Színház

„Felszabadító érzés, ha meg tudod nevettetni a nézőt” – Interjú Kovalik Ágnessel

Komoly lénye egy melegszívű, humoros, életvidám nőt takar. Minden szerepben sugárzik róla a finomság. Kovalik Ágnessel, a József Attila Színház színművésznőjével beszélgettünk.

Szeriőz színésznőnek titulálnak. Hogy viseled a skatulyákat?

Nem is tudtam, hogy van titulusom. Nem zavar. Van ennek a szakmának nagyon sok tanulható momentuma, és van az, amit az ember hoz magával, amit kapott a Jóistentől. Mindenki, aki felmegy a színpadra, már önmagában jelent valamit. Ezt lehet, sőt kell használni, illetve átlépni rajta, ha a szerep valami egészen mást kíván. Többféleképpen éljük meg a határainkat.

Én például, amikor azt érzem, hogy már sok, amit csinálok, akkor kezdődnek csak a színek.

Ekkor kell vennem a bátorságot, hogy tovább lépjek, minden egyes próbafolyamatnál. Lehet, hogy emiatt a címke.

Az utóbbi évadban, ahogy idén is, megcsillogtatod a humorodat is. Melyik karakter áll Hozzád a legközelebb?

Felszabadító érzés, ha meg tudod nevettetni a nézőt. A komoly előadásokba is szerencsés becsempészni egy kis humort, mint ahogy a vérbő komédiának is kell keresni mélyebb tartalmat. Legkönnyebben az érzelmek mentén jutok el egy szerep megfejtéséhez, és csodálom azokat a kollégákat, akik képesek csupán a testükkel kifejezni egy karakter komikusságát. Jelenleg A pillangók szabadok Jillje, és az Eldorádó Marikája a legszeretettebbek.

PikaliGerda_KovalikAgnes-114052.jpg

Pikali Gerda, Kovalik Ágnes (Fotó/Forrás: Kállai-Tóth Anett / József Attila Színház)

Van olyan jellem, figura, érzés, amit szeretnél nagyon eljátszani?

Izgalmas, korombeli, összetett női személyiségeket szeretnék játszani.

Hogy lehet megszokni, hogy lelkileg levetkőzöl mások előtt?

Épp ez a legérdekesebb része, hogy úgy adod magad, hogy közben a szerep látszik. Amikor összefolyik a kettő, és átitatódik egyik a másikkal, az igazán áldásos állapot.

Van szerepálmod?

Nincs.

UjretiLaszlo_KovalikAgnes-114011.jpg

Ujréti László, Kovalik Ágnes (Fotó/Forrás: Kállai-Tóth Anett / József Attila Színház)

Idén kerek szülinapot ünnepelsz. Számadásra késztet?

Igen, de már egy ideje elindult ez a folyamat. Amikor kikerültem az egyetemről, úgy tekintettem a harmincas színésznőkre, hogy de jó nekik, már mindent tudnak a szakmáról. Maholnap negyven évesen még mindig kezdőnek érzem magam, és megmaradtak a kérdések, kételyek. Nyilván, több rálátással, meg tapasztalattal. Mindig is érdekeltek a méltósággal öregedő nők, titkok tudói, problémák elsimogatói.

Sokkal inkább tudok azonosulni a mai énemmel, mint a fiatal önmagammal, ráadásul az életfeladatok is izgalmasabbak, bonyolultabbak, gondolatébresztőek.

Az elmúlt hónapok alatt az embernek volt ideje sok mindent végiggondolni. Hogy hatott rád a kényszerpihenő?

Azonnal elkezdtem magokat vetni, annyira vágytam arra, hogy élet sarjadjon, és enni tudjak adni a családnak. A kezdeti rémületet hamar felváltotta a nyugalom. Jól működtünk, rengeteg teendőnk volt, de lement a logisztika terhe a vállunkról. Jó tudni, hogy lehetetlennek látszó helyzeteket megoldunk, hogy el tudjuk dobni a régi beidegződéseinket, és hogy nagyon összetartó közösség vesz minket körül, akikre bármikor számíthatunk.

KovaliAgnes_CsankoZoltan-114125.jpg

Kovalik Ágnes, Csankó Zoltán (Fotó/Forrás: Kállai-Tóth Anett / József Attila Színház)

Van olyan, amit feltétlenül ki szeretnél próbálni az életben, amit nem szeretnél elszalasztani?

