Színház

Fidelio Klasszik: Erős Balázs és Kovács László

2015.11.13. 17:27
Ajánlom
A Fidelio és a Klasszik Rádió magazinműsorának november 14-i adásában megszólal még Róka Enikő és Vágási Emőke is.

Hamarosan kezdődik az OPEN Nemzetközi Közösségi Színházi Fesztivál, amely a közösségi, más néven részvételi színházi formát népszerűsíti. A színház állandó feladata, hogy a változó társadalmi folyamatokra reagáljon. Az elmúlt években egyre több hazai és nemzetközi példát láttunk részvételi, közösségi színházi előadásokra. Ezekben a produkciókban az aktív előadó – passzív néző viszonyt felváltva az előadó és a néző közösen hozzák létre az előadást. A részvételi színház aktivizál, cselekvésre ösztönöz anélkül, hogy kényelmetlen helyzetbe kényszerítené nézőjét. Elgondolkodtat, és lehetőséget kínál, hogy véleményünknek hangot is adjunk. A november 16. és 21. között zajló esemény helyszíne a MU Színház lesz, ahol összesen hat hazai és nemzetközi produkción keresztül ismerhetjük meg a műfajt. A részletekről a MU Színház művészeti vezetőjét, Erős Balázst kérdeztük.

Erős Balázs

Erős Balázs

Kovács László a magyar zenekarok egyik legfoglalkoztatottabb, sokoldalú és nyitott szellemiségű dirigense. Az általa 2015 februárja óta vezetett zenekar élén rendszerint fiatal szólistának is bemutatkozási lehetőséget nyújtó Szimfonikus felfedezések sorozatban a Kodály Filharmónia a debreceni Kölcsey Központban mutatta be koncertjét, amelynek műsorán a koraitól az érett romantikáig választott három népszerű alkotás szerepelt. Mendelssohn, Csajkovszkij és Elgar egy-egy darabja november 15-én a Müpában is felcsendül a harmincas évei elején járó lengyel muzsikus, Tomasz Daroch csellóművész közreműködésével. Németországban tökéletesítette tudását, de többek közt Perényi Miklós is tanította mesterkurzusokon. Nemzetközi versenyszereplései közül kiemelkedik a 2014-es budapesti Pablo Casals Gordonkaversenyen elért második helyezés. A koncertet 18.30 órai kezdettel, Előhang címmel beszélgetés előzi meg, amelyen a fellépő művészekkel és a műsoron szereplő művekkel ismerkedhetnek meg közelebbről az előadásra jeggyel rendelkezők. Kovács Lászlóval, a Debreceni Filharmonikusok vezető karmesterével beszélgetünk.

A korábbi – prágai, kassai, pécsi, drezdai, krakkói és pozsonyi – állomásokat követően két budapesti intézményben, a Budapest Galériában és a Kiscelli Múzeum – Fővárosi Képtárban párhuzamosan mutatják be a Privát Nacionalizmus Projekt záró kiállítását, amelyen András Edit átfogó kurátori koncepciója alapján 39 közép-kelet-európai kortárs művész alkotása látható. A Képzelt közösségek, magánképzetek című tárlaton a nemzettel kapcsolatos képzetek, a nemzeti identitás formálódásának fázisai és a nacionalizmus problémái elevenednek meg. A december 13-ig látogatható kiállításról a Kiscelli Múzeum igazgatóját, Róka Enikőt kérdeztük.

Néhány napja került a hazai mozikba a Miért én című politikai thriller, amely Cristian Panait ügyész igazi történetéből ihletődik, aki 2002-ben egy nagyváradi ügyész, Alexandru Lele ellen folytatott nyomozás idején, a rá gyakorolt nyomás miatt 29 évesen öngyilkos lett. Panait a belső korrupt rendszer elleni harcnak lett a szimbóluma, számos cikk jelent meg róla, esete több elemzésnek is tárgyává vált. A film rendezője, Tudor Giurgiu a következőket nyilatkozta a film kapcsán: „A Panaitról szóló film egy nemzedék kudarcairól szól, azon nemzedékéről, amelynek én is tagja vagyok. Ez a generáció azt hitte, hogy az 1989-es politikai változások a kommunizmustól és a régi maffiózó, korrupt rendszertől való végleges elszakadást jelentik. Akárcsak 2002-ben – Panait halálának évében – a román valóság napjainkban is kemény: a volt tisztek és a securitate (titkosszolgálat) ügynökei nemcsak fontos üzleteket monopolizálnak, hanem fontos politikai pozíciókat is betöltenek”. A Miért én című film producere Vágási Emőke, aki egyetemistaként kezdett filmezni, Szabó István asszisztenseként. Azóta számos produkció kötődik nevéhez. Többek között arról is kérdeztük, hogy az eredeti helyszínen való forgatás hogyan hatott a szereplőkre és az ott élőkre; voltak-e újítások a forgatókönyv megírása szempontjából; illetve miért annyira népszerű a film a különböző filmfesztiválokon?

