Színház

FÉM a FÉMben

2019.01.08. 14:25
Ajánlom
Egy újonnan induló színház első feladata feltölteni repertoárját, hogy legyen mit ajánlani, nézni, legyen miről felismerni, megismerni, jobb esetben elismerni.

Cziczó Attila, a FÉM Arts & Café művészeti vezetőjének ajánlója:

Első évadunk ötödik bemutatójának olvasópróbáját tartottuk meg a múlt héten – a szokásunkhoz híven egy nagyobb felfordulásban, a kávézó könyvtárának átépítése közben –, s ma már el is kezdődnek a próbák, hogy aztán február 16-án (ismét) színpadra kerüljön a FÉM. Úgy kezdődött, hogy réges-régen…

Volt néhány diákszínházunk az elmúlt három évtizedeben, s közülük a leg-leg-legdiákabb pesti társulat kapva kapott az Újszínház által kiírt Kőfal-pálya pályázat lehetőségén, s benevezett, hogy aztán meg is nyerje azt. Így került színpadra 2009. március 27-én a FÉM, egy diákszínház felnőttesen vicces, de fiatalosan komoly abszurd drámája.

Két évadot élt meg az előadás a Paulay Ede utcában, ám sokkal fontosabb volt, hogy „elhatározódott” egy új független színház megalapítása.

foto1-140604.jpg

FÉM 2009 – Danhauser Soma, Szabó Ágnes, Sütő András, Bűdi Annamária, Miklós Zsófia, Herczeg Anna (Fotó/Forrás: FÉM Színház)

Ez lett a Fészek Színház az Orczy úton, a legismertebb ismeretlen független miniszínház. Amit az alapítók – Jendrics Anikó és jómagam, akiről bájos álszentséggel harmadik személyben beszélek, haha – két éve lezártnak tekintettek, mert azt vették fejükbe, hogy ők bizony a Belvárosban keresnek egy új helyet, ahol aztán…! Ám előtte még lezárták a józsefvárosi korszakot, mégpedig a KIMI akkori elsőseinek közreműködésével, s újra színpadra került a FÉM. Megint csak diákokkal – igaz egy korosztállyal „öregebbekkel”, mint néhány éve –, s ismét nagy közönségsikerként.

foto2-140605.jpg

FÉM 2016 - Kis Virág, McBrayer Benjamin, Vékony Brigitta, Kárpáti Barnabás, Németh Viktória, Bartha Bendegúz, Molnár Kinga, Jeneses Henrietta (Fotó/Forrás: FÉM Színház)

Naná, hogy szinte messiásként, a Közönség hömpölygő tömegének vágyálmaként tekintünk a FÉM harmadik (de nem utolsó!) színpadra álmodására!

Mert februárban újra láthatják Nézőink az újragondolt, új szereposztásban színre kerülő előadást, ami a Váci utca 40-ben található színházunk névadója is lett immár.

Lola szerepében a tíz évvel ezelőtti előadás kislányosan bájos pályakezdő színésznője, Miklós Zsófia látható majd. Samu egy nagy igazolásnak tűnik, hiszen Kolnai Kovács Gergelyt sikerült megszereznünk a szerepre, aki generációjának egyik legszembeötlőbb tehetsége. Mama szerepében az örökifjú, szívünkhöz legközelebb álló színésznőnk, Andai Kati tündököl majd. S a két évvel ezelőtti KIMI-s osztály is képviselteti magát: Németh Viktória újra Stella bőrébe bújik, Molnár Kinga és Vékony Brigitta pedig a legkedvesebb (és viccesebb) szerepekben láthatóak majd a FÉM harmadik, de legfémesebb feldolgozásában. (S Horváth Mátéval mi is megjelenünk egy-két szerepben, de aki látta az Annuska2.0-t, az tudja, hogy ez csupán…)

foto3-140605.jpg

Andai Kati, Vékony Brigitta, Horváth Máté, Cziczó Attila (Fotó/Forrás: FÉM Színház)

S hogy mire számíthat a Néző, akinek idegen a FÉM és a FÉM?

Formabontó, érzelmeket felkavaró, őszinte, merész, ugyanakkor sírós-nevetős, afféle "igazi" fiatalos színházra. Mindent beleteszünk, amink van! (S ha kell, még annál is többet.)

Nagyon várjuk ezt az előadást (is), hiszen mégis csak egy keresztelőt tartunk február 16-án: végérvényesen útjára indul a FÉM!

(Előtte még egy premierrel készülünk, már egy hét sincs a Halhatatlan bemutatójáig, de ígérjük, nagyon részletesen beszámolunk majd arról is!)

Köszönöm, hogy olvastak!

Cziczó Attila

Január 19-én délelőtt 11 órakor a FÉMet közszemlére tesszük, s egy nyilvános próbát tartunk. Regisztrációsjegy - korlátozott számban - vásárolható honlapunkon, vagy személyesen színházunkban. (500 Ft, mely teljes egészében beváltható a kávézónkban!)

foto4-141554.jpg

Németh Viktória, Miklós Zsófia, Kolnai Kovács Gergely, Andai Kati, Vékony Brigitta (Fotó/Forrás: FÉM Színház)

Támogatott tartalom.

FÉM Arts & Café

Fém Arts & Café

A FÉM a Belváros legújabb kulturális közösségi tere egy színházzal, kávézóval, galériával, jazzpódiummal.

A FÉM, mint színház egyedisége ezekben rejlik: kortárs témák felvetése, a klasszikus és kísérletező színházi formák elegyének felhasználásával színpadra állítva, valamennyi színházi iskola képviselőjének közreműködésével, neves művészekkel, professzionális szcenikai feltételekkel, nézőbarát környezetben, egy olyan közösségi térben, ahol a színház nem csak a színházi előadásról szól, hanem annak apropóján egy közösségi találkozás maximális kiterjesztésében.

A FÉM, mint kulturális közösségi tér egyedisége pedig ezekben rejlik: egy kulturált, barátságos, ám igényes kávéházi környezetben szinte minden művészeti ág lehetőséget kap a megmutatkozásra - kiemelten a zene és képzőművészet -, egy hely, ahol a vendégek és alkotók otthon érezhetik magukat, kizárva a külvilág hétköznapjait, hiszen itt minden együtt töltött pillanat egy ünnep, a Kultúra ünnepe.

Mi, a FÉM alkotói, ebben hiszünk, s teszünk is érte.

Európa közepén, hittel és pozitív jövőképpel.

Színházat szeretnénk csinálni.

A világról a magyaroknak.

És magyarul a világnak.

 

Jendrics Anikó, társulatvezető

Cziczó Attila, művészeti vezető

 

Legnépszerűbb

Klasszikus

Lányával, Norával zenél Fischer Iván a Fesztiválzenekar új évadában

A Budapesti Fesztiválzenekar bejelentette új évadát, amelynek fénypontjába Monteverdi Orfeója kerül Fischer Iván befejezésével.
Klasszikus

Jascha Heifetz ujjai lassított felvételen: ezért volt ő a 20. század Paganinije!

A filmrészlet az 1951-es Of Men and Music című portréból megmutatja, hogy a mindig tökélyre törekvő Heifetz milyen technikás játékos volt.
Klasszikus

Lehet, hogy hiába gyakorolsz, minden a genetikán múlik

Sokan úgy tartják, hogy a kimagasló eredményekhez gyakorlás, gyakorlás és gyakorlás kell. Nos, ez nem igaz, sokkal több múlik a genetikán.
Zenés színház

Miért írt új befejezést az Orfeóhoz Fischer Iván?

Valami nem stimmel Monteverdi Orfeójával. Fischer Iván több mint negyven éve ezt érzi, és most tett is érte, hogy ne így legyen: új befejezést írt hozzá. Hogy miért volt erre szükség?
Tánc

Nálunk vetítik először a Rudolf Nurejev-portréfilmet

Április 2-án egyetlen alkalommal - a Rudolf Nureyev Nemzetközi Balettverseny részeként - eredeti nyelven, angolul, felirat nélkül vetítik az Urániában a White Crow című portréfilmet, még a hivatalos, New York-i premiervetítés előtt.

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Színház hír

Berlinben áll színpadra Orosz Ákos

Német nyelvű előadásban szerepel a Vígszínház színművésze. Az Ein Erinnerungstück című darab arról szól, hogyan traumatizálják személyiségünket a huszadik század eseményei mind a mai napig.
Színház világnap

Ma a bábszínházakat ünnepeljük

Új bemutatóval, jubileumi előadással és nyílt próbával ünnepli a bábszínházi világnapot a Budapest Bábszínház március 21-én. A Mire gondol Alma? című új előadás a 3 év alattiakat szólítja meg.
Színház ajánló

Murakami mágikus története, a Kafka a tengerparton a Nemzeti Színházban

Murakami Haruki világhírű, Kafka a tengerparton című regényéből készült szinpadi adaptációt mutat be a Vörösmarty Színház 2019. április 5-én a Nemzeti Színházban. A valóság, a képzelet és az idő határmezsgyéjén játszódó előadás rendezője Szikora János.
Színház ajánló

Ne rejtőzz el!

Irodalmi Kávéházunk adott otthont Fekete Réka Thália önálló estjének. Az előadás ebben az esetben méltón tükrözte Réka színes személyiségét, bájos lényét.
Színház interjú

Mácsai Pál: „Az egypercesek nem csak intellektuális sziporkák”

Egy nemrégiben tartott irodalmi beszélgetés egyik vendége Örkény István „magyar hangjának” nevezte Mácsai Pált. Az Azt meséld el, Pista! című monológot huszonhárom éve adja elő a legkülönbözőbb helyszíneken. A Zsidó Művészeti Napokra is Örkény-esttel készül.