Színház

FÉM a FÉMben

2019.01.08. 14:25
Ajánlom
Egy újonnan induló színház első feladata feltölteni repertoárját, hogy legyen mit ajánlani, nézni, legyen miről felismerni, megismerni, jobb esetben elismerni.

Cziczó Attila, a FÉM Arts & Café művészeti vezetőjének ajánlója:

Első évadunk ötödik bemutatójának olvasópróbáját tartottuk meg a múlt héten – a szokásunkhoz híven egy nagyobb felfordulásban, a kávézó könyvtárának átépítése közben –, s ma már el is kezdődnek a próbák, hogy aztán február 16-án (ismét) színpadra kerüljön a FÉM. Úgy kezdődött, hogy réges-régen…

Volt néhány diákszínházunk az elmúlt három évtizedeben, s közülük a leg-leg-legdiákabb pesti társulat kapva kapott az Újszínház által kiírt Kőfal-pálya pályázat lehetőségén, s benevezett, hogy aztán meg is nyerje azt. Így került színpadra 2009. március 27-én a FÉM, egy diákszínház felnőttesen vicces, de fiatalosan komoly abszurd drámája.

Két évadot élt meg az előadás a Paulay Ede utcában, ám sokkal fontosabb volt, hogy „elhatározódott” egy új független színház megalapítása.

foto1-140604.jpg

FÉM 2009 – Danhauser Soma, Szabó Ágnes, Sütő András, Bűdi Annamária, Miklós Zsófia, Herczeg Anna (Fotó/Forrás: FÉM Színház)

Ez lett a Fészek Színház az Orczy úton, a legismertebb ismeretlen független miniszínház. Amit az alapítók – Jendrics Anikó és jómagam, akiről bájos álszentséggel harmadik személyben beszélek, haha – két éve lezártnak tekintettek, mert azt vették fejükbe, hogy ők bizony a Belvárosban keresnek egy új helyet, ahol aztán…! Ám előtte még lezárták a józsefvárosi korszakot, mégpedig a KIMI akkori elsőseinek közreműködésével, s újra színpadra került a FÉM. Megint csak diákokkal – igaz egy korosztállyal „öregebbekkel”, mint néhány éve –, s ismét nagy közönségsikerként.

foto2-140605.jpg

FÉM 2016 - Kis Virág, McBrayer Benjamin, Vékony Brigitta, Kárpáti Barnabás, Németh Viktória, Bartha Bendegúz, Molnár Kinga, Jeneses Henrietta (Fotó/Forrás: FÉM Színház)

Naná, hogy szinte messiásként, a Közönség hömpölygő tömegének vágyálmaként tekintünk a FÉM harmadik (de nem utolsó!) színpadra álmodására!

Mert februárban újra láthatják Nézőink az újragondolt, új szereposztásban színre kerülő előadást, ami a Váci utca 40-ben található színházunk névadója is lett immár.

Lola szerepében a tíz évvel ezelőtti előadás kislányosan bájos pályakezdő színésznője, Miklós Zsófia látható majd. Samu egy nagy igazolásnak tűnik, hiszen Kolnai Kovács Gergelyt sikerült megszereznünk a szerepre, aki generációjának egyik legszembeötlőbb tehetsége. Mama szerepében az örökifjú, szívünkhöz legközelebb álló színésznőnk, Andai Kati tündököl majd. S a két évvel ezelőtti KIMI-s osztály is képviselteti magát: Németh Viktória újra Stella bőrébe bújik, Molnár Kinga és Vékony Brigitta pedig a legkedvesebb (és viccesebb) szerepekben láthatóak majd a FÉM harmadik, de legfémesebb feldolgozásában. (S Horváth Mátéval mi is megjelenünk egy-két szerepben, de aki látta az Annuska2.0-t, az tudja, hogy ez csupán…)

foto3-140605.jpg

Andai Kati, Vékony Brigitta, Horváth Máté, Cziczó Attila (Fotó/Forrás: FÉM Színház)

S hogy mire számíthat a Néző, akinek idegen a FÉM és a FÉM?

Formabontó, érzelmeket felkavaró, őszinte, merész, ugyanakkor sírós-nevetős, afféle "igazi" fiatalos színházra. Mindent beleteszünk, amink van! (S ha kell, még annál is többet.)

Nagyon várjuk ezt az előadást (is), hiszen mégis csak egy keresztelőt tartunk február 16-án: végérvényesen útjára indul a FÉM!

(Előtte még egy premierrel készülünk, már egy hét sincs a Halhatatlan bemutatójáig, de ígérjük, nagyon részletesen beszámolunk majd arról is!)

Köszönöm, hogy olvastak!

