Színház

Fesztivállal zárja idei évadát a Thália Színház

2022.05.23. 14:45
Ajánlom
A június 5. és 11. között megrendezésre kerülő színházi szemlén magyarországi és határon túli társulatok képviseltetik magukat. Hét nap alatt összesen tizenkét előadást láthat a közönség.

A fesztivált a csíkszeredai Csíki Játékszín III. Richárdja nyitja, amely egészen új megvilágításba helyezi Shakespeare drámáját. Az előadásban megjelennek a modern technika vívmányai, a nézők, pontosabban

a „jelenlévő, kiváltságos nemesek” a Tudor Official élő közvetítéséből értesülhetnek a koronázás menetéről.

Közben a Thália Télikertben a Szegedi Nemzeti Színház monodrámája, az Élet-ritmusra lesz látható, melyet Hojsza Henrietta rendezett, és Medveczky Balázs előadásában kerül színre.

153047086_3116286221807930_1154940764154321793_n-101923.jpg

Jelenet A revizorból (Fotó/Forrás: Jászai Mari Színház)

Légypapíron érkezik Tatabányáról egy Gogol-klasszikus, A revizor, de kortárs drámából sem lesz hiány: a marosvásárhelyi Yorick Stúdió Bódi Attila Lázadni veletek akartam című művét adaptálta színpadra.

Június 7-én egy Dosztojevszkij-mű, A Karamazov testvérek kerül műsorra.

„Dosztojevszkij érezte, hogy nem ír több regényt, ezért belesűrített mindent”

– mondta Szabó K. István, az előadás rendezője a programbejelentő sajtótájékoztatón, hozzátéve, hogy a színpadi adaptációnál nem az volt a kérdés, hogy mit tegyenek bele, hanem hogy mit hagyjanak ki.

Szintén töredékekből épül fel Bogdán Zsolt estje, amely Bartis Attila novelláin keresztül mesél a kommunizmusról.

Az elmúlt év egyik legnagyobb vidéki közönségsikere volt a Miskolci Nemzeti Színház Feketeszárú cseresznye című előadása, amely Szőcs Artur rendezésében érkezik Budapestre. A rendezőnek személyes kapcsolódása is van Hunyady Sándor történetéhez.

20191009_MNSZ_Feketeszaru_cseresznye_132_b_resize-080143.jpg

Jelenet a Feketeszárú cseresznyéből (Fotó/Forrás: Gálos Mihály Samu / Miskolci Nemzeti Színház)

Június 9-én a korábbi napokhoz hasonlóan ismét két produkció kerül színre, Yasmina Reza legismertebb drámáját, Az öldöklés istenét Bakos-Kiss Gábor, míg A mi kis városunkat Ilja Bocsarnikovsz viszi színre. Az orosz rendező egy amerikai kisvárosba kalauzolja a nézőket, ahol a holtaknak megadatik, hogy még egyszer átéljék életük egyetlen napját, annak minden örömével és bánatával.

A fesztivál utolsó előtti napján az orosz-ukrán háború kitörése óta Magyarországon játszó sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház előadását láthatja a közönség, a Tótékat Bocsárdi László rendezte.

A Vidéki Színházak Fesztiváljából és a Határon Túli Magyar Színházak Szemléjéből létrejövő Thália Fesztivál záróeseménye az Újvidéki Színház Anna Kareninája, valamint a Soproni Petőfi Színház Emigránsok című drámája lesz.

Az előadásokra jegyek a Thália Színház jegyértékesítő pontjain kaphatók, további információ az alábbi oldalon érhető el.

Fejléckép: Jelenet a III. Richárdból (forrás: Thália Színház)

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Zenés színház

Súlyosan megsérült a Budapesti Operettszínház egyik táncosa a terézvárosi házomlásnál

Június 27-én, a reggeli órákban leomlott egy ház tetőszerkezete a 6. kerületi az Aradi utca és Jókai utca sarkán. A leeső szerkezeti elemek a Jókai utcára zuhantak, maguk alá temetve a Budapesti Operettszínház egyik táncművészét, aki éppen próbára tartott.
Színház

„Kételyek és kétségek visznek előre” – Beszélgetés Blaskó Péterrel

Hamarosan a Nemzeti Színházban is látható lesz Blaskó Péter „családi előadása”, a GRANE – Képzelgések a Peer Gynt nyomán, amelyet lánya, Blaskó Borbála rendezett, és fia is szerepel a Bethlen Téri Színház produkciójában. A színművésszel ősztől Hubay Miklós Ők tudják, mi a szerelem című drámájában is találkozhatunk, Udvaros Dorottya oldalán.
Klasszikus

Új vizekre hajózhatunk a Nemzeti Filharmonikusok új évadában

Régi és új zene, különleges hangszeres művek és egész estés operaprodukciók, beavatókoncertek és kórushangversenyek várják a közönséget a 2022/23-as évadában a Nemzeti Filharmonikusok koncertjein.
Vizuál

Itt születik a zseni – Megnéztük Baz Luhrmann Elvis-filmjét

Ki volt Elvis? És miért lehet fontos nekünk, itt és most? Egyáltalán mit tudunk a Királyról – teszi fel a kérdést Baz Luhrmann rendező, aki hollywoodi szuperprodukcióban dolgozta fel Elvis Presley életét. A vibráló, feszítő, eksztatikus alkotást a nyár egyik legjobb filmjének tartjuk.
Vizuál

Last Minute kiállítások június utolsó hetére

Ezúttal olyan ritkaságszámba menő csoportos és egyéni tárlatokra hívjuk fel a figyelmet, amelyek ezen a héten még megnézhetők. A válogatásban szerepel vadonatúj kiállítótér rég nem látott művésszel, jól ismert galéria 24 kortárs művész munkáját bemutató tárlattal, valamint digitális művészeti triennálé.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Színház hír

Utca viseli ezentúl Törőcsik Mari nevét Velemben

A Vas megyei település képviselő-testülete június 22-én határozott arról, hogy új utcával bővül a község, melyet Törőcsik Mariról neveznek el – tudatta a Blikk.
Színház ajánló

Nyári vigasságok Szentendrén – városszerte színház és minden más

Június 30-i bemutatójukkal kezdődik és egészen augusztus 25-ig tart a Szentendrei Teátrum 2022-es évada. Több saját produkció, izgalmas vendégelőadások, gyermekprogramok, jazz, világ- és klasszikus zenei koncertek várják az érdeklődőket, több helyszínen.
Színház hír

A Jókai utcai házomlás miatt elmarad a 6SZÍN előadása

A nézők és színészek biztonsága érdekében a színház lemondta a június 27-i Előttem az élet című előadását.
Színház ajánló

Ifjú barbárok ősbemutató Gyulán

A Gyulai Várszínház a Kolozsvári Állami Magyar Színházzal testvérszínházi megállapodást kötött, melynek hozadéka egy bemutató és kölcsönös vendégjátékok. A közösen létrehozott bemutató az Ifjú barbárok című előadás lesz július 9-én, Vecsei H. Miklós művének ősbemutatója, ifj. Vidnyánszky Attila rendezésében.
Színház interjú

„Kételyek és kétségek visznek előre” – Beszélgetés Blaskó Péterrel

Hamarosan a Nemzeti Színházban is látható lesz Blaskó Péter „családi előadása”, a GRANE – Képzelgések a Peer Gynt nyomán, amelyet lánya, Blaskó Borbála rendezett, és fia is szerepel a Bethlen Téri Színház produkciójában. A színművésszel ősztől Hubay Miklós Ők tudják, mi a szerelem című drámájában is találkozhatunk, Udvaros Dorottya oldalán.