Színház

Fidelio Klasszik: Kőváry, Laár, Szikszai, Vörös

2015.10.30. 15:56
Ajánlom
A Fidelio és a Klasszik Rádió magazinműsorának legközelebbi adása október 31-én hallható a Klasszik Rádió 92.1-en.

Járt-e Cecil a Török utcában? Ez a kérdés dönti el a Kék róka című darab szereplőinek további sorsát. Herczeg Ferenc drámájának női főszereplőjét, a házasságtörés gyanújába keveredett nagyvilági asszonyt mindig rangos színésznők játszották. Az ősbemutatón Varsányi Irén, majd hosszú évekig Bajor Gizi. A Pinceszínház november 13-i bemutatójában Szalay Mariannát láthatjuk majd. Partnerei: Széles Tamás, Szanitter Dávid, Szirtes Balázs és Juhász Réka. A darab felidézi a múlt század elejének hangulatát, amikor a nők gazdag eszköztárral bolondították meg és tartották őrült kételyben a férfiakat, megbillentve őket nemes tartásukban. A Pinceszínház készülő előadásáról további részleteket árult el a rendező, Kőváry Katalin.

Szikszai Rémusz

Szikszai Rémusz (Fotó/Forrás: Takács Attila)

„A komédia az a látható forma, amivel a természet ruházott fel mindent, ami ésszerűtlen, azért, hogy meglássuk és ugyanakkor el is tudjuk kerülni ezt az ésszerűtlenséget. Hogy fel tudjuk ismerni a komikust, tudnunk kell mi a racionális; meg kell látni annak hiányát, és ennek segítségével megállapítani, miből is áll az ésszerűség...” – írta Molière a  Tartuffe  védelmében. Mert támadták érte. Betiltották, átíratták, kiátkozással fenyegetőztek. És persze imádták és bemutatták azóta is megszámlálhatatlan alkalommal. Molière halhatatlan, örök érvényű komédiáját október 30-án a tatabányai Jászai Mari Színházban mutatták be Parti Nagy Lajos lendületesen mai fordításában. A főbb szerepekben Crespo Rodrigo, Megyeri Zoltán, Major Melinda, Pilnay Sára, Dévai Balázs, Schruff Milán és Bajcsay Mária látható. Az előadásról, a műről és a fordításról a darab rendezőjével,  Szikszai Rémussz al beszélgetünk.

Laár András zenész, humorista, a L'art pour l'art Társulat és a KFT zenekar alapító tagja november 6-án a Budapest Sportarénában ünnepli 60. születésnapját. A Laár 60 életmű showban több évtizednyi, a szórakoztatásban eltöltött idő munkájának sok érdekes momentumát és fordulatát láthatja a közönség, legyen az az abszurd humor vagy a bensőséges, mély zene és a buddhista filozófia művészi megnyilatkozása. Az este során eddig még nem hallott, új Laár-szerzeményeket is hallhatunk, sőt, vendégművészek is megjelennek a színpadon, mint a Fool Moon vokálegyüttes, Ökrös Csaba hegedűművész, a Virtuózok szimfonikusai és természetesen a KFT zenekar. S a régi időket idézve, egy régi-új alkotói barátság elevenedik meg, hiszen 19 év után újra együtt a színpadon az abszurd humor két emblematikus alakja: Laár András és Galla Miklós. Laár Andrást többek között arról is kérdeztük, 60. születésnapjára készülve inkább érzelmes vagy inkább vidám visszatekintés jellemzi őt, e pillanatban hogyan határozza meg leginkább önmagát és azt, amit képvisel; hogyan lehet egy alkotónak ennyire különböző oldalait, mint az abszurd humor és a mély lelkiélet és filozófia ihlette tanítás összehangolni.

