi teátrumokat tömörítő Magyar Színházi Szövetség, amelynek öt tagszervezete kilenc előadást mutat be a román fővárosban.