Színház

Fidelio Klasszik: Erős Balázs és Kovács László

2015.11.13. 17:27
Ajánlom
A Fidelio és a Klasszik Rádió magazinműsorának november 14-i adásában megszólal még Róka Enikő és Vágási Emőke is.

Hamarosan kezdődik az OPEN Nemzetközi Közösségi Színházi Fesztivál, amely a közösségi, más néven részvételi színházi formát népszerűsíti. A színház állandó feladata, hogy a változó társadalmi folyamatokra reagáljon. Az elmúlt években egyre több hazai és nemzetközi példát láttunk részvételi, közösségi színházi előadásokra. Ezekben a produkciókban az aktív előadó – passzív néző viszonyt felváltva az előadó és a néző közösen hozzák létre az előadást. A részvételi színház aktivizál, cselekvésre ösztönöz anélkül, hogy kényelmetlen helyzetbe kényszerítené nézőjét. Elgondolkodtat, és lehetőséget kínál, hogy véleményünknek hangot is adjunk. A november 16. és 21. között zajló esemény helyszíne a MU Színház lesz, ahol összesen hat hazai és nemzetközi produkción keresztül ismerhetjük meg a műfajt. A részletekről a MU Színház művészeti vezetőjét, Erős Balázst kérdeztük.

Erős Balázs

Erős Balázs

Kovács László a magyar zenekarok egyik legfoglalkoztatottabb, sokoldalú és nyitott szellemiségű dirigense. Az általa 2015 februárja óta vezetett zenekar élén rendszerint fiatal szólistának is bemutatkozási lehetőséget nyújtó Szimfonikus felfedezések sorozatban a Kodály Filharmónia a debreceni Kölcsey Központban mutatta be koncertjét, amelynek műsorán a koraitól az érett romantikáig választott három népszerű alkotás szerepelt. Mendelssohn, Csajkovszkij és Elgar egy-egy darabja november 15-én a Müpában is felcsendül a harmincas évei elején járó lengyel muzsikus, Tomasz Daroch csellóművész közreműködésével. Németországban tökéletesítette tudását, de többek közt Perényi Miklós is tanította mesterkurzusokon. Nemzetközi versenyszereplései közül kiemelkedik a 2014-es budapesti Pablo Casals Gordonkaversenyen elért második helyezés. A koncertet 18.30 órai kezdettel, Előhang címmel beszélgetés előzi meg, amelyen a fellépő művészekkel és a műsoron szereplő művekkel ismerkedhetnek meg közelebbről az előadásra jeggyel rendelkezők. Kovács Lászlóval, a Debreceni Filharmonikusok vezető karmesterével beszélgetünk.

A korábbi – prágai, kassai, pécsi, drezdai, krakkói és pozsonyi – állomásokat követően két budapesti intézményben, a Budapest Galériában és a Kiscelli Múzeum – Fővárosi Képtárban párhuzamosan mutatják be a Privát Nacionalizmus Projekt záró kiállítását, amelyen András Edit átfogó kurátori koncepciója alapján 39 közép-kelet-európai kortárs művész alkotása látható. A Képzelt közösségek, magánképzetek című tárlaton a nemzettel kapcsolatos képzetek, a nemzeti identitás formálódásának fázisai és a nacionalizmus problémái elevenednek meg. A december 13-ig látogatható kiállításról a Kiscelli Múzeum igazgatóját, Róka Enikőt kérdeztük.