A sok zenei csemegével szolgáló műsor szombat reggel 10-től 12-ig hallható a Klasszik Rádió 92.1-en, ismétlésére november 15-én, vasárnap este hét órától kerül sor, a következő héttől pedig a Fidelio Klasszik archívumában is meghallgathatók az interjúk.

A rádió a műsorváltoztatás jogát fenntartja.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

„Így kell dolgozni, így kell élni” – Tallér Zsófiára emlékezünk

A Fidelio felkérésére Tallér Zsófia három egykori tanítványa – ahogy ő fogalmazott, Petrovics unokák – emlékezik a fiatalon elhunyt Erkel-, Bartók–Pásztory-, Fonogram-, valamint Artisjus-díjas zeneszerzőre.
Plusz

Új kutatás bizonyítja a komolyzene felszabadító hatását

A válaszadók 82 százaléka érzi úgy, hogy a komolyzene megnyugtatja, 67 százalékukat pedig inspirálják a klasszikus dallamok - derül ki a Liszt Ferenc Kamarazenekar megbízásából készült reprezentatív felmérés adataiból.
Zenés színház

Orfeum a háború árnyékában – interjú Laki Péterrel

Laki Péter 2012 óta számos szerepben bizonyított már a Budapesti Operettszínházban, legutóbb a Marica grófnő Zsupánjaként láthatta őt a közönség. Ezúttal az operettirodalom egyik legismertebb darabja, a Csárdáskirálynő Bónijaként áll a nézők elé – online. Az elmúlt időszakról, a zene iránti szeretetéről és az előadás történelmi hátteréről beszélgettünk.
Klasszikus

Várjon Dénes szólóestjével folytatódik az MVM Koncertek

A Kossuth-díjas zongoraművész live-streaming módon közvetített koncertjét április 20-án tartják Zeneakadémia Nagytermében.
Vizuál

Ilyen volt a karantén nyolc képzőművész szemével

Vírushelyzet alatt készült kortárs műveket mutat be a MANK Karantén-naplók címmel. Az új online kiállításon a művészek naplószerűen fogalmazzák meg hogyan hatott életükre, gondolkodásukra a vírus és az elmúlt egy év.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Színház hír

Stumpf István visszalépett, elmaradt az SZFE-s vita

A magyar egyetemi polgárság április közepén beszélgetéssorozatot indított Infosztrájk címmel, hogy választ kapjon a felsőoktatást érintő legfontosabb kérdésekre. A négynapos programsorozat meghívott vendégei között volt Stumpf István is, aki az esemény előtt egy nappal mondta vissza a részvételt.
Színház ajánló

Online színházi közvetítések Shakespeare születésnapja alkalmából

Április 23-án William Shakespeare születésnapjára, és halálának ugyanerre a napra eső évfordulójára emlékezik a színházi világ. A Pannonia Entertainment online csatornáján két legautentikus Shakespeare-színház: a Royal Shakespeare Company és a Globe Színház egy-egy előadásának felvételével tisztelegnek a világhírű drámaíró előtt.
Színház ajánló

Tóth Krisztina óvodai krimivel debütál a 3K online színpadán

Mit vált ki az emberből, ha a gyermeke óvodai csoportjából eltűnik egy gumidenevér? Milyen régi sérelmek, gyilkos indulatok törnek felszínre az online tér arctalan világában? Tóth Krisztina drámája a jelen valóságát álmodja színpadra, rendhagyó perspektívából.
Színház hír

Megható kisfilm a szeretet erejéről és egymás elfogadásáról

Három ország, három nyelv, három sérült társulat találkozott márciusban az online térben, hogy egy négynapos közös workshop keretében együtt játszanak.
Színház hír

Életműdíjat kapott Blasek Gyöngyi bábszínész

Közel hat évtizedes munkája elismeréseként Gobbi Hilda-életműdíjjal tüntették ki Blasek Gyöngyit, a Budapest Bábszínház művészét.