Színház

Fidelio Klasszik: Kőváry, Laár, Szikszai, Vörös

2015.10.30. 15:56
Ajánlom
A Fidelio és a Klasszik Rádió magazinműsorának legközelebbi adása október 31-én hallható a Klasszik Rádió 92.1-en.

Járt-e Cecil a Török utcában? Ez a kérdés dönti el a Kék róka című darab szereplőinek további sorsát. Herczeg Ferenc drámájának női főszereplőjét, a házasságtörés gyanújába keveredett nagyvilági asszonyt mindig rangos színésznők játszották. Az ősbemutatón Varsányi Irén, majd hosszú évekig Bajor Gizi. A Pinceszínház november 13-i bemutatójában Szalay Mariannát láthatjuk majd. Partnerei: Széles Tamás, Szanitter Dávid, Szirtes Balázs és Juhász Réka. A darab felidézi a múlt század elejének hangulatát, amikor a nők gazdag eszköztárral bolondították meg és tartották őrült kételyben a férfiakat, megbillentve őket nemes tartásukban. A Pinceszínház készülő előadásáról további részleteket árult el a rendező, Kőváry Katalin.

Szikszai Rémusz

Szikszai Rémusz (Fotó/Forrás: Takács Attila)

„A komédia az a látható forma, amivel a természet ruházott fel mindent, ami ésszerűtlen, azért, hogy meglássuk és ugyanakkor el is tudjuk kerülni ezt az ésszerűtlenséget. Hogy fel tudjuk ismerni a komikust, tudnunk kell mi a racionális; meg kell látni annak hiányát, és ennek segítségével megállapítani, miből is áll az ésszerűség...” – írta Molière a  Tartuffe  védelmében. Mert támadták érte. Betiltották, átíratták, kiátkozással fenyegetőztek. És persze imádták és bemutatták azóta is megszámlálhatatlan alkalommal. Molière halhatatlan, örök érvényű komédiáját október 30-án a tatabányai Jászai Mari Színházban mutatták be Parti Nagy Lajos lendületesen mai fordításában. A főbb szerepekben Crespo Rodrigo, Megyeri Zoltán, Major Melinda, Pilnay Sára, Dévai Balázs, Schruff Milán és Bajcsay Mária látható. Az előadásról, a műről és a fordításról a darab rendezőjével,  Szikszai Rémussz al beszélgetünk.

Laár András zenész, humorista, a L'art pour l'art Társulat és a KFT zenekar alapító tagja november 6-án a Budapest Sportarénában ünnepli 60. születésnapját. A Laár 60 életmű showban több évtizednyi, a szórakoztatásban eltöltött idő munkájának sok érdekes momentumát és fordulatát láthatja a közönség, legyen az az abszurd humor vagy a bensőséges, mély zene és a buddhista filozófia művészi megnyilatkozása. Az este során eddig még nem hallott, új Laár-szerzeményeket is hallhatunk, sőt, vendégművészek is megjelennek a színpadon, mint a Fool Moon vokálegyüttes, Ökrös Csaba hegedűművész, a Virtuózok szimfonikusai és természetesen a KFT zenekar. S a régi időket idézve, egy régi-új alkotói barátság elevenedik meg, hiszen 19 év után újra együtt a színpadon az abszurd humor két emblematikus alakja: Laár András és Galla Miklós. Laár Andrást többek között arról is kérdeztük, 60. születésnapjára készülve inkább érzelmes vagy inkább vidám visszatekintés jellemzi őt, e pillanatban hogyan határozza meg leginkább önmagát és azt, amit képvisel; hogyan lehet egy alkotónak ennyire különböző oldalait, mint az abszurd humor és a mély lelkiélet és filozófia ihlette tanítás összehangolni.

