Színház

Fenegyerekből lett feneférfi – Cserhalmi György 75 éves

2023.02.17. 13:35
Ajánlom
Még a művészek között sincsenek sokan, akik olyan sűrű életet éltek volna, mint Cserhalmi György. Több mint kétszáz film és száznyolcvan színházi bemutató szerepel a neve mellett: és ezek csak a számok. Jelenleg a Tizenkét dühös embert állítja színpadra Székesfehérváron.

Volt olyan időszak, amikor úgy érezhettük, hogy nélküle nem készül magyar film. Ami persze nem volt igaz, de tény, hogy Cserhalmi György sok játékfilmben játszott fontos szerepet: Kísérlet Lublón (1976), K.O. (1978), 80 huszár (1978), Psyché (1980), az Oscar-díjas Mephisto (1981), A tanítványok (1985), Szörnyek évadja (1987). Ezek közül a színész születésnapja alkalmából ingyenesen nézhető a Filmión a Szerelmem, Elektra (1974), az Amerikai anzix (1975) és a Dögkeselyű (1982). Az ismertséget elsősorban ezeknek a szerepeknek köszönhette, Wim Wenders például a legjobb tíz színész között tartotta őt számon. 1982-ben Balázs Béla-díjat kapott.

IMG_8792-103238.jpg

Cserhalmi György (Fotó/Forrás: Váraljai Szandra / Fidelio)

Ezzel együtt ő maga, ahogy ezt egy tavalyi interjúban elmondta nekünk, nem a filmezés állt hozzá a legközelebb: „Száznyolcvan színházi bemutatóm volt, kétszáz felett van a film, inkább csak azt jelzi, hogy hol töltöttem több időt. Otthon a legkevesebbet. Valóban, a munkáim nagyobbik részét a film teszi ki.

De ugyanúgy, mint minden rendes színésznek, nekem is a színház az igazi”

– fogalmazott.

A színházi pályája Debrecenben kezdődött, majd Veszprémben folytatódott, 1977-től pedig három éven át a Nemzeti Színház színművésze volt. Két színház születésénél is jelen volt. Akkor szerződött az Újszínházhoz, amikor az 1994-ben Székely Gábor vezetésével megújult, és Székely távozásakor hagyta el a teátrumot. 1983-ban pedig a budapesti Katona József Színház alapítótagja volt, ahonnan 1989-ben távozott. Játszott a Radnóti Miklós Színházban és a székesfehérvári Vörösmarty Színházban is, rendezett Zalaegerszegen és Székesfehérváron. A Vörösmarty Színházban éppen most hangszereli át a 2015-ös Tizenkét dühös ember-rendezését a Városháza Dísztermébe, ahová a nehéz gazdasági helyzet kényszerítette a teátrum produkcióját. „Ez most egy új színdarab, nem ugyanaz, mint nyolc évvel ezelőtt volt. Ahhoz ugyanaz a tér kéne, meg ugyanazok a feltételek. Nyolc év alatt sok minden változik, a világban is, a szűkebb pátriánkban is, és szerintem bennünk is alapvetően változnak meg dolgok. Egészen másokat hallok, mint akkor” – fogalmazott az előadással kapcsolatban.

duhos_olvaso_kicsi02-132253.jpg

Cserhalmi György a Tizenkét dühös ember olvasópróbáján (Fotó/Forrás: Vörösmarty Színház)

Osztályfőnökként tanított a Kaposvári Egyetem színművészeti karán.

Én nem tanítottam, felszabadítottam őket, ennek lettem a szolgája

– vallott később erről az időszakról. 

Színművészi munkáját 1990-ben Kossuth-díjjal ismerték el, 2014-től a Nemzet Színésze, 2020-ban a Magyar Filmakadémia életműdíjat adományozott neki, tavaly pedig a Színházi Kritikusok Céhének az életműdíját vehette át.  

Fejléckép: Cserhalmi György (fotó / forrás: Váraljai Szandra / Fidelio)

Cserhalmi György előtt tiszteleg a FILMIO

Kapcsolódó

Cserhalmi György előtt tiszteleg a FILMIO

Február 16. és 19. között ingyenesen nézhetjük meg a színészlegenda három emlékezetes alakítását a FILMIO felületén. Cserhalmi György február 17-én ünnepli 75. születésnapját. 

