Színház

Fesztivál Vallai Péter és Dobay Dezső emlékére

2015.01.26. 13:38
Ajánlom
Február 13-14-én és 20-21-én, négynapos program keretében tartja meg az RS9 Színház és a Vallai Péter Kortárs Előadóművészeti Alapítvány a Vallai Péter Kortárs Előadóművészeti Fesztivált több mint harminc kortárs, irodalmi adaptációra épülő színházi és zenei produkcióval. Az esemény a színház ősszel elhunyt igazgatójának, Dobay Dezsőnek, a fesztivál szellemi atyjának is emléket állít.

A Vallai Péter Kortárs Előadóművészeti Fesztivált az RS9 Színház három előadóterében: az irodalmi programoknak, filmvetítéseknek helyt adó és kiállításokat befogadó RS9+ Vallai Kertben (VII. Budapest, Rumbach S. u. 10), a Színházteremben és a Fehér terem nevű koncerttermben (VII. Budapest, Rumbach S. u. 9.).

Vallai Péter váratlan halála után barátai (Dobay Dezső, a Vallait sokszor foglalkoztató RS9 Színház egykori igazgatója, Verasztó Lajos, a DOVER nyelviskola ügyvezető igazgatója, Péter egykori Színművészeti Főiskolás társa és Kőváry Katalin rendező) úgy döntöttek, hogy létrehoznak egy alapítványt részben Vallai Péter emlékének és életművének ápolására, részben annak a tevékenységnek folytatására, amit ő fáradhatatlanul művelt - ez pedig a kortárs irodalom népszerűsítése. Az első fesztiválra semmilyen előválogatás, semmilyen műfaji megkötés nem volt, a produkció lehetett ének, mozgás, film, dramatizálás vagy előadó-művészet, de az alapanyagot a kortárs irodalomból kellett meríteni. 

Dobay Dezső váratlan halála után az RS9 őt követő igazgatója, Lábán Katalin folytatta a munkát.  Hatalmas volt az érdeklődés, ezért az eredetileg 2014. november 25-ére - Vallai Péter születésnapjára - tervezett eseményt elhalasztották 2015 februárjára. Az RS9 Színház vállalta a fesztivál megrendezését, a műsor, a produkciók szcenikai igényei, az arányosság elvei és műfaji jellemzőik alapján kerültek egymás mellé. A szervezők tervei szerint a következő fesztivált Vallai Péter születésnapjához közel, 2016 novemberében tartják majd. 

A produkciókat egy öttagú zsűri bírálja el, akik díjazás nélkül vállalták a négy teljes napos elfoglaltságot. A zsűri elnöke Turczi István költő, tagjai: Igó Éva, a Vígszínház színművésze, Hámori Ildikó, a Pesti Magyar Színház színművésze, Bíró Dénes a Dramaturgok Céhének képviseletében és Kőváry Katalin a Vallai Péter Kortárs Előadóművészeti Alapítvány részéről. A közönség a megváltott belépőjeggyel szavazhat a közönségdíjra. A fődíj 300 ezer forint, melyet egy új produkció létrehozására fordíthat a nyertes.

A Fesztivál megnyitóját február 13-án az RS9+ Vallai Kertben tartják Esterházy Péter, Koltai Lajos és David Yengibarjan közreműködésével. Az eredményhirdetés és a díjkiosztó ünnepség február 21-én este az RS9 Színház színháztermében lesz, amely előtt versenyen kívül bemutatják a VALVEL-szonett néven futó projektet. Az előadást Valcz Péter színművész, Vallai Péter fia talált ki és hozta létre. Felvételről hallható és látható lesz az a szonett is, amelynek mindegyik sorát tizenhárom kortárs költő írta Vallai Péter tiszteletére.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Ők az évad legjobbjai a kritikusok szerint

A Színházi Kritikusok Céhe idén 40. alkalommal ismeri el az előző évad legkiemelkedőbb színházi teljesítményeit. A díjátadót szeptember 22-én tartják a Katonában.
Tánc

Novák Ferenc "Tata": Egyszer csak rájöttünk, hogy a Táncszínház nem a miénk

Elkészült a Nemzeti Táncszínház épülete, aztán kiderült, hogy nem is az övék. „Megalázó volt” – mondta az ügyről Novák Ferenc „Tata” Kossuth-díjas koreográfus.
Színház

Ilyen volt a Sztalkert csoport új Vízkeresztje - Galéria

A Shakespeare Fesztiválon mutatták be a Sztalkert Csoport második önálló produkcióját, a Vízkereszt, de amúgy mindegy című előadást, amely legközelebb a Szentendrei Teátrum FRISS programsorozatában, majd Zsámbékon vendégeskedik.
Vizuál

14 érdekesség Rembrandt épp restaurálás alatt álló Éjjeli őrjáratáról

A Rijks Múzeum július elején megkezdte a festmény nyílt színi restaurálását. A projektet online és a helyszínen is nyomon követhetik az érdeklődők. Ennek apropóján összegyűjtöttünk néhány izgalmas tényt a képről.
Klasszikus

Hiphopra gyúrja a zongorát, és kavicsot dob a klasszikus zene állóvizébe

Chloe Flower az idei Grammy-gálán tűnt fel, most pedig leszerződtette a Sony. Nem, nem klasszikus zenész a szó szoros értelmében, de a hiphopban is előny lehet, ha egy zongoraművész a Juilliard Schoolban tanult.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Színház ajánló

Csákányi, Grecsó, Lackfi és a Sztalker Zsámbékon

Telt házzal mennek Zsámbékon a nyári színházi és felolvasószínházi előadások, amelyek a város több, emblematikus helyszínén várják a közönséget a Romtemplom és a Bázis vonzásában.
Színház hírek

Ők az évad legjobbjai a kritikusok szerint

A Színházi Kritikusok Céhe idén 40. alkalommal ismeri el az előző évad legkiemelkedőbb színházi teljesítményeit. A díjátadót szeptember 22-én tartják a Katonában.
Színház galéria

Ilyen volt a Sztalkert csoport új Vízkeresztje - Galéria

A Shakespeare Fesztiválon mutatták be a Sztalkert Csoport második önálló produkcióját, a Vízkereszt, de amúgy mindegy című előadást, amely legközelebb a Szentendrei Teátrum FRISS programsorozatában, majd Zsámbékon vendégeskedik.
Színház szeged

Női témák és női alkotók a THEALTER színházi fesztivál középpontjában

9 nap alatt, 9 helyszínen 32 csapat 30 produkciója látható a szegedi THEALTER fesztiválon, amelyre 2019. augusztus 2. és 10. közt várják a kortárs színházi szcéna rajongóit.
Színház interjú

Minden nő életében megfordul egy Liliom - Interjú Szokol Judittal

Szokol Judit frissdiplomás színházrendező két előadást is rendez - méghozzá párhuzamosan - a Szentendrei Teátrumban. Vasárnap mutatják be A hentes lánya című mono-musicalt és július 25-én Molnár Ferenc Liliomját.