Színház

„Felszabadító érzés, ha meg tudod nevettetni a nézőt” – Interjú Kovalik Ágnessel

Komoly lénye egy melegszívű, humoros, életvidám nőt takar. Minden szerepben sugárzik róla a finomság. Kovalik Ágnessel, a József Attila Színház színművésznőjével beszélgettünk.

Szeriőz színésznőnek titulálnak. Hogy viseled a skatulyákat?

Nem is tudtam, hogy van titulusom. Nem zavar. Van ennek a szakmának nagyon sok tanulható momentuma, és van az, amit az ember hoz magával, amit kapott a Jóistentől. Mindenki, aki felmegy a színpadra, már önmagában jelent valamit. Ezt lehet, sőt kell használni, illetve átlépni rajta, ha a szerep valami egészen mást kíván. Többféleképpen éljük meg a határainkat.

Én például, amikor azt érzem, hogy már sok, amit csinálok, akkor kezdődnek csak a színek.

Ekkor kell vennem a bátorságot, hogy tovább lépjek, minden egyes próbafolyamatnál. Lehet, hogy emiatt a címke.

Az utóbbi évadban, ahogy idén is, megcsillogtatod a humorodat is. Melyik karakter áll Hozzád a legközelebb?

Felszabadító érzés, ha meg tudod nevettetni a nézőt. A komoly előadásokba is szerencsés becsempészni egy kis humort, mint ahogy a vérbő komédiának is kell keresni mélyebb tartalmat. Legkönnyebben az érzelmek mentén jutok el egy szerep megfejtéséhez, és csodálom azokat a kollégákat, akik képesek csupán a testükkel kifejezni egy karakter komikusságát. Jelenleg A pillangók szabadok Jillje, és az Eldorádó Marikája a legszeretettebbek.

PikaliGerda_KovalikAgnes-114052.jpg

Pikali Gerda, Kovalik Ágnes (Fotó/Forrás: Kállai-Tóth Anett / József Attila Színház)

Van olyan jellem, figura, érzés, amit szeretnél nagyon eljátszani?

Izgalmas, korombeli, összetett női személyiségeket szeretnék játszani.

Hogy lehet megszokni, hogy lelkileg levetkőzöl mások előtt?

Épp ez a legérdekesebb része, hogy úgy adod magad, hogy közben a szerep látszik. Amikor összefolyik a kettő, és átitatódik egyik a másikkal, az igazán áldásos állapot.

Van szerepálmod?

Nincs.

UjretiLaszlo_KovalikAgnes-114011.jpg

Ujréti László, Kovalik Ágnes (Fotó/Forrás: Kállai-Tóth Anett / József Attila Színház)

Idén kerek szülinapot ünnepelsz. Számadásra késztet?

Igen, de már egy ideje elindult ez a folyamat. Amikor kikerültem az egyetemről, úgy tekintettem a harmincas színésznőkre, hogy de jó nekik, már mindent tudnak a szakmáról. Maholnap negyven évesen még mindig kezdőnek érzem magam, és megmaradtak a kérdések, kételyek. Nyilván, több rálátással, meg tapasztalattal. Mindig is érdekeltek a méltósággal öregedő nők, titkok tudói, problémák elsimogatói.

Sokkal inkább tudok azonosulni a mai énemmel, mint a fiatal önmagammal, ráadásul az életfeladatok is izgalmasabbak, bonyolultabbak, gondolatébresztőek.

Az elmúlt hónapok alatt az embernek volt ideje sok mindent végiggondolni. Hogy hatott rád a kényszerpihenő?

Azonnal elkezdtem magokat vetni, annyira vágytam arra, hogy élet sarjadjon, és enni tudjak adni a családnak. A kezdeti rémületet hamar felváltotta a nyugalom. Jól működtünk, rengeteg teendőnk volt, de lement a logisztika terhe a vállunkról. Jó tudni, hogy lehetetlennek látszó helyzeteket megoldunk, hogy el tudjuk dobni a régi beidegződéseinket, és hogy nagyon összetartó közösség vesz minket körül, akikre bármikor számíthatunk.

KovaliAgnes_CsankoZoltan-114125.jpg

Kovalik Ágnes, Csankó Zoltán (Fotó/Forrás: Kállai-Tóth Anett / József Attila Színház)

Van olyan, amit feltétlenül ki szeretnél próbálni az életben, amit nem szeretnél elszalasztani?

