Színház

Fidelio Klasszik: Hirtling, Majsai-Nyilas

2014.02.21. 09:25
Ajánlom
A Klasszik Rádió és a Fidelio magazinműsorának február 22-i adásában hallható lesz még Kondor-Szilágyi Mária kurátor is.

Szikora János rendezésében mutatta február 15-én mutatta be a székesfehérvári Vörösmarty Színház a My Fair Lady-t. Higgins professzor szerepében Hirtling Istvánt láthatja a közönség, aki 30 éves jubileumát is ünnepli ezzel, valamint, a Fösvény című darabbal. A My Fair Lady eredetije Shaw Pygmalion című drámája, amelynek bemutatója 1956-ban volt a Broadway-n, majd a hatalmas színházi sikert még zajosabb filmsiker követte George Czukor jóvoltából. Hirtling Istvánt egyebek mellett arról is kérdeztük, hogy vajon a sok-sok színházi és filmes feldolgozás közül, amely világszerte jellemzi a My Fair Lady-t évtizedek óta, melyik a kedvence, amelyik igazán nagy hatással volt rá, de arról is beszél a művész, hogy Higgins professzor karakterébe, egyfajta archetípusába - amely a nőkre különös, távoli, furcsa lényként tekint - hogyan tudta transzformálni a színművész saját, ettől teljesen eltérő személyiségét. A kétrészes beszélgetésből az is kiderül, mi az, amit szeret és mi az, amit kifejezetten elutasít Higgins jellemében, viselkedésében, és arról is szó esik, hogy miért fontos a közönséget újszerű elképzelésekkel, mélyebb lelki és szellemi tartalmakkal kiszolgálni egy-egy szerep megformálása során.

47060AB9-1108-4175-8217-877986C98937

Erdő - Hirtling István (Új Színház - fotó: SzoFi)

Kevesen tudják az elsősorban prózai színészként ismert Majsai-Nyilas Tündéről, a Vígszínház művésznőjéről, hogy a színészmesterség mellett komoly táncos múlttal is rendelkezik. Az Állami Balettintézetben eltöltött négy évet követően a tánc fővárosában, Moszkvában tanult Igor Moszjejev tánciskolájában. Mégse lett belőle táncos, de emiatt egyáltalán nem csalódott, ma is szívesen jár az Operaházba gyermekeivel, egy ideje pedig maga is ismét megmutathatja tánctudását a Vígszínház A lovakat lelövik, ugye? című előadásában. Gyerekkori balettcipőről, az első fellépésről és egyéni produkciókról is kérdeztük a művésznőt.

A Műcsarnok projektgalériájában az iráni származású Shirin Neshat két videóinstallációja látható a múlt hét óta - egészen április 27-ig. A számos díjjal - többek között a Velencei Képzőművészeti Biennále Arany Oroszlánjával, illetve a világ jobbá tételéért legtöbbet tevő művésznek odaítélt Kristály Díjjal - jutalmazott művésznő először mutatkozik be önálló tárlattal a fővárosban. Vallásról, erőszakról és hatalomról szóló munkái az iszlám világ társadalmi berendezkedésére, illetve az iráni nők helyzetére reflektálnak. A kiállítás kurátorával, Kondor-Szilágyi Máriával beszélgetünk.

A sok zenei csemegével szolgáló műsor szombat reggel 10-től 12-ig hallható a Klasszik Rádió 92.1-en, ismétlésére február 23-án, vasárnap este hét órától kerül sor, a következő héttől pedig a Fidelio Klasszik archívumában is meghallgathatók az interjúk.

A rádió a műsorváltoztatás jogát fenntartja.

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Kerekes Vica: „Olyan, mintha több száz éve lennék itt a Földön” 

Bemutatták Szász Attila új, romantikus történelmi thrillerét, az Apró meséket. A II. világháború utáni zűrzavaros időkben játszódó szerelmi háromszög női főszereplőjével, Kerekes Vicával beszélgettünk szerepekről, visszatérésről és az erőszakos jelenetek megéléséről is. 
Színház

Zongoraművésznek taníttatták, mégis inkább édesanyja nyomdokaiba lépett – Voith Ági 75 éves

Már debütáló előadása, A kaktusz virága megmutatta komikusi és zenei tehetségét, partnere pedig későbbi férje, Bodrogi Gyula volt. Március 17-én ünnepli hetvenötödik születésnapját Voith Ági Jászai Mari-díjas színésznő. 
Klasszikus

Egy piros játékzongorával kezdődött a karrierje

A Zeneakadémia nagytermében ad szólóestet Nyikolaj Luganszkij, az ünnepelt orosz zongoraművész.
Plusz

Kiderült, hogy a hanghullámoknak is van tömegük

Eddig a fizika egyik alapvetése volt, hogy a hangnak nincs tömege, de kiderült, hogy van, és hat rá a gravitáció is.
Jazz/World

Kenny Garrett: „Én vagyok a fiatal generáció Miles Davise”

A jazzszaxofonosok számára az egyik legfontosabb hivatkozási pont jelenleg az 58 éves amerikai post-bop szaxofonos, Kenny Garrett, aki meglepő természetességgel viseli az „élő legenda” szerepet. Telefonon adott nekünk exkluzív interjút.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Színház magazin

„Az erőszak nem olyan dolog, amivel haknizik az ember”

Ezzel a mondattal világította meg Veiszer Alinda az abúzust átélők hallgatásának okát. A Jó kérdés, a Magyar Színházi Társaság és a Színház folyóirat sorozata márciusban a színházi erőszak témáját járta körül. A beszélgetés, amelynek vendégei dr. Bánki György pszichiáter, publicista, Létay Dóra színművész és Máté Gábor színművész, rendező, színházigazgató, egyetemi tanár voltak, nem csupán és nem is elsősorban a #metoo-ról, hanem a hatalmi helyzetekről, egészségtelen szituációkról szólt.
Színház voith ági

Zongoraművésznek taníttatták, mégis inkább édesanyja nyomdokaiba lépett – Voith Ági 75 éves

Már debütáló előadása, A kaktusz virága megmutatta komikusi és zenei tehetségét, partnere pedig későbbi férje, Bodrogi Gyula volt. Március 17-én ünnepli hetvenötödik születésnapját Voith Ági Jászai Mari-díjas színésznő. 
Színház józsef attila színház

Fehér Anna és Létay Dóra is állami kitüntetésben részesült

Március 15-ei nemzeti ünnep alkalmával a József Attila Színház két színművésze is állami elismerésben részesült. Fehér Anna Érdemes Művész-díjához és Létay Dóra Jászai Mari-díjához is gratulálunk.  
Színház ajánló

Zene az Átriumban

Egy-egy sikeres előadás megszületéséig a rendező nem csupán a színészekkel dolgozik sokszor hónapokon át, hanem a díszlettervezőtől a koreográfuson át a világosítóig mindenkivel külön egyeztet, akár csak iránymutatással, akár konkrét rendelkezésekkel. Ennek az alkotófolyamatnak igen fontos része a zene megjelenítése a darabban.
Színház ajánló

Legjobban várt előadások a MITEM-en

Különleges színházi élményt ígér a Nemzeti Színház április 11. és május 5. között zajló nemzetközi színházi fesztiválja. Mutatjuk a legizgalmasabbnak ígérkező produkciókat.