Színház

Fidelio Klasszik: Eperjes, Reviczky, Tfirst

2013.05.10. 12:17
Ajánlom
A Fidelio és a Klasszik Rádió magazinműsorának következő adásában megszólal még Bércesi Barbara is a Müpa Jazztavasz 2013 sorozata kapcsán.

Vidnyánszky Attila várhatóan Eperjes Károlyt nevezi ki a Nemzeti Színház igazgatóhelyettesnek. Mint a leendő vezető fogalmazott, a külföldi kapcsolatteremtésben számít majd Eperjes munkájára, de ezen kívül előadásokban is játszani fog. „Nagyon pozitív az elmúlt két hónap tapasztalata" - mondta el Vidnyánszky Attila a közös munkáról a Távirati Irodának, hozzáfűzve, hogy nagy tapasztalatokkal bíró, komoly színházi emberről van szó. Eperjes Károlyt a Nemzeti Színház múlt héten megtartott sajtótájékoztatója után arról is kérdeztük, hogy a várható kinevezés után is folytatja-e a veszprémi Petői Sándor Színháznál végzett művészeti tanácsadói munkáját, illetve miért tartották fontosnak Vidnyánszky Attilával Tamási Áron Vitéz lélek című művével indítani a következő, immár az új vezetés által fémjelzett évadot.

E964176E-E753-4DAC-BA73-536189373BA1

Eperjes Károly és Vidnyánszky Attila a Nemzeti Színház 2013. május 3-i sajtótájékoztatóján

Július elsejétől kezdi meg igazgatói működését a Nemzeti Színház élén Vidnyánszky Attila, aki múlt héten ismertette a színház új repertoárját és bejelentette az átalakított társulat összetételét is. A Nemzetihez szerződő művészek között található Bánsági Ildikó, Eperjes Károly, Nagy-Kálózy Eszter, Szűcs Nelli és Trill Zsolt is. A Vígszínházból harminckét év után távozó Reviczky Gábor ugyancsak a felálló új csapatot erősíti a jövőben. A Kossuth-díjas művész arról is beszél, mi vezette rá, hogy meghozza ezt a komoly döntést, mely előadásokban lesz látható a Nemzetiben, és mi lesz a sorsa az eddigi szerepeinek, köztük a Pesti Színházban az ezredik előadás fölött járó A dzsungel könyve Balujának?

A 2013-ban fennállásának ötvenedik évfordulóját ünneplő Liszt Ferenc Kamarazenekart - számos világsztár vendégművészükhöz hasonlóan - baráti kötelék fűzte a 20. század egyik legnagyobb fuvolásához, a 2000-ben elhunyt Jean-Pierre Rampalhoz. Az akkor húszéves „trónörökös", Emmanuel Pahud már készen állt a nemes hagyományok folytatására. Huszonkét évesen a Berlini Filharmonikus Zenekar fogadta tagjai közé, s azóta már a Liszt Ferenc Kamarazenekar iF több alkalommal lépett fel vele. A francia fuvolaművész május 13-án a Liszt ferenc Kamarazenekarral Janáček, Mercadante, Frank Martin és Debussy műveit adja elő a Művészetek Palotájában. A hangversenyt este fél héttől Előhang címmel beszélgetés előzi meg, amelyen a fellépő művészekkel és a műsoron szereplő művekkel ismerkedhetnek meg közelebbről az előadásra jeggyel rendelkezők. Az eseményről Tfirst Péter hegedűművészt, a Liszt Ferenc Kamarazenekar tagját, az est koncertmesterét kérdeztük.

A Nők a horizonton alcímet viselő Jazztavasz idei két napján ezúttal négy zenekar mutatkozik be a Müpában. Kvarettjével Anat Cohen nyitja a sort, aki szoprán- és tenorszaxofonon, valamint klarinéton a jazz legkülönfélébb ágazataiban is kipróbálta magát a swingtől a post bopon át a latin zenéig. Tűz, érzékiség és muzikalitás jellemzi Eliane Eliast, akinek bizsergető énekhangját ezúttal Chet Baker darabjain keresztül csodálhatjuk meg. A Mrs. Columbo esetében nem egy hölgyet, hanem egy urat övez némi misztikum, hiszen Kovács Norbert dobos az egyedüli kakukktojás az amúgy női zenekarban, amelyet a vidámság mellett a kidolgozott, igényes dalok jellemeznek. Az egyik első kiemelkedő női jazzdobos a műfaj történetében, Terri Lyne Carrington többször járt már a Müpában vendégként, ezúttal azonban saját projektjével mutatkozik be. A május 17-18-án megrendezendő Jazztavasz 2013 rendezvényről a Művészetek Palotája művészeti tanácsadója, jazzprogramjainak szervezője, Bércesi Barbara mesélt.

A sok zenei csemegével szolgáló műsor szombat reggel 10-től 12-ig hallható a Klasszik Rádió 92.1-en, ismétlésére május 12-én, vasárnap este hét órától kerül sor, a következő héttől pedig a Fidelio Klasszik archívumában is meghallgathatók az interjúk.

A rádió a műsorváltoztatás jogát fenntartja.

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Meghalt Andy Vajna

A filmipari kormánybiztos hosszú betegség után hunyt el.
Klasszikus

Ez a Mahlert hallgató macska az új netes kedvencünk

Mahler IX. szimfóniájának zárótétele csupa szenvedély, és ezt a négylábúak is átérzik. Ez derül ki ebből a videóból.
Klasszikus

Rangos nemzetközi díjat kapott Várjon Dénesék lemeze

Várjon Dénesé mellett Bartók-művek felvételeit is díjazta a rangos ICMA zsűrije.
Tánc

Carlos Acosta balettigazgató lett

A kubai utcagyerekből generációja egyik legkiemelkedőbb művészévé avanzsált táncost választották a Birmingam Royal Ballet új balettigazgatójának.
Vizuál

Mégsem Klimt-domborművet találtak Budapesten?

Két Klimt-szakértő szerint nem Gustav Klimt munkája az a Budapesten talált dombormű, amelyet kedden mutattak be a Magyar Belsőépítész Egyesület közgyűlésén - írta a The Art Newspaper.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Színház kritika

Liliom mint intellektuális művész – ifj. Vidnyánszky Attila rendezése a Vígben

A Vígszínház hatalmas színpadát is szinte szétfeszítő, óriási díszletben mutatták be Molnár Ferenc emblematikus darabját, a Liliomot. A kisemberek szinte elvesznek a térben, de tragédiájuk elemi erővel tör át a rivaldán.
Színház józsef attila színház

Így ünnepelték Láng József színművész 85. születésnapját

A József Attila Színház a Feketeszárú cseresznye január 10-i előadásán ünnepelte mindenki Dodi bácsiját.
Színház ajánló

Suttogók a FÉMben

A FÉM több lábon áll, hiszen a színház mellett a zene, a képzőművészet szinte ugyanolyan hangsúllyal szerepel a kulturális tér kihasználásában. Ám a legfontosabb, maga a színház is két részre tagolódik: egyrészt a FÉM saját, repertoár előadásaira, s az igencsak színes felhozatalt képviselő vendégelőadások produkcióira.
Színház ajánló

Isten férfi vagy nő? – Halhatatlan a FÉMben

Márton Andrással és Andai Katival a főszerepben mutatta be a FÉM Cziczó Attila Halhatatlan című drámáját. Lehet-e sírni az élettel? Lehet-e nevetni a halállal?
Színház hír

Meglepetéssel indítja az évet a Proton Színház

A színházzal nem rendelkező társulat a föld alá csábítja nézőit.