Nem adtam fel, hogy megtanulok lovagolni.

Olyan város, hely, amit felfedeznél?

Kuba jut eszembe elsőként, de rengeteg felfedezni való van sokkal közelebb is.

Támogatott tartalom.

József Attila Színház

A József Attila Színház 1956 szeptemberében nyílt meg a Váci úton. Az azóta eltelt hatvan évben komoly változásokon ment át mind az épület-, mind a színház társulata, repertoárja. Évadaink összeállításakor arra törekszünk, hogy értékteremtő előadásaink egyszerre szórakoztassanak és elgondolkodtassanak.  Kínálatunkban elsősorban emberi-polgári értékeket felmutató színművek, vígjátékok és zenés darabok szerepelnek. E sokszínűség mellett mindig kiemelt fontossággal bírt beavató színházi programunk, ami a tizenéveseket szólítja meg. A Gaál Erzsébet Stúdióban egy alternatív színházi gondolatot, underground szellemiséget igyekszünk meghonosítani.

Legolvasottabb

Vizuál

Átadták a 20. Verzió Filmfesztivál díjait

A jubileumi szemlén idén öt kategóriában versenyeztek a filmek. A Nemzetközi versenyben két díjat is osztottak. A fesztivál a nyertes filmekkel a mozikban november 29-ig, online pedig december 10-ig folytatódik.
Színház

Hozzátok térek vissza, mert ide tartozom – beszélgetés Hámori Gabriellával

Hámori Gabriella rengeteget forgatott a színház mellett, kipróbálta, milyen kergetni az amerikai álmot, és színpadi játékában is keresi a filmes jelenlétet. Az Örkény Színház Jászai-díjas színművészével készítettünk interjút.
Vizuál

Hayao Miyazaki új filmjével kezdődik a 21. Anilogue Animációs Filmfesztivál

A hatnapos budapesti szemlén a közönség a legújabb szórakoztató, illetve művészi animációs alkotások legjavát láthatja. A szervezők emellett kisiskolásoknak és kiskamaszoknak szóló versenyprogrammal is várják a családokat.
Vizuál

Ismét hazánkban láthatóak a holokausztot túlélő Bokor Miklós festményei

November 30-án, a Nemes Galériában nyílik meg a Reflexiók című tárlat, ahol hosszú évtizedek után láthatjuk ismét Magyarországon a 2019-ben elhunyt művész munkáit.
Vizuál

Rangos németországi fesztiválon díjazták az Elfogy a levegő című magyar filmet 

Moldovai Katalin első mozifilm rendezése, az Elfogy a levegő kapta az ifjúsági zsűri díját a 72. alkalommal megrendezett Mannheim-Heidelberg Nemzetközi Filmfesztiválon.

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Színház hír

Kaposváron rendezik meg jövőre az Országos Színházi Találkozót

A kaposvári Csiky Gergely Színház ad otthont 2024. június 10. és június 16. között az Országos Színházi Találkozónak.
Színház interjú

Hozzátok térek vissza, mert ide tartozom – beszélgetés Hámori Gabriellával

Hámori Gabriella rengeteget forgatott a színház mellett, kipróbálta, milyen kergetni az amerikai álmot, és színpadi játékában is keresi a filmes jelenlétet. Az Örkény Színház Jászai-díjas színművészével készítettünk interjút.
Színház gyász

Elhunyt Szilágyi Mária színházi dramaturg, producer

Hetvenegy éves korában csütörtökön elhunyt Szilágyi Mária színházi producer, dramaturg, szerkesztő, kortárs német darabok fordítója, a Kortárs Drámafesztivál alapítója és igazgatója, a Színházi Dramaturgok Céhének tagja.
Színház interjú

Felfedezni az életet a mese mögött – interjú Csiby Gergellyel a Diploma előtt kapcsán

A Bartók Színház előadásának főszereplőjével egyebek közt arról beszélgettünk, hogyan készült fel a szerepre, miért fontos, hogy minden karakter igazsága megjelenjen a színpadon, valamint milyen hatással volt az ő életére ez a produkció.
Színház ajánló

Ifj. Vidnyánszky Attila és Ötvös András főszereplésével mutatja be az Amadeust a Pesti Színház

Peter Shaffer darabját, amelyben egy művészeti hagyományokat tisztelő, sikeres alkotó kerül szembe egy újító zsenivel, Hegedűs D. Géza rendezésében mutatják be a Pesti Színházban, november 25-én.