Színház

FÉM a FÉMben

2019.01.08. 14:25
Ajánlom
Egy újonnan induló színház első feladata feltölteni repertoárját, hogy legyen mit ajánlani, nézni, legyen miről felismerni, megismerni, jobb esetben elismerni.

Cziczó Attila, a FÉM Arts & Café művészeti vezetőjének ajánlója:

Első évadunk ötödik bemutatójának olvasópróbáját tartottuk meg a múlt héten – a szokásunkhoz híven egy nagyobb felfordulásban, a kávézó könyvtárának átépítése közben –, s ma már el is kezdődnek a próbák, hogy aztán február 16-án (ismét) színpadra kerüljön a FÉM. Úgy kezdődött, hogy réges-régen…

Volt néhány diákszínházunk az elmúlt három évtizedeben, s közülük a leg-leg-legdiákabb pesti társulat kapva kapott az Újszínház által kiírt Kőfal-pálya pályázat lehetőségén, s benevezett, hogy aztán meg is nyerje azt. Így került színpadra 2009. március 27-én a FÉM, egy diákszínház felnőttesen vicces, de fiatalosan komoly abszurd drámája.

Két évadot élt meg az előadás a Paulay Ede utcában, ám sokkal fontosabb volt, hogy „elhatározódott” egy új független színház megalapítása.

foto1-140604.jpg

FÉM 2009 – Danhauser Soma, Szabó Ágnes, Sütő András, Bűdi Annamária, Miklós Zsófia, Herczeg Anna (Fotó/Forrás: FÉM Színház)

Ez lett a Fészek Színház az Orczy úton, a legismertebb ismeretlen független miniszínház. Amit az alapítók – Jendrics Anikó és jómagam, akiről bájos álszentséggel harmadik személyben beszélek, haha – két éve lezártnak tekintettek, mert azt vették fejükbe, hogy ők bizony a Belvárosban keresnek egy új helyet, ahol aztán…! Ám előtte még lezárták a józsefvárosi korszakot, mégpedig a KIMI akkori elsőseinek közreműködésével, s újra színpadra került a FÉM. Megint csak diákokkal – igaz egy korosztállyal „öregebbekkel”, mint néhány éve –, s ismét nagy közönségsikerként.

foto2-140605.jpg

FÉM 2016 - Kis Virág, McBrayer Benjamin, Vékony Brigitta, Kárpáti Barnabás, Németh Viktória, Bartha Bendegúz, Molnár Kinga, Jeneses Henrietta (Fotó/Forrás: FÉM Színház)

Naná, hogy szinte messiásként, a Közönség hömpölygő tömegének vágyálmaként tekintünk a FÉM harmadik (de nem utolsó!) színpadra álmodására!

Mert februárban újra láthatják Nézőink az újragondolt, új szereposztásban színre kerülő előadást, ami a Váci utca 40-ben található színházunk névadója is lett immár.

Lola szerepében a tíz évvel ezelőtti előadás kislányosan bájos pályakezdő színésznője, Miklós Zsófia látható majd. Samu egy nagy igazolásnak tűnik, hiszen Kolnai Kovács Gergelyt sikerült megszereznünk a szerepre, aki generációjának egyik legszembeötlőbb tehetsége. Mama szerepében az örökifjú, szívünkhöz legközelebb álló színésznőnk, Andai Kati tündököl majd. S a két évvel ezelőtti KIMI-s osztály is képviselteti magát: Németh Viktória újra Stella bőrébe bújik, Molnár Kinga és Vékony Brigitta pedig a legkedvesebb (és viccesebb) szerepekben láthatóak majd a FÉM harmadik, de legfémesebb feldolgozásában. (S Horváth Mátéval mi is megjelenünk egy-két szerepben, de aki látta az Annuska2.0-t, az tudja, hogy ez csupán…)

foto3-140605.jpg

Andai Kati, Vékony Brigitta, Horváth Máté, Cziczó Attila (Fotó/Forrás: FÉM Színház)

S hogy mire számíthat a Néző, akinek idegen a FÉM és a FÉM?

Formabontó, érzelmeket felkavaró, őszinte, merész, ugyanakkor sírós-nevetős, afféle "igazi" fiatalos színházra. Mindent beleteszünk, amink van! (S ha kell, még annál is többet.)

Nagyon várjuk ezt az előadást (is), hiszen mégis csak egy keresztelőt tartunk február 16-án: végérvényesen útjára indul a FÉM!

(Előtte még egy premierrel készülünk, már egy hét sincs a Halhatatlan bemutatójáig, de ígérjük, nagyon részletesen beszámolunk majd arról is!)

Köszönöm, hogy olvastak!

