Színház

FESZ-programok a POSZT-on

2012.05.11. 11:04
Ajánlom
Idén első alkalommal a Független Előadóművészeti Szövetség (FESZ) programjai is színesítik a június 7. és 16. között megrendezendő Pécsi Országos Színházi Találkozó kínálatát.

A Független Előadóművészeti Szövetség a POSZT idei új helyszínén, a Zsolnay Kulturális Negyedben várja az érdeklődőket progresszív zenei programokkal, színháznevelési előadásokkal és eseménysorozata zárásaként civil összművészeti alkotással Schermann Márta rendezésében, a Katlan Csoport szervezésében - olvasható a szervezők csütörtöki közleményében. Mint írják, az idén első alkalommal megszervezett háromnapos FESZ minifesztivál egyik legizgalmasabb eseménye a záró előadás, amelynek előadóművészei, résztvevői Pécs lakói közül kerülnek ki.

Pályázati felhívásában a FESZ amatőr művészeket, zenészeket, táncosokat, bábosokat és műkedvelő civileket is megszólított. A rendező, Schermann Márta csaknem húsz éve dolgozik színészként, de színházi rendezéseivel is egyre gyakrabban találkozhat a közönség: dokumentarista előadásaiban a professzionális művészek mellett azok a speciális élethelyzetben lévő civil emberek is megjelennek, akikről a darab szól. Rendezőként dolgozott már bevándorlókkal, romákkal, hajléktalanokkal, orvosokkal és várandós asszonyokkal is. Munkáira a társművészetek - képzőművészet, tánc, kortárs zene - bevonása jellemző, emellett gyakran választ produkcióinak különleges helyszínt. Előadásai különböző szociális problémákat hoznak közel a nézőkhöz, társadalmi elkötelezettségre szólítanak fel. Mint a rendező vallja, amikor civilekkel készít professzionális színházi előadást, akkor a legnagyobb feladat segíteni őket abban, hogy a valós egyéniségüket megőrizhessék és a játékban megmutathassák a nézőknek. Az előadás egyhetes intenzív próbafolyamat alatt készül, az összművészeti produkciót június 15-én a Zsolnay Negyedben mutatják be, a legjobb alakításokat szakmai zsűri díjazza. A közlemény Schilling Árpádot, a FESZ alelnökét is idézi, aki hangsúlyozta, hogy a független előadóművészeti szerveződések célja a művészetin túl a közösségi értékek szolgálata is. A rendező szavai szerint szeretnék, ha a FESZ rendezvényén nem csupán nézőként vennének részt a pécsiek, hanem aktív résztvevőként alakítanák is azt.

Az 1994-ben alapított Független Színházak Szövetsége 2012 januárjától működik Független Előadóművészeti Szövetség néven. A szervezet legfontosabb célkitűzése a független magyar színház-, tánc-, zene-, báb- és cirkuszművészek jogainak és érdekeinek képviselete. Emellett a kortárs művészet népszerűsítése, szakmai hálózat létrehozása, fesztiválok és szakmai rendezvények szervezése, innovatív projektek támogatása, a kortárs előadóművészet szponzorációs stratégiáinak kidolgozása, nemzetközi kapcsolatok kiterjesztése, a hazai avantgárd hagyomány ápolása és fejlesztése. Különösen fontos feladatának tekinti a szövetség a művészet-pedagógia, a diákművészet, a közösségi művészet és minden egyéb közösségfejlesztő kezdeményezés felkarolását, támogatását és népszerűsítését. A szövetséghez, amelynek jelenleg több mint 100 tagja van, csatlakozhat bármely regisztrált előadóművészeti szervezet vagy regisztrációval nem rendelkező magánszemély, aki előadóművészeti tevékenységet folytat. A FESZ elnökségét Csató Kata bábművész (ESZME), Erős Balázs kulturális menedzser (MU Színház), Goda Gábor táncművész (Artus) és Schilling Árpád színházművész (Krétakör) alkotja.

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Plusz

A Sziget harmadik és negyedik napján is a felhőtlen szórakozásé volt a főszerep – GALÉRIA

A délutánt még pihenéssel és sportolással töltötték a Sziget Szitizenek, az esti koncertre azonban már a fesztiválozók nagy része a színpadok köré csoportosult.
Könyv

Halálosan megfenyegették J. K. Rowlingot, amiért kiállt Salman Rushdie mellett

„Ne aggódj, te leszel a következő" – ez a komment érkezett a Harry Potter-sorozat szerzőjének Twitter-bejegyzése alá, amelyben együttérzéséről biztosította Salman Rushdie-t. A megtámadott író egyébként már felébredt az altatásból, beszélni is tud, állapota azonban még súlyos.
Színház

Szigorodnak a belépési szabályok a Budapest Bábszínházban

Az intézmény átalakította a házirendjét, komoly életkori feltételekhez kötve a belépést.
Színház

Résztvevőket keres új előadásához a Paralel Alkotócsoport

Az Otthon című készülő közösségi színházi performanszhoz nemcsak közreműködőket, történeteket is vár a társulat.
Plusz

Ami körül a világ forog – Programajánló a Sziget 6. napjára

Kihagyhatatlannak ígérkezik a fesztivál utolsó, hétfői napja is: a Fidelio Színház- és táncplaccon megtudhatod, mi lesz a cirkusz, a tánc és a performansz ötvözetéből, és, hogy két évnyi korlátozás után hogyan reagál a művészet az érintés lehetőségére. Búcsúztassuk együtt a Szigetet augusztus 15-én!

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Színház hír

Utolsó szakaszához érkezett a Radnóti színpadának felújítása

Négy évad után szeptembertől ismét a teljes színpadon játszhat a társulat, a színház pedig betekintést engedett a felújítási folyamatba.
Színház hír

Felháborodást váltott ki a Globe Színház Jeanne d’Arc-ábrázolása

Elrugaszkodva az eddigi ábrázolásmódoktól, nembináris karakterként jelenik meg Szent Johanna a londoni Globe Színház "I, Joan" című előadásában – adta hírül az Independent.
Színház hír

Új díjat alapított a Színházi Kritikusok Céhe

Az idén 30 éves Kerekasztal Színház és a 25 éves Káva Kulturális Műhely kapja a Színházi Kritikusok Céhének új elismerését, a Jövő díjat, amelyet olyan társulatoknak ítélnek oda, akik innovatív színházi gondolkodással, elkötelezetten dolgoznak a társadalmi folyamatok alakításán.
Színház hír

Résztvevőket keres új előadásához a Paralel Alkotócsoport

Az Otthon című készülő közösségi színházi performanszhoz nemcsak közreműködőket, történeteket is vár a társulat.
Színház lapszemle

Szigorodnak a belépési szabályok a Budapest Bábszínházban

Az intézmény átalakította a házirendjét, komoly életkori feltételekhez kötve a belépést.