Színház

Fidelio Klasszik: Eperjes, Reviczky, Tfirst

2013.05.10. 12:17
Ajánlom
A Fidelio és a Klasszik Rádió magazinműsorának következő adásában megszólal még Bércesi Barbara is a Müpa Jazztavasz 2013 sorozata kapcsán.

Vidnyánszky Attila várhatóan Eperjes Károlyt nevezi ki a Nemzeti Színház igazgatóhelyettesnek. Mint a leendő vezető fogalmazott, a külföldi kapcsolatteremtésben számít majd Eperjes munkájára, de ezen kívül előadásokban is játszani fog. „Nagyon pozitív az elmúlt két hónap tapasztalata" - mondta el Vidnyánszky Attila a közös munkáról a Távirati Irodának, hozzáfűzve, hogy nagy tapasztalatokkal bíró, komoly színházi emberről van szó. Eperjes Károlyt a Nemzeti Színház múlt héten megtartott sajtótájékoztatója után arról is kérdeztük, hogy a várható kinevezés után is folytatja-e a veszprémi Petői Sándor Színháznál végzett művészeti tanácsadói munkáját, illetve miért tartották fontosnak Vidnyánszky Attilával Tamási Áron Vitéz lélek című művével indítani a következő, immár az új vezetés által fémjelzett évadot.

E964176E-E753-4DAC-BA73-536189373BA1

Eperjes Károly és Vidnyánszky Attila a Nemzeti Színház 2013. május 3-i sajtótájékoztatóján

Július elsejétől kezdi meg igazgatói működését a Nemzeti Színház élén Vidnyánszky Attila, aki múlt héten ismertette a színház új repertoárját és bejelentette az átalakított társulat összetételét is. A Nemzetihez szerződő művészek között található Bánsági Ildikó, Eperjes Károly, Nagy-Kálózy Eszter, Szűcs Nelli és Trill Zsolt is. A Vígszínházból harminckét év után távozó Reviczky Gábor ugyancsak a felálló új csapatot erősíti a jövőben. A Kossuth-díjas művész arról is beszél, mi vezette rá, hogy meghozza ezt a komoly döntést, mely előadásokban lesz látható a Nemzetiben, és mi lesz a sorsa az eddigi szerepeinek, köztük a Pesti Színházban az ezredik előadás fölött járó A dzsungel könyve Balujának?

A 2013-ban fennállásának ötvenedik évfordulóját ünneplő Liszt Ferenc Kamarazenekart - számos világsztár vendégművészükhöz hasonlóan - baráti kötelék fűzte a 20. század egyik legnagyobb fuvolásához, a 2000-ben elhunyt Jean-Pierre Rampalhoz. Az akkor húszéves „trónörökös", Emmanuel Pahud már készen állt a nemes hagyományok folytatására. Huszonkét évesen a Berlini Filharmonikus Zenekar fogadta tagjai közé, s azóta már a Liszt Ferenc Kamarazenekar iF több alkalommal lépett fel vele. A francia fuvolaművész május 13-án a Liszt ferenc Kamarazenekarral Janáček, Mercadante, Frank Martin és Debussy műveit adja elő a Művészetek Palotájában. A hangversenyt este fél héttől Előhang címmel beszélgetés előzi meg, amelyen a fellépő művészekkel és a műsoron szereplő művekkel ismerkedhetnek meg közelebbről az előadásra jeggyel rendelkezők. Az eseményről Tfirst Péter hegedűművészt, a Liszt Ferenc Kamarazenekar tagját, az est koncertmesterét kérdeztük.

A Nők a horizonton alcímet viselő Jazztavasz idei két napján ezúttal négy zenekar mutatkozik be a Müpában. Kvarettjével Anat Cohen nyitja a sort, aki szoprán- és tenorszaxofonon, valamint klarinéton a jazz legkülönfélébb ágazataiban is kipróbálta magát a swingtől a post bopon át a latin zenéig. Tűz, érzékiség és muzikalitás jellemzi Eliane Eliast, akinek bizsergető énekhangját ezúttal Chet Baker darabjain keresztül csodálhatjuk meg. A Mrs. Columbo esetében nem egy hölgyet, hanem egy urat övez némi misztikum, hiszen Kovács Norbert dobos az egyedüli kakukktojás az amúgy női zenekarban, amelyet a vidámság mellett a kidolgozott, igényes dalok jellemeznek. Az egyik első kiemelkedő női jazzdobos a műfaj történetében, Terri Lyne Carrington többször járt már a Müpában vendégként, ezúttal azonban saját projektjével mutatkozik be. A május 17-18-án megrendezendő Jazztavasz 2013 rendezvényről a Művészetek Palotája művészeti tanácsadója, jazzprogramjainak szervezője, Bércesi Barbara mesélt.

