Színház

Ferencvárosi Fesztivál, tizenhatodszor

2010.05.19. 08:00
Ajánlom
Amikor Ferencvárosi Nyári Játékok címmel a kilencvenes évek derekán útjára indult a kerület legnagyobb szabadtéri rendezvénysorozata, még az ötletgazdák sem sejtették, hogy a következő évezredre is marad a lelkesedésből, marad a hitből: érdemes merész kezdeményezésekbe fogni, érdemes magas színvonalú nyári kikapcsolódásra invitálni a kerület lakosait.

Amikor Ferencvárosi Nyári Játékok címmel a kilencvenes évek derekán útjára indult a kerület legnagyobb szabadtéri rendezvénysorozata, még az ötletgazdák sem sejtették, hogy a következő évezredre is marad a lelkesedésből, marad a hitből: érdemes merész kezdeményezésekbe fogni, érdemes magas színvonalú nyári kikapcsolódásra invitálni a kerület lakosait.

Az alapítók a Bakáts téri Assisi Szent Ferenc Plébániatemplom elé álmodtak kamaramuzsikálást, a templomba hangversenyeket, de az álmok egyre merészebbek, egyre színesebbek lettek, s így vált lassan hagyománnyá az opera, az operett, a musicaljátszás a Bakáts téren.

Sok-sok év után egy, a téren épülő mélygarázs árnyéka vetült a Fesztiválra, az igényes zeneművek, koncertek megszólaltatásához új helyszínt kellett keresnünk, emblematikus ferencvárosi helyszínt, amit az idelátogatók, a vendégek, a turisták is ismernek, s ezen kívül könnyen megközelíthető, jó közlekedéssel bír. Így esett a választásunk az FTC Albert Stadionjára, remélve, hogy a nagy múltú klub népszerűsége, a "Fradi" márkanév új és újabb látogatói, nézői rétegeket csábít a rendezvényre, igazi családi eseménnyé válhat ez a pár este.

A program kialakításában is törekedtünk a népszerű, több generáció érdeklődésére is számot tartó művek kiválasztására. Az illendőség úgy kívánja, hogy először a vendégekről szóljak: az Experidance Együttes ma már olyan márkanév, ami Román Sándor vezetésével minden rangos fesztiválon, kulturális nagyrendezvényen jól cseng. Nem véletlen, hogy a csapat a Sanghaji Világkiállításon is fellép az idén. A Ghymes Együttes hosszú évek kitartó és tehetséges munkájával ápolja, őrzi azt a hagyományt, melyet részben maga teremtett, alkotott újjá, s mely kicsiknek és nagyoknak egyaránt igazi kincset rejt, felejthetetlen élményt nyújt. Az István, a király a Társulat előadásában kerül színre, monumentális, nagyszabású kiállításban. A mű huszonhét éve tartó töretlen sikerét nem lehet elvitatni, a Szörényi-Bródy szerzőpáros dallamait szinte mindenki ismeri e hazában. Végül, de nem utolsó sorban azokról szólnék, akik "hazai pályán" játszanak: a Concerto Budapest Zenekar Keller András vezetésével a Páva utcában dolgozik, jelenlétük alapvetően meghatározza a kerület komolyzenei arculatát, az együttes Európa meghatározó hangversenytermeinek állandó vendége.

A másik kerületi büszkeség pedig a Benkó Dixieland Band, melynek immár negyvenhárom éve a Pinceszínház nyújt otthont a Török Pál utcában. Benkóék közös koncertet adnak az Old Boys Együttessel, illetve a Boban és Marko Markovic Orkestarral. Ez az este is különlegesnek és megismételhetetlennek tűnik, ez a három, teljesen más stílusban muzsikáló csapat még soha nem játszott egy színpadon. Jó szórakozást kívánok valamennyi programunkhoz!