Cziczó Attila

Január 19-én délelőtt 11 órakor a FÉMet közszemlére tesszük, s egy nyilvános próbát tartunk. Regisztrációsjegy - korlátozott számban - vásárolható honlapunkon, vagy személyesen színházunkban. (500 Ft, mely teljes egészében beváltható a kávézónkban!)

foto4-141554.jpg

Németh Viktória, Miklós Zsófia, Kolnai Kovács Gergely, Andai Kati, Vékony Brigitta (Fotó/Forrás: FÉM Színház)

Támogatott tartalom.

FÉM Arts & Café

Fém Arts & Café

A FÉM a Belváros legújabb kulturális közösségi tere egy színházzal, kávézóval, galériával, jazzpódiummal.

A FÉM, mint színház egyedisége ezekben rejlik: kortárs témák felvetése, a klasszikus és kísérletező színházi formák elegyének felhasználásával színpadra állítva, valamennyi színházi iskola képviselőjének közreműködésével, neves művészekkel, professzionális szcenikai feltételekkel, nézőbarát környezetben, egy olyan közösségi térben, ahol a színház nem csak a színházi előadásról szól, hanem annak apropóján egy közösségi találkozás maximális kiterjesztésében.

A FÉM, mint kulturális közösségi tér egyedisége pedig ezekben rejlik: egy kulturált, barátságos, ám igényes kávéházi környezetben szinte minden művészeti ág lehetőséget kap a megmutatkozásra - kiemelten a zene és képzőművészet -, egy hely, ahol a vendégek és alkotók otthon érezhetik magukat, kizárva a külvilág hétköznapjait, hiszen itt minden együtt töltött pillanat egy ünnep, a Kultúra ünnepe.

Mi, a FÉM alkotói, ebben hiszünk, s teszünk is érte.

Európa közepén, hittel és pozitív jövőképpel.

Színházat szeretnénk csinálni.

A világról a magyaroknak.

És magyarul a világnak.

 

Jendrics Anikó, társulatvezető

Cziczó Attila, művészeti vezető

 

Legnépszerűbb

Vizuál

Modigliani napi száz rajzot is készített, de ugyanilyen tempóban meg is semmisítette műveit

1920. január 24-én, alig 36 évesen hunyt el Amedeo Modigliani olasz festő, szobrász. A szegénységben élő művész jellegzetes elnyújtott alakjai ma már csillagászati összegekért kelnek el az árveréseken.
Vizuál

Az első önarckép, amely tükrözte Van Gogh elmeállapotát

Vincent Van Gogh munkásságának vezető szakértői igazolták, hogy az oslói Nemzeti Múzeum gyűjteményében található önarcképet valóban a holland mester festette. A különleges alkotás 1889-ben készült, mikor a művész pszichózisa miatt többször is kezelésre szorult.
Klasszikus

Egy nő nem csupán a gitárját tudja behangolni, hanem akár zenét is írhat

Egyre nyilvánvalóbb, hogy a nők legalább annyira értenek a zenéhez, mint a férfiak. De milyenek a lehetőségeik, és mennyi terük van alkotni? Erről kérdeztük Barna Emília szociológust.
Könyv

Bartis Attilának adják a Bartók Imre által visszautasított Térey-díjat

Ezzel az író lesz a 45. Térey-ösztöndíjas, miután Bartók nem kívánt élni az ösztöndíj kínálta lehetőséggel - közölte a Petőfi Irodalmi Múzeum (PIM) szerdán.
Zenés színház

Világhírű baritonunk – 80 éves Miller Lajos

A hetvenes években aratta első komoly sikereit az Operaház színpadán, és baritonszerepekben sokak szívébe belopta magát. Európa és Amerika legrangosabb operaházaiban énekelt, az utóbbi években pedig a magyar vidéken szervezett koncerteket. Miller Lajost köszöntjük.

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Színház hír

Kaposvári díszpolgár lett Molnár Piroska

A Kossuth- és Jászai-díjas színművész, a Nemzet Színésze szerdán kapta meg a kitüntetést a város polgármesterétől.
Színház hír

Négy és fél milliót gyűjtött a függetleneknek az Örkény Színház

A magyar kultúra napján megtartott felolvasóest és az adventi időszakban értékesített fotósorozat bevételét pályakezdő függetleneknek ajánlották fel.
Színház interjú

„Úgy érzem, ez lesz életem legfontosabb munkája” – Interjú Szász Jánossal

Szász János új filmjét, az Utas és holdvilágot készíti elő, de előtte még megrendezte Örkény Macskajátékát a Nemzeti Színházban, Udvaros Dorottya és Bánsági Ildikó főszereplésével. A december végi bemutatót megelőzően kérdeztük.
Színház hír

Felújítják a Merlin Színházat

A közel tíz éve üresen álló épület felújítását Karácsony Gergely főpolgármester a kultúra napja alkalmából tartott sajtótájékoztatón jelentette be.
Színház ajánló

A Lila ákác és az Európa Kiadó

Habos-babos szerelmi történet helyett a mai korra rímelő probléma kerül fókuszba Telihay Péter rendezésében, amelynek január 29-i előadása után meglepetéssel készül a József Attila Színház.