Színház

Fidelio Klasszik: Erős Balázs és Kovács László

2015.11.13. 17:27
Ajánlom
A Fidelio és a Klasszik Rádió magazinműsorának november 14-i adásában megszólal még Róka Enikő és Vágási Emőke is.

Hamarosan kezdődik az OPEN Nemzetközi Közösségi Színházi Fesztivál, amely a közösségi, más néven részvételi színházi formát népszerűsíti. A színház állandó feladata, hogy a változó társadalmi folyamatokra reagáljon. Az elmúlt években egyre több hazai és nemzetközi példát láttunk részvételi, közösségi színházi előadásokra. Ezekben a produkciókban az aktív előadó – passzív néző viszonyt felváltva az előadó és a néző közösen hozzák létre az előadást. A részvételi színház aktivizál, cselekvésre ösztönöz anélkül, hogy kényelmetlen helyzetbe kényszerítené nézőjét. Elgondolkodtat, és lehetőséget kínál, hogy véleményünknek hangot is adjunk. A november 16. és 21. között zajló esemény helyszíne a MU Színház lesz, ahol összesen hat hazai és nemzetközi produkción keresztül ismerhetjük meg a műfajt. A részletekről a MU Színház művészeti vezetőjét, Erős Balázst kérdeztük.

Erős Balázs

Erős Balázs

Kovács László a magyar zenekarok egyik legfoglalkoztatottabb, sokoldalú és nyitott szellemiségű dirigense. Az általa 2015 februárja óta vezetett zenekar élén rendszerint fiatal szólistának is bemutatkozási lehetőséget nyújtó Szimfonikus felfedezések sorozatban a Kodály Filharmónia a debreceni Kölcsey Központban mutatta be koncertjét, amelynek műsorán a koraitól az érett romantikáig választott három népszerű alkotás szerepelt. Mendelssohn, Csajkovszkij és Elgar egy-egy darabja november 15-én a Müpában is felcsendül a harmincas évei elején járó lengyel muzsikus, Tomasz Daroch csellóművész közreműködésével. Németországban tökéletesítette tudását, de többek közt Perényi Miklós is tanította mesterkurzusokon. Nemzetközi versenyszereplései közül kiemelkedik a 2014-es budapesti Pablo Casals Gordonkaversenyen elért második helyezés. A koncertet 18.30 órai kezdettel, Előhang címmel beszélgetés előzi meg, amelyen a fellépő művészekkel és a műsoron szereplő művekkel ismerkedhetnek meg közelebbről az előadásra jeggyel rendelkezők. Kovács Lászlóval, a Debreceni Filharmonikusok vezető karmesterével beszélgetünk.

A korábbi – prágai, kassai, pécsi, drezdai, krakkói és pozsonyi – állomásokat követően két budapesti intézményben, a Budapest Galériában és a Kiscelli Múzeum – Fővárosi Képtárban párhuzamosan mutatják be a Privát Nacionalizmus Projekt záró kiállítását, amelyen András Edit átfogó kurátori koncepciója alapján 39 közép-kelet-európai kortárs művész alkotása látható. A Képzelt közösségek, magánképzetek című tárlaton a nemzettel kapcsolatos képzetek, a nemzeti identitás formálódásának fázisai és a nacionalizmus problémái elevenednek meg. A december 13-ig látogatható kiállításról a Kiscelli Múzeum igazgatóját, Róka Enikőt kérdeztük.

Néhány napja került a hazai mozikba a Miért én című politikai thriller, amely Cristian Panait ügyész igazi történetéből ihletődik, aki 2002-ben egy nagyváradi ügyész, Alexandru Lele ellen folytatott nyomozás idején, a rá gyakorolt nyomás miatt 29 évesen öngyilkos lett. Panait a belső korrupt rendszer elleni harcnak lett a szimbóluma, számos cikk jelent meg róla, esete több elemzésnek is tárgyává vált. A film rendezője, Tudor Giurgiu a következőket nyilatkozta a film kapcsán: „A Panaitról szóló film egy nemzedék kudarcairól szól, azon nemzedékéről, amelynek én is tagja vagyok. Ez a generáció azt hitte, hogy az 1989-es politikai változások a kommunizmustól és a régi maffiózó, korrupt rendszertől való végleges elszakadást jelentik. Akárcsak 2002-ben – Panait halálának évében – a román valóság napjainkban is kemény: a volt tisztek és a securitate (titkosszolgálat) ügynökei nemcsak fontos üzleteket monopolizálnak, hanem fontos politikai pozíciókat is betöltenek”. A Miért én című film producere Vágási Emőke, aki egyetemistaként kezdett filmezni, Szabó István asszisztenseként. Azóta számos produkció kötődik nevéhez. Többek között arról is kérdeztük, hogy az eredeti helyszínen való forgatás hogyan hatott a szereplőkre és az ott élőkre; voltak-e újítások a forgatókönyv megírása szempontjából; illetve miért annyira népszerű a film a különböző filmfesztiválokon?