Cserhalmi György a Színházi Kritikusok Céhének életműdíjasa

Cserhalmi György a Színházi Kritikusok Céhének életműdíjasa

A díj átadására hagyományosan a Színikritikusok díjának átadó gáláján kerül sor, amelynek helyszíne az Örkény Színház lesz.

„Amit akarsz, arra kell menni” – Interjú Cserhalmi Györggyel

„Amit akarsz, arra kell menni” – Interjú Cserhalmi Györggyel

Rég játszott. A Radnóti Színház Antigoné-előadásában, a vak jósként tért volna vissza, de visszaadta a szerepet. Az új évszázadban vendégnek érzi magát. Az emlékeit egy naplóban jegyzi fel a lányának. Színházról, hiányról, kiállásokról beszélgettünk Cserhalmi Györggyel.

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Plusz

„Vissza a pénzt a kultúrába!” – Duda Éva és Fodor Tamás felolvasta a FESZ követeléseit a Civil Sugárúton

Az 1848-as forradalom évfordulója alkalmából Civil Sugárút néven, civil szervezetek részvételével tartottak eseménysorozatot a Hősök tere és az Andrássy út között március 14-én és 15-én. Itt hangzott el a Független Előadó-művészeti Szövetség kiáltványa.
Plusz

„Nem karriert, sokkal inkább magamat próbáltam építeni” – interjú Menyhárt Jenővel, az Európa Kiadó énekes-gitárosával

„Az én fejemben is többször megfordult, hogy disszidáljak. Egyszer ténylegesen közel kerültem ahhoz, hogy meg is tegyem” – meséli az Európa Kiadó énekes-gitárosa, Menyhárt Jenő. Interjú.
Vizuál

Petőfi 200 – Vetítéssorozat indul a Toldi Moziban

Március 23. és június 8. között klasszikus filmek és szakértői beszélgetések segítségével idézhetjük meg a kétszáz éve született költő alakját, emlékezetét.
Színház

Harmadszor mutatta be a Szegedi Nemzeti Színház az anatevkai tejesember történetét

Király Levente és Gregor József után ezúttal Borovics Tamás bújt Tevje bőrébe a Hegedűs a háztetőn című musical szegedi előadásában. A zenés produkció márciusban három, áprilisban további két alkalommal látható a Nagyszínházban.  
Vizuál

Nemes Márton képviseli hazánkat a 2024-es Velencei Biennálén

A Ludwig Múzeum 2024-ben Nemes Márton festőművész Techno Zen című kiállítását mutatja be a Velencei Képzőművészeti Biennálén.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Színház ajánló

Egri Márta és Péter Kata szerepelnek a Gólem Színház új bemutatójában

Borgula András Szorítsd meg a kezem címmel Marianna D. Birnbaum önéletrajzi írásaiból rendez színdarabot: egy nő találkozik a kómában fekvő anyjával. De vajon tényleg találkoznak?
Színház ajánló

Egy punkoperával indítja a tavaszt a Független Színház

A roma és nem roma színházi alkotókból álló társulat Rothadó madarak címmel Balogh Rodrigó valós történet alapján született darabját állítja színpadra. Az előadás bemutatója március 25-én lesz a társulat új színházi helyszínén, a FüSziben.
Színház ajánló

Harmadszor mutatta be a Szegedi Nemzeti Színház az anatevkai tejesember történetét

Király Levente és Gregor József után ezúttal Borovics Tamás bújt Tevje bőrébe a Hegedűs a háztetőn című musical szegedi előadásában. A zenés produkció márciusban három, áprilisban további két alkalommal látható a Nagyszínházban.  
Színház ajánló

Színes nemzetközi programmal ünnepli fennállásának 200. évfordulóját a Miskolci Nemzeti Színház

Miskolcon a 2023-as esztendőt a kultúra évének szánják, ugyanis a város több kulturális intézménye is idén jubilál: a Csodamalom Bábszínház 30, a Miskolci Szimfonikus Zenekar 60, a Miskolci Nemzeti Színház pedig 200 éves.
Színház interjú

„A színésznők miatt lettem színész” – beszélgetés Epres Attilával új bemutatója, a Szívhang kapcsán

Epres Attila első alkalommal lép fel a Rózsavölgyi Szalonban. Az évtizedeken át az egyik legtöbbet foglalkoztatott színésztől megtudtuk, miért örül a beugrásoknak, mi a különbség számára munka és játék között és mit szeret a szumóban.