A sok zenei csemegével szolgáló műsor szombat reggel 10-től 12-ig hallható a Klasszik Rádió 92.1-en, ismétlésére május 12-én, vasárnap este hét órától kerül sor, a következő héttől pedig a Fidelio Klasszik archívumában is meghallgathatók az interjúk.

A rádió a műsorváltoztatás jogát fenntartja.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

A néző bosszantása és kényeztetése – jegyzetek az idei POSZT-ról

Ha valaki valóban egy fesztiválra kíváncsi, arról szeretne összbenyomást kapni, leküzdhetetlen akadályokba ütközik. Csak látszólag egyszerű megoldás, hogy módszeresen végignézi valamennyi előadást.
Zenés színház

Mi történik, ha Don Giovanniból RockGiovanni lesz?

Ütős napunk volt tegnap Miskolcon. Délután stand-up, este pedig a várva várt idei népopera: a RockGiovanni. Nevettünk, izgultunk, elámultunk, ünnepeltünk, kutyagoltunk, fáztunk... És persze jól el is fáradtunk. De megérte.
Tánc

40 évesen Júliát táncolni? Nem lehetetlen!

Kenneth MacMillan Rómeó és Júlia-koreográfiájának címszerepében debütál New Yorkban a 40 éves ragyogó szépség, Stella Abrera.
Zenés színház

Bartók Plusz Operafesztivál: Rohanok koncertről koncertre

Milyen jó is azoknak, akik nem szeretik a klasszikus zenét! Jaj nem, persze nem úgy értem, szóval milyen könnyű is azoknak... Hm, nem, nem könnyű, sőt... Akkor meg milyen jó azoknak, akik két-három helyen is tudnak lenni egyszerre! Olyan meg nincs...
Vizuál

Hollywood elfeledett férfi ikonja

James Dean és Marlon Brando mellett a legnagyobb sztárok közé tartozott - míg rájuk azonban ma is emlékszünk, Montgomery Cliftnek csak zseniális filmjei maradtak fent.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Színház poszt 2018

Székely Krisztát, Kováts Adélt és a kolozsvári társulatot is díjazta a POSZT

A XVIII. Pécsi Országos Színházi Találkozó szakmai, színész- és közönségzsűrije idén is döntött a fesztivál díjairól. A Kolozsvári Állami Magyar Színházé a legjobb előadásnak járó elismerés, a Fidelio támogatásával átadott legjobb 30 év alatti színésznőnek járó díjat Szakács Hajnalka vehette át. Íme a díjazottak listája!
Színház magazin

A néző bosszantása és kényeztetése – jegyzetek az idei POSZT-ról

Ha valaki valóban egy fesztiválra kíváncsi, arról szeretne összbenyomást kapni, leküzdhetetlen akadályokba ütközik. Csak látszólag egyszerű megoldás, hogy módszeresen végignézi valamennyi előadást.
Színház gyász

Elhunyt Paudits Béla

Szerda délután a kórház intenzív osztályán érte a halál a 68 éves színészt.
Színház fesztivál

Improvizáció, felolvasószínház, asszonysorsok – feljegyzések a POSZT első napjairól

A fesztivál jó, mert aránylag rövid idő alatt egy helyen lehet látni számos előadást, amelyekért különben sokszáz kilométert kellene utazni. A fesztivál rossz, mert semmit sem lehet a neki való helyen látni, úgyhogy amit látunk, az szinte sohasem az igazi. Szóval mindennek megvan a színe és a visszája.
Színház angyalok amerikában

Harry Potter és az Angyalok taroltak a Tony-n

A zenekar látogatása című közel-keleti témájú musical, a Harry Potter-darab és az Angyalok Amerikában vihette haza a legtöbb díjat a vasárnap este a New York-i Radio City Hallban megrendezett 72. Tony-díjátadó ceremónián.