A sok zenei csemegével szolgáló műsor szombat reggel 10-től 12-ig hallható a Klasszik Rádió 92.1-en, ismétlésére november 15-én, vasárnap este hét órától kerül sor, a következő héttől pedig a Fidelio Klasszik archívumában is meghallgathatók az interjúk.

A rádió a műsorváltoztatás jogát fenntartja.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

„Zseni volt” – Végső nyugalomra helyezték Kocsár Miklóst

Családja, tisztelői, barátai és pályatársai végső búcsút vettek pénteken Kocsár Miklós Kossuth-díjas zeneszerzőtől a budapesti Farkasréti temetőben.
Vizuál

„A komolyzene nem társadalomformáló tényező” – Szilágyi Zsófia és Balogh Máté a Kult50-ben

A Kult50 legújabb videójában Szilágyi Zsófia, az Egy nap című film rendezője, és Balogh Máté kortárs zeneszerző, a film komponistája ült le egymással beszélgetni az Egy nap című filmről, a hétköznapokról és a művészet társadalomformáló erejéről.
Vizuál

Rekordot dönthet Banksy a képviselőket majomként ábrázoló festménnyel

A híres-hírhedt street artist Devolved Parliament című képét, amelyet a Sotheby’s aukciósházban árvereznek el, 2-2,5 millió dollárra becsülik.
Plusz

Ez a 9 éves autista kisfiú fél a hangos zajoktól, de gyönyörűen énekli a Hallelujah-t

A 9 éves Justin Kiely-May videóját azután kapta fel az internet, hogy tökéletesen tisztán elénekelte Leonard Cohen ‘Hallelujah’ című dalát.
Vizuál

Elhunyt Sára Sándor

Életének 86. évében elhunyt Sára Sándor Kossuth-nagydíjas és Balázs Béla-díjas operatőr, filmrendező, a nemzet művésze, az egykori Duna Televízió első elnök-főigazgatója  2019. szeptember 22-én.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Színház magazin

A Radnótié a legjobb előadás a kritikusok szerint

Székely Csaba 10 című darabja a legjobb új magyar dráma díját is elhozta, míg a Sebestyén Aba rendezte előadás zenéjét is díjazták a Színikritikusdíj-átadón, ahol a színpadra lépők közösen főzték meg a szakma paprikás krumpliját.
Színház ajánló

Tematikus sétaútvonalaink a Színházak Éjszakájára

Szubjektív ajánlónkban a játékosságot kerestük. Harmincnégy színház programjai közül választottunk ki néhányat, a színészmesterség foglalkozásoktól a nyilvános próbákon és improvizációs játékokon át a kulisszajárásokig.
Színház magazin

„Molnár műveinek épségére figyelni fogunk a jogok lejárta után is”

Lukin Ágnes rendező, Molnár Ferenc dédunokája tette közzé saját álláspontját az általa csak „Delila-gate”-ként emlegetett esettel kapcsolatban.
Színház hír

Magyar előadás lett a legjobb egy fehéroroszországi fesztiválon

A Váci Dunakanyar Színház és a Bartók Kamaraszínház közös Ványa bácsi produkciója nyerte a fődíjat a breszti 24. Belaja Vezsa Nemzetközi Színházi Fesztiválon.
Színház gyász

Elhunyt Ababi Csilla, a nagyváradi teátrum fiatal színésznője

A nagyváradi Szigligeti Színház 36 éves színésznője méltósággal és különleges erővel viselt, hosszan tartó, súlyos betegség után hunyt el szeptember 16-án. FRISSÍTVE!