Vörös Szilvia

Vörös Szilvia (Fotó/Forrás: Raffay Zsófia / Raffay Zsófia)

Az I. Marton Éva Nemzetközi Énekverseny fődíjasa, a Zeneakadémián 2013-ban végzett, egyedüli magyarként a döntőbe jutott Vörös Szilvia lesz a Dalestek a Zeneakadémián sorozat november 7-i estjének szereplője. Első önálló zeneakadémiai dalestjén az 1986-os Liszt-Bartók verseny győztese, napjaink egyik meghatározó Rahmanyinov-játékosa, Mocsári Károly lesz a Prima Junior-díjas énekesnő partnere. Az orosz mester dalaiból és zongoraműveiből állítottak össze izgalmas műsort. A koncert után a Kóda című pódiumbeszélgetés-sorozat keretében Vörös Szilvia és Mocsári Károly, valamint Belinszky Anna zenetörténész várja az érdeklődő közönséget. Az estről és nemrégiben a linzi énekversenyen nyert különdíjáról Vörös Szilvia szopránnal beszélgetünk.

A sok zenei csemegével szolgáló műsor szombat reggel 10-től 12-ig hallható a Klasszik Rádió 92.1-en, ismétlésére november 1-jén, vasárnap este hét órától kerül sor, a következő héttől pedig a Fidelio Klasszik archívumában is meghallgathatók az interjúk.

A rádió a műsorváltoztatás jogát fenntartja.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

„Mindig ott van a Callas, akinek meg kell felelnem”

Itthon is vetítik a Maria Callasról szóló dokumentumfilmet. Kiderül, hogy a díva közelebbről is díva, a végzetnél pedig nincs hatalmasabb.
Jazz/World

Kvíz: Mennyit tudsz a jazzről?

Összeállítottunk egy kérdéssort, hogy letesztelhesd, mennyire vagy otthon az amerikai, európai és magyar jazz múltjában és jelenében! A kérdések többségére megtalálod a választ a Fidelio cikkeiben.
Vizuál

Világszerte Bucsi Réka szerelmes filmjével kezdődik a Valentin nap

Két évvel ezelőtt a Berlinale versenyprogramjában mutatkozott be Bucsi Réka LOVE című animációs filmje, amelyet a Vimeo szerkesztői Valentin napi meglepetésként mától szabadon hozzáférhetővé tettek.
Könyv

Kötött sapka – Tandori Dezső emlékére

A 80 éves korában elhunyt költőre Fáy Miklós emlékezik.
Klasszikus

Ha ez így marad, nehezebbé válik az ELTE Zenei Tanszék működése

Le kellett építeni az oktatói létszám egyharmadát a tanszéken, miután 250 millió forintot von el a BTK-tól a kormány. FRISSÍTVE!

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Színház ajánló

Vígjáték vagy dráma: A pillangók még mindig szabadok a József Attila Színház Stúdiójában

Nagy érdeklődés övezi a hazánkban kevéssé ismert Broadway sikerszerző, Leonard Gershe darabját a József Attila Színházban.
Színház ajánló

Az öldöklés istene - Házaspárbaj az Átriumban

Yasmina Reza világhírű komédiája leleplező őszinteséggel beszél a kispolgári álszentségről, és arról, hogy mindannyiunkban mennyi sérelem, előítélet és düh kavarog.
Színház videó

Mi ezen a sírnivaló? – Platonov a Kamrában (VIDEÓ)

Javában tartanak a Katona József Színház új Csehov-bemutatójának a próbái Székely Kriszta rendezésében. Bepillanthattunk a munkába.
Színház hír

Hegyi Barbara a Páger Antal-színészdíj nyertese

Hegyi Barbara kapta idén a makói önkormányzat elismerését, a Páger Antal-színészdíjat.
Színház portré

A kikezdhetetlen hősök leghitelesebb megformálója – Bessenyei 100

A világirodalom és a magyar drámairodalom szinte valamennyi hősét eljátszotta, zseniális színésznek tartották, mégis nehezen viselték el. Száz éve, 1919. február 10-én született a magyar színművészet óriása, Bessenyei Ferenc.