Cziczó Attila

Január 19-én délelőtt 11 órakor a FÉMet közszemlére tesszük, s egy nyilvános próbát tartunk. Regisztrációsjegy - korlátozott számban - vásárolható honlapunkon, vagy személyesen színházunkban. (500 Ft, mely teljes egészében beváltható a kávézónkban!)

foto4-141554.jpg

Németh Viktória, Miklós Zsófia, Kolnai Kovács Gergely, Andai Kati, Vékony Brigitta (Fotó/Forrás: FÉM Színház)

Támogatott tartalom.

FÉM Arts & Café

Fém Arts & Café

A FÉM a Belváros legújabb kulturális közösségi tere egy színházzal, kávézóval, galériával, jazzpódiummal.

A FÉM, mint színház egyedisége ezekben rejlik: kortárs témák felvetése, a klasszikus és kísérletező színházi formák elegyének felhasználásával színpadra állítva, valamennyi színházi iskola képviselőjének közreműködésével, neves művészekkel, professzionális szcenikai feltételekkel, nézőbarát környezetben, egy olyan közösségi térben, ahol a színház nem csak a színházi előadásról szól, hanem annak apropóján egy közösségi találkozás maximális kiterjesztésében.

A FÉM, mint kulturális közösségi tér egyedisége pedig ezekben rejlik: egy kulturált, barátságos, ám igényes kávéházi környezetben szinte minden művészeti ág lehetőséget kap a megmutatkozásra - kiemelten a zene és képzőművészet -, egy hely, ahol a vendégek és alkotók otthon érezhetik magukat, kizárva a külvilág hétköznapjait, hiszen itt minden együtt töltött pillanat egy ünnep, a Kultúra ünnepe.

Mi, a FÉM alkotói, ebben hiszünk, s teszünk is érte.

Európa közepén, hittel és pozitív jövőképpel.

Színházat szeretnénk csinálni.

A világról a magyaroknak.

És magyarul a világnak.

 

Jendrics Anikó, társulatvezető

Cziczó Attila, művészeti vezető

 

Legnépszerűbb

Tánc

Szergej Polunyin elvesztette a józan eszét?

Először a mellkasára tetováltatta egy politikus arcképét, majd homofób és kirekesztő üzeneteket posztolt Instagram oldalán. A táncvilág komoly aggodalmát fejezte ki a táncos mentális állapota miatt.
Vizuál

Pont a Mona Lisánál nem működik a Mona Lisa-hatás

Leonardo da Vinci híres portréjához számos rejtély kapcsolódik a hölgy személyétől a mosoly okáig. Az egyik legutóbbi kutatás annak járt utána, tényleg követi-e a tekintetével a titokzatos asszony a nézőit.
Tánc

25 éve halt meg Róna Viktor, aki még Nurejevvel is jó barátságot ápolt

Adottságai egyáltalán nem predesztinálták a balettművész-pályára, szorgalmának köszönhetően mégis világhírnévre tett szert az 1994. január 15-én elhunyt Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas balettművész, aki Rudolf Nurejev pályájának is meghatározó alakja volt.
Klasszikus

Gilbert Varga debütáló koncertje

Vezető karmesterként első alkalommal dirigálja a Pannon Filharmonikusokat a Maestro január végén a Müpában.
Klasszikus

Nem gyöngyszem, gyémánt – 25 éve hunyt el Cziffra György

Huszonöt éve, 1994. január 15-én hunyt el meg Franciaországban Cziffra György zongoraművész, akit gyakran emlegetnek Liszt Ferenc méltó, sőt egyetlen igazi örököseként.

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Színház ajánló

Suttogók a FÉMben

A FÉM több lábon áll, hiszen a színház mellett a zene, a képzőművészet szinte ugyanolyan hangsúllyal szerepel a kulturális tér kihasználásában. Ám a legfontosabb, maga a színház is két részre tagolódik: egyrészt a FÉM saját, repertoár előadásaira, s az igencsak színes felhozatalt képviselő vendégelőadások produkcióira.
Színház ajánló

Isten férfi vagy nő? – Halhatatlan a FÉMben

Márton Andrással és Andai Katival a főszerepben mutatta be a FÉM Cziczó Attila Halhatatlan című drámáját. Lehet-e sírni az élettel? Lehet-e nevetni a halállal?
Színház hír

Meglepetéssel indítja az évet a Proton Színház

A színházzal nem rendelkező társulat a föld alá csábítja nézőit.
Színház átrium

Átrium Mecénás Program

Ahogy számos intézmény, az Átrium fennmaradása is bizonytalan a kultúrtao eltörlése után. A színház egy kreatív támogatói kampányban kéri a közönsége segítségét.
Színház galéria

Ez volt az év díszlete és jelmeze - Galéria

A Látványtér 2018 címmel megrendezett szakmai kiállítás pénteki finisszázsán adták át az év jelmeztervezője és az év díszlettervezője díjat a FUGA-ban.