Színház

FÉM a FÉMben

2019.01.08. 14:25
Ajánlom
Egy újonnan induló színház első feladata feltölteni repertoárját, hogy legyen mit ajánlani, nézni, legyen miről felismerni, megismerni, jobb esetben elismerni.

Cziczó Attila, a FÉM Arts & Café művészeti vezetőjének ajánlója:

Első évadunk ötödik bemutatójának olvasópróbáját tartottuk meg a múlt héten – a szokásunkhoz híven egy nagyobb felfordulásban, a kávézó könyvtárának átépítése közben –, s ma már el is kezdődnek a próbák, hogy aztán február 16-án (ismét) színpadra kerüljön a FÉM. Úgy kezdődött, hogy réges-régen…

Volt néhány diákszínházunk az elmúlt három évtizedeben, s közülük a leg-leg-legdiákabb pesti társulat kapva kapott az Újszínház által kiírt Kőfal-pálya pályázat lehetőségén, s benevezett, hogy aztán meg is nyerje azt. Így került színpadra 2009. március 27-én a FÉM, egy diákszínház felnőttesen vicces, de fiatalosan komoly abszurd drámája.

Két évadot élt meg az előadás a Paulay Ede utcában, ám sokkal fontosabb volt, hogy „elhatározódott” egy új független színház megalapítása.

foto1-140604.jpg

FÉM 2009 – Danhauser Soma, Szabó Ágnes, Sütő András, Bűdi Annamária, Miklós Zsófia, Herczeg Anna (Fotó/Forrás: FÉM Színház)

Ez lett a Fészek Színház az Orczy úton, a legismertebb ismeretlen független miniszínház. Amit az alapítók – Jendrics Anikó és jómagam, akiről bájos álszentséggel harmadik személyben beszélek, haha – két éve lezártnak tekintettek, mert azt vették fejükbe, hogy ők bizony a Belvárosban keresnek egy új helyet, ahol aztán…! Ám előtte még lezárták a józsefvárosi korszakot, mégpedig a KIMI akkori elsőseinek közreműködésével, s újra színpadra került a FÉM. Megint csak diákokkal – igaz egy korosztállyal „öregebbekkel”, mint néhány éve –, s ismét nagy közönségsikerként.

foto2-140605.jpg

FÉM 2016 - Kis Virág, McBrayer Benjamin, Vékony Brigitta, Kárpáti Barnabás, Németh Viktória, Bartha Bendegúz, Molnár Kinga, Jeneses Henrietta (Fotó/Forrás: FÉM Színház)

Naná, hogy szinte messiásként, a Közönség hömpölygő tömegének vágyálmaként tekintünk a FÉM harmadik (de nem utolsó!) színpadra álmodására!

Mert februárban újra láthatják Nézőink az újragondolt, új szereposztásban színre kerülő előadást, ami a Váci utca 40-ben található színházunk névadója is lett immár.

Lola szerepében a tíz évvel ezelőtti előadás kislányosan bájos pályakezdő színésznője, Miklós Zsófia látható majd. Samu egy nagy igazolásnak tűnik, hiszen Kolnai Kovács Gergelyt sikerült megszereznünk a szerepre, aki generációjának egyik legszembeötlőbb tehetsége. Mama szerepében az örökifjú, szívünkhöz legközelebb álló színésznőnk, Andai Kati tündököl majd. S a két évvel ezelőtti KIMI-s osztály is képviselteti magát: Németh Viktória újra Stella bőrébe bújik, Molnár Kinga és Vékony Brigitta pedig a legkedvesebb (és viccesebb) szerepekben láthatóak majd a FÉM harmadik, de legfémesebb feldolgozásában. (S Horváth Mátéval mi is megjelenünk egy-két szerepben, de aki látta az Annuska2.0-t, az tudja, hogy ez csupán…)

foto3-140605.jpg

Andai Kati, Vékony Brigitta, Horváth Máté, Cziczó Attila (Fotó/Forrás: FÉM Színház)

S hogy mire számíthat a Néző, akinek idegen a FÉM és a FÉM?

Formabontó, érzelmeket felkavaró, őszinte, merész, ugyanakkor sírós-nevetős, afféle "igazi" fiatalos színházra. Mindent beleteszünk, amink van! (S ha kell, még annál is többet.)

Nagyon várjuk ezt az előadást (is), hiszen mégis csak egy keresztelőt tartunk február 16-án: végérvényesen útjára indul a FÉM!

(Előtte még egy premierrel készülünk, már egy hét sincs a Halhatatlan bemutatójáig, de ígérjük, nagyon részletesen beszámolunk majd arról is!)

Köszönöm, hogy olvastak!