Zubornyák Zoltán

a Pinceszínház igazgatója

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Klasszikus

Egyik húzza a másikat – Almási Miklós bejegyzése

Valami titkos versenyfélének tűnhet az a csoporthatás, ahogy a klasszikus zene korszakos alakjai egymás mellett és által jutottak el a csúcsig. Almási Miklós Széchenyi-díjas esztéta, filozófus, esszéíró vendégcikke.
Plusz

Hátborzongatóan szép történet áll Bereményi Géza legnépszerűbb dalszövege mögött

A Kossuth-díjas művészt egy rádióműsorban kérdezték halhatatlanságról és a Nagy utazás című számáról, válaszul azonban az egyik legkedveltebb Cseh Tamás-dal, a Csönded vagyok keletkezésének történetét osztotta meg, amelynek versszakaiban valójában párbeszédet folytat egy elhunyt fiúval.
Zenés színház

Nézze vissza Mundruczó Kornél müncheni Lohengrin-rendezését!

December 3-án mutatta be a Bajor Állami Opera Wagner Lohengrinjét Mundruczó Kornél rendezésében. Az előadást a színház saját streamingfelülete és a BR-Klassik is közvetítette, ahol vissza is nézhető a produkció.
Vizuál

A metronóm kérlelhetetlensége – megnéztük az Ennio Morricone-filmet

Egy monumentális életműhöz monumentális portré illik: Giuseppe Tornatore dokumentumfilmje a maga két és fél órájával töményen, sűrítve mutatja meg, miért is lehet kizárólag szuperlatívuszokban beszélni Ennio Morriconéról.
Színház

Szakítópróba három hangra – Őze Áron rendezésében jön a Válásguru a Rózsavölgyi Szalonban

A francia Tristan Petitgirard által jegyzett darabot december 15-én mutatja be a Rózsavölgyi Szalon. Őze Áron rendezésében színpadra lép Ullmann Mónika, Brasch Bence és Józan László.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Színház ajánló

A gyáva – A kábítószer-függőségről láthatunk előadást a Csokonaiban

Hátborzongatóan őszinte hangvételben mutatja be egy fiatal kábítószerfüggő fiú gondolatait a Nézőművészeti Kft. és a Manna Kulturális Egyesület közös, díjat nyert előadása, A gyáva. A Scherer Péter rendezte produkciót december 14-én láthatja a közönség a XV. kerületi Csokonai Művelődési Házban.
Színház ajánló

Újramesélt Találkozás – Fullajtár Andreával a főszerepben érkezik Nádas darabja az eSzínházra

December 8-ától láthatjuk az eSzínház felületén a Katona új előadását, amely Nádas Péter és Vidovszky László Találkozás című darabjából született. A készítők a film nyelvén mutatják be az ötvenes évek diktatúrájában játszódó történetet, amelyben a zene és a dráma elválaszthatatlan egységet alkot.
Színház ajánló

Bosch világát idézi a Vígszínház új bemutatója – jön a Szeget szeggel Rudolf Péter rendezésében

Shakespeare utolsó, cseppet sem felhőtlen vígjátékát tűzi műsorra a Vígszínház Rudolf Péter rendezésében. A főbb szerepekben Kőszegi Ákos, Stohl András, Seress Zoltán, Balázsovits Edit, Wunderlich József és Márkus Luca lép színpadra.
Színház hír

Színház háború idején – ukrán drámaírók művei az Átrium színpadán

A háború alatt született ukrán színdarabokból rendeznek felolvasószínházi eseményt december 15-én az Átriumban. A projekttel a szervezők szeretnék kifejezni szolidaritásunkat Ukrajnával, az ukrajnai emberekkel és az ukrán színházi alkotókkal.
Színház hír

Újraválasztották Tompa Gábort az Európai Színházi Unió elnöki tisztségében

Az újraválasztott vezető folytatni kívánja a korábban elkezdett munkát: nemzetközi koprodukciók létrehozását, művészeti csereprogramok és workshopok szervezését, az Unió fesztiváljának rendszeressé tételét, valamint az Európai Színházi Unió bővítését.