Néhány napja került a hazai mozikba a Miért én című politikai thriller, amely Cristian Panait ügyész igazi történetéből ihletődik, aki 2002-ben egy nagyváradi ügyész, Alexandru Lele ellen folytatott nyomozás idején, a rá gyakorolt nyomás miatt 29 évesen öngyilkos lett. Panait a belső korrupt rendszer elleni harcnak lett a szimbóluma, számos cikk jelent meg róla, esete több elemzésnek is tárgyává vált. A film rendezője, Tudor Giurgiu a következőket nyilatkozta a film kapcsán: „A Panaitról szóló film egy nemzedék kudarcairól szól, azon nemzedékéről, amelynek én is tagja vagyok. Ez a generáció azt hitte, hogy az 1989-es politikai változások a kommunizmustól és a régi maffiózó, korrupt rendszertől való végleges elszakadást jelentik. Akárcsak 2002-ben – Panait halálának évében – a román valóság napjainkban is kemény: a volt tisztek és a securitate (titkosszolgálat) ügynökei nemcsak fontos üzleteket monopolizálnak, hanem fontos politikai pozíciókat is betöltenek”. A Miért én című film producere Vágási Emőke, aki egyetemistaként kezdett filmezni, Szabó István asszisztenseként. Azóta számos produkció kötődik nevéhez. Többek között arról is kérdeztük, hogy az eredeti helyszínen való forgatás hogyan hatott a szereplőkre és az ott élőkre; voltak-e újítások a forgatókönyv megírása szempontjából; illetve miért annyira népszerű a film a különböző filmfesztiválokon?

A sok zenei csemegével szolgáló műsor szombat reggel 10-től 12-ig hallható a Klasszik Rádió 92.1-en, ismétlésére november 15-én, vasárnap este hét órától kerül sor, a következő héttől pedig a Fidelio Klasszik archívumában is meghallgathatók az interjúk.

A rádió a műsorváltoztatás jogát fenntartja.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Elmezavara miatt nem ítélik el a zongoraművész volt feleségét, aki megölte két gyermeküket

 Egy texasi bíró hétfőn elmezavara miatt nem találta bűnösnek két kislányuk meggyilkolásában Vagyim Holodenko ukrán zongoraművész volt feleségét.
Vizuál

Így áll most a Liget-projekt – galéria

Töprengett mostanában azon, hogy haladhat a munka a Városligetben és a múzeumokban? Képek és átadási időpontok a cikkben.
Zenés színház

Laki Péter: „Ez nem hagyományos gála”

A fiatal táncos komikus igazi showman, és karizmatikus színpadi jelenlétét a Budavári Palotakoncerteken is kamatoztatja: Kerényi Miklós Mátéval együtt látják el a házigazda feladatát.
Klasszikus

Bolhás kutyus vette el a színpadot a hegedűművész Quentin Tarantinótól

A szégyentelen Blöki dörgölőzött, hempergőzött, vakarózott, és a füle botját sem mozdította a zenére. Most ez a szakasza van az évnek.
Zenés színház

Kalocsai Zsuzsa: „A szívünk-lelkünk benne van”

Kalocsai Zsuzsa született díva, igazi primadonna, aki nem csak csodás hangjának, hanem belső eleganciájának, királynői megjelenésének köszönhetően érdemelte ki a Budapesti Operettszínház közönségének szeretetét.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Színház Radioaktív

Keverni nem csak a fakanállal lehet: Marie Curie nem mindennapi élete

Marie Curie története sok szempontból a századforduló és a 20. század története. A radioaktivitás úttörő kutatójának életét feldolgozó monodráma egy egyedülálló tudós történetét meséli el, akinek volt bátorsága szembemenni a hagyományos női szerepkörrel.
Színház interjú

Gyerekek tragédiája – valóságos túszdráma, színházi köntösben

2004-ben a beszláni I. számú iskolát terroristák rohanták le, ezernél is több embert ejtve túszul. A holland Carly Wijs Mi és Ők című kamaradarabja ezen elbeszélhetetlen napok emlékéről szól.
Színház hírek

Ők a Színikritikusok díja várományosai

A Színházi Kritikusok Céhe 39. alkalommal adja át az előző évad legkiemelkedőbb színházi teljesítményeinek járó elismerést szeptemberben.
Színház magyar színház

Az Operettszínház és a Magyar Színház vezetésére írtak ki pályázatot

A kiírások szerint mindkét pályázat nyertese 2019. február 1-jétől öt évig töltheti be a vezetői pozíciót.
Színház etikett

Focimeccset néztek telefonon egy színdarab közben – a színészek felháborodtak

A két angol hölgyet nem akadályozták a színpadon zajló események abban, hogy megtudják, ki nyerte a büntetőpárbajt. A színészek a Twitteren fakadtak ki a bunkó nézők miatt.