Vörös Szilvia

Vörös Szilvia (Fotó/Forrás: Raffay Zsófia / Raffay Zsófia)

Az I. Marton Éva Nemzetközi Énekverseny fődíjasa, a Zeneakadémián 2013-ban végzett, egyedüli magyarként a döntőbe jutott Vörös Szilvia lesz a Dalestek a Zeneakadémián sorozat november 7-i estjének szereplője. Első önálló zeneakadémiai dalestjén az 1986-os Liszt-Bartók verseny győztese, napjaink egyik meghatározó Rahmanyinov-játékosa, Mocsári Károly lesz a Prima Junior-díjas énekesnő partnere. Az orosz mester dalaiból és zongoraműveiből állítottak össze izgalmas műsort. A koncert után a Kóda című pódiumbeszélgetés-sorozat keretében Vörös Szilvia és Mocsári Károly, valamint Belinszky Anna zenetörténész várja az érdeklődő közönséget. Az estről és nemrégiben a linzi énekversenyen nyert különdíjáról Vörös Szilvia szopránnal beszélgetünk.

A sok zenei csemegével szolgáló műsor szombat reggel 10-től 12-ig hallható a Klasszik Rádió 92.1-en, ismétlésére november 1-jén, vasárnap este hét órától kerül sor, a következő héttől pedig a Fidelio Klasszik archívumában is meghallgathatók az interjúk.

A rádió a műsorváltoztatás jogát fenntartja.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Miklósa Erika az örökbefogadásról mesélt: Nagyon vártuk ezt a kislányt!

Az operaénekesnő és férje, Csiszár Zsolt a Családvarázs sorozatban mesélt arról, hogy milyen kockázatot jelentett egy olyan csecsemőt magukhoz venni, aki halva született.
Klasszikus

Fáy Miklós: „Nem a zenekar, nem a komponista, hanem maga a szimfónia a főszereplő"

Fáy Miklós hónapról hónapra programokat, könyveket, lemezeket ajánl nyomtatott magazinunk Menjél már című rovatában. Az augusztusi szám tartalmából.
Klasszikus

Ma kezdődik a Kaposfest

A kamarazenei irodalom alapműveire helyezik a hangsúlyt a Kaposvári Nemzetközi Kamarazenei Fesztiválon (Kaposfest), amelyre augusztus 13. és 19. között kilencedik alkalommal kerül sor a somogyi megyeszékhelyen.
Könyv

Nyáry Krisztián: Nem a politika, hanem az olvasó fogja eldönteni, milyen könyvet vesz a kezébe

A Líra Könyv Zrt. kreatív igazgatója szerint hiába erőlködnek a jobboldali, kormánypárti ideológusok, nem lehet az olvasók nélkül lecserélni az irodalmi kánont. És végső soron nem számít az író politikai beállítottsága, csak az, hogy milyen szöveget írt.
Jazz/World

Aretha Franklin a halálán van

Külföldi sajtóértesülések szerint a soul királynője nagyon beteg, családja detroiti otthonában az ágya köré gyűlve virraszt érte.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Színház vidék

Vidéki előadások Budapesten

A Thália Színház szervezésében a Pesti Magyar Színház épületében rendezik meg idén szeptember 3–9. között a népszerű színházi fesztivált, amelyen hét nap alatt nyolc előadás várja majd a közönséget.
Színház ajánló

„A betyárromantika örök” – Bonnie&Clyde a Városmajorban

A nyáron bemutatott musical augusztus 28-án és 29-én ismét látható lesz a Városmajori Szabadtéri Színpadon.
Színház nemzeti színház

Cserhalmi György marad a rendezésnél

A Nemzeti Színház új évadában Örkény István Macskajátékát állítja színpadra Udvaros Dorottya és Bánsági Ildikó főszereplésével jövő tavasszal. Színészként viszont továbbra sem találkozunk vele.
Színház thealter fesztivál

Szabadkai előadást is díjaztak az idei THEALTER-en

A közönség-, Kritikus- és Junior-díj mellett a fesztivál önkéntesei is díjazták kedvenc produkciójukat, valamint három Különdíjat is odaítélt a fesztivál.
Színház gyász

Elhunyt Kerényi Imre

A Kossuth- és Jászai Mari-díjas rendező, színigazgató hosszú, türelemmel viselt betegség után, életének 75. évében családja körében hunyt el.