Színház

FESZ-programok a POSZT-on

2012.05.11. 11:04
Ajánlom
Idén első alkalommal a Független Előadóművészeti Szövetség (FESZ) programjai is színesítik a június 7. és 16. között megrendezendő Pécsi Országos Színházi Találkozó kínálatát.

A Független Előadóművészeti Szövetség a POSZT idei új helyszínén, a Zsolnay Kulturális Negyedben várja az érdeklődőket progresszív zenei programokkal, színháznevelési előadásokkal és eseménysorozata zárásaként civil összművészeti alkotással Schermann Márta rendezésében, a Katlan Csoport szervezésében - olvasható a szervezők csütörtöki közleményében. Mint írják, az idén első alkalommal megszervezett háromnapos FESZ minifesztivál egyik legizgalmasabb eseménye a záró előadás, amelynek előadóművészei, résztvevői Pécs lakói közül kerülnek ki.

Pályázati felhívásában a FESZ amatőr művészeket, zenészeket, táncosokat, bábosokat és műkedvelő civileket is megszólított. A rendező, Schermann Márta csaknem húsz éve dolgozik színészként, de színházi rendezéseivel is egyre gyakrabban találkozhat a közönség: dokumentarista előadásaiban a professzionális művészek mellett azok a speciális élethelyzetben lévő civil emberek is megjelennek, akikről a darab szól. Rendezőként dolgozott már bevándorlókkal, romákkal, hajléktalanokkal, orvosokkal és várandós asszonyokkal is. Munkáira a társművészetek - képzőművészet, tánc, kortárs zene - bevonása jellemző, emellett gyakran választ produkcióinak különleges helyszínt. Előadásai különböző szociális problémákat hoznak közel a nézőkhöz, társadalmi elkötelezettségre szólítanak fel. Mint a rendező vallja, amikor civilekkel készít professzionális színházi előadást, akkor a legnagyobb feladat segíteni őket abban, hogy a valós egyéniségüket megőrizhessék és a játékban megmutathassák a nézőknek. Az előadás egyhetes intenzív próbafolyamat alatt készül, az összművészeti produkciót június 15-én a Zsolnay Negyedben mutatják be, a legjobb alakításokat szakmai zsűri díjazza. A közlemény Schilling Árpádot, a FESZ alelnökét is idézi, aki hangsúlyozta, hogy a független előadóművészeti szerveződések célja a művészetin túl a közösségi értékek szolgálata is. A rendező szavai szerint szeretnék, ha a FESZ rendezvényén nem csupán nézőként vennének részt a pécsiek, hanem aktív résztvevőként alakítanák is azt.

Az 1994-ben alapított Független Színházak Szövetsége 2012 januárjától működik Független Előadóművészeti Szövetség néven. A szervezet legfontosabb célkitűzése a független magyar színház-, tánc-, zene-, báb- és cirkuszművészek jogainak és érdekeinek képviselete. Emellett a kortárs művészet népszerűsítése, szakmai hálózat létrehozása, fesztiválok és szakmai rendezvények szervezése, innovatív projektek támogatása, a kortárs előadóművészet szponzorációs stratégiáinak kidolgozása, nemzetközi kapcsolatok kiterjesztése, a hazai avantgárd hagyomány ápolása és fejlesztése. Különösen fontos feladatának tekinti a szövetség a művészet-pedagógia, a diákművészet, a közösségi művészet és minden egyéb közösségfejlesztő kezdeményezés felkarolását, támogatását és népszerűsítését. A szövetséghez, amelynek jelenleg több mint 100 tagja van, csatlakozhat bármely regisztrált előadóművészeti szervezet vagy regisztrációval nem rendelkező magánszemély, aki előadóművészeti tevékenységet folytat. A FESZ elnökségét Csató Kata bábművész (ESZME), Erős Balázs kulturális menedzser (MU Színház), Goda Gábor táncművész (Artus) és Schilling Árpád színházművész (Krétakör) alkotja.

