Színház

Fesztivál Vallai Péter és Dobay Dezső emlékére

2015.01.26. 13:38
Ajánlom
Február 13-14-én és 20-21-én, négynapos program keretében tartja meg az RS9 Színház és a Vallai Péter Kortárs Előadóművészeti Alapítvány a Vallai Péter Kortárs Előadóművészeti Fesztivált több mint harminc kortárs, irodalmi adaptációra épülő színházi és zenei produkcióval. Az esemény a színház ősszel elhunyt igazgatójának, Dobay Dezsőnek, a fesztivál szellemi atyjának is emléket állít.

A Vallai Péter Kortárs Előadóművészeti Fesztivált az RS9 Színház három előadóterében: az irodalmi programoknak, filmvetítéseknek helyt adó és kiállításokat befogadó RS9+ Vallai Kertben (VII. Budapest, Rumbach S. u. 10), a Színházteremben és a Fehér terem nevű koncerttermben (VII. Budapest, Rumbach S. u. 9.).

Vallai Péter váratlan halála után barátai (Dobay Dezső, a Vallait sokszor foglalkoztató RS9 Színház egykori igazgatója, Verasztó Lajos, a DOVER nyelviskola ügyvezető igazgatója, Péter egykori Színművészeti Főiskolás társa és Kőváry Katalin rendező) úgy döntöttek, hogy létrehoznak egy alapítványt részben Vallai Péter emlékének és életművének ápolására, részben annak a tevékenységnek folytatására, amit ő fáradhatatlanul művelt - ez pedig a kortárs irodalom népszerűsítése. Az első fesztiválra semmilyen előválogatás, semmilyen műfaji megkötés nem volt, a produkció lehetett ének, mozgás, film, dramatizálás vagy előadó-művészet, de az alapanyagot a kortárs irodalomból kellett meríteni. 

Dobay Dezső váratlan halála után az RS9 őt követő igazgatója, Lábán Katalin folytatta a munkát.  Hatalmas volt az érdeklődés, ezért az eredetileg 2014. november 25-ére - Vallai Péter születésnapjára - tervezett eseményt elhalasztották 2015 februárjára. Az RS9 Színház vállalta a fesztivál megrendezését, a műsor, a produkciók szcenikai igényei, az arányosság elvei és műfaji jellemzőik alapján kerültek egymás mellé. A szervezők tervei szerint a következő fesztivált Vallai Péter születésnapjához közel, 2016 novemberében tartják majd. 

A produkciókat egy öttagú zsűri bírálja el, akik díjazás nélkül vállalták a négy teljes napos elfoglaltságot. A zsűri elnöke Turczi István költő, tagjai: Igó Éva, a Vígszínház színművésze, Hámori Ildikó, a Pesti Magyar Színház színművésze, Bíró Dénes a Dramaturgok Céhének képviseletében és Kőváry Katalin a Vallai Péter Kortárs Előadóművészeti Alapítvány részéről. A közönség a megváltott belépőjeggyel szavazhat a közönségdíjra. A fődíj 300 ezer forint, melyet egy új produkció létrehozására fordíthat a nyertes.

A Fesztivál megnyitóját február 13-án az RS9+ Vallai Kertben tartják Esterházy Péter, Koltai Lajos és David Yengibarjan közreműködésével. Az eredményhirdetés és a díjkiosztó ünnepség február 21-én este az RS9 Színház színháztermében lesz, amely előtt versenyen kívül bemutatják a VALVEL-szonett néven futó projektet. Az előadást Valcz Péter színművész, Vallai Péter fia talált ki és hozta létre. Felvételről hallható és látható lesz az a szonett is, amelynek mindegyik sorát tizenhárom kortárs költő írta Vallai Péter tiszteletére.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Színház

Hozzátok térek vissza, mert ide tartozom – beszélgetés Hámori Gabriellával

Hámori Gabriella rengeteget forgatott a színház mellett, kipróbálta, milyen kergetni az amerikai álmot, és színpadi játékában is keresi a filmes jelenlétet. Az Örkény Színház Jászai-díjas színművészével készítettünk interjút.
Színház

Básti Julit fia rendezi a Centrál Színház új bemutatójában

December 8-án a színház első premierjének újrahangszerelt bemutatásával ünnepli 20. évfordulóját a budapesti Centrál Színház. A Fekete Péter című magyar klasszikus címszerepét akkor is és most is Magyar Attila alakítja.
Klasszikus

A zenéhez lelkileg kell kapcsolódni – beszélgetés Lantos István zongoraművésszel

A Liszt Ferenc Társaság jubileumi ünneplése Lantos István örökös tiszteletbeli elnök zongorajátékával vette kezdetét november 25-én a Régi Zeneakadémián. A Kossuth-díjas zongoraművészt, a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagját a közelmúltban a nemzet művészének választották.
Plusz

Adventi feltöltődés a Várkert Bazárban

Érdemes végig böngészni a Várkert Bazár decemberi programkínálatát: számos neves zenekar ad karácsonyi koncertet, ingyenes családi programok lesznek, de reflektorfénybe kerül az irodalom is, az iparművészeti vásáron pedig gyönyörű ajándékokra lelhetünk.
Színház

Elhunyt Bajomi Nagy György, az Örkény Színház művésze

A Gábor Miklós- és Jászai Mari-díjas színművész 56 éves volt.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Színház ajánló

Társadalmunk gyengeségeinek analízise – Máté Gábor rendezésében készül az Orlai Produkció új bemutatója

A Skorpió című előadás a közélet iránt érdeklődő, a színházban a társadalmi kérdések boncolgatását és a szarkasztikus humort kedvelő nézők számára lehet izgalmas választás.
Színház hír

Egy vezető távozása és figyelmeztetés lett a következménye a Katonában egy színházjegy-akciónak

Két munkatársat figyelmeztetésben részesítettek, egy vezető beosztású dolgozó pedig elhagyja a színházat, miután kiderült, hogy DK-tagok kaphattak kedvezményes jegyeket.
Színház gyász

Elhunyt Bajomi Nagy György, az Örkény Színház művésze

A Gábor Miklós- és Jászai Mari-díjas színművész 56 éves volt.
Színház ajánló

Básti Julit fia rendezi a Centrál Színház új bemutatójában

December 8-án a színház első premierjének újrahangszerelt bemutatásával ünnepli 20. évfordulóját a budapesti Centrál Színház. A Fekete Péter című magyar klasszikus címszerepét akkor is és most is Magyar Attila alakítja.
Színház hír

Kaposváron rendezik meg jövőre az Országos Színházi Találkozót

A kaposvári Csiky Gergely Színház ad otthont 2024. június 10. és június 16. között az Országos Színházi Találkozónak.