Nem adtam fel, hogy megtanulok lovagolni.

Olyan város, hely, amit felfedeznél?

Kuba jut eszembe elsőként, de rengeteg felfedezni való van sokkal közelebb is.

Támogatott tartalom.

József Attila Színház

A József Attila Színház 1956 szeptemberében nyílt meg a Váci úton. Az azóta eltelt hatvan évben komoly változásokon ment át mind az épület-, mind a színház társulata, repertoárja. Évadaink összeállításakor arra törekszünk, hogy értékteremtő előadásaink egyszerre szórakoztassanak és elgondolkodtassanak.  Kínálatunkban elsősorban emberi-polgári értékeket felmutató színművek, vígjátékok és zenés darabok szerepelnek. E sokszínűség mellett mindig kiemelt fontossággal bírt beavató színházi programunk, ami a tizenéveseket szólítja meg. A Gaál Erzsébet Stúdióban egy alternatív színházi gondolatot, underground szellemiséget igyekszünk meghonosítani.

Legnépszerűbb

Zenés színház

Bellini-operát énekelnek az erdő állatai egy cuki videoklipben

Az olasz bel canto-stílus egyik alapművének részletéből, Vincenzo Bellini Norma című operájának egyik számából készült bájos animációs film.
Színház

Megvan, hová költözik az SZFE a Vas utcából

Közleményt adott ki a Színház- és Filmművészeti Egyetem vezetése, amelyben az új oktatási helyszíneken túl az átalakuló intézeteket is bemutatják. A három helyszínen folyó képzés megújult, modern struktúrát ígér.
Klasszikus

Megszűnhet a Duna Szimfonikus Zenekar

Egy december 23-i hivatalos értesítést szerint legkésőbb 2021. május 31-én megszűnhet a Duna Szimfonikus Zenekar – tudta meg a Zene-Kar.hu. A levél szerint az ügy mögött Kásler Miklós, az emberi erőforrások miniszterének döntése áll, aki Alapítói Határozatában ezt a dátumot jelölte meg.
Vizuál

9+1 műalkotás az amszterdami Rijksmuseumból, amit egyszer újra látni akarunk

Rembrandt, Vermeer és Avercamp festményei, több korszak fajanszkerámiái, babaházak és csendéletek sajttal, gyümölccsel. Szabadon böngészhető az amszterdami Rijksmuseum gyűjteménye az interneten. Tíz must-see műalkotást válogattunk össze az alábbi cikkben, amiket látni akarunk az újranyitás után.
Színház

Szarka Gábor az SZFE-ről: „Egészen megdöbbentő állapotokat találtunk”

Péntek este Szarka Gábor a Hír TV Magyarország élőben című műsorában reagált az elmúlt napok SZFE-vel kapcsolatos híreire és vádjaira, hangsúlyozva, hogy minden intézkedés a hallgatók érdekeit szolgálja.

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Színház magazin

Interaktív kiadványként jelent meg idén a Radnóti Magazin

„Ez már a Gutenberg-galaxis utáni világ” – hirdeti a színház évados kiadványa, amelyet most digitálisan tettek közzé, számos interaktív és a későbbiekben is bővülő tartalommal.
Színház hír

HVG: Kiszivárgott az SZFE huszonhat új oktatójának neve

Eljuttatták a hvg.hu-hoz az összes olyan főállású oktató nevét, akik újonnan kerültek a Színház- és Filmművészeti Egyetem állományába.
Színház gyász

Elhunyt Sas József humorista

82 éves korában meghalt Sas József, Jászai Mari-díjas színész, humorista, a Mikroszkóp Színpad volt igazgatója – tudta meg a Blikk.
Színház szfe

Szarka Gábor az SZFE-ről: „Egészen megdöbbentő állapotokat találtunk”

Péntek este Szarka Gábor a Hír TV Magyarország élőben című műsorában reagált az elmúlt napok SZFE-vel kapcsolatos híreire és vádjaira, hangsúlyozva, hogy minden intézkedés a hallgatók érdekeit szolgálja.
Színház hír

Megvan, hová költözik az SZFE a Vas utcából

Közleményt adott ki a Színház- és Filmművészeti Egyetem vezetése, amelyben az új oktatási helyszíneken túl az átalakuló intézeteket is bemutatják. A három helyszínen folyó képzés megújult, modern struktúrát ígér.