Színház

Fesztivál Vallai Péter és Dobay Dezső emlékére

2015.01.26. 13:38
Ajánlom
Február 13-14-én és 20-21-én, négynapos program keretében tartja meg az RS9 Színház és a Vallai Péter Kortárs Előadóművészeti Alapítvány a Vallai Péter Kortárs Előadóművészeti Fesztivált több mint harminc kortárs, irodalmi adaptációra épülő színházi és zenei produkcióval. Az esemény a színház ősszel elhunyt igazgatójának, Dobay Dezsőnek, a fesztivál szellemi atyjának is emléket állít.

A Vallai Péter Kortárs Előadóművészeti Fesztivált az RS9 Színház három előadóterében: az irodalmi programoknak, filmvetítéseknek helyt adó és kiállításokat befogadó RS9+ Vallai Kertben (VII. Budapest, Rumbach S. u. 10), a Színházteremben és a Fehér terem nevű koncerttermben (VII. Budapest, Rumbach S. u. 9.).

Vallai Péter váratlan halála után barátai (Dobay Dezső, a Vallait sokszor foglalkoztató RS9 Színház egykori igazgatója, Verasztó Lajos, a DOVER nyelviskola ügyvezető igazgatója, Péter egykori Színművészeti Főiskolás társa és Kőváry Katalin rendező) úgy döntöttek, hogy létrehoznak egy alapítványt részben Vallai Péter emlékének és életművének ápolására, részben annak a tevékenységnek folytatására, amit ő fáradhatatlanul művelt - ez pedig a kortárs irodalom népszerűsítése. Az első fesztiválra semmilyen előválogatás, semmilyen műfaji megkötés nem volt, a produkció lehetett ének, mozgás, film, dramatizálás vagy előadó-művészet, de az alapanyagot a kortárs irodalomból kellett meríteni. 

Dobay Dezső váratlan halála után az RS9 őt követő igazgatója, Lábán Katalin folytatta a munkát.  Hatalmas volt az érdeklődés, ezért az eredetileg 2014. november 25-ére - Vallai Péter születésnapjára - tervezett eseményt elhalasztották 2015 februárjára. Az RS9 Színház vállalta a fesztivál megrendezését, a műsor, a produkciók szcenikai igényei, az arányosság elvei és műfaji jellemzőik alapján kerültek egymás mellé. A szervezők tervei szerint a következő fesztivált Vallai Péter születésnapjához közel, 2016 novemberében tartják majd. 

A produkciókat egy öttagú zsűri bírálja el, akik díjazás nélkül vállalták a négy teljes napos elfoglaltságot. A zsűri elnöke Turczi István költő, tagjai: Igó Éva, a Vígszínház színművésze, Hámori Ildikó, a Pesti Magyar Színház színművésze, Bíró Dénes a Dramaturgok Céhének képviseletében és Kőváry Katalin a Vallai Péter Kortárs Előadóművészeti Alapítvány részéről. A közönség a megváltott belépőjeggyel szavazhat a közönségdíjra. A fődíj 300 ezer forint, melyet egy új produkció létrehozására fordíthat a nyertes.

A Fesztivál megnyitóját február 13-án az RS9+ Vallai Kertben tartják Esterházy Péter, Koltai Lajos és David Yengibarjan közreműködésével. Az eredményhirdetés és a díjkiosztó ünnepség február 21-én este az RS9 Színház színháztermében lesz, amely előtt versenyen kívül bemutatják a VALVEL-szonett néven futó projektet. Az előadást Valcz Péter színművész, Vallai Péter fia talált ki és hozta létre. Felvételről hallható és látható lesz az a szonett is, amelynek mindegyik sorát tizenhárom kortárs költő írta Vallai Péter tiszteletére.

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

„A szolgája vagyok a könyveknek” - Interjú Gálos Viktor fotóssal

Hatvan egérfogó, kétszáz tojás, egy halfarok, esetleg egy kiszuperált tévé porcelánnyuszival, felkészülésként pedig több ezer oldalnyi szépirodalmi szöveg elolvasása – alig két hét alatt. Gálos Viktor fotós mesél a néhol vidám, néhol szürreális munkáról, ami a Libri irodalmi díj köteteinek fotói mögött áll.
Plusz

Freund Tamás a Magyar Tudományos Akadémia új elnöke

A neurobiológus a hat év után leköszönő Lovász Lászlót váltja a Magyar Tudományos Akadémia élén.
Klasszikus

A mi Kodályunk – A héten kerül a mozikba a zenetudósról szóló dokumentumfilm

Az elmaradt márciusi premier helyett július 9-től látható Petrovics Eszter zenés ismeretterjesztő filmje.
Színház

A nyáron is látható az év egyik legfelkavaróbb előadása Molnár Piroskával

A dokumentumfilmként, majd könyv változatban is megjelent, mélyen elgondolkodtató Egy német sorsot február elején, nagy szakmai és közönségsikerrel mutatta be az Orlai Produkciós Iroda Molnár Piroska tolmácsolásában, Máté Gábor rendezésében. Az előadás – ami igazi kuriózum, hiszen a színésznő élete első monodrámáját játssza – júliusban és augusztusban hét alkalommal látható a Hatszín Teátrumban.
Plusz

Kőbányára kell utaznunk a legújabb Kolodkóért

A gerillaszobrász két új alkotásával gazdagodott Budapest: ezúttal a Dreher Sörgyárak története ihlette meg Kolodko Mihályt.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Színház ajánló

Télig tart a nyár Szentendrén

A Szentendrei Teátrum augusztusban két ősbemutatóval indul és a nyár végével sem zárul. A kőszínházi évadban további bemutatók és előadások várják a közönséget Szentendrén.
Színház kultkikötő

Mindenki kedvenc játék mackója a Balatonra érkezik!

Mindenki kedvenc játék mackója ismét életre kel a színpadon. A Marék Veronika népszerű mesesorozata nyomán készült Boribon nyaral című zenés bábelőadást Mórocz Adrienn, színész, bábszínész játssza.
Színház ajánló

A nyáron is látható az év egyik legfelkavaróbb előadása Molnár Piroskával

A dokumentumfilmként, majd könyv változatban is megjelent, mélyen elgondolkodtató Egy német sorsot február elején, nagy szakmai és közönségsikerrel mutatta be az Orlai Produkciós Iroda Molnár Piroska tolmácsolásában, Máté Gábor rendezésében. Az előadás – ami igazi kuriózum, hiszen a színésznő élete első monodrámáját játssza – júliusban és augusztusban hét alkalommal látható a Hatszín Teátrumban.
Színház ajánló

Csányi Sándor egyszemélyes vígjátéka vasárnap újra a MOMkultban!

Újraindul a színházi élet a MOMkultban is, július 12-én dupla Hogyan értsük félre a nőket? előadással várják a nézőket, 17.00 és 20.00 órai kezdéssel is megtekinthető Csányi Sándor önálló estje.
Színház hír

Idén is meghirdették a STAFÉTA pályázatot

Az ötödik alkalommal kiírt pályázat célja független színházi, tánc, újcirkusz és összművészeti kezdeményezések támogatása Budapesten.