Cziczó Attila

Január 19-én délelőtt 11 órakor a FÉMet közszemlére tesszük, s egy nyilvános próbát tartunk. Regisztrációsjegy - korlátozott számban - vásárolható honlapunkon, vagy személyesen színházunkban. (500 Ft, mely teljes egészében beváltható a kávézónkban!)

foto4-141554.jpg

Németh Viktória, Miklós Zsófia, Kolnai Kovács Gergely, Andai Kati, Vékony Brigitta (Fotó/Forrás: FÉM Színház)

Támogatott tartalom.

Programkereső

Legolvasottabb

Színház

Csak röpülnék – beszélgetés Bodnár Erikával

Gyerekként József Attila versei adtak neki hitet. Sírni mindig szégyellt, nevetni csak a főiskolán tanult meg. Legendás művészekkel dolgozott együtt és sohasem elégedett meg azzal, ami már bevált. Új utakat keresve próbált meg röpülni, mindig egyre feljebb, s gondolatban talán most is egyik híres szerepében szárnyal. Bodnár Erika – Jászai-díjas, érdemes és kiváló művész – már két éve nem lépett színpadra. Megtisztelő, hogy az otthonában beszélgethettünk vele.
Zenés színház

74 évesen elhunyt Edita Gruberová

A „Szlovák Fülemüle” becenéven is emlegetett, világhírű szoprán énekesnő halálhírét a család közlése alapján müncheni ügynöksége, a Hilbert Artists Management tette közzé.
Zenés színház

Így búcsúztak a pályatársak Edita Gruberovától

A hetvennégy éves korában elhunyt, világhírű koloratúrszoprán, Edita Gruberová elvesztése nemcsak a közönséget sújtotta le, kollégái is fájó szívvel emlékeztek meg róla.
Klasszikus

Lengyel-magyar barátság - Emszt/Koszowski Duó első lemeze

A Folks című albumon lengyel és magyar zeneszerzők művei szólalnak meg az alkotók átiratában, szoprán szaxofonon és zongorán.
Klasszikus

Egy legendás tanárra emlékezik a legifjabb generáció a Zeneakadémián

Varga Tibor hegedűművész-tanár emlékének szenteli október 18-i koncertjét a Pannon Filharmonikusok, melyen négy csodagyerek-hegedűművész is közreműködik.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Színház hír

Venczel Vera az MMA kitüntetettjei között

Október 18-án átadták a Magyar Művészeti Akadémia tagozati díjait. A kitüntetéseket minden kategóriában két-két főnek ítélik oda, a Színházművészeti tagozat elismerésében Venczel Vera és Dobos Imre részesült.
Színház ajánló

5 ígéretes független színházi előadás

Az ősz hagyományosan hemzseg az új bemutatóktól, csak kapkodjuk a fejünket a sokszínű a kínálat láttán, mi viszont most olyan előadásokat ajánlunk, amelyek talán kevesebb figyelmet kapnak a kőszínházak műsorával szemben. Szubjektív válogatásunkban szerepelnek klasszikus művek, izgalmas életutak és kortárs dráma is.
Színház interjú

Hát miért ne legyek makacs? – beszélgetés Schneider Zoltánnal

1991 augusztusa, dúl a Délszláv háború, a berlini fal egy éve már leomlott, repedezik a Szovjetunió. Ezt az idillt robbantja fel a puccskísérlet. Gorbacsovék, elvágva a világtól, saját házuk foglyai. Mi zajlik bent, mi játszódik le legbelül a félelem napjaiban? A Rózsavölgyi Szalon Az elnök szabadsága című előadása kapcsán beszélgettünk a Gorbacsovot alakító Schneider Zoltánnal.
Színház ajánló

Felolvasó képzeletszínház Szamosi Zsófiával

Október 18-án láthatja a közönség a 6SZÍNben Tollár Mónika rendezését, a Janikovszky Éva azonos című regényéből készült A lemez két oldalát. A 2013 óta futó produkcióban ezen az estén Horváth Lili, Elek Ferenc és Simon Kornél partnere Szamosi Zsófia lesz.
Színház interjú

Csak röpülnék – beszélgetés Bodnár Erikával

Gyerekként József Attila versei adtak neki hitet. Sírni mindig szégyellt, nevetni csak a főiskolán tanult meg. Legendás művészekkel dolgozott együtt és sohasem elégedett meg azzal, ami már bevált. Új utakat keresve próbált meg röpülni, mindig egyre feljebb, s gondolatban talán most is egyik híres szerepében szárnyal. Bodnár Erika – Jászai-díjas, érdemes és kiváló művész – már két éve nem lépett színpadra. Megtisztelő, hogy az otthonában beszélgethettünk vele.