Színház

Fidelio Klasszik: Hirtling, Majsai-Nyilas

2014.02.21. 09:25
Ajánlom
A Klasszik Rádió és a Fidelio magazinműsorának február 22-i adásában hallható lesz még Kondor-Szilágyi Mária kurátor is.

Szikora János rendezésében mutatta február 15-én mutatta be a székesfehérvári Vörösmarty Színház a My Fair Lady-t. Higgins professzor szerepében Hirtling Istvánt láthatja a közönség, aki 30 éves jubileumát is ünnepli ezzel, valamint, a Fösvény című darabbal. A My Fair Lady eredetije Shaw Pygmalion című drámája, amelynek bemutatója 1956-ban volt a Broadway-n, majd a hatalmas színházi sikert még zajosabb filmsiker követte George Czukor jóvoltából. Hirtling Istvánt egyebek mellett arról is kérdeztük, hogy vajon a sok-sok színházi és filmes feldolgozás közül, amely világszerte jellemzi a My Fair Lady-t évtizedek óta, melyik a kedvence, amelyik igazán nagy hatással volt rá, de arról is beszél a művész, hogy Higgins professzor karakterébe, egyfajta archetípusába - amely a nőkre különös, távoli, furcsa lényként tekint - hogyan tudta transzformálni a színművész saját, ettől teljesen eltérő személyiségét. A kétrészes beszélgetésből az is kiderül, mi az, amit szeret és mi az, amit kifejezetten elutasít Higgins jellemében, viselkedésében, és arról is szó esik, hogy miért fontos a közönséget újszerű elképzelésekkel, mélyebb lelki és szellemi tartalmakkal kiszolgálni egy-egy szerep megformálása során.

47060AB9-1108-4175-8217-877986C98937

Erdő - Hirtling István (Új Színház - fotó: SzoFi)

Kevesen tudják az elsősorban prózai színészként ismert Majsai-Nyilas Tündéről, a Vígszínház művésznőjéről, hogy a színészmesterség mellett komoly táncos múlttal is rendelkezik. Az Állami Balettintézetben eltöltött négy évet követően a tánc fővárosában, Moszkvában tanult Igor Moszjejev tánciskolájában. Mégse lett belőle táncos, de emiatt egyáltalán nem csalódott, ma is szívesen jár az Operaházba gyermekeivel, egy ideje pedig maga is ismét megmutathatja tánctudását a Vígszínház A lovakat lelövik, ugye? című előadásában. Gyerekkori balettcipőről, az első fellépésről és egyéni produkciókról is kérdeztük a művésznőt.

A Műcsarnok projektgalériájában az iráni származású Shirin Neshat két videóinstallációja látható a múlt hét óta - egészen április 27-ig. A számos díjjal - többek között a Velencei Képzőművészeti Biennále Arany Oroszlánjával, illetve a világ jobbá tételéért legtöbbet tevő művésznek odaítélt Kristály Díjjal - jutalmazott művésznő először mutatkozik be önálló tárlattal a fővárosban. Vallásról, erőszakról és hatalomról szóló munkái az iszlám világ társadalmi berendezkedésére, illetve az iráni nők helyzetére reflektálnak. A kiállítás kurátorával, Kondor-Szilágyi Máriával beszélgetünk.

A sok zenei csemegével szolgáló műsor szombat reggel 10-től 12-ig hallható a Klasszik Rádió 92.1-en, ismétlésére február 23-án, vasárnap este hét órától kerül sor, a következő héttől pedig a Fidelio Klasszik archívumában is meghallgathatók az interjúk.

A rádió a műsorváltoztatás jogát fenntartja.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Távozó ügyvezető, elmaradó programok a Fesztiválzenekarnál

Számos jövőre tervezett programot, köztük az idősotthonokba és kisgyermekeknek szervezett koncerteket kénytelen lemondani a Budapest Fesztiválzenekar a kieső TAO-forrás miatt. Leépítés kezdődött meg a háttérstábban.
Klasszikus

A karmester nem közlekedési rendőr

Kitűnő hegedűsből lett rendkívüli karmester. Takács-Nagy Gábor energiája a színpadon a zenét szolgálja, interjú közben pedig az őszinte beszélgetés záloga. Október elején, egy budapesti zenekari próba és egy mesterkurzus közben kerestük fel az Egyesült Királyságban élő művészt.
Klasszikus

Az EU is elismerte a Kodály-módszeren alapuló digitális tudásközpontot

A zeneoktatás innovatív módszereinek kidolgozására létrejött digitális zenepedagógiai tudásközpont, a Kodály HUB az első magyar vezetésű felsőoktatási Erasmus-projekt, amely „Jó Gyakorlat” és „Sikertörténet” minősítést is nyert.
Klasszikus

Díjat nyert a Fesztivál Akadémia imázsfilmje

Szabó Stein Imre és Géczy Dávid látványos imázsfilmje a Lovie Awards díjkiosztóján nyert.
Klasszikus

Az Elbphilharmonie épületéről készült az év egyik díjnyertes fotója

Az Elba partján fekvő koncertterem a felhők között tör a magasba. Konstantin Beck nyerte a legjobb PR-fényképnek járó díjat Németországban.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Színház hír

Botrány a Katonában: kitiltották az egyik dolgozót

A Katona József Színház egyik szerződéses munkatársa erkölcsi határokat átlépő módon viselkedett a színház dolgozóival. A színház nem nevezte meg a szóban forgó személyt.
Színház magazin

Egy beugrás története

Színházi szokás, hogy az előadás szereplői kezdés előtt egy órával érkeznek. Van ki ráérősebb, van ki sietősebb. Mindenkinek megvan a maga rituáléja.
Színház interjú

„Nem akarjuk zsebre dugott kézzel szemlélni a világ folyását” - Interjú Kovács D. Dániellel

Négy fiatal rendező, Hegymegi Máté, Kovács D. Dániel, Pass Andrea és Szenteczki Zita összefogásával új alternatív társulat alakult, a NARRATÍVA. Bemutatkozó előadásukat, a Kurázsi és gyerekeit Kovács D. Dániel rendezi a felújított Radnóti Tesla Laborban.
Színház hír

Radnóti Zsuzsát díjazta a Fidelio példamutató kezdeményezéséért

A Fidelio szerkesztőségének felterjesztése alapján az Art is Business Díj kuratóriuma Radnóti Zsuzsa dramaturgnak ítélte oda a Fidelio "Művészek a művészekért" különdíjat a Kortárs Magyar Dráma-díj megalapításáért.
Színház premier

Gergye Krisztián ADHD-és gyerekekről szóló előadást rendez a B32-ben

Egy felnőni képtelen, „laza” anyuka; egy figyelemhiányos-hiperaktív, rosszabb pillanataiban fékezhetetlen fiú; és szomszédjuk, egy trauma miatt dadogó ex-tanárnő a főszereplői a Mit tennél, ha meghalnék? c. drámának, a szereplők: Horváth Lili, Varga Ádám Simkó Katalin.