Programkereső

Legolvasottabb

Vizuál

5+1 filmújdonság könnyű nyári estékre

Régen volt ilyen bőséges kínálat nyáron a mozikban, sőt őszre is számos filmbemutatót ígérnek a forgalmazók. Könnyű, nyári estékhez gyűjtöttünk össze néhány új filmet, amelyeket a kertmozik műsorán is érdemes keresgetni.
Zenés színház

„Azért dolgozunk, hogy értéket teremtsünk” – amerikai turnéra készül az Operettissima

Egyedülálló nemzetközi együttműködés jött létre az Operettissima és a legnagyobb amerikai közszolgálati televízió, a PBS között, melynek eredményeképpen egy stream koncerten, valamint egy nagyszabású turné keretében ismertethetik meg az alkotók az operettet a helyi közönséggel.
Vizuál

Nagyszabású Cézanne- és szürrealista tárlat nyílik a Tate-ben

Cézanne alkotásai mellett a Surrealism Beyond Borders (Határok nélküli szürrealizmus) című kiállításon a szürrealisták világába nyerhetnek betekintést a látogatók, de az egyik legjelentősebb brit kortárs művészeti díj, a Turner nyerteseinek műveit is bemutatják – adta hírül a The Guardian.
Tánc

Augusztusban Miskolcon táncol a világ

Augusztus 24. és 28. között rendezik meg a tavaly elhalasztott Horizont Nemzetközi Kortárstánc Fesztivált Miskolcon. A hazai és nemzetközi táncvilág legkülönlegesebb produkció érkeznek Miskolci Nemzeti Színház színpadára, de nem maradnak el a hagyományos kísérőprogramok sem.
Klasszikus

Ismeretlen ismerősök: Mexikó klasszikus zeneszerzői

María Granillo Reflejos-Tükröződések című művét hallgatva úgy érzékeltem, hogy ez az alkotás számos kulturális utalást vet fel. Jó példája ez a mexikói zeneszerzők tradícióból inspirálódó, de szüntelen az új hangzásokat kereső alkotói szemléletének.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Színház hír

Kihirdették a színikritikusok a legjobb színészi alakítás díjazottját

A Színházi Kritikusok Céhe tagjainak szavazatai alapján Béres Márta kapja a legjobb színészi alakítás díját, az Anna Karenina című előadás címszerepéért.
Színház hír

Színháztudományi konferenciával kezdődik a THEALTER

Bár nemrég még veszélyben volt a THEALTER nemzetközi színházi fesztivál létrejötte, csütörtökön színháztudományi konferenciával kezdődik el a program. Az augusztus 7-ig tartó fesztiválon nyolc helyszínen 37 csapat, illetve alkotó 33 produkciójával várják a közönséget Szegeden.
Színház hír

Öt nap alatt harminc műsor várta az érdeklődőket az első Déryné Fesztiválon

Július 18-án a Magyar Nemzeti Táncegyüttes Kárpátok visszhangja című táncelőadásával ért véget a július 14-18. között zajló Déryné Fesztivál, amelyet először rendeztek meg Sátoraljaújhelyen és környékén.
Színház gyász

Elhunyt Mihályi Gábor irodalomtörténész, színikritikus

Életének 99. évében, július 22-én meghalt Mihályi Gábor irodalomtörténész, színikritikus, Aranytoll-díjas lapszerkesztő és közíró – adta hírül a hvg.hu a család közlése nyomán. A nevéhez fűződik a Magyar Lettre International és az Európai Kulturális Füzetek alapítása is.
Színház hír

Nagy Péter István a legígéretesebb pályakezdő 2021-ben

A Színházi Kritikusok Céhe tagjainak szavazatai alapján idén Nagy Péter István kapja a legígéretesebb pályakezdő kategória díját, a szeptember 12-én a Bethlen Téri Színházban megrendezésre